Főoldal » Írások » Egyéb témák » Elhunyt Grétsy László

Elhunyt Grétsy László


Vasárnap elhunyt a magyar nyelv őrzője. "Szerencsés embernek" mondhatjuk, hiszen békében, álmában történt, 92. születésnapja küszöbén. Néhány mondatban megemlékeznék róla.
Elhunyt Grétsy László
FOTO:FORTEPAN / SZALAY ZOLTÁN, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Gyerekkorom kisfilmjei jutnak rögtön eszembe, amelyekben Vágó Istvánnal járták a magyar utcákat és keresték a nyelvtanilag érdekes vagy kifogásolható feliratokat és várták a nézői leveleket különböző felvetésekkel.

Akkoriban nem állt rendelkezésünkre ennyi információ, ezért ezek a kis rövid összeállítások nagyon hasznosak voltak az avatott gyerek- és felnőttfülek részére.

Ha valaki látott már közelről helyesírási szabályzatot, tudja, mennyire száraz, nehezen követhető és mondjuk ki - unalmas. De Grétsy tanár úr, ahogy szinte mindenki nevezte, izgalmat tudott vinni a témába.

Mondhatjuk rá, hogy a nyelvünk őrzője volt. Számos könyve és tudományos munkája jelent meg a magyar nyelvről. Még 90 évesen is dolgozott. Ő olyan emberként marad meg az emlékezetemben, aki csak értéket teremtett, távol tudott maradni minden negatív hullámtól, tiszteletreméltó és bölcs tudós volt.


Emlékül álljon itt tőle egy idézet és egy régi kisfilm:


"Én bízom abban, hogy nyelvünk, mint a folyó, kiveti magából mindazt, ami káros. Amit pedig felold, azt részévé teszi." (Grétsy László)"Mi a halál ellenszere? A válasz a halhatatlanság: ha hagysz valamit magad után, ha az életedből lesz mire emlékezni, akkor halhatatlan leszel." Neki sikerült. Emlékét őrizni fogjuk.
Írta: boldogabban, 2024. január 23. 08:14
Fórumozz a témáról: Elhunyt Grétsy László fórum (eddig 12 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook