Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Az osztálypénzről fórum

Az osztálypénzről (beszélgetős fórum)


1 2
2007. szept. 9. 23:33
Én kíváncsi lennék arra, hogy 600Ft/hó az oviba a csoportpénz és azt ugye az óvónő szedi, viszont semmi féle elszámolást nem kapunk róla. 25 főnél ez már nem kevés pénz!!! Persze ezen kívül mindent mi állunk: kirándulás színház virágok stb... Ezt kizárólag felszerelésre költik, és ugye olvastam, hogy azt nem nekünk kellene állni. Ha valaki tud erről valami pontosat írjon!
2007. jún. 12. 14:22

Ugyan csak egy évig, de én is voltam osztályfőnök egy középiskolában (most pillanatnyilag abbahagytam a tanítást). Volt osztálypénz, de a gyerekekkel teljes egyetértésben (legalábbis remélem, hogy tényleg így volt). Próbáltunk egy olyan, alacsonyabb összegben megállapodni, ami valóban mindenki számára kibírható és nem jelent terhet. Úgy emlékszem, ez 200-300 Ft körül volt havonta - ez volt két éve. Egy része ment az osztálykirándulásra, a többi egyéb programokra amelyeken mindenki részt vett. Fontos, hogy aki nem vett részt a kiránduláson, annak ezt a kevés pénzt is visszaosztottuk.


Az osztálykirándulós dolgot fizetés-ügyileg nem értem: nálunk pl. a tanár szállását az iskola fizette ki, számlát kértünk róla. Elég felháborítónak tartom, tanárként is, hogyha azt is a gyerekeknek, a gyerekek szüleinek kell állniuk. Valahol viszont jogos, hogy a tanárnak ehhez valaki járuljon hozzá, hiszen neki "kell" mennie a gyerekekkel kirándulni - de nem tudom, mi erre a törvényi szabályozás.


Általános iskolás koromból emlékszem, hogy az egyik osztályfőnökünk az osztály pénzén az egész családját (férj + két gyerek) hozta kirándulni....

11. tina68
2007. jún. 12. 12:12

Mind a két lányomnál havonta fizetek osztálypénzt, és havi 500-600 forintot. Eddig úgy tűnik, elég, jut mindenre. Bár a kicsi ő fizet 600-at, még csak negyedikes, gondolom, késöbb többet szedünk.

A nagy most 9-es neki csak 500-at, mert az osztálykirándulásra, a osztfő. szerint külön kellene beadni. Az idén nem is vitte őket kirándulni, mert szerinte szeptemberben jobb, és olcsóbb lesz.Náluk már majd az érettségire szedjük, tesszük bankba és kamatozik. Azt gondolom, ahány iskola annyi féle megoldás létezik, és úgyis együtt döntjük el.

10. Asra
2007. jún. 12. 11:14

az osztálypénz megítélése attól függ, hogy milyen módon használják fel. a felhasználásról pedig annyit, hogy sokszor nem igazán törvényes...


először is:


a pedagógus nem szedhet osztálypénzt, azt csak egy megbízott szülő (szmk tagja) tarthatja nyilván.


másodszor:


az osztálypénz NEM használható fel olyan programok, eszközök finanszírozására, amely az iskola oktatási, nevelési programjának része és minden diák számára kötelező (arra az iskolának magának kell biztosítani a forrásokat - ingyenes közoktatás - ld. közoktatási tv.) vagy kötelező és ingyenes, vagy nem kötelező és fizetős.


harmadszor:


az osztálypénzzel ugyanúgy el kell számolni, mint egy gazdálkodó szervezetnek.

miért is?

mert az osztálypénz nem az azt szedő (törvényesen szmk megbízott, törvénytelenül pedagógus) jövedelme, hanem továbbra is a szülőké, felhasználásukról ők döntenek.


általam látott jó példa:


minden gyereknek saját borítékja (úgynevezett mintazsák, ami jancsiszeggel záródik) volt. amikor a befizetések (szülők által előre meghatározott) ideje volt a megbízott hazaküldte a gyerekekkel. a borítékon minden esetben feltüntette, hogy mikor mennyit fizettek be és erről legközelebb egy elismervényt is küldött haza.

ha a pedagógusnak valamire szüksége volt (mert hiába ingyenes az a fránya közoktatás...) akkor vagy megvásárolta és a számlát leadta, vagy felhívta a megbízottat (ha nem előre megbeszélt jellegű kiadásról volt szó) és megkérdezte...

a leadott számlákkal, bevételi és egyéb bizonylatokkal a megbízott negyedévente beszámoló formájában tájékoztatta a szülőket, amelyet szintén az esedékes befizetéskor a borítékban küldött haza. (megjegyzem: 5 év alatt soha senkinek nem volt panasza. a gyerekeink kirándultak, kaptak mikulásajándékot, volt gyereknap... működött)


egy rossz példa:


egy általam ismert középiskolában havi 3000(!)(ha kiszámoljuk fejenként tanévenként 30.000 Ft!) forintot szednek, kirándulásra és érettségi bankettre hívatkozva. azzal már találkoztam, hogy gyereket tanulmányi vagy magaviseletbeli problémái miatt eltiltottak a kirándulástól - mégsem történt visszafizetés... és gondolom, ha valaki valamilyen okból más osztályba kerül, vagy esetleg elmegy az iskolából akkor sem számolnak el...

ez pedig csak egy féleképpen minősíthető...

9. vandancsi (válaszként erre: 7. - 4e7c752558)
2007. jún. 12. 10:43

Szia!


Az az igazság, hogy korábban én is így gondolkodtam, mert csak arról az oldalról láttam a dolgokat. Mostmár kicsit beleátok tanári szemszögből is.

Az osztálypénznek az a része, amit nem osztálykirándulásra szedtek, az kb 20ezer híjján megvan. Hogy az a 20ezer mire ment el, már nem tudom pontosan, de olyasmikre kell gondolni, mint kellékekre a gólyabálra, meg ilyenek.

Tény, hogy a kirándulást a tanárnak nem kell befizetni, azt is a gyerekek állják, már ha egyáltalán kerül a tanár szállása valamibe (ilyenkor sokszor bónusz). De azt ne felejtsd el, hogy a tanárnak az cseppet sem pihenés, hanem kőkemény meló, a nap 24 órájában felel mind a huszon- vagy harmincegynéhány gyerekért. Akikkel valljuk be, sokszor már nem könnyű. friss az élmény: ezen az osztálykiránduláson 3 15 éves lány úgy berúgott, hogy csak na. Gondolhatod, hogy mennyit aludt a férjem. És honnan volt piájuk? Hát hozták otthonról. Most motozzon meg mindenkit, mielőtt felszáll a buszra?

Szal neki ugyan a szállásért, meg a buszért nem kellett fizetni, de pl. ő fizetett mindent a másik tanárnak, meg a buszsofőrnek is. (ebéd, kávé, egy üdítő).Szerinted "megérte" neki az osztálykirándulás?

Ajándékügyben nem vagyok otthon, tavaly érettségizős osztálya volt, attól ajándékutalványt kapott. igen, olyat én is hallottam, hogy előre megmondják, hogy ezt a 20 vagy 30ezres ajándékot kérik. Na, az szerintem is gusztustalan.

2007. jún. 12. 10:36
Nálunk félévente szednek 2000,-Ft-ot. erről semmi elszámolás. Kétszer voltak kirándulni ahol az osztálypénzből kaptak 2 gombócos fagyit. A gyerekem most elsős, ha 8 évig ez a rendszer marad...?
2007. jún. 12. 10:27

Mi van akkor, ha valaki nem fizeti be csak mondjuk a félévet. Az igazat megvallva nekem fenntartásaim vannak azzal kaocsolatban. Szerintem mégcsak nem is törvényes (számlaadás, stb). Az iskolába mindenre külön be kell adni illetve mindent meg kell venni (osztálykirándúlás, teremdíszités, egyéb kellékek stb.),hogy ezeken felül minek még havi X összeget beszedni? TISZTELET A KIVÉTELNEK, de a tanár és az iskola is csak a munkáját végzi, miért kellenne 1 évben többször is drága ajándékkal "jutalmazni"(pláne meg ha meg sem vagy vele elégedve). Például ilyen alapon akár a postásnak is szedhetnénk össze pénzt, mert kihozza a leveleinket. Nem tudom érthető e mit akarok kihozni ebből. Tapasztalatom van ,mert én is voltam SZMK tag és én úgy betudtam osztani az osztálypénzt ami havi 300ft volt, hogy még év végén a gyerekek 2-szer eltudtak menni fagylaltozni. Én a pedegógustól is elkértem a kirándúlás ráeső részét, igaz egy kicsit furán nézztek rám, de most már tudom azért mert azt a gyerekek osztálypénzéből állják.

Hallottam olyat, hogy a tanár megmondta milyen ajándékot kér.

De tudok pozítiv példát is igaz ennek 10:1 arányban, ahol az osztályfönök nem engedte, hogy elköltsék az osztálypénzt hanem az érettségi után visszaosztatta a gyerekeknek.

2007. jún. 12. 10:23
szerintem klassz dolog! mert apránként gyűjtik össze a kirándulásra, a belépőkre a pénzt, nálunk anno 600 Ft volt havonta.
5. Loni
2007. jún. 12. 09:59

Én csak az emlékekről tudok beszámolni. Volt osztálypénz, már nem tudom mennyi. De arra emlékszem, hogy ettől függetlenül mindig mindent be kellett fizetni. (Osztálykirándulás, belépők, osztálydíszítés stb.)

De egyébként jó dolognak tartom, ha tényleg odafigyelnek rá.

2007. jún. 12. 09:53

Nalunk a suli bisztositja az olsztalypenzt!

Minden evben csinalnak bazart es annak egy reszet szetosszak az iskola osztalyai kozott, es csinalnak egy gyereknapot ahol nem koltseges jatekokat csinalnak es jegyet kell venni hogy reszt vegyenek a gyerekek (nem draga) Az ebbol befolyo penzt is az osztalyoknak adjak!

2007. jún. 12. 09:47

Tannéniként szólok hozzá.


Ha okosan gondolkodik az osztályfőnök, akkor havonta szed be fix összeget. Természetesen csak akkor, ha arról előzetesen beszél a szülőkkel, akik a beleegyezésüket adják.


Sajnos ez olyan szükséges rossz, mert az iskolák nem finanszíroznak semmit (már a napközis anyagkészletet is saját zsebből állom hosszú évek óta).

2007. jún. 12. 09:45

Szia!


A suliban beszedett osztálypénzre gondolsz? Milyen értelemben?

Van kicsi rálátásom, mert a férjem tanár, most egy elsős (kilencedikes) osztálya van és pont most voltak kirándulni.

Náluk havonta 1750 Ft-ot kellett befizetni, amiből 1000 Ft az osztálykirándulásra ment, 750 meg az egyebekre. Én jó dolognak tartom a havi befizetést, mert könnyebb, mint egyszerre befizetni, de persze nem kötelező, az osztályában is vannak páran, akik inkább utólag fizetik be egyösszegben.

A nyilvántartása nem egyszerű, de már sikerült azt is "gatyába rázni" egy jó kis táblázattal. :))

2007. jún. 12. 09:38
Mi a véleményetek az osztálypénzről? Milyen tapasztalatok vannak vele kapcsolatban?
1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook