Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Baba születése esetén járó támogatások az első három évben cikk

Baba születése esetén járó támogatások az első három évben


Egy rövid kis összefoglaló arról, hogy milyen támogatásokra, juttatásokra vagyunk jogosultak babánk születése kapcsán.

Tudom, hogy nagyon sokfelé megtalálhatóak a neten, de mivel annyi kismami van itt, a Hoxán, gondoltam, hátha hasznos lenne számunkra!

Baba születése esetén járó támogatások az első három évben

Kisbaba születése esetén a szülőket bizonyos társadalombiztosítási, családtámogatási ellátások illetik meg.


Ezek a következők:


- Egyszeri anyasági támogatás

Összege a baba születésekor érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-a, ikerbabák esetén 300%-a.

Erre az az anya jogosult, aki a terhessége során legalább négy alkalommal, koraszülés esetén legalább egy alkalommal részt vett terhesgondozáson. Az erre vonatkozó igényt a szülést követően 6 hónapig lehet benyújtani.


- Családi pótlék

Összege egygyermekes család esetén 12200 Ft, egyedülálló szülő esetén 13700 Ft, kétgyermekes család esetén 26600 Ft, egyedülálló szülő esetén 29600 Ft, három-, vagy több gyermekes család esetén gyermekenként 16000 Ft, három-, vagy többgyermekes egyedülálló esetén gyermekenként 17000 Ft, tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23300 Ft, egyedülálló szülő esetén 25900 Ft.

Ezt függetlenül az igénylés/megszűnés időpontjától teljes hónapra kell folyósítani.


- GYES

Havi összege - a gyermekek számától függetlenül - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, töredékhónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár.

Ikergyermekek esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-a jár.

Gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő a gyermek 3 éves koráig. ikrek esetén a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.

A GYES-ben részesülő anyuka keresőtevékenységet a gyermek 1 éves kora után időkorlátozás nélkül végezhet.


Családtámogatási ellátások iránti kérelmeinket írásban kell benyújtani a Magyar Államkincstár területileg illetékes szervéhez, csatolni kell az elbíráláshoz szükséges tények, adatok igazolását.

A szükséges nyomtatványok letölthetők a www.szmm.gov.hu honlapról, postán is beküldhetjük az Államkincstárhoz.

Az ellátás a kérelem benyújtásának időpontjától jár, ha a jogosultsági feltételek fennállnak, késedelmes igénylés esetén visszamenőleg maximum két hónapot fizetnek.

Az ellátást utólag, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig, bankszámlára utalás esetén 3. napjáig kell folyósítani.


- TGYÁS

A munkaviszonnyal rendelkező kismamát/anyukát 24 hét szülési szabadság illeti meg. Időtartamára általában nem jár munkabér, ehelyett (ha a társadalombiztosítási jogszabályoknak megfelel) terhességi-gyermekágyi (TGYÁS) segély jár. Amennyiben ez nem illeti meg az anyát, akkor alanyi jogon GYES-t vehet igénybe.

A TGYÁS összege a napi átlagkereset 70%-a, igénylés iránti kérelmet a munkáltatónál kell benyújtani. A szükséges adatlap letölthető a www.oep.hu honlapról.


Egy pár évvel ezelőtt rendelkezés szerint az apukát öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg gyermeke születése esetén, melyet legkésőbb a szülést követő 2. hónap végéig, kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni.

Ez fizetett munkaidő-kedvezmény, az apuka a távolléti díjára jogosult, ennek kifizetését a munkáltató a központi költségvetésből igényelheti.
Írta: bettiletti, 2010. október 26. 16:08
Fórumozz a témáról: Baba születése esetén járó támogatások az első három évben fórum (eddig 46 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook