Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Sziasztok.
Egy autista nagytesó -3,5 éves- mellett hogyan lehet egy normálisan fejlődő kistesót nevelni, aki másfél éves, és úgy látjuk, hogy utánozza a nagyot? Nem akarjuk, hogy átvegye az autista szokásait.
Gyorsan hozzászólnék a külsőségekhez.
Én nem gondolom, hogy önmagában az autizmus "furcsa" külsőt kölcsönöz. Az én kisfiam kifejezetten szép. És ismerek jópár auti gyereket, és ők is teljesen átlagos külsejűek. Az enyémnek kicsit kreol bőre van ( apai ágon) szőkés haja, és barna szemei. Ha az autizmus mellé társul egyéb rendellenesség, akkor lehetnek külső jegyei.
Szia!
Velünk azért nem foglalkozott a Beszédvizsgáló mert 3 éves korában már megállapították a gyermekkori autizmust! Ha nektek még nincs diagnózisotok akkor szerintem kivizsgálják!
Szia,
Nekem a nagyobb fiam (ő nem auti,de ) multiplex táplálékallergiás volt, a javát mára kinőtte(tej szója tojás).A vérvétel az egyik vizsgálat, ez kb 3 hét alatt van meg, de a vérvétel ugye nem tart sokáig. A másik a prick teszt, 20 percig nem szabad letörölni a felcseppentett anyagokat a bőrről.Hát nálunk a kicsi azt tuti nem bírná ki és az elmagyarázás is esélytelen lenne. A kicsinél csecsemőkorában nézték vérből, ott lefogták:( Ja fontos, ha már megszúrják feltétlenül nézzenek IGE és IGG értéket is, ehhez ragaszkodjál. Nálunk az IGE negatív lett, közben IGg értéke több ponton is+ (Mivel az IGE hamarabb meglett nyomattam neki ezerrel a tejet, a túrót, a szerencsétlen meg hányt megállás nélkül. Én meg a papírral a kezemben nem értettem az egészet. Rá két héttel kaptuk meg a + IGg értéket levélben)
Mindkét említett vizsgálatra igaz, ha + az eredmény, akkor biztos érzékeny, de ha negatív attól még lehet allergiás.
Mindent egybevéve azt javasolom a gyerek bőrét figyeld, ha az bárhol ekcémás, tuti, hogy valamit nem kellene, hogy egyen, ha pedig már hány is, akkor a közvetlenül elfogyasztott étel a ludas. A nagy mára már mindent kinőtt papíron, már semmilyen teszt sem mutat ki érzékenységet, de ha tojást eszik nagyobb mennyiségben, néhány óra vagy max 1 napon belül csalánkiütések jelentkeznek. Úgyhogy a Te figyelmes szemed minden vizsgálatnál többet ér!!!
Bocs, hogy kicsit hosszú lett.
Nekem alig múlt 1 éves, amikor elvittük a Tűzoltó utcai klinikára tejcukor vizsgálatra. Szerencsénk volt, elég jól együttműködött és bírta a hosszú procedurát.
Bár nem tudom mennyit értett belőle, azért előtte mondogattam neki, hová megyünk, mi fog történni.
Szia!
Látom, ez egy logopédiai iskola.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a Beszédvizsgálónál nem volt gond az autizmus? Eddig azt hallottam, hogy ha autisztikus tünetek vannak, akkor a beszédvizsgáló nem is foglalkozik a gyerekkel, illetve nem mehet logopédiai osztályba.
Azért kérdezem, mert nálunk is ez a helyzet: autisztikus lány, ép értelemmel. Nem szeretném kisegítő iskolába vinni, viszont a logopédiai osztályra nagy szüksége lenne.
Ez szuper jó. Ha az intézmény is ok, meg a gyerek is jól érzi magát.
Csak az a kérdésem: a Logisztikát hogy oldjátok meg? :O)
Kedves Mindenki!
Régebben sokat olvastam ezt a fórumot, főleg mikor tanácsokat vártam tőletek az autizmus gyanús, de ép értelmű kisfiam problémáinak megoldására, később az iskola választásra.
