Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Családi háznál kozmetikai üzlet nyitásához kell az üzletben külön WC, vagy elfogadják a házban lévőt? fórum

Családi háznál kozmetikai üzlet nyitásához kell az üzletben külön WC, vagy elfogadják a házban lévőt? (tudásbázis kérdés)

1 2
2010. febr. 16. 23:19
Maga a tevékenység nem engedélyköteles!!!!Nem tudom elégszer hangsúlyozni hogy ez nem térhet el városonként csak ha másképp értelmezik a jogszabályt.Engedélyt csak a területileg illetékes önkormányzat adhat az ANTSZ nem!!!!!Csak szakvéleményt adnak ki ami alapján meg lehet csinálni a vállalkozást!A szakvélemény nem léte nem von maga után büntetést ugyan is az nem kötelező csak KÉRHETŐ!!Ami kötelező az az üzletben külön kézmosó!!!Ennek az üzlethelységben kell lennie!!!!!Ha van még kérdés írjatok akár privit is.
2010. febr. 16. 14:17

Kedves érdeklődő,

kérdezz rá a területileg illetékes ántsz-nál, mert ők adnak a működési engedélyt. Tőlük is függ, mit kérnek. Nálunk, a X. kerületben kellett külön WC, külön kézmosó, fallal elválasztva, keresztanyámnál Zuglóban nem kellett, a XIII. kerületben sem kellett.


Felhőjáró, hálás lennék az infoért, honnan tudni, hogy nem engedélyköteles a tevékenység? Az enyém vagy két éves információ, akkor még kellett. Miután lakásban kerül kialakításra az üzlet, a területi önkormányzat engedélye is kell, amely műintézmény viszont nem mozdul az Ántsz engedélye nélkül. Legalábbis a mi környékünkön :(

31. felhőjáró (válaszként erre: 30. - 57aa4ea1e8)
2010. febr. 16. 13:32
Jelenlegi jogszabály szerint az ANTSZ évente egyszer mehet ki ellenőrizni.Mivekl a tevékenység nem engedélyköteles, így at ANTSZ büntethet ha valami nincs rendben.Engedélyt ő ki nem állíthat erre a tevékenységre, és ezen jogszabályok nem változhatnak várostól függően, mert ezek az egész országra érvényesek, legfeljebb másképp értelmezik az ott dolgozók.Mielőtt bár ki ilyesmibe fog, jól járja körül a témát mindent kérjen írásban.
30. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 28. - Dancili)
2010. jan. 27. 14:52

Hát én ennyit tudtam tenni. Viszont ha az antsz megnézi, max nem fogja engedélyezni. Mondjuk attól nyilván lehet még dolgozni, nem tudom, hogy működik ez náluk.

Én sok sikert kívánok, mostanában nem könnyű a szolgáltatók élete, az tény.

2010. jan. 27. 14:31
Csak ajánlott.
2010. jan. 27. 14:11

Na sziasztok! Kicsit érdeklődtem, és Felhőjárónak teljesen igaza van Jelenleg nincs érvényes jogszabály, amely a WC kiépítést illeti, tehát használható lenne a házban lévő WC. Készül egy kibővítés, módosítás, de ebben sem lesz ezzel kapcsolatosan semmi szabályzás.....

Mivel az üzlet nem közterületről nyílna, hanem az udvarról, a lakás felé bejárást szabály nem tiltja. Az udvar ugyanis magánterületnek számít családi ház esetében. Ráadásul ami Murila hsz-ét illeti, külön WC eszerint is csak 8 dolgozó felett kell külön WC az üzlethelyiségben. Az ANTSZ-nek pedig még csak be sem kell jelenteni az üzletnyitást, az érvényben lévő jogszabály szerint.

Neked Murila köszönöm a ezt a mindent kimerítő leírást:)

2010. jan. 27. 13:33

Tilos a közterületről nyíló üzlethelyiség felől a lakás felé bejáratot létesíteni!!


Tehát ajtót be kell falazni, és csak az utcáról nyílhat ajtó az üzletbe.

És kell külön vizesblokk!

2010. jan. 27. 13:31

A szépségápolási szolgáltatásba sorolt tevékenységek folytatására külön megközelíthető száraz helyiséget kell biztosítani. A jogszabályban az áll, hogy pincehelyiségben tilos ilyen tevékenységet végezni. A belmagasság a lakásokra megállapított belmagasságnál kevesebb nem lehet, azaz 2,5 méter.


Megfelelő komfortfeltételek megléte esetén, (száraz helyiség, hővédelem megfelelő fűtés, szellőzés) a megvilágítás, belmagasság az, amit figyelembe vesznek az engedélyeztetésnél.


A szépségápolási szolgáltatás gyakorlására szolgáló helyiség közelében bűzös, szennyező forrás, szemét- trágyatároló, űrgödrös árnyékszék, stb. vagy egyéb olyan létesítmény, amely bűzzel árasztaná el, vagy legyek, kártékony rovarok, rágcsálók elszaporodását okozhatná — nem létesíthető, csupán a mindenkor érvényben lévő közegészségügyi előírásokban meghatározott védőtávolságon kívül.


A helyiségek méreteit, beosztását a várható forgalomnak megfelelően kell megszabni, de egy munkahelyre legalább 6 m2-t kell biztosítani.


A helyiségek padozatát résmentes, könnyen mosható, tisztántartható felületű burkolattal kell lefedni. A helyiség(ek) falait 1,5 méter magasságban mosható felülettel kell kiképezni. helyiség(ek)et lakás céljára felhasználni és azokban az ipar gyakorlásán kívül egyéb ténykedést folytatni nem szabad. Tilos a közterületről nyíló üzlethelyiség felől a lakás felé bejáratot létesíteni.


A berendezési tárgyaknak sima felületűnek, könnyen lemoshatónak és fertőtleníthetőnek kell lennie.


A dolgozók részére 5 főig külön öltözőhelyet, 5 fős létszámon felül öltözőhelyiséget kell biztosítani az utcai és munkaruháik elkülönített (külön szekrényben) elhelyezésére, megfelelő számú, erre a célra alkalmas öltözőszekrény beállításával.


Gondoskodni kell a dolgozók tisztálkodási és kézmosási lehetőségéről, valamint létszámuknak megfelelő illemhely biztosításáról.


A nyolc vagy ennél több munkahellyel rendelkező üzlethelyiséghez a vendégek számára külön-külön illemhelyről kell gondoskodni. Az illemhelyeket előtérrel kell kiképezni. Az előtérben kézmosó berendezést kell felszerelni és használatához kézfertőtlenítő szert és kézmosó eszközöket folyamatosan kell biztosítani. Ahol erre lehetőség van‚ ajánlatos a kézmosó mellé automatikus kézszárító felszerelése.


A szépségápolási szolgáltatás gyakorlásához csak ivóvíz-minőségű víz használható. Egyúttal folyó hideg-meleg víz-ellátást is biztosítani kell. Takarítási, vízvételi helyet légbeszívó szelepes csapteleppel kell ellátni.


A mesterséges megvilágításnál a finom munkahelyekre előírt (min. 300 lux) megvilágítási erősséget kell alkalmazni. Amennyiben a megfelelő természetes megvilágítás nem biztosítható (pl. műemlék jellegű épületben), úgy a természetes megvilágítástól el lehet tekinteni a megfelelő mesterséges megvilágítás esetén.


A helyiségek rendszeres, lehetőleg természetes szellőzéséről kell gondoskodni. Amennyiben kellő mértékben nem valósítható meg, mesterséges szellőző berendezést kell alkalmazni, amelynek óránként hétszeres légcserét kell teljesítenie. A műkörömépítésnél használt asztalt jól szellőző, szellőztethető helyen kell elhelyezni, ha ez nem lehetséges, asztal feletti mesterséges elszívóról kell gondoskodni.


A helyiségben a szépségápolási szolgáltatás gyakorlását nem szolgáló tárgyakat tartani és oda állatot bevinni nem szabad.


A felszerelési tárgyakat, munkaeszközöket állandóan használható állapotban, szennyeződéstől védetten, tisztán kell tartani. Hibás vagy rozsdás eszközt használni tilos.


Gondoskodni kell a munkaeszközök folyamatos tisztításáról és hatásos fertőtlenítéséről. A főzést nem tűrő (műanyag), illetve a beépített eszközöket (pl. pedikűrös lábáztató tálak, beépített medencék, manikűrös áztató tálak) e célra engedélyezett szerekkel kell fertőtleníteni.


A forgalomnak megfelelő mennyiségű, valamint a váltáshoz szükséges tartalék textíliát (pl. törülköző) készenlétben kell tartani úgy, hogy minden vendég fertőtlenítő mosásnak alávetett és vasalt, tiszta textíliát kapjon. Gyakori megoldás, hogy a textíliákat az üzlet dolgozói otthon mossák, ami nem a legkorszerűbb eljárás, de elfogadható. Ez esetben arra kell vigyázni, hogy a szennyes és tiszta textília szállítására külön csomagolás szolgáljon és otthon saját ruháiktól elkülönítve (esetleg külön mosógépben) mossák azokat. Az Új üzleteknél, szalonoknál célszerű lenne a helyben mosás bevezetése.


A vendégek kiszolgálásával foglalkozó személyek munka közben állandóan tisztán tartott — világos színű — munkaruhát kötelesek viselni.


A kiszolgáló személyek kötelesek kezüket és körmeiket állandóan tisztán tartani. Minden vendég kiszolgálása előtt és az illemhely használata, ill. bármilyen szennyező tevékenység után kezet kell mosni. A földre esett műszernél a szennyezett műszert csak fertőtlenítés után lehet újrahasználni.


A szépségápolási szolgáltatás gyakorlását, ill. a tevékenységet az a személy nem végezheti, aki fertőző bőr- vagy bármilyen fertőző betegségben szenved, ill. látható testfelületén lévő elváltozás miatt bőrgyógyászati kezelés alatt áll.


A körömápolásra (és egyéb szépségápolási szolgáltatásoknál is) csak a vonatkozó előírásoknak megfelelő, engedélyezett készítményeket szabad használni. A munkavégzéshez csak engedélyezett, a biztonságos munkavégzésnek megfelelő munkaeszközök, gépek használhatók.


A sérülések ellátására elsősegélynyújtó dobozt kell rendszeresíteni, melynek tartalmát folyamatosan ellenőrizni és pótolni kell.

2010. jan. 27. 12:57
Mindenképpen kell mert ugy adják az engedélyt!
24. vandancsi (válaszként erre: 5. - Dancili)
2010. jan. 27. 12:44
Nekem a sógornőm nyitott így kutyakozmetikát, szintén nappaliból nyíló szobából lett átalakítva, külön bejárattal, de kellett neki is csináltatni wc-t, tusolót. Vagy csak wc-t? Áá, már nem tudom, de hétvégén megnézem majd Neked! :)
2010. jan. 27. 12:38
De úgy látszik ezt is települése válogatja:P
22. Kockásfülű nyúl (válaszként erre: 17. - Felhőjáró)
2010. jan. 27. 12:37

Az önkörmányzattól kapja az engedélyt,de ahhoz hogy megkapja kell az antsz engedély is!!!

Nekem csak egy kis bodegám van,de még oda is kijöttek!

Ha nincs meg az antsz engedélyed nem kapod meg az önkormányzattól sem!

21. Kockásfülű nyúl (válaszként erre: 10. - Dancili)
2010. jan. 27. 12:36
Igen.
2010. jan. 27. 12:35

wc,mosdótelep tuti kell,de talán most már zuhanyzó is kell(ismerősöm csinált nem rég)

De az ántsz meg kell h mondja..

19. Dancili (válaszként erre: 17. - Felhőjáró)
2010. jan. 27. 12:32
Jaj, még bocsánat, mi az a kémiai bizottság, és hol található?
18. Dancili (válaszként erre: 17. - Felhőjáró)
2010. jan. 27. 12:30
Júj, nagyon kedves Tőled, hogy ezt leírtad....tanulságos. Még jó párszor elolvasom. De akkor szerinted elég a házban lévő vendég WC?
2010. jan. 27. 12:28
Én úgy tudom ha a teraszt beépíted kell engedély az önkormányzattól,de a kozmetikai tevékenység nem engedélyköteles.Azt csak az önkormányzat kérhet és adhat ki.Az ANTSZ csak ellenőrizni mehet ki ha valaki feljelent.Egyedül bejelentési kötelezettséged van hogy üzemeltetsz egy ilyet,de jogilag az sem tisztázott milyen módom mert nincs leírva sehol.Tehát ha szóban bejelented akkor kötelessek jegyzőkönyvet készíteni és ennyi vagy megteheted levélben.Ellenőrizni pedig csak évente egyszer mehetnek.A kémiai bizottságnak kell fizetned csak, kb 8000 ft-ot.Ezeket sajna kevesen tudják, és az ANTSZ elfelejti közölni, hogy amit ők kiadnak az nem engedély,hanem szakvélemény, mert engedélyt azt csak az önkormányzat adhat és nem is kötelező szólni, hogy menjenek ki megnézni.Ezzel nagyon sok pénzt lehet spórolni.A leírtakat hivatalos levéllel alá tudom támasztani.Én már végigjártam, mert dühített, hogy mennyi pénzt dobok ki az ablakon.
16. Dancili (válaszként erre: 13. - 2f61415a97)
2010. jan. 27. 12:27

A vizesblokk mit takar? A mosdó hideg-meleg vízzel persze meglesz, de a wc-nek a házban a vendég wc-t gondoltam el:((((

Amúgy falun lenne az üzlet.

2010. jan. 27. 12:25

jaja, tusoló kell a szolihoz, viszont, ha csinálsz egész test masszírt, ahhoz is kell...de én úgy halottam, hogy ha csak frissítő masszázst válalsz ( ami ua olyan mint a testmasszír) ,akkor nem kell zuhanyzó...


De jó nektek, irigykedem ám :))

14. Dancili (válaszként erre: 12. - Szajko)
2010. jan. 27. 12:25
Ajajaj, azért az megnövelé a kozmi üzlet kiépítésének költségeit....De érdeklődöm akkor, köszi:)
2010. jan. 27. 12:24
ha üzlete nyitsz kötelező az üzlethelységen bellül ma vizesblokk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12. szajko
2010. jan. 27. 12:22
A szomszedom kozmetikus, a csaladi hazban van a kozmija es neki kellett es mivel szolarium is uzemel nala meg egy tusolot is kellett csinalnia.De mindenkeppen erdeklodj az onkormanyzat epitesi osztalyan.
11. Pné Veronika (válaszként erre: 8. - Dancili)
2010. jan. 27. 12:19
Szerintem a helyi önkormányzat építési osztályán kérdezd meg, mert ha nem csinálsz, és a végén egy hivatali alkalmazott jó szándékára hagyatkozol, mindenben piszkálódhat. :-( Most én is itt tartok... :-(
2010. jan. 27. 12:19
Tudja valaki, ebben a kérdésben az ANTSZ az illetékes?
9. Dancili (válaszként erre: 7. - 874eb11dfd)
2010. jan. 27. 12:18
Igen persze, amúgy komplett kis üzletre gondoltam:)
2010. jan. 27. 12:17
Az nagyon jó lenne, ha nem kellene külön oda a lefolyót meg mindent a teraszra bevezetni......
2010. jan. 27. 12:16
szerintem nem kell külön, de csap az tuti kell... :( De sztem azt tudod..
2010. jan. 27. 12:16
Lehet h megadják az engedélyt,de mondom ez csakis az ügyintézőtől függ h normális-e vagy mindenbe beleköt.
2010. jan. 27. 12:14
Van a házban a fürdőben, és van egy vendég WC külön is a házban. Az üzlet a nappaliból nyílna, a teraszt építenénk be egy 14 nm2-es üzletnek.
2010. jan. 27. 12:12

Szerintem kell a vendégek miatt.

Bár attól függ h milyen antsz ügyintézőt fogsz ki:)

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook