Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Ebben az esetben kell-e gyámhivatali bejelentés? fórum

Ebben az esetben kell-e gyámhivatali bejelentés? (tudásbázis kérdés)


2016. ápr. 2. 19:47
A hivatalos oldala úgy megy, ahogy írtam... ha még érdekel, kedves Gabriella127
19. trapiti (válaszként erre: 16. - 937a2a883a)
2016. ápr. 2. 12:12

Olyat tudok, aki nagy gyereket (14-16 éveset) hagyott itthon, elsősorban azért mert a gyerek nem akart menni. Nagyszülőknél, elvált férjnél maradtak a nagyobb gyerekek, ilyet ismerek többet is. Viszont egészen más helyzet mint egy kicsinél, a gyereknek ebben a korban már van beleszólása és a kapcsolattartás is egészen más mint egy 3 évesnél.


Szintén saját tapasztalat: hiába van a Skype, a 4-6 éves gyerekem gyakorlatilag az első hetek után nem volt hajlandó beszélni az apjával, és ezt sokan tapasztalják. Ilyen kicsi korban a monitoron való kapcsolattartás nem működik. Erre is gondolni kell, ha az ember ilyen döntést hoz.

18. trapiti (válaszként erre: 17. - Michelle.r)
2016. ápr. 2. 12:07

A fővárosi orvosi fizetésem 1000Ft-os órabért jelentett. A lakás amiben laktunk a banké. Válaszoltam a kérdésére, gyámhivatalban kell jelezni, hogy nem tudja ellátni a szülői kötelezettségeit, a gyhivatal gyámot rendel ki a gyerek mellé. Később amikor vissza akarja kapni a gyhivatal vizsgálni fogja, hogy a körülmények megfelelőek-e a gyerek számára, külföldön is. Valószínűleg nem lesz könnyű ezt bizonyítani.


Pontosan azért mondom, hogy ha egy mód van rá nem hagynám ott sehol, mert a saját bőrünkön tapasztalom, hogy mit okoz. Lehet hogy neked kívülről úgy tűnik hogy ez ennyi, elhagyom, aztán hopp visszajövök és utólag helyrehozom. Elárulom: nem ennyi. Arról nem is beszélve, hogy az én gyerekem pár hetes korától biztonságban van és tapasztalja hogy soha sehol nem hagyjuk ott, a kérdező pedig egy 2-3 éves gyereket készül a rokonoknál hagyni, aki eddig azt hitte hogy az anyja a világa közepe akire mindig számíthat és most meg fogja tapasztalni, hogy nem...

Én csak azt mondom, hogy lehet hogy 1-2 évvel többet kell a férjnek egyedül dolgoznia kint és kitaposni az utat. Ez sem könnyű, de a gyerek szempontjából ha csak egy mód van erre, akkor jobb megoldás mint itthagyni.

17. michelle.r (válaszként erre: 15. - Trapiti)
2016. ápr. 2. 11:32

Igen, a fővárosi orvosi fizetésedből, úgy hogy saját lakásban laktatok. Gondolom ő sem azért kattog ezen, mert más megoldás is van. Írta, hogy nem kap munkát a faluban.


Mi a túróért nem lehet csak a kérdésre válaszolni, ahelyett, hogy mindenki oktatni kezdené. Melyik anya hagyná ott mosolyogva a gyerekét, ha lenne más lehetősége?


Te nem hagynád magára. Viszonot a saját anyja megtette vele. Mégis lett a gyerekedből normális gyerek, ami azt jelenti, ha meg is sínyli a gyerek, nem végzetes, helyre lehet hozni bármilyen sérülést.


Ő sem lepasszolni szeretné a gyerekét, hanem keresi a lehetőségét, hogy tehetné jobbá az életét hosszú távon.

16. 937a2a883a (válaszként erre: 15. - Trapiti)
2016. ápr. 2. 11:21

Igen, szerintem a többsèg így tesz. Én sem hallottam még olyat, hogy itthon hagyják a gyereket. Az egyik fél kimegy és amikor összeszedi magát, megy utána a család. Persze vannak kivételek, mint a fórumindító. Hogy őszinte legyek meglepődtem tényleg, mert eszembe se jutott, hogy valaki így szeretné megoldani a helyzetet. Nekem rengetek ismerősöm ment külföldre, de egyik sem így.


Azért biztos nem volt ez könnyű döntés. Segíteni sajnos nem tudok, de szerintem érdemes megérdeklődni ezt az illetékeseknél. Ők tudnak csak biztosat mondani. De lehet szerencséd lesz és pont van itt valaki a hoxán, aki hasonlóan járt el, így tud segíteni.

15. trapiti (válaszként erre: 9. - 8782affaa3)
2016. ápr. 1. 23:32
Megvártuk hogy a férjem olyan helyzetben legyen itt hogy utána jöhessünk. 2 évbe telt. Addig én otthon neveltem a gyereket és dolgoztam, ő meg itt. Lehet hogy ha lepasszolom a gyereket, mondjuk 1 év lett volna csak, de ez nálunk fel sem merült. Nem hagynám másra egy hétre sem, nemhogy hónapokra :(
14. tücsimücsi (válaszként erre: 11. - Lisy50)
2016. ápr. 1. 22:18
na ez meg a másik!! Megsínylené a gyerek az biztos.
13. csürcsavar80 (válaszként erre: 9. - 8782affaa3)
2016. ápr. 1. 21:31

Egyik ismerősöm kiment Angliába a barátja után ott szerzett neki munkát szállodában takarítanak de a csajszi a kis fiát addig a nagymamánál hagyta még nem lett tuti biztos a hely de a kisfiúnak nem ő az apukája de a csajszi ő az ismerős így is bevállalta szóval 1- hónapot volt kint a kisfia nélkül,haza jött 2-hét alatt mindent el rendezett de úgy hogy közben ő már kint Angliába sulit is talált neki és akár milyen hihetetlen az osztályában 3-Magyar gyerkőc is jár.Tehát ők egy időre biztos kint maradnak azt mondta hogy a kisfia az Általánost már kint fogja be fejezni,amúgy most

még csak 3.-ik osztályos.Szóval nekik sikerült.

Kettőjük keresete 350.000ft de a lakást bérlik de van lakótárs aki szintén magyar így a bérletti díj sem olyan sok már.Annyi a lényeg hogy ismeretség és némi nyelvtudás nélkül elindulni esélytelen.

2016. ápr. 1. 20:25
Családba fogadással elkerülhet tőled a kicsi a rokonokhoz, ez az eljárás kérelemre indul a gyámhatóságnál. Ha hozzájárulnak, akkor egy év múlva kötelező felülvizsgálni a családba fogadást, de megszűnik, ha bármelyikőtök úgy nyilatkozik, h kéri a megszüntetését. De együttesen kell bemennetek kérni, a férjednek is személyesen kell nyilatkoznia, az a legegyszerűbb, ha ti ketten és a családba fogadók együtt mebennek a gyámhatósághoz. Erre az időre valóban gyámot kell rendelni, ami azzal jár, h minden hivatalos ügyet a gyám intézhet, ő kapja a családi pótlékot is a gyermek után, ő lesz a törvényes képviselője addig, amíg fennáll. Se az öviban, se máshol nem járhat el a rokon, ha ezt nem teszitek meg. Ha részletesebben érdekel, menj be a gyámhatósághoz és pontosan elmondják, milyen papírok kellenek. Csinálniuk kell majd egy környezettanulmányt is azon a helyen, ahová a gyermek kerü. "Röviden" ennyi.
11. Lisy50 (válaszként erre: 10. - Tücsimücsi)
2016. ápr. 1. 13:31
Pont így gondolom én is,a gyerekeknek is mennyire hiányozhatnak a szülők!!:((
2016. ápr. 1. 13:16

Soha nem hagynám itt a gyerekeimet.

Eddig 6 nap volt a maximum amikor nem láttam a lányomat de már alig bírtam ki hogy hazajöjjön a táborból.

Egy hónapig se tudnék meglenni nélkülük. Nem hogy 3 hónap vagy félév...úristen....ááá képtelenség...el sem tudnám képzelni.

2016. ápr. 1. 12:55

Én csak arra vagyok kiváncsi mások hasonló helyzetben kisgyerekkel hogyan indultak el. Még nem indultunk el, és még csak a lehetőségeket kutassuk, nem a gyerekem akarom tönkre tenni egy pár hónapos elválással, hanem a jövöjét biztositani, mert helyben NINCS munka. Mivel az itteni leheőtségek egyenlőek a nullával, nem viccből akarnánk lépni innen, és azért egy hivatali szivatást se akarunk bevállalni mert rosszul indulunk neki a dolgoknak.

De nem feltétlen csináljuk így hogy a gyerek a keresztszülőknél maradna pár hónapig, csak akkor ha végképp nem lenne semmi egyéb választásunk.

De majd kiderül mi lesz hogy lesz, még képlékeny a dolog, de a személyes tapasztalatokra vagyok kiváncsi aki ki is költözött gyerek nélkül majd maga után vitte. Ezek a valós tapasztalatok érdekelnek, nem a minősités vagy a negativ véleményezés, mert ha meg itthon várnánk a sült galambot akkor azért lennék rossz szinbe feltüntetve, ha meg nem teszek semmit a jobb élet reményében akkor meg azért, ha meg felelőtlenül indulnánk neki előzetes infók nélkül a semmibe a gyerekkel, akkor meg azért lennék én a rossz anya.

Majd akinek van valós megélt végig csinált tapasztalata az írjon, nem jóslatokat várok és minősitéseket.

Verte már az isten a mi családunkat veszteségekkel eleget, nem pont ez a pár hónapos szét válás lenne a hab a tortán, ha végül ez lenne megoldás, ha semmi más nem jönne be a többi verzió közül.

Személyes tapasztalatokat várok, hogy lássuk mire lehet számitani vagy hogy tervezzünk tovább, nem ítélkezést. Köszönöm!

2016. ápr. 1. 11:15
Én nem tenném meg a gyerekemmel ezt, de te tudod. Próbálj meg inkább itthon munkát találni magadnak helyben, és gyüjtsetek pénzt arra, hogy mindhárman együtt tudjatok lenni. Egyszer kicsi a gyereked, az elvesztett időt nem tudod pótolni, a pénzt igen
7. 8782affaa3 (válaszként erre: 6. - Trapiti)
2016. márc. 31. 20:51
Értem, köszönöm az infót, utána nézek ennek is.
6. trapiti (válaszként erre: 5. - 8782affaa3)
2016. márc. 31. 18:50

Két út van szerintem ha mindenképpen így gondoljátok:

- az egyik hogy megpróbálod titokban tartani (ez mehet addig amig nem óvodaköteles, de ha ovit kezd Mo-on akkor tuti kiderül hogy nem a szüleivel él, és az óvoda egész biztosan bevonja a gyámhivatalt, de szerintem a gyerekorvos/védőnő is már ovi előtt).

- a másik, hogy bejelented a gyámhivatalnál, akik ez esetben mivel a szülői kötelezettségeidet nem leszel képes ellátni, gyámot fog kirendelni a gyermek mellé, jó esetben az általad választott szülőket alkalmasnak fogják erre találni. Viszont ezek után nem úgy van az, hogy fogod magad amikor kedved tartja és viszed a gyereket külföldre, ahhoz ismét a gyámhivatal határozatára lesz szükség, gyámság megszüntetése, ill. vizsgálni fogják hogy külföldön milyen körülmények közé kerül a gyerek.


Szerintem mindenképpen nagyon zűrös és mivel bizonytalan ideig lennél távol, a gyerek életében beállhatnak olyan változások hogy a gyámhivatal mondjuk fél év múlva úgy fog dönteni, hogy nem engedi elvinni az országból ha egyszer már itthagytad, mondjuk azért mert a gyerek érdekét nem szolgálja hogy pár hónap után újra ilyen drasztikus változás álljon be az életében.

5. 8782affaa3 (válaszként erre: 3. - Trapiti)
2016. márc. 31. 18:01

De engem a hivatalos formája érdekelne, hogyan lehetne ezt megoldani, aki tudja ilyen helyzetben mi a teendő, hogy ne legyen belőle baj, a lelki dolgokkal én tisztában vagyok, tudom hogy megterhelő lesz nekem is, neki is, de ha meg itt maradunk csak rosszabb lesz minden, muszáj lépnünk valamerre.

Őt sem vinném ki felelőtlenül a semmibe, a semmire, az meg még nagyobb őrültség lenne, ha lakás nincs, hova jelentsem be magam és a gyereket lakcim ügyén, nincs akkor munka se, és nincs ovi sem. Előre kell menjek kitaposni az utat magyarul, ahhoz hogy a lakás meg legyen, munka meg legyen, pénzt összehozzuk és aztán hozom ki a gyerekem magunkhoz és oda lenne bejelentve akkor már és járhatna akkor oviba is.

Én így gondolom ez a biztonságos módja, de azzal nem vagyok tisztában ha itthon hagyom a gyereket a rokonokkal, akkor a gyám hivatal felé ezt milyen mód kell jelezni, vagy kell-e róla papírt késziteni vagy mi ennek a módja, ezzel kapcsolatos tapasztalatok érdekelnének.

