Barátok közt - így látjuk mi (beszélgetés)
Most olvasom, hogy az általad említett filmet márc.21-én levetítik a Magyar Világszövetsége házában. /V.Semmelweis u 1-3./
Szerintem előbb-utóbb a tévében is megy majd, a Köztévén, vagy a Duna tévén.
Erről van szó, de mikor ezt felveti valaki akkor rögtön jön az, h szegregáció meg nem szabad meg fújj elkülönítés. Pedig azt kell, speciális iskolákba járatni az ilyen hátrányos helyzetűeket és ott megtanítani őket viselkedni. Nem egyszer előfordul ,h pl. a színeket sem tudja megnevezni a gyerek vagy nem tudja a ceruzát megfogni. Nem azért, mert hülye hanem mert nem tanította meg neki senki és nem is volt ilyen tudásra szüksége.
Pont azok fúrnak meg minden ilyen intézkedést ,akik a cigányság felzárkóztatására kapnak milliárdokat amit aztán elsikkasztanak ( lásd. Kolompár Orbán), szegregációra meg rasszizmusra hivatkozva. De ha hagynák dolgozni az ehhez jobban értő tanárokat akkor történne is valami.
az a baj, hogy szerintem Nórát fogja, illetve Timikét. ez a 2 lehetőség van. gondolom "megunja", hogy Nóra folyamatosan segíteni akar neki, hogy szokjon le az alkoholról, s ő viszont le fogja támadni:S
"akit nem kellene" tuti ő lesz.
aztán szerintem le fog az alkohollal állni, mert megbánja, hogy olyasvalakit bántott, akivel szeretik egymást. a mostani tartalomban nem szerepel ivászat. gondolom befejezi.remélem..
Én is szociálpedagógus vagyok, pályaelhagyó. Talán ezért is érzem azt, hogy a többségnél picit nagyobb a rálátásom a dologra, ahogy az előítéletek nem homályosítanak el ebben a kérdésben, ugyanúgy a bűntudatomra sem tudnak hatni sem a koldusok, sem azok, akik meg akarják lovagolni az esélyegyenlőségi törekvéseket.
Ahhoz képest, hogy milyen helyeken voltam gyakorlaton, az első igazán rossz tapasztalatokat róluk később, tanárként szereztem. Nincs kedvem felidézni, mindenesetre örülök, hogy nem jött be végül egyik szülő sem hozzám balhézni a suliba, amilyen csörtéim voltak egyik-másik melegedni vágyó diákkal (nem tettlegesség).
Borzasztó összetett probléma és iszonyat indulatokat generál még kulturált társaságban is, de ha már beszélünk róla, tartom magam ahhoz, hogy a gárda az égvilágon semmit nem fog megoldani, sőt, csak elmélyíti az ellentéteket. És az a minimum, hogy a politikai vezetés betiltja és ellene foglal állást.
Megoldást nem tudok, csak javasolni tudnék valamit, ami még szocpedes diákként alakult ki bennem, és tanárként csontosodott meg - az első lépést a társadalomnak kollektíve kéne megtenni feléjük, és az egészen kicsi gyerekeket megfogni. megpróbálni alakítani, beilleszteni őket, minél hátrányosabb környezetből jöttek, annál inkább. Erre készen van, és a gyakorlatban is működik egy nagyon jó program, a Lépésről lépésre, de amíg csak elszigetelten alkalmazzák, csepp a tengerben. Minden óvodában és alsó tagozatos iskolában be kéne vezetni, minimum ahol roma gyerkőc egyáltalán előfordul. Ott kapják az első pofont, hogy elvárják tőlük 7-8 évesen az olyan disztingvált magatartást, amit egyszerűen nem tudtak előtte elsajátítani senkitől. Ha akkor nem megbélyegeznék és kiközösítenék őket, elkerülhetőek lennének azok a törések, amik évek alatt áthidalhatatlan szakadékká mélyülnek. Amit a felnőttek meg-megtesznek, azt már egy pillanatig sem védem, én is csak a fejem fogom sokszor.
De azt mondom, egy esélyt mindegyik megérdemelne, ha azt látja rajta az ember, hogy tényleg próbál beilleszkedni. Ha eljátssza, akkor magára vessen. Az agyonsegélyezésük egy baromság, és gazdaságilag is tönkretesz minket.
