Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Autizmus - Naná, hogy Esőember! fórum

Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)

3828. dolphin's (válaszként erre: 3822. - Melcsi32)
2010. júl. 13. 00:34
Szia Melcsi!teljesen átérzem én is a levegőért kapkodást és a rosszul létet....sajnos nekem is így ment egy ideig..már úgy éreztem hogy annyira szórít belűlről hogy tényleg meghalok..de fel a fejjel!!ennél már csak jobb lesz.:)nekem akkor szünt mikor mindenkinek(ez alatt értem:a legjobb barátnőmet,szomszédnőmet,keresztszülőket,édesanyámat,mamákat,családot)szóval akik a legközelebb álnak hozzám,mikor eléjük álltam és elmondtam hogy autista a gyerek.ez van,ezt kell elfogadjuk!és akkor mi van?annál több.!ahogy ezt tudatosítottam mindannyiukban és persze magamban is,megszünt ez a fulladás érzés és 100%-lékban oda tudtam figyelni a minden napjainkra jobban,a feladatokra,mindenre.szóval a tanácsom:minnél hamarabb elsősorban is mindent megtudni az autizmusról,minél felkészültebb vagy,annál jobban nem ér meglepetés,tudni fogod hogy most ezt is azért csinálja,és nem keresed az indokokat,a másik pedig hogy te magad is elfogadd.próbáld meg így hozzászoktatni a lelked hogy ez van,ezzel együtt kell élni,és ettől ő több mint más gyermek..tény és való hogy ezek a gyerekek sokkal érzékenyebbek,kifinomultabbak,jobban fogják az adást mint mások:)és a kis lelkük is sérülékenyebb ugyan,de határtalan szeretet van bennük.kicsit vagy nagyon furcsák,mások,a megszokottól ellentétesen viselkednek és élnek,meg kell szoknod hogy furcsán fognak ránézni a játszótéren(ha olyan mint a mieink)hogy a boltba és a patikába vagy közérbe néznek majd hogy mit kell egy gyereken ennyit babusgatni vagy épp könyörögni és hogy miért nem teszi amit mondanak neki?hogy hiába beszélsz hozzá,nem szól vissza,és mondhatnám még,de én nagy szeretettel és mosollyal szoktam bemenni és kijönni is mindenhonnan:)és fel sem veszem a furcsa tekinteteket...ezt is tanulni kell és azt hogyan nem órdítod le a fejét mindenkinek akikkel csak kapcsolatba kerültök...szóval nem meséltél(vagy nem olvastam)a kicsidről,milyen és mennyi idős,,?de ha csak autisztikus az sem jelenti azt hogy autista...!keresni kell más családokat akik ugyanilyen cipőben járnak hogy lássad és tudatosítsd,nem csak ti vagytok ilyen furcsa álomvilágban:).....életben,akkor könnyebb.....ha bármi kérdésed van,szivesen válaszolok én is,ÉS JAH:irj sokat nekünk,írj ki magadból mindent..az nekem is sokat segített.ha olyan napunk volt hogy már majdnem agyvérzést kaptam a sok hülyétől akikkel találkoztunk vagy bármi,ide jövök és kiadom magamból mert itt mindannyian ugyanazt éljük át (érezzük)nap mint nap,itt mintha "otthonra"lelnél..végre egy hely ahol nem csodálkoznak..:)szép estét!
3827. diorissimo88 (válaszként erre: 3826. - 7c6a7335be)
2010. júl. 12. 14:17
Fog ez még változni. Kisebb korában Ákos is ilyen volt, most meg teljesen odavan az apjáért, alig várja hogy hazajöjjön és akkor a nyakába ugrik nevetve. Bokszolnia kell vele meg pörgetni.:)
2010. júl. 12. 10:50

Köszönöm, így "csak" 3 főt kell fizetni, az is több a semminél, 1x kipróbáljuk.

Nekünk eddig az ismerősöknek mindig örült, repkedett, ez a hozzáállás új. Amikor kicsi volt, akkor volt ilyen, megjött az apja, futott, mondta, hogy "szia papa!",de igazából rá sem nézett, hanem kikerülte, és ment a lépcsőházkorlátot tapogatni. Majd elkezdünk egy kis illemtant...

3825. csongria (válaszként erre: 3813. - 7c6a7335be)
2010. júl. 12. 09:08
Velle! Nálunk is van ilyen érdektelenség. Előfordul, hogy az apja iránt akit pár napja nem látott mert mi elutaztunk vagy sokat dolgozott. De ma jött érte a mama, hogy elvigye magához és bebújt a párnák közé csak a fenek lógott ki. Nem is akart a mama kezébe se menni. De ha jön a keresztanya (akit egyébként imád)legalább 1 óráig tudomást sem vesz róla. Ez kb 1-2 hónapja van így...
3824. ligi (válaszként erre: 3823. - 7c6a7335be)
2010. júl. 11. 20:52
Azt hiszem egy felnőtt kísérő mehet még ingyen.
2010. júl. 9. 10:50
Én úgy tudom, októberben vmikor ingyenes a vidámpark. Ez csak a belépőre vonatkozik? Család többi tagja fizet?
3822. melcsi32 (válaszként erre: 3821. - Gerleág)
2010. júl. 8. 20:43

Szia!

