Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Citromos-túrós labdabukta recept

Citromos-túrós labdabukta recept

A Citromos-túrós labdabukta hozzávalói:
Hozzávalók:

– 4 bögre finomliszt (50 dkg)
– friss élesztő (2,5 dkg)
– háromnegyed bögre langyos tej (bő 2 dl)
– egy nagy csipet só
– negyed bögre kristálycukor + 1 mokkáskanálnyi (4 dkg)
– 10 dkg vaj (vagy margarin)
– 1 tojás

A töltelékhez:

– 25 dkg tehéntúró
– 1 kisebb citrom leve kifacsarva
– 1 kisebb citrom héja lereszelve
– 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
– kristálycukor ízlés szerint (4-8 dkg)
– 1 tojás sárgája


A Citromos-túrós labdabukta elkészítési módja:
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percre félretesszük, hogy felfusson.

- A túrót összetörjük a cukrokkal, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.

- A lisztet, a cukrot, a sót elkeverjük egy nagyobb dagasztótálban, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt valamint a 10 dkg nagyon puha vagy felolvasztott vajat, ezután lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha túl száraz, akkor adunk hozzá még egy pici tejet, ha ragacsos, akkor lisztet.

- Félretesszük, letakarjuk, és kelni hagyjuk, körülbelül 50-60 percig.

- Ezután lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk olyan fél centi-centi vastagra, majd egy borospohárral vagy egy nagyobb szaggatóval köröket szaggatunk belőle.

- A körök közepére úgy egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, összecsípjük őket, mintha batyucskákat csinálnánk, majd fejre fordítjuk őket, és még egy picit gömbölygetjük a kezünkkel, hogy szép kis labdácskáink legyenek.

- Kivajazott nagy méretű, tűzálló tálba (vagy két kisebb tálba) sorakoztatjuk őket, közvetlenül egymás mellé, hagyjuk őket további fél órát kelni, letakarva, majd a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és 190 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket, körülbelül fél-háromnegyed óra alatt. Legyen jól átsütve, különben nyers marad a közepe!

- Meghintjük a tetejüket porcukorral, és langyosan tálaljuk!


Kategória: Sütemények, édességek receptjei

A receptet beküldte: , aug. 17. 14:04

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook