Voltál már disznóvágáson? (beszélgetés)
Lehetett venni műbelet, ami néha büdös volt. Akik akartak sok hurkát/kolbászt csinálni.
Azokat kifordították és áztatták egy darabig ecetes vízben.
Szerintem arra gondolhatott.
"Nálunk pár nappal disznóvágás előtt már tisztították a beleket."
Ezt hogy?
Gyereknek nincs helye disznóvágáson.
Az én első élményem az volt, mikor 18 évesen pályakezdőként az égett kisgyerekeket kellett ellátni, meg holtan látni, mert leforrázták őket meg beleestek a földre tett abalébe.
Az egyik 2 éves volt, a másik 4.
Mi rokonhoz voltunk meghívva párszor, a gyerekeim végig bent a házban lehettek csak és a Szandi filmet nézték egyfolytában videóról.
Nekem hányingerem volt a pálinka - és zsirszagtól, meg kísértett a múlt emléke.
Én is jobban szeretem a csirke mellet.
A "kincsek" :D
Nekem a csiripiszli sütés volt mindig a haláli fáradság élménye. De annyira jó, hogy megvolt!
A nagyszüleimmel a közeli faluba mentünk nagyapám szulohazaba. Egy klasszikus, nád fedeles valyoghazba, ahol egy csap volt a spájzban, azt sem tudom, mikor építettek be utólag.
Udvaron át a másik helyiségbe, ahol a kemence volt, mellette volt valami raktár féle, utána pár beálló a kocsinak. Az árnyék szék valahol hátul... Gémes kút a másik irányban.
Én nagyon örülök, hogy ilyeneket megélhettem, nem egy skanzenben lattam csak.
Én kisgyerekként voltam, szóval semmiben nem segítettem.
Nagyon megragadt a fejemben, ahogy a fellogatott disznó koponyáját ütik szét. De nem rossz emlékként, csak érdekes volt. A koponya baromi kemény.
Ahogy főtt a toportyu, undorító volt, de előtte sem ettem toportyut (végül 20 évre rá megszerettem a Csokolica után).
A legmélyebb emlékem az volt, hogy hideg volt, és találtam egy elvesztett, rozsdás kulcsot az udvaron, amivel jatszottam, aztán elaludtam kesobb a tv előtt, és utána nem találtam.
Én szívesen mennék vágásra, mert soha nem ettem sült vért, és a véres hurka az egyik kedvenc eledelem.
Voltam 4-éves kortól olyan 14-ig.
Gyerekkorom egyik fénypontjai voltak, a lakoldalmakkal együtt.
Évente egyszer biztosan, néha másodszor is vendégként. Remélem, idén sem marad el. Kedvencem a zsírsütés, de végig tudok asszisztálni minden fázist.
Mondjuk odabent ha lehet, főzzön más 🙂
Gyerekkoromban minden évben voltam. Én kevertem a vért. Meg pörzsölés után kapartuk a bőrt. Na azt utáltam.
Amit nagyon vártam, hogy hurkakészítéskor mindig vettek ki nekem a szívből egy jókora darabot.
Minden évben többször Voltam disznóvágáson gyermekkoromban.
Mikor leszúrták elbújtam és befogtam a fülem, hogy ne halljam a visítást.
A bélmosásban mindig részt vettem, télen a hidegben is, emlékszem mennyire fázott a kezem.
A nap fénypontja a közös reggeli volt a frissen sült hagymás vérrel.
Gyerekkoromban minden évben volt a családban disznóölés telente. Emlékszem, hogy korán keltünk, talán 5 óra körül. Nagyapám örökölt házában volt a procedúra, ami a lakhelyünk melletti faluban volt. A ház egész évben fűtetlenül állt. Minket mamámmal reggel nagyapám odavitt, ő pedig ment az emberekkel a disznóért, amit rendszerint ott szúrtak le ahonnan vettük. Mamám és én pedig befűtöttünk, vizet melegítettünk és vártuk, hogy érkezzen a dög. :)
Egész estig tartott a munka, mert általában nem képzett hentes volt, aki feldolgozta az állatot, hanem a családból valaki, aki képzettebb volt, mint a többiek, ezen a téren. :))
Ahogy mi érkeztünk először úgy mi is távoztunk, már teljesen sötétben, este 8 óra körül. Addigra már tele volt mindenem zsírszaggal. Nekem valahogy sosem jelentett élményt a sült hús, kolbász és tepertő.
Csak azt vártam, hogy hazaérjek, hajat moshassak és megfürödhessek.
Ami bennem megmaradt élményként, hogy testvéreimmel és unokatestvéreimmel felmentünk a ház padlására napközben, mert mindig láb alatt voltunk és ott ,,kincseket" találtunk, amit mindig valahogy hazacsempésztünk, szüleink, nagyszüleink hatalmas örömére. :)))
Később mikor már a húszas éveim elején jártam akkor volt az utolsó családi disznóölés. De ekkor már egy igazi hentes volt, aki vezényelte az egész műsort./ Együtt kézilabdáztunk, én kértem, hogy segítsen./ Vele délután 13 órára mindennel együtt végeztünk, mert aznap még mennie kellett pár helyre vágni. Itt már én sem kincseket kerestem, hanem kivettem a részem a munkából.
Gyerekkoromban volt mikor 11 disznót vágtunk. Most mit mondjak 🤷♀️ hús párti család vagyunk.
Gyerekkorban persze csak azután merészkedtem ki miután a szagosabb dolgok levonultak.
Nálunk pár nappal disznóvágás előtt már tisztították a beleket. Utáltam.
Felnőtt fejjel pár éve vágtunk utoljára anyósoméknál.
Imádom a disznósajtot, a friss tepertőt. A véres hurkát kolbászt, a paprikás lisztben sütött tüdőt májat friss fokhagymával,sok savanyúsággal.
Férjemmel fél disznót szoktunk venni vágóhídról amit mi darabolunk csomagolunk a hűtőbe.
De, voltam. Nem is egyen .
Mindegyiken ez volt.
Onnantól kezdve pedig süthetik a pecsenyét, nekem a belem kifordul.
Alapjáraton sem eszek nagyon húst.
Csak csirkemellet eszek meg.
Undorodom tőle.
Talán pont a gyerekkori disznóvágások miatt.
Igen voltam,kb 10éves korom óta aktív részese is. Ölésen túl bármit megtudnék csinálni.
7 éve nem vágunk.
Gondolom az előttem szólók vegetáriánusok.
Soha nem voltál még egy igazi jó hagyományos disznótoron. :D
A disznóvágások nem ilyenek. Tény, hogy kell hozzá gyomor, pláne az első szakaszhoz, amikor leölik a disznót, de utána már Hawaii, dizsi, napfény :D Meg egyedül a disznóbél mosás, ami nagyon megterhelő a szervezetnek, de hát manapság már műbéllel dolgoznak a legtöbb helyen.
A sülő kolbász, hús, tepertő illatánál jobb a világon nincs. Ha ezt az illatot egyszer parfűmbe zárnák, tuti vevő lennék rá. :D Sajna már én is csak emlékezem, mert nem most volt hogy utoljára disznót vágtunk, hentesnél vásárolunk már mi is, de ha megtehetném én minden héten levágnék egy disznót. :D
Maradandó élmény?
Az, hogy felváltva dobjuk ki a taccsot a férjemmel.
Nyakig úszunk a zsírban.
Étvágyunk elmegy egy hónapra.
Mi volt a maradandó élményed disznóvágáson? Hány éves voltál?
Ha volt ilyen egyáltalán, mit szoktál csinálni disznóvágáson?