Köszönöm, annyira kedvesek és segítőkészek vagytok!!! Már 1-2 hete néha benéztem ide, morfondíroztam, hogy írjak vagy ne? Mígnem tegnap egyedül voltam a gyerekkel este, nem kötötte le semmi. Éreztem egy nagy gombócot a torkomban, tehetetlennek éreztem magam és a végén úgy éreztem nem kapok levegőt. Majd jöttek a megszokott dolgok: vacsi, fürdés, elalvás, így egy kicsit jobb lett.Ekkor megnéztem a neten a lelkisegély telefonszolgálat oldalát és jól kibőgtem magam. De ma megint ugyanezt éreztem. Ekkor rászántam magam, hogy bejelentkezek és segítséget kérek Tőletek. Nagyon jó ötletnek bizonyult. Annyi mindent írtatok és küldtetek. Próbálom majd átnézni és reagálni. KÖSZÖNÖM!!!

3821. gerleág (válaszként erre: 3815. - Melcsi32)
2010. júl. 8. 18:50

Szia Melcsi!

Fel fogsz nőni a feladathoz, ne aggódj!

Nekünk 2évesen mondták a gyanut, 3évesen lett diagnózisunk. Ez 2,5éve volt, még én is élesen emlékszem ezekre az érzésekre. Mi nem hittük el, nagyon sokáig nem hittük el, néha még most sem hiszem, pedig már nincs miért kételkedjem. Gondoltam oké, h "úgy csinál", de majd egyszer magához tér, el kezd beszélni, és akkor megbeszéljük, h hogyan kéne a dolgokat csinálja...vicces gondolat volt, még ha nincs is kedvem nevetni rajta. El kezdett beszélni, de inkább ismételget, abeszéd lényegét nem érti még.

Összességében még is úgy érzem pozitív változásokon mentünk át érzelmileg. A bizonytalanság, a rémület és kétségbeesés érzéséhez képest sokkal higgadtabbak lettünk. Belejöttünk. Láttuk, látjuk a többieken, magunkon, h így is lehet élni, h ők is lehetnek boldogok, és rengeteg örömet tudnak nyújtani nekünk. A legfontosabb, h találjatok egy jó óvodát gyorsan, még akkor is, ha csak a következő szeptembertől akarjátok beíratni - mindenhol kevés a hely, nehéz bejutni. Kell keressél a lakóhelyeden segítséget, tornát, gyógypedagógust, szülőoktatást. Szinte bármit csinálsz, avval előrébb jutsz, lelkileg mindenképp. Azután az iskolákat is nézegetheted, mert az sem lehet elég korán elkezdeni.

Emlékszem, én nagyon sokáig nem vallottam be senkinek, h mi a gond. Aki észrevette, annak megkésett beszédfejlődésről hablatyoltam. Ma megmondom, ha úgy adja a helyzet,de nem fektetek rá nagy hangsúlyt, a döbbent tekintetekről nem veszek tudomást, a kérdéseket megelőzöm, és pár nagyon rövid mondattal elmondom, h nem kell nagy dologra gondolni, nem beszél, és egyáltalán a kommunikációja blokkolt, egyébként nincs semmi gond vele, közösségbe jár, boldogul - evvel rövidre zárom a témát, általában bejön. Az igazi problémák nem tartoznak mindenkire, és ha én természetesnek veszem, akkor mások is lassan annak tudják venni, és beszélgetünk a szomszédasszony léha férjéről nyugodtan tovább:). Nekem mondjuk egyszerű, nincsenek (még?), vagy kevés a morbid viselkedési formánk.

Az első döbbenet időszakot egyszerűen túl kell élni. Keresni kell sorstárs családotak, az ovi, vagy a fejlesztő helyek ezt meg is adják. A Fórumozás nekem is nagyon sokat segített, jó olyan emberekkel beszélni, akik tudják milyen ez az élet. Meg kell emészteni, hiszen ez az egész életre egy más vágányra állítja a családotokat. De ez sem vakvágány!!!

Volt szó itt egy táborról agusztusban autikat nevelő családoknak. Nem tudnátok eljönni? Jó kis terápia lenne...

A legpzitívabb tapasztalásom, h a "sérült" családok, és az ilyen közösségek sokkal emberibbek, egészségesebbek!!!

Vagyis fel a fejjel!!! :)

3820. 323a697146 (válaszként erre: 3814. - Klendi)
2010. júl. 8. 16:05
Én még nem láttam most is csak kis részt , de holnap ismétlik felveszem :)).
2010. júl. 8. 16:04
Sziasztok!!Bp-en hol tudunk igénybe venni kedvezményes belépőt auti gyerköccel?Az állatkertről hallottunk már.Még valamit?Előre is köszi!!!
3818. 323a697146 (válaszként erre: 3817. - 82d8f847a1)
2010. júl. 8. 16:04
Sok SIKERT az óvihoz :)))
2010. júl. 8. 15:58

Megjött, így ma leadtam a Tan. Kép. Bizottság szakértői javaslatát az óvodában. Aug 16-án kezdjük a beszoktatást, gyógypedagógus asszisztens lesz!

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, amit az ügyintézéshez kaptam!

3816. 323a697146 (válaszként erre: 3815. - Melcsi32)
2010. júl. 8. 15:17
Én is miskolcon laktam még 4-éve :))), Privátban irok neked .Látom most regisztráltál keresd meg :Van ilyen hogy saját menűd azon belül az üzenet .
3815. melcsi32
2010. júl. 8. 14:48
Sziasztok! Tud valaki segíteni? A kisebbik fiam nemsokára 3 éves lesz. 3 hete derült ki, hogy autisztikus tünetei vannak, sajnos én már hamarabb is gyanakodtam. Aranyos, mosolygós gyerek, de nem érti, amit mondunk, a nevére sem mindig figyel és állandóan a kis cuccaival (dobozok, ceruzák, autók) játszik. Megígértem Neki, hogy felnövök a feladathoz, de nem tudom, hogy is kezdjem. Minden nap arra gondolok, hogy holnap jobb lesz, de nem jobb... Nem tudom mit érzek, mivel még a dg. felállítása óta nem sok minden történt. Azonkívül, hogy a háziorvos és a beavatott barátok megdöbbentek, a család pedig nem hiszi. Nem akarom terhelni, sem a 90 éves nagymamám, sem a beteges és túlzottan optimista anyukám és a pályakezdő hugomat sem, ráadásul nem hiszem, hogy tudnak olyasmit mondani, amivel segíthetnének. Ha leírnátok, hogy mit éreztetek vagy mi segített Nektek az elején, nagyon megköszönném.
3814. Klendi (válaszként erre: 3812. - 323a697146)
2010. júl. 8. 14:21
Nekem nagyon tetszett! Én már régebben láttam.
2010. júl. 8. 14:18
Tegnap nagyon megörültem, mert emberszámba vette a 17 hós kistesóját! Mondta neki: mondd, hogy cica! És a tesó mondta. Na, ezen jót röhögtek, és ezt ismételgették. DE: délután találkoztunk a dadussal, aki 3 éven át pátyolgatta, és rá sem akart nézni, ki akarta kerülni, mint egy villanyoszlopot. Elkaptam, erre kelletlenül köszönt. Másnál is előfordul ekkora érdektelenség? Mintha mostanában ilyen téren romolna...
3812. 323a697146 (válaszként erre: 3805. - Klendi)
2010. júl. 8. 10:39
igen az
3811. 323a697146 (válaszként erre: 3806. - 7c6a7335be)
2010. júl. 8. 10:22
leirom privát
3810. 323a697146 (válaszként erre: 3808. - Oanita)
2010. júl. 8. 10:20
Kitartás , :)) .Volt hogy Én is néha elkeseredtem , mert olyan szinten nem érdekelte , akkor ha jött valamilyen szünet pihentettem dolgot és ujra kezdtük pár nap után .Persze ez csak nálunk vált be , más gyereknél lehet rontana az állandóságtól való eltérés .
2010. júl. 7. 21:30
3808. oanita (válaszként erre: 3802. - 323a697146)
2010. júl. 7. 20:19

2 éves kora óta napirendezünk. A lakás terét is felkártyáztam ( a tevékenységek helyeit jelöltem. Tér-idő struktúra megvan) E mellett PECS-ezünk is, bár még csak néhány kártyával.

A napirendet visszük magunkkal ha elutazunk. A vizuális támogatás csodákra képes, és hála' Levike ügyesen érti, valódi segítség számára. ( A napirendet a Levikét korábban itthon fejlesztő gyógypedagógussal alakítottuk ki, aztán kiképeztem magam a Vadaskert szülőképzés előadásain is.)

Érdekes, hogy sokáig nem rongálta a kártyákat Levi, hanem mostanában kezdte el gyűrögetni, szájba venni, egy-egy óvatlan pillanatban. Érdekes a tépőzár tapintási érzete számára, azt hiszem..

Remélem hogy nálunk is hasonlóképpen áttörés következik majd!

3807. agnes1219
2010. júl. 7. 20:12
körkérdés .a filmet még mais megnéznéd?ágnes1219
2010. júl. 7. 20:08

Az ember azt gondolná, a gyógyped. fősulira csak hivatástudatból mennek. De akkor miért? Pénz miatt nem, az biztos. Csak oda vették fel? Fogadásból? Hát érdekes.

Az előzőekhez: amíg kis, 2-3 éves volt a fiam, mindenki barátságosan fogadta a kicsit furcsa, tolakodó, de vigyorgós, kedves gyereket.(Akkor még nekünk is csak a volt védőnő mondta, hogy autista lehet(és persze én már tudtam, diagnózis nélkül is), a gyógypedagógusa csak nevetett rajtam, hogy hogy gondolom.)Ma (6 éves) sajnos egészen más megítélés alá esik, az emberek kb fele most is kedves vele, de sokan elhúzódnak, összesúgnak, v. néznek rám, hogy lépjek már vmit.Ritkán felháborodnak, miért engedem "garázdálkodni".

Azt hogy lehet elmagyarázni, ki a barát? Esetleg a név szerinti felsorolás lehetséges, amúgy neki nincs különbség az emberek közt.

3805. Klendi (válaszként erre: 3803. - 323a697146)
2010. júl. 7. 20:08
Az Arthuros volt? Vagy valami más?
3804. zebracsikó (válaszként erre: 3797. - Gerleág)
2010. júl. 7. 19:27

Nem ilyen szemlélettel jönnek ki a gyógypedagógusok a főiskoláról!

Amit az említett (levelezőn főiskolára járó)bölcsődei dolgozó mondott, abból én arra következtetek, hogy idősebb már és azért mondta ezt, mert régen valóban az volt a tendencia, amit említett.

(egyébként meg azt is simán el tudom képzelni, hogy nem a gyp.főiskolára jár, hanem valamilyen gyp.asszisztensi képzésre.)

2010. júl. 7. 17:32
Minimaxon most megy egy mese az autizmusról :)
3802. 323a697146 (válaszként erre: 3798. - Oanita)
2010. júl. 7. 17:29
Mi is igy kezdtük 4-évesen nem beszélt és nem figyelt öntörvényű volt aztán sok jutalom és kitartás meghozta a mostani áttörést.4-évesen még nem akart rá nézni se néha az ábrákra és széttépte gyürte akkor még kézzel rajzolgattam ujra és ujra , most már laminálva van, a Vadaskertben segitettek . Ő kéri és igényli ,az évek alatt rá jött hogy ez neki segitség és jó dolog , most 7-éves
3801. 323a697146 (válaszként erre: 3797. - Gerleág)
2010. júl. 7. 17:20

Az tulzás hogy beszélgetni , mert sajnos a mondat szerkesztése még kezdetleges de ezek a vizuális eszközök pont arra jók és a PECS is hogy segitse beszélni tanulni és szerintem olvasni is hamarabb megtanul majd igy mert van a szó és mellete egy kis ábra :)).Nagyon szereti a vizuális segitséget sőt ha nincs kéznél a napirend akkor lerajzolja mit szeretne persze szavakkal el is mondja most már:))

Sajnos a táborba nem tudunk menni , nem nyertük meg az ötöst :( De nem adjuk fel :)

3800. diorissimo88 (válaszként erre: 3799. - Oanita)
2010. júl. 7. 16:24

Nálunk a gyógyped sulin belül is "mumus" az autista csoport. Ha egy pedagógus megbetegszik, nincs helyette más. A többiek csak az ajtóból "kukkolnak" be ha van valami.Ezt a csoport pedagógusai mondják!

Sajnos, tényleg igaz, ez a "csak autistát ne" hozzáállás. :( Még szerencse, hogy a csoporton ettől függetlenül jól működik...

3799. oanita (válaszként erre: 3797. - Gerleág)
2010. júl. 7. 15:29

Gerleág!A Szakértői Bizottságnál, ahová fejlesztésre jártunk a kisfiammal, a 30 éve pályán lévő (és autista gyerekekkel foglalkozó) gyógypedagógusunk azt mondta, a 30 év tapasztalata alapján azt kell megállapítania, 10 gyógypedagógusból 9 ezt jelenti ki: csak autistát ne..., autistával ne..

Én húztam ki szegénykémből ezt a vallomást azzal, hogy a bölcsis és még más eseteinket elmeséltem neki, és csak szomorkodtam , és nem értettem mi történik.

Mert amikor megkaptuk a diagnózist(ill. felmerült a gyanú) azt mondtam , jól van, autizmus, akkor uccu neki élni a megfelelő fejlesztési lehetőségekkel. Akkor még nem gondoltam volna, hogy ez azért nem ilyen egyszerű...

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook