Darált húst meg szoktátok mosni mielőtt felhasználjátok? (beszélgetés)
Én nem mosom meg.
De nem is értem, hogyha szűrőn lecsepegteted, mi az amit lemosol róla? Hisz minden a szűrőben marad. Szemenként kellene átmosnod ahhoz, hogy értelme legyen a mosásnak, de azt meg ki csinálja meg? Senki.
Amúgy is hőkezeléssel pusztul el az, aminek el kell pusztulnia, nem az áztatástól.
Én megmosom,A sima húst is megmossuk,a húsboltban meg a mosatlan húst darálják le nekünk.
Nem nagy ügy, egy nagyobb szűrőn kell lecsepegtetni,és lehet belőle fasírtot gyúrni,legalábbis az én fasírtom mindig finom lesz:-)
Mert
-ha szárazra lecsepegteted akkor vagy órákig áll szobahőmérsékleten ami nem szerencsés /romlik a hús/, ha pedig hűtőben csepegteted akkor sem sokkal jobb, ráadásul mindkét esetben furcsa színe lesz, mint az állott húsnak.
- ha nem csepegteted le akkor víz marad rajta ami rontja az étel minőségét / pl. szétázik a vagdalt/ vagy fröcsköl az olaj, zsír.
Végre,egy okos hozzászólás!!!!:D)
Úgy van,ahogy leírtad-nincs mit hozzáfűzni.
a húsból hőkezelés során távoznak a baktériumok, nem holmi csapvizes öblögetéstől.
a darált hús állagát, kezelhetőségét jól el lehet rontani azzal, hogy fellazítjuk vízzel - a sterilizálása viszont minimum száz fokon, sütéssel-főzéssel történik.
Gondolom,arra gondol Judit,hogy a darált hús hamarabb romlik,kényesebb.
Én közvetlenül felhasználás előtt mosom meg,majd adok neki pár percet,hogy lecsöpögjön (szitán) és indulhat a hőkezelés.Eddig semmi problémánk nem volt vele.
lehet, hogy megnyugtat a tény, hogy te megmostad, de
ha megszívja magát vízzel feldolgozáskor már nem úgy viselkedik
a daráthúson rengeteg a felület amit kórokozók támadhatnak meg, a szita amit javasolnak (és a szűrő is) elég jó búvóhelye mindennek, a hús pedig jó táptalaj
Itt néhányan eleve tévedésben vagytok...
Mikor az állatot leölik, és darabolják, illetve mikor a boltba kerül, TILOS lemosniuk!!!
Ez egy ÁNTSZes előírás, én már 10 éve hallottam, hogy ez a szabály, és gondolom, nem akkor hozták...
Amúgy meg, ha lehetne húst mosni a boltban, szerintetek nem mosogatná le a hentesek fele, mikor már kicsit nyálkás, csak azért, hogy eladhassa? Sajna szerintem így is van, ahol megcsinálják... :(
És hogy ne csak offoljak:
Soha nem mosom meg a darálthúst. Azok a kórokozók, amik miatt megmosnám, hideg vízzel nem nyírhatók ki, vagy távolíthatók el, forró vízzel lemosva meg kifehéredne a hús.
Amúgy meg, úgyis pirítom/sütöm/főzöm, azzal elpusztulnak a bacik, ha tényleg alaposan át van sütve/főzve.
A tatárbeefsteak már más kérdés... De ahhoz sem mostam soha...
miért nem ajánlott?
mennyi különböző vélemény :)
Nem-főzés során távoznak a káros anyagok.
Nem hinném,hogy egy mosás eltávolítná.
Persze,én fóliázottat veszek.
ha nem otthon darálod hanem darálva veszed. tehát nem tudni meg volt-e mosva a hús előtte...
szűrőben esetleg meg lehetne
darálás előtt igen,
de utána? :)
hogy gondoltad?
esetleg hacsak nem teszed szűrőbe :)
További ajánlott fórumok:
- Ti milyen zöldségeket szoktatok veteményezni?
- Darált pulykamell húsból mit szoktatok készíteni?
- Bolti darált mák - nem az egész lett felhasználva -- meddig áll el lefedett dobozban?
- Hogy szoktátok elkészíteni a fagyasztott halat? Kiengeditek mielőtt fűszerezitek/sütitek vagy fagyosan?
- Az új törölközőt beszoktátok áztatni mielőtt használjátok?
- Mit kell csinálni a hájjal, mielőtt felhasználnám sütinek?