Citrom és fokhagyma (beszélgetős fórum)
Mindenki úgy csinálja, ahogy neki a legszimpatikusabb. A nyers eljárás mindig egészségesebb, mert a hőkezeléssel sok értékes dolog már odavész. Ugyanez a fagyasztással, konzerválással...
Próbáltam a főzésest, de én maradtam a sima darálós-áztatós módszernél. Egyszerű, gyors, stb...
Én más recept alapján készítettem. És csapvízzel, nálunk jó minőségű, habár a esti vezetékes vízen nőttem fel, forrásvizet csak nyáron ittam... :D
Érvédő
Hozzávalók:
• 30 gerezd fokhagyma,
• 5 db citrom (lehetőleg természetes körülmények között termesztett, nem permetezett gyümölcsöt használjunk),
• 1 l víz.
Elkészítése
A fokhagymáról leszedjük a héját és felaprítjuk (lehet robotgéppel vagy turmixszal is). A citromot alaposan megmossuk, héjával együtt aprítjuk és robotgéppel vagy mixer segítségével elegyítjük a fokhagymával.
Egy liter vízzel buggyanásig forraljuk, lefedve kihűlésig állni hagyjuk, majd leszűrjük, palackba töltjük, és hűtőszekrényben tároljuk.
Tehát citromonként 6 gerezd fokhagyma és 2 dl víz.
Naponta egy kupicányi mennyiséget ajánlatos fogyasztani reggel, étkezés előtt. Egy kúra három hétig tart, amely 8 nap szünet után még egyszer megismételhető. Általában ezt követően áll be egy tartósabb eredmény. Szükség esetén harmadszor is megismételhető
Félévente, vagy évente ajánlatos megismételni ezt az olcsó és ártalommentes, háromhetes kúrát.
Negyven év felett akkor is tanácsos végigcsinálni, ha egyébként nincs semmi baj, betegség.
Saját tapasztalatom: Egyelőre 3 citromot és a hozzá való 18 gerezd fokhagymát dolgoztam fel. Sajnos a boltban nem kaptam csak kínai, nagy gerezdes fokhagymát, abból csináltam, de akármekkora gerezd, mindet beletettem. Nem bizonyult elegendőnek a gézzel kibélelt szűrő, mert igazán finom szűrőm nincs. Emiatt jócskán maradt még lé a masszában. 8 napra lett elegendő itókám. Nagyon kellemes a zamata, sem a fokhagyma nem érződött igazán, sem túlzott savasság nem volt benne, olyan volt, mint valami frissítő krémlikőr.
Hogy mennyire és mihez járult hozzá, nem tudom, de jó a közérzetem, és egészséges vagyok. A kezdeteknél is normál tartományban volt a koleszterinem, a túlsúly ellenére, és egyébként is étrendváltozással fogytam elég sokat.
Más oka is lehet, hogy a röntgenen másfél év eltéréssel már nyoma sem volt az előzőleg látott „jelentősebben meszes falú artériák)-nak, de nem zárom ki, hogy ez az „iszóka” is hozzájárult.
A visszamaradt masszát kisebb adagokban lefagyasztottam. Később, gyorsfagyasztott hal kiolvasztásakor használtam fel. Hamarabb felengedtem, és a halszelet alá-fölé raktam, így mire kiolvadt, pácolódott is.
Utána a halszeletről persze egy pillanatra a csap alá dugva, le kellett öblíteni a citrom rostjait.
Ami a röpke felforralást illeti, talán az eltarthatósághoz hozzájárul. Itt nem a hamar bomló C-vitaminról van szó végül is.
Én karácsony előtt csináltam egy ilyen kúrát a koleszterin szintem miatt, de sajnos sem előtte, sem utána nem mentem vérvételre, így nem tudom, hogy mit csinált. Én nem voltam beteg egész télen, de most egy kicsit náthás vagyok.
Tervezek egy újabbat, csak az a baj, hogy a vége felé már nagyon rossz a lötyi, mert egyre keserűbb lesz.
Én receptem:
4-5 citrom
3-4 fej fokhagyma
2 liter tisztított víz
Citrom, fokhagyma megmosva, összeaprítva, vízzel felöntve egy nagy edénybe, amibe belefér. 1 hétig állni hagyom a hűtőbe. Utána leszűröm üvegekbe, hűtőbe, spájzba tárolom. Napi 1 kupica, kaja előtt vagy után.
Ui: Nem kell forralni semmit, csak nyersen. Aprítógép nagyon jó ha van. Még a fokhagymát sem kell megpucolni, héjastul bedarálhatod, úgyis le kell majd szűrni a masszát.