Dinnye sztereotípiám (beszélgetős fórum)
Ezek a mai dinnyék már nem olyanok, mint 30 éve volt pl. a "szigetcsépi", a tök zöld hajú.
Túl vannak nemesítve, hogy bírja a szállítást, pulton lehessen tartani stb.
Valamint sokat fejlődött a termesztéstechnológia is. Régen elvetették, kiültették, locsolták.
Most elvetik, beoltják pl. tökbe, hogy ellenállóbb legyen a gyökere. Kevés szabadgyökerű van, mert már nem bírja a földet.
Ott van a talajtakaró, csöpögtető. A paraszt keni orrba-szájba műtrágyával (tisztelet a kivételnek), hogy jóóóóóó nagy legyen, mert súlyra fizetik, ugyi.
Tehát veszel egy szarrá locsolt, műtrágyázott dinnyét, amit kb. 80% éretten szednek le. Mire eljut hozzád vagy utánérik, vagy nem.
Röviden.
Ugy 15 eve egyszer 200 km-t utaztam egyutt sraccal, aki dinnye termeszto csaladbol jott, es maga is azt csinalta, es volt valami fiu meg lany, amire nem emlekszem.
Anyam mindig hulyenek nezte apam gyerekkoromban, hogy mennyit hallgatja a dinnyeket, de apam soha nem vett szottyadt, kasas dinnyet. Es amugy tok logikus, hogy a hangzasa mas egy vizes testnek, aminek mas a szerkezete.
Végül is nekem mindegy, nem eszem semmilyen dinnyét, hacsak ide nem hozza valaki.
Majd holnap, ha lesz erre energiám a munka után, kiderítem, honnan szedik a német oldalak a fiú- és a lány dinnyét.
A kerek és a hosszúkás nem ugyanolyan fajta.
A fajtaismertetőben a hosszúkás nem az oválisat jelenti.
Vetőmag-kataológus:
"Bostana F1 - Syngenta - 1 000 szem
Mennyiség:
Görögdinnye vetőmag. A korai fajtacsoportba tartozó, kerek-ovális újdonság. 5-8 kg-os méretével a tartályládás méretigényt elégíti ki. Hazai szupermarket és export értékesítésre kifogástalan árut lehet vele előállítani. Markáns, üdezöld héjszín jellemzi. Sötét- piros húsú, amely magasabb minőséget jelent ebben a korai időszakban. IR=Co 1 / Fon 1"
Tehát kerek vagy ovális. Ugyanaz a fajta.
Biztosan nem ártalmasabb a gyári chips-nél.
Rendes népek úgyis megmossák a krumplit hámozás előtt.
Szokás héjastul is sütni krumplit, ilyenkor az ember óhatatlanul eszik a héjából is.
Akkor nem a virágokon múlik, bocs.
És köszönöm az infót.
Majd a következő életemben, vagy ha valaha dinnyét veszek, kipróbálom, hogy ugyanabból a fajtából a kerekdedebb vagy a hosszúkásabb az édesebb-e.
Miért, a krumplinak nem a héja-haja alatt van a legtöbb vitamin?
Miért ne lehetne a lehámozott héját-haját megsütni? Úgysem hámozódik mindig elég vékonyan. Mondhatnám, véknyan.
Vannak szó-változatok ám.
Igen. Mert a fiú-dinnye hosszúkás és kevésbé édes.
Aszerint, hogy milyen ivarú virágból nőtt, ha jól értem.
Német oldalon találtam a dinnyevásárlási tippek között.
"Ab sofort kannst du weibliche von männlichen Wassermelonen unterscheiden! Es gibt wirklich männliche und weibliche Wassermelonen – die männlichen Exemplare sind länglicher und haben einen etwa centstückgroßen Ring auf der Unterseite. Bei den weiblichen Wassermelonen ist dieser Ring größer und die Wassermelonen sind insgesamt runder und dicker. Weibliche Wassermelonen schmecken süßer und haben weniger Kerne als die männliche Fraktion. Du kannst dich also bewusst entscheiden, ob du eher einen frischen oder einen süßen Gechmack möchtest."
Tegnap láttam olyan videót, ahol a meghámozott krumpli hulladékot szépen tepsibe rakta, megsütötte, chips helyett ették.
Itt azért nem tartunk,szerintem.
💇♀ 💇♀ 💇♀
Vágjuk le gyorsan!
Lány-dinnye??
Ez kész...röhögőgörcs😂🤣
Ez a héja szó is eléggé becsapós. Nekem.
Amikor valahol azt olvastam, hogy "a krumplit főzzük meg héjában..." és rögtön az jutott először eszembe, hogy hol a fenébe kapok én ehhez egy héját???? Mire ezt végig gondoltam, rögtön beugrott, hogy nem héjában, hanem hajában kell megfőzni.:))
Hát itt se héja-lekvárt, hanem adinnye hajából lekvárt. Nem tart az olyan sokáig, 1x azért lehet, hogy megpróbálom.
Hogy mindig tanul az ember. Sohasem hallottam, hogy a dinnyék között is van lány és fiú!!
És a többi gyümölcsnél is???