Szóval mindkét végletre láttam már példákat, és nem vitatom egy pillanatig sem, hogy bármelyik fél hazudik, vagy elfogult, mikor a tapasztalatairól mesél.
De a gárdát azt zsigerből utálom és mindent, ami annak szellemiségével kapcsolatos.
Akkor lehet, hogy én értettelek félre, mint a múltkor Joyst...:-))))
Nem gyakorlom azt a szakmát, nem igazán érzem sem alkalmasnak, sem eléggé elhivatottnak magam. Sok szakmabeli jár úgy, hogy nagyon bevonódik a munkába és én is így járnék, tudom. Egyszer egy hétig voltam gyerekekkel lakásotthonban, hétfőn kezdtem, szerdán már örökbe akartam fogadni..:-)) Szóval nem nekem való. És ott a másik oldal, amiről írtam: lehet, hogy már túl sokat csalódtam, pedig mindig adtam esélyt az embereknek....De amúgy nem adtam fel teljesen az emberekbe vetett hitemet, még mindig bízom bennük, pedig már hányszor, de hányszor pofára estem!!! :-)))
Gyerekek, hé!
Eddig olyan jóban voltunk.
Csak pislogok itt a vitákon:)
Vissza a BK-hoz, parancsolom!
Kezdetnek rúgassuk már ki Kalamárékkal ezt a HP "újlindát":)
Drága silk, hol volt ebben a lenézés? A szociálpedagógiára kaptam fel a fejem, és megörültem neki.
Aztán tovább olvastam, írtam egy hszt, ami bonyolultra sikeredett, rájöttem, hogy egyszerűbben nem tudom leírni, meg nem is érdemes, nem miattad, tapasztalatból tudom, hogy még személyes beszélgetésben is nehéz egymást megérteni, nemhogy egy fórumon, és ezért töröltem a hszt, írtam helyette amit írtam. Nem kell mindjárt felkapni a vizet.
Nekem is vannak hasonló, a tévéből felvett-orosz, ill. amerikai forrásból származó dok. filmjeim VHS-en, mondhatom, azok is döbbenetesek.
A rendszerváltás óta több ilyet bemutattak nálunk is, korábban csak Szolzsenyicintől lehetett erről olvasni, később már hazai kiadványok is napvilágot láttak-főként a magyar gulágról, pl. a Hortobágyra kitelepítettek életéről.
Azért ezt is megnézem, amit jeleztél,köszi szépen.
Már el is kezdtem.
Ááá, mindegy..Tényleg hagyjuk.
Ha ők azt mondják, akkor előítéletes vagyok..Lesz*rom. Szépen fogalmazva..:-)))))
Minden esetre meglepődtem a reakción, amit kiváltottam, szerintem nem voltam sem bunkó, és talán érezhető volt, hogy nem vagyok egy gyerekgyilkos sem..Mindegy, bevallom, ez most egy kicsit rosszul esik....
1. az előítélet nem ugyanaz, mint a tapasztalat
2. dehogyis éli végnapjait...
KI
Én azt mondom: Az előítéletek az ember lényegéhez tartoznak. Az ember úgy működik, hogy állandóan előítéleteket alkot. Az előítéletnélküliség hangoztatása és az előítéletek kipellengérezése a szerencsére végóráit járó madaras párt ellentmondást nem tűrő blablája volt. Na, mit fogok ezért kapni egyesektől, hehehe!
BE
:-))
szerintem nem fogják most megállítani a piálással, csak később. ez a mai tartalom, de az amelyikben "Miklós olyan emberre támad, akire nem kellene" ez a jövőheti. gondolom, az lesz neki a pont, amikor úgy érzi(k), hogy le kell állnia!
feltéve, ha sikerül.....
Én sem értem ám ezt. Én csak leírtam, amit tapasztaltam. Nem bántok én senkit, hidd el! Mégis úgy érzem, te azt gondolod most, hogy én valami szemellenzős ember vagyok, aki azonnal elítél bárkit...Hát, nem! De azért, ha már te belekezdtél a témába és leírtad, mit tapasztaltál, akkor én is megtehetem ugyanezt nem??? Nem ugyanazok a tapasztalataim, mint neked, de ha egyszer így volt, ahogy írtam, akkor miért írnék mást???
És akkor kapok tőled egy lenéző kérdő mondatot....
"Már túl késő megállítani Miklóst lefelé a lejtőn? "
hmm............most még biztos nem fogják tudni.
főleg a tartalmak szerint..