Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Egy jó lecsóba milyen fűszereket raktok? fórum

Egy jó lecsóba milyen fűszereket raktok? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4
35. zebracsikó (válaszként erre: 34. - Kékpille)
2012. jún. 29. 20:18

én is csatlakozom,


Zsóka, kérjük pontról pontra a receptet!

34. kékpille (válaszként erre: 32. - A14deb9047)
2012. jún. 29. 20:17
ha nem gond, (akár priviben) elfogadnék egy receptet (miből mennyit..)
33. zebracsikó (válaszként erre: 31. - Kékpille)
2012. jún. 29. 19:54
én is így tervezem főzni a következő lecsót! Adok neki egy esélyt.
32. a14deb9047 (válaszként erre: 31. - Kékpille)
2012. jún. 29. 19:19
Az utolsó 100 évben nálunk bevált... :D
31. kékpille (válaszként erre: 24. - A14deb9047)
2012. jún. 29. 19:12
Érdekesen hangzik,(mármint a fűszerezés) lehet, hogy egyszer kipróbálom..
2012. jún. 29. 18:22
Az alap lecsó hozzávalói: zsír, hagyma, paprika, paradicsom, só. Ételízesítö, Vegeta, fűszerkeverék teljesen fölösleges. Leginkább ugyanaz van bennük, mint a friss lecsóban, csak szárított, porított formában, felturbózva egy kis ízfokozóval, sóval, tartósító szerrel. Akkor meg minek?
29. Cilumiluci (válaszként erre: 28. - C1e9612cd3)
2012. jún. 29. 17:48
Tuti észrevennék:)De én magam sem bírom a tejfölt kajákban,csak hidegen a tetejére :)Meleg tejföl no:)
28. c1e9612cd3 (válaszként erre: 27. - Cilumiluci)
2012. jún. 29. 17:41

észre se vennék, ha a tojást együtt vernéd fel vele, és nem szólnál a tejfölös témáról :) Krémesebb lesz tőle, meg kiadósabb a tojás így. Illetve picit savanyítja.

Apósom mondta egyzser, h hallotta, h egyesek tejföllel eszik a lecsót, de ő még soha nem evett úgy, de kipróbálná.... Erre közöltem vele, h de evett, és nem győzte dicsérni :) én ugyanis úgy főzöm :))))

2012. jún. 29. 17:37
Hú tejföllel nem enné meg a család az tuti,de a lecsó a legjobb kaja mert számtalan módon lehet elkészíteni:))
2012. jún. 29. 17:36

Én is csak só, bors Vegeta. Ennyi. Se paprika, se semmi más. Max. hegyes erős megy még bele.

Amit viszont még beleteszek, 7 db tojáshoz (én csak tojásosan szeretem) 1 kis doboz tejföl. Isteni finom lesz tőle! A tojáshoz keverem hozzá, és úgy öntöm rá a lecsóra.

25. a14deb9047 (válaszként erre: 22. - Mobidick)
2012. jún. 29. 17:14
Nem keverem a kettőt... Több mint 50 éve főzök!
24. a14deb9047 (válaszként erre: 8. - Kékpille)
2012. jún. 29. 17:13
A délvidékről származó nagymamám specialitása volt...
2012. jún. 29. 17:07
Na befejeztem e topik olvasását:))Csak nyelek itt nagyokat:))
22. mobidick (válaszként erre: 3. - A14deb9047)
2012. jún. 29. 17:06

Mondjad már kedves Zsóka54! Te nem kevered össze a marhagulyással véletlenül a lecsót. Lecsóról van szó Asszony!!! A lecsó készítése:

Végy elő egy megfelelő méretű lábast, tegyél bele egy jó evőkanálnyi disznőzsírt. IGEN ZSÍRT, mert a lecsó nem jó olajjal!!

2 kg paprikához kb 3/4 kg vöröshagyma és kb. ugyanannyi paradicsom szükséges. Ha a hagymát összevágtad, tedd bele a közben felolvadt ZSÍR-ba és párold üvegesre (a hagyma szinte átlátszó lesz). Ne égesd el, mert keserű lesz, azért nem írtam pirítást.

A paradicsomot, paprikát tetszőlegesen szeleteld fel. Ha a gyomrotok nem bírja a paradicsom héját, akkor a tetején + jel alakban éles késsel metszd be, utána tedd szűrőkanálba, és merítsd a felforralt vízbe. Kb. egy perc és látni fogod, hogy a bemetszett rész kunkorodik. Ekkor vedd ki és egy villát beleszúrva (a kezedet védheted így a megégéstől) késsel húzd le a héját. Ha kész kockázd össze és készítsd elő a paprikát is, a család szokása szerint.

A megpárolódott hagymához (ha füstölt kolbásszal szeretitek) adj tetszőleges mennyiségű felkarikázott kolbászt, kevergesd addig, amíg meg nem festi a hagymás zsírt. Ekkor húzd le az edényt a tűzhely szélére és keverj bele jóféle őrölt pirospaprikát. Keverd össze alaposan, utána add hozzá a paradicsomot. Tedd vissza a tűzre és pár percig hagyd, hogy levet eresszen a paradicsom. Ezután jöhet a paprika. (Mi szeretjük, ha minél színesebb, ezért Kápia paprikát is teszünk a TV paprikához, de ízlések...). Ekkor még erősen figyeld (ha tényleg kezdő vagy és nem minket akartál átvágni), még többször kell kevergetni. Ha a paprika már fele olyan puhasági fokon van, ahogy elképzelted, add hozzá a sót. Figyelj oda, mert a különféle sók nem egyformán sós ízüek!

Ha virslivel, szafaládéval készíted, akkor azt most kell beletenni.

Ha rizzsel, akkor a rizst kb. egyszerre a paprikával és sok figyelmet igényel. Felönteni, ha elitta a paradicsom levét, kizárólag forró vízzel szabad, mivel a hideg víz megállítja a rizs fővését, és kemény marad.

Tehetsz rá fedőt, úgy gyorsabban elkészül, de többször meg kell nézni, keverni, le ne süljön.

JÓ LECSÓKÉSZÍTÉST.

Ha te ragaszkodsz a megadott fűszereidhez, kérlek írd le a receptet. KIPRÓBÁLOM!!! Legfeljebb elzavar az uram!

21. Cilumiluci (válaszként erre: 17. - 16b5d6ae34)
2012. jún. 29. 17:05
Pontosan!Aztán ki rizzsel,ki kolbásszal virslivel,mikor hogy:))De én hogy megkívántam a lecsót:))Áh....Ez kínzás:D
20. Cilumiluci (válaszként erre: 18. - Zebracsikó)
2012. jún. 29. 17:04
Jaja:)csak itt most a fűszereket kérdezték:))
19. bnedora (válaszként erre: 18. - Zebracsikó)
2012. jún. 29. 17:04
Miért kellene annak lennie?
18. zebracsikó (válaszként erre: 13. - 2104cc91e8)
2012. jún. 29. 17:03
szerintem alapvető, hogy a lecsó füstöltszalonnával kezdődik! :)
2012. jún. 29. 17:03
Szalonnazsíron pirított vöröshagyma, só, pirospaprika.
2012. jún. 29. 16:59

Szalonna,hagyma,pirospaprika,paradicsom,só!Aztán van amikor cukkinit,tököt,rizst,virslit,tojást,

kolbászt,(lecsó,vagy füstölt kolbászt)vagy csirkecombot!De az anyu az imádta nokedlival,

tejfölösen!

2012. jún. 29. 16:56
Só, kevés ételízesítő, kevés bors. Jó ízt ad neki a füstölt vagy lángolt kolbász is.
2012. jún. 29. 16:55
Én csak sózni szoktam. Pirospaprikát nem teszek bele, mert piros a paradicsom, fölöslegesnek tartom. Én tojást szoktam ráütni, de van amikor rizzsel, v. tarhonyával dúsítom.
2012. jún. 29. 16:55

Bár nem fűszer, de mégis jó ízt ad a lecsónak,

Én egy kis füstöltszalonnát sütök, kiszedem a pörcöt és azon a zsíron kezdem a hagymát üvegesre párolni.

2012. jún. 29. 16:54
só, bors, pirospaprika, cukor, erőspista vagy más csípős cucc
11. winny
2012. jún. 29. 16:53
Só,pirospaprika.
2012. jún. 29. 16:51
utálom a babérlevelet,no:)Só,bors,pirospaprika:)
9. Roza78 (válaszként erre: 3. - A14deb9047)
2012. jún. 29. 16:49
na ezt a lecsot biztos nem kostolnam meg :-)
2012. jún. 29. 16:48

Én is csak sózom.


Zsóka, ez a Te specialitásod, vagy arrafelé, ahol élsz így szokták fűszerezni?

7. syria (válaszként erre: 1. - Marcibaba)
2012. jún. 29. 16:48
Só, nagyon pici bors. Minden más csak ront rajta.
2012. jún. 29. 16:48
En csak sot szoktam a jo lecso a zoldsegektol jo nem a fuszerektol.
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook