Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Karácsonyi receptek » Bejgli - cukrászdás recept

Bejgli - cukrászdás recept

A Bejgli - cukrászdás hozzávalói:
A tésztához:
90 dkg liszt,
25 dkg margarin,
12.5 dkg zsír,
10 dkg porcukor,
2.5 dkg élesztő,
1 dkg só,
2 db tojássárgája
1 dl hideg tejszín
kb. 2,5 dl hideg víz (vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben)

Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez )

85 dkg mák vagy dió,
50 dkg kristálycukor,
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz


A Bejgli - cukrászdás elkészítési módja:
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie. A hozzávalókat összegyúrni, tálba rakni és kb. 1óra alatt készre keleszteni.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!

6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez való adag.
Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. (Nekem 30dkg-osak voltak). A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.

Töltelék készítése:
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, belekeverni a hozzávalókat. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
(A mákos bejglihez tejben főztem meg a mákot és egy kevés grízt is adtam hozzá...)


A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni.
Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével.
Éjszaka hűvös helyen, (spejz) de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
Csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

A recept nem a sajátom, de a sok kipróbált bejgli közül ez sikerült a legjobban.


Kategória: Karácsonyi receptek

A receptet beküldte: , 2008. dec. 26. 18:04
A bejgli - cukrászdás elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook