Voltál már disznóvágáson? (beszélgetés)
🤣🤣🤣
Mondjuk az igaz, hogy nap fénypontja az esti fürdés. Amikor végre zsír-füstszagon kívül valami mást szimatolhatunk.
Gyerekkoromban nagyon sokszor. Ma már szép emlékként él bennem, de akkor nem nagyon élveztem. Nagyszüleim minden év telén, halálra csiklandoztak egy disznót. A lakhelyünktől 5 km-re, nagyapám örökölt, üresen álló, falusi házában volt mindig a szertartás. Nagymamámmal, minket korán, már 6 óra előtt elvitt oda nagyapám. ( Mikor a kakas még a másik oldalára fordult ). Amíg ő a rokonság -akkor még csak félig részeg- férfi tagjait, autóval összeszedte és elmentek megharcolni a disznóval ( szerencsére mindig ők győztek ), addig próbáltunk meleget csinálni a házikóban, úgy, hogy korábban az ezt megelőző disznóvágáskor volt ott fűtve. Valamint, vizet melegítettünk, amit volt, hogy a pár száz méterre lévő közkútról, vödörrel vittem oda, mert természetesen a víz el volt fagyva a házban... Illetve, apróbb simításokat végeztünk még a lakásban. A felszedett szőnyeg helyére a magunkkal vitt Népszabadság hegyeket laponként leterítettük, ezzel próbáltuk a padlót attól megvédeni, hogy a nép a disznósz@ros és sáros gumicsizmával összejárja.
Reggel 7 és 8 óra között megérkezett a hulla, a népes csapattal és megindult a hadd el had. (A rokonságot mindig erősítette, nagyapám húgának pár barátnője, akik véleményem szerint a szomszéd falu, de lehet a megye legpletykásabb asszonyai voltak. Lehet elég lett volna, előző este a malacka mellé zárni őket és az állat magával végzett volna reggelre...) Pörzsölés, közben a vér megsütése, reggeli, vágás, szeletelés, bélmosás, darálás, töltés, sütés, főzés, estebéd. ( Húsleves, sült hús, sült hurka, sült kolbász).
Majd ezt követően nagyapám hazaszállította, a ,,segédmunkásokat" akik közül néhányan, az autóig is alig tudtak kivánszorogni úgy elfáradtak a nagy munkába és a pohár emelgetésbe. Közben mi nagymamámmal romokat takarítottunk. Újság felszedés, szőnyeg leterítés, asztalok, székek helyére pakolása. Majd mikor minden és mindenki a helyére került, végre mi is hazajutottunk. Ekkor már nagyjából a főműsoridőben sugárzott film a végéhez közeledett. Otthon, este a nap fénypontja következett, mikor a disznóölés szagot és a zsírt lemoshattam magamról. A meleg víz az utolsó energiát is kiszívta belőlem, bedőltem az ágyba és már aludtam is.
Ma már valószínű jobban élvezném, de már nincsenek nagyszülők, akik így felnőtt fejjel rájöttem, hogy a családot összefogták és a kis falusi hideg házikó is valaki más tulajdonát képezi.
Óóóó, kimaradtál sok jóból!
Voltam disznóvágáson, de én nem dolgoztam sosem, csak ettem valamit ami ízlik;)
Voltam vidéki lagziban. Engem halálra idegesít a vőfély.
Voltam búcsúban is. Mi az Imrei búcsúba jártunk, mert a 18. kerületben laktunk, illetve hasonló rendezvények vannak/voltak a Városligetben is, illetve a kerületünkben is, csak már nem búcsú a neve;)
Na, kollégiumban én se laktam és nem is vágytam rá sosem.
nem voltam disznóvágáson.
nem voltam vidéki lagziban.
nem voltam búcsúban.
nem éltem kollégiumban.
lakodalomban sem jártam még.
Gyerekkoromban sokszor.
Emlékeim szerint nálunk a hurkába felkockázott zsemlét tettek.
En a fülét is megettem, jó sósan,ojan jó vót!
A gyerekek meg a disznó körmét is, szerették lehúzogni, oda adták a kutyának azt is, játszottak vele!
Nálunk csak véres hurka. Májat reggelire megsütjük. Finom leves, káposzta, szaftos sült húsok ceklával, nyami. Reggeli után már unalmas a rizst, zsírt kevergetni, füstben ácsorogni az udvaron, üstöt sikálni, úgy kell felfogni, hogy ez egy "befőzés" egész évre.
Azért mióta 2 katlan van, haladósabb. Teljesen befejettnek tekinteni, hogy eltűnjön minden, még a szaga is, több nap.
szóval a vasárnapi kaja,ala Vízvári Mariska.pirított kappanaprólékleves,puffadt tojás,pourland borban,orosz saláta,mogyoró parfé.
vacsora,sertésmáj pástétom,sonka,vaj,mézes dó.de mifene az a pourland?