Egy jó lecsóba milyen fűszereket raktok? (tudásbázis kérdés)
én is csatlakozom,
Zsóka, kérjük pontról pontra a receptet!
észre se vennék, ha a tojást együtt vernéd fel vele, és nem szólnál a tejfölös témáról :) Krémesebb lesz tőle, meg kiadósabb a tojás így. Illetve picit savanyítja.
Apósom mondta egyzser, h hallotta, h egyesek tejföllel eszik a lecsót, de ő még soha nem evett úgy, de kipróbálná.... Erre közöltem vele, h de evett, és nem győzte dicsérni :) én ugyanis úgy főzöm :))))
Én is csak só, bors Vegeta. Ennyi. Se paprika, se semmi más. Max. hegyes erős megy még bele.
Amit viszont még beleteszek, 7 db tojáshoz (én csak tojásosan szeretem) 1 kis doboz tejföl. Isteni finom lesz tőle! A tojáshoz keverem hozzá, és úgy öntöm rá a lecsóra.
Mondjad már kedves Zsóka54! Te nem kevered össze a marhagulyással véletlenül a lecsót. Lecsóról van szó Asszony!!! A lecsó készítése:
Végy elő egy megfelelő méretű lábast, tegyél bele egy jó evőkanálnyi disznőzsírt. IGEN ZSÍRT, mert a lecsó nem jó olajjal!!
2 kg paprikához kb 3/4 kg vöröshagyma és kb. ugyanannyi paradicsom szükséges. Ha a hagymát összevágtad, tedd bele a közben felolvadt ZSÍR-ba és párold üvegesre (a hagyma szinte átlátszó lesz). Ne égesd el, mert keserű lesz, azért nem írtam pirítást.
A paradicsomot, paprikát tetszőlegesen szeleteld fel. Ha a gyomrotok nem bírja a paradicsom héját, akkor a tetején + jel alakban éles késsel metszd be, utána tedd szűrőkanálba, és merítsd a felforralt vízbe. Kb. egy perc és látni fogod, hogy a bemetszett rész kunkorodik. Ekkor vedd ki és egy villát beleszúrva (a kezedet védheted így a megégéstől) késsel húzd le a héját. Ha kész kockázd össze és készítsd elő a paprikát is, a család szokása szerint.
A megpárolódott hagymához (ha füstölt kolbásszal szeretitek) adj tetszőleges mennyiségű felkarikázott kolbászt, kevergesd addig, amíg meg nem festi a hagymás zsírt. Ekkor húzd le az edényt a tűzhely szélére és keverj bele jóféle őrölt pirospaprikát. Keverd össze alaposan, utána add hozzá a paradicsomot. Tedd vissza a tűzre és pár percig hagyd, hogy levet eresszen a paradicsom. Ezután jöhet a paprika. (Mi szeretjük, ha minél színesebb, ezért Kápia paprikát is teszünk a TV paprikához, de ízlések...). Ekkor még erősen figyeld (ha tényleg kezdő vagy és nem minket akartál átvágni), még többször kell kevergetni. Ha a paprika már fele olyan puhasági fokon van, ahogy elképzelted, add hozzá a sót. Figyelj oda, mert a különféle sók nem egyformán sós ízüek!
Ha virslivel, szafaládéval készíted, akkor azt most kell beletenni.
Ha rizzsel, akkor a rizst kb. egyszerre a paprikával és sok figyelmet igényel. Felönteni, ha elitta a paradicsom levét, kizárólag forró vízzel szabad, mivel a hideg víz megállítja a rizs fővését, és kemény marad.
Tehetsz rá fedőt, úgy gyorsabban elkészül, de többször meg kell nézni, keverni, le ne süljön.
JÓ LECSÓKÉSZÍTÉST.
Ha te ragaszkodsz a megadott fűszereidhez, kérlek írd le a receptet. KIPRÓBÁLOM!!! Legfeljebb elzavar az uram!
Szalonna,hagyma,pirospaprika,paradicsom,só!Aztán van amikor cukkinit,tököt,rizst,virslit,tojást,
kolbászt,(lecsó,vagy füstölt kolbászt)vagy csirkecombot!De az anyu az imádta nokedlival,
tejfölösen!
Bár nem fűszer, de mégis jó ízt ad a lecsónak,
Én egy kis füstöltszalonnát sütök, kiszedem a pörcöt és azon a zsíron kezdem a hagymát üvegesre párolni.
Én is csak sózom.
Zsóka, ez a Te specialitásod, vagy arrafelé, ahol élsz így szokták fűszerezni?
További ajánlott fórumok:
- Hogyan raktok a betűk mellé szivecskéket?
- Ti mit raktok a saslikra?
- Libát sütnék sütőzacskóba. Milyen fűszereket használjak? Tegyek mellé valamilyen zöldséget gyümölcsöt?
- Tehetek a lecsóba lila hagymát?
- Eltört, majd megragasztott kerámiafűszertartóban tarthatok még fűszereket?
- Hol kaphatok szárított fűszereket, ami nem morzsolt, hanem egész?