Ha nem veszitek tolakodásnak megosztanám veletek mire jutottunk.
A helyzet ismerős: a gyerek 7 éves, autisztikus, problémás, nem való 30 fős többségi iskolába, de a súlyosan értelmi fogyatékos gyerekek közé sem. Hova tovább?
ISKOLA VÁLasztás: éjszakákig tartó internetezés, számtalan iskolalátogatás után ránk mosolygott a szerencse, találtunk olyan sulit, ahol kicsi a létszám (8-10 fő), ahol az ép értelmű , de különböző gondokkal küszködő gyerekek iskolaotthonos rendszerben (8-16 óráig), a fejlesztéseket , gyógytornákat helyben megkapva, nagyon színvonalas körülmények között, egy gyönyörű parkban álló gyönyörű épületben tanulhatnak. Az órákon ped. asszisztens is segíti a munkát.Lassabb a tempó: az első osztályt két év alatt végzik el, aztán már a NAT szerint haladnak a felsőbb osztályokban. Az iskola nem fizetős.
És amit álmunkban sem reméltünk: Peti fiam imád suliba járni, és megtanult olvasni!
Akit érdekel: a suli weblapja:
Hátha segítettem valakinek.
:( Túlterheltek, mert ez ingyenes. Ha fizetős belefér, akkor több helyen is lehet próbálkozni, de sok esélyt ott sem látok.
BHRG alapítvány (a torna mellett kognitív fejlesztés, PECS, logopédia is van), Aureus alapítvány, Cseperedő Alapítvány, Autizmus Alapítvány, Martos Kft (ha még létezik), Flóra Alapítvány, na és a Korai Fejlesztő. Egyik drágább, mint a másik. Sajnos minimális finanszírozást kapnak csak. Ha egyáltalán kapnak valamit.
Sziasztok!
Kicsit elkeseredtem. :-( Sikerült időpontot kapnom Solt Annához (Edina köszi a segítséget!!!), de csak május elejére. :-( Nem gondoltam, hogy ilyen lassan őrölnek a Vadaskert malmai. :-( Persze, gondolom, rengeteg munkájuk van, túl vannak terhelve, csak most túlbuzog bennem a tettvágy, szeretnék minél hamarabb belekezdeni a fejlesztésbe.
Nem tudjátok, nyáron zajlanak fejlesztések náluk?
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: Formanyomtatvány e azaz igazolás, amit kérni lehet, hogy fejlesztő foglalkozáson jártunk, és azért voltunk távol a munkahelyünktől, vagy vki tudja mit kell tartalmaznia?
Az 1993. évi LXXIX. törvény 120§ 5. bekezdés alapján kérdezem.
Nagyon köszönöm.
nálunk pár hete jelentkezett, először azt hittem fáj a torka, de nem.
Fogalmam sincs mit tehetnék ellene...
Ha fáradt vagy ideges akkor csinálja
Azért köszi. :))
Egyébként kisfiam szőke, kék szemű és kerek arcú. XD
Én látok egy biz. hasonlóságot az autik egy részénél:hosszúkás arc, mongolredő, sötét haj, szem. De lehet, hogy csak véletlen, én futottam épp ilyen sorstársakba :). (a mongolredő meg ugye eleve nagyobb esélyű, fejlődési zavart jelez, és lehet, a többi is) Asszem szakmai ártalom. Fiam nem hasonlít ránk, pont ezek miatt, már az is felmerült az apjában, hogy elcserélték, v. nem az övé, amúgy sincs oda érte :D.
Ilyen nyeléses problémánk nekünk nincs.
Kedves Anyukák és Apukák! :)
Szeretnék tanácsot kérni: a kisfiam időszakosan elkezd hangosan, nagyokat nyelni. Megfigyeltük,szerintünk idegi alapon van. :S Nagyon zavar, mert biztosan nagyon kellemetlen neki.
Volt valakinek hasonló? Esetleg vmi megoldás?
Előre is köszi.
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?