4. 8782affaa3 (válaszként erre: 2. - 5c54c8b1c1)
2016. márc. 31. 17:59
3 éves és a keresztszülei lennének akiknél lenne ebben az esetben, amíg odakint megoldjuk a lakás problémát és akkor hoznám ki magammal véglegesen, ha már minden biztonságos és elő van teremtve. Ez tuti lenne vagy 3-6 hónap, ahogy számoltuk.
3. trapiti (válaszként erre: 1. - 8782affaa3)
2016. márc. 31. 17:23

Nem hagynám itt a gyereket, ha nem tudod vinni, akkor inkább a férjemtől/páromtól lennék külön mint a gyerekemtől. Egy ilyen kicsi életében helyrehozhatatlan törést fog jelenteni ha az anyukája elhagyja (ok, persze csak átmenetileg, de egy 3 év környéki gyerek ezt úgysem érti, ő csak azt fogja átélni hogy nem vagy vele).


Mi végigcsináltunk két évet a férjemtől külön, 4-6 éves volt akkor a kislányom, ez is megviselte, pedig mindent megtettem hogy biztonságban érezze magát, de az apja távol volt. Kb egy év kellett utána hozzá hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba, újra összeszokjon az apjával, de a mai napig sokkal anyásabb mint mielőtt az apja eljött (most 8 éves pedig már...) Szóval hacsak nem tényleg ételre kell, akkor nincs az a pénz amiért otthagynám a gyerekemet miközben én külföldre megyek.

2016. márc. 31. 17:07

1. Milyen idôs a gyermek?

2. Kik lennének az ideiglenes "szülôk?"

2016. márc. 31. 16:47

Sziasztok!

Eléggé érdekes élethelyzetbe kerültünk, és nem tudom más hogyan oldotta meg ezt. Ezért szeretnék tanácsot kérni, mi az útja-módja ennek.


Párom külföldön dolgozik, én itthon vagyok még a gyerekemmel, lassan oviba menne. Sajnos itthon munkahely keresés egyenlőre sikertelen, viszont ahol párom dolgozik ott nem lakhatunk hárman, mert a főbérlő nem engedi. Csak egy szoba-konyhás lakást bérel, mást pedig nem talál ami két hálószobás lenne, mert 1 fizetésből azt már nem tudnánk kifizetni. Nagyon vinni akarom magammal a gyereket, de ideiglenesen más megoldás jött szóba. Viszont munkahely lenne ahol szinte azonnal eltudnék helyezkedni, a lakás keresés problémás. Mert egy nagyon olcsót kapott ki, de túl kicsi hármunknak, és másikat olyan drágán találna ott a környéken, amit már képtelen lenne egyedül kifizetni.

A szívem szakad meg, hogy már ez is szóba jött, meg ha belegondolok milyen rossz lesz nélküle pár napig is nem hogy hónapokig, de már azon gondolkozok, hogy kimegyek csak én páromhoz, és ketten dolgozzunk, hogy hamarabb sikerüljön egy 2 szobás lakás kibérléséhez összehozni a pénzt.

Addig is a gyerekem rokonoknál hagynám, de ezt ugye nem lehet csak úgy.

Van valaki aki még hasonlóképp van? Hogy külföldön dolgozik de a gyereke belföldön van ideiglenesen rokonoknál?

Hivatalosan, papírügyileg hogyan lehet ezt megoldani?

Hogy ne legyen belőle probléma?

Mert a bizonytalanságra sem vinném ki szívesen, de jobb lenne ha először 2 fizetésből összeszednénk magunkat annyira, hogy egy nagyobb lakást szerezhessünk, addig pedig a gyerek biztonságba lenne itthon rokonoknál.

Ilyenkor kell-e gyámhivatali bejelentés? Mi az amit a rokonoknál kell hagyni a gyerek papírjai közül?

Kell-e valami más hivatalos papír erről, hogy ha mondjuk beteg és orvoshoz kell vinni, ne legyen gond hogy nem a szülője viszi hanem a rokona? Meg minden más esetben, miképp kell ezt probléma mentesen megoldani?

Elnézést kissé hosszú lett, de kilátástalannak érzem a dolgot, viszont jó lenne más hasonló élethelyzetbe lévő anyuka, apuka tapasztalata, hogyan lehetne ezt ideiglenesen kivitelezni, hogy minden a legsimábban menjen. Köszönöm a segítséget!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook