Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Dicséret- mikor, miért, mennyit, hogyan? fórum

Dicséret- mikor, miért, mennyit, hogyan? (beszélgetős fórum)


2010. aug. 13. 15:09

Szerintem nagyon jót tesz egy gyereknek és a szülöne is ha sokat dícsér.

Azt gondlom ebben is következetesnek kell lenni, észre kell venni amikor egy gyerek ügyes, jól csinál valamit, szépen viselkedik stb.

Nem csak olyasmiért kell dícsérni, ami a felnött szemében nagy dolog, hanem minden apróságért, is ami a gyerek számára nagy dolog.

Nálunk bizonyos dolgokért nemcsak dícséret, jutalom is jár, de ze sosem pénz. Most 2.5 éves lányom pl. a szobatisztaság elején ha szólt hogy wc-re kell mennie és pisilt is, matricát kapott, a wc ajtóra ragasztjuk. Késöbb már a pisilés termlszetes volt, akkor már csak kis matrica volt érte, de akkor is megdícsértem stb. Mindig saját magához mérten igyelszem értékelni a dolgokat és el is mondom Neki, hogy mi az ami már természetes, és mi az amikor nagyon nagy dologban volt ügyes.

Nemcsak a szokványos értelemben vett "teljesítményt" dícsérem, hanem tudtára adom azt is, amikor pl. észreveszem, hogy jól kezel egy-egy konfliktust. Pl. többször került büntibe verekedésért, de aztán amikor észrevettem hogy másképp próbálja megoldani a helyzetet, kerüli az általam helytelenített megoldást, akkor nagyon megdícsértem :)

2010. aug. 13. 10:21
A gyeremekekt dícsérni, kell, biztatni, hogy legyen a későbbiekben kitartásuk, önbizalmuk, de csak azt amit tényleg úgy látunk, mert ha mindent agyondícsérünk akkor mikor nő a gyermek csalódni fog, hogy bizony azt amit anyuék dícsérnek azt más nem. Ez csalódás lesz és nem biztos, hogy jól fogja viselni.
2010. aug. 13. 10:04

Dicséret a gyereknek jót tesz, de ha kell akkor a nevelés is színre lép , ha valami nem volt helyes.

Szerintem a dicséret minden helyzetben megállja a helyét. Ha nem kapnánk. Hogy éreznénk magunkat?:)

A pénz szerintem sem megoldás, mert az nem biztos egy gyereknek, mert az a szülők pénztárcájának is függvénye...Míg itt ott az 5-ösért pénzt adnak én nem tehetem meg, így sokszor ez kihat a másik gyerek életére, mert cukkolják, hogy nekem van stb...

2010. aug. 13. 09:58
:)
2010. aug. 13. 09:55
Ma reggel a kis 3,5 éves lány egyedül vetette be az ágyát! annyira örültem, szépen összehajtogatta az ágyneműt és büszkén mutatta! Édes!
2010. aug. 13. 09:41
Igen, nálunk is így van! Van hogy együtt sütjük a pogácsát, ők szaggatják, teszik a tepsibe, kenik be, vagy ha főzök keverik a habarást fiúk létükre! A nagyfiam néha magától elkezd sepregetni, vagy kijelenti "anya kiviszem a szemetet", beágyaz van hogy nekem is, a kicsik is kitalálják, hogy segítsenek nekem! Múltkor mindhárman lemosták a kocsit! Én is csak szavakkal dícsérem őket, és öleléssel-puszival! Mikor valakivel találkozok, elmesélem milyen ügyesek, és közbe ők csillogó szemmel hallgatják, hogy róluk van szó! Én is megszoktam örökíteni néha, az ilyen kis moccanatokat, nagyon jó újra nézni!!!
2010. aug. 13. 09:24

Nekünk nagyon sokat "segítenek" a gyerekek! Legszebb példa erre, hogy amikor építkeztünk, akkor a kis műanyag furikjukkal tolták a betont az alapba. Meg amikor lehetett sepregettek. Dom rakta a kéményt, míg érte. Ezeket megörökítettünk fényképekkel, és nagyon jó visszanézni. És annyira jó, amikor halom, hogy az unokatestvére mondja: Apukád szép házat épített nektek! Akkor ő ezt válaszoltja: Azt mi építettük, négyen!

És szerintem ez nagyon jól esik neki. Szoktuk is mondani: gyerekek, ebben a házban a ti kezetek munkája is benne van.

Jó volt együtt készíteni a mézeskalácsot a karácsonyfára. És büszkén mutogatták mindenkinek, hogy ők készítették a fán lévő díszeket, meg amikor sütit sütünk, vagy rántott szeletet készítünk, a lányka mindig "segít" valamit. És az apja persze nem mulasztja el megjegyezni: Ez a hús biztos azért ilyen finom, mert Danca csinálta.

És akkor csak úgy ragyog a büszkeségtől.

De mi nem szoktunk utyulu-putyuluzni. A nem a mi stílusunk. És azt a gyerekek se igénylik, mert volt olyan nagyi, aki "babázni" akart velük, de nem engedték.

5. 4ca460d3e8 (válaszként erre: 4. - Fehérleander)
2010. aug. 13. 09:03
Egyetértek a soraiddal! Pénzel nem szabad jutalmazni, mert akkor mindíg csak pénzért segít majd? Többet ér, egy elismerő mosoly, egy ölelés, elmondani milyen ügyes nagyfiam van, és neki is jól esik látni, hogy amit csinált, anyának mennyire jól esik!
2010. aug. 13. 08:58

Szeretem dicsérni a gyerekeimet! A munkámat, ha elvégzem és bár szóban nem dicsér meg mindig a a főnököm, kapok fizetést. Ez valamilyen szempontból dicséret. Viszont tegnap láttam a TV-ben egy műsort, ahol a gyermekeket az elvégzett munkájukért pénzzel jutalmaztak. Nos és ennek nem látom értelmét.


Nálunk állandó harc a játszószoba rendben tartása. Már az is kihívás, hogy porszívózhassak, felmoshassak, mert ők ott tényleg csak játszani szeretnek, maguk után elpakolni, hát...nem nagyon.:-)

Párom eljátszotta már néhányszor, hogy bevonult a játszóba egy kukazsákkal, hogy jó, akkor majd én rendet rakok. Erre a két gyerek kitessékelte és lám: fél óra múlva rend volt!

Véleményem szerint ezért nem kell, hogy pénzt kapjanak (ellentétben a műsor üzenetével), elég ha megölelem őket és együtt gyönyörködünk munkájukban. Ugyanígy egy különlegesen finom vacsoráért, vagy a szépen lenyírt fűért sem kapunk pénzt se én, se a párom, de (ha eszünkbe jut) megdicsérjük egymást!

2010. aug. 13. 08:50
Dicsérni kell,nekünk felnőtteknek is jó a pozitív megerősítés.A dicséret,nem egyenlő az ungyuli-bungyulival,nálam az az agyonajnározás,mikor idétlenül gügyöknek még a 3 éves gyereknek is.
2010. aug. 13. 08:46
Én szeretem dícsérni a gyerekeket, és szerintem kell is! Nem csak nekik esik jól, hanem a felnőttnek is, és ösztönzőleg hat! Ám nem dícsérem mindenért!
2010. aug. 13. 08:36

Annyit hallottunk már a különböző nevelési módszerekről. Sokat és sokan vitatkoztunk is róla! Most én arra lennék kíváncsi, ki, hogyan, miért dicséri meg gyermekét. Van e különbség szerintetek az ajnározás és a dicséret között. Lehet e "agyondícsérni" egy gyermeket? És mit okozhat, ha egy gyermeket túl dícsérnek, vagy nem értékelik igyekezetét?!

Beszélgessünk!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook