Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Autizmus - Naná, hogy Esőember! fórum

Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)

6588. anyamedve (válaszként erre: 6584. - Sztolyka)
2011. jún. 7. 12:03
Légyszíves nézdd meg a listát a honlapon. A nevünk mellett ott van az ellátási terület is. Egyébként Közép-Magyarországon elég sokan vagyunk. Én sem ismerek még személyesen mindenkit, csak akikkel együtt végeztem.
6587. sztolyka (válaszként erre: 6586. - Curasso)
2011. jún. 7. 11:45
köszi!
6586. Curasso
2011. jún. 7. 11:43
6585. sztolyka (válaszként erre: 6582. - Anyamedve)
2011. jún. 7. 11:18
Mit csináltok pontosan?
6584. sztolyka (válaszként erre: 6582. - Anyamedve)
2011. jún. 7. 11:17
Jász-Nagykun-Szolnok megyei is van?
6583. anyamedve (válaszként erre: 6579. - Sztolyka)
2011. jún. 7. 11:14
Köszi!
6582. anyamedve (válaszként erre: 6580. - Sztolyka)
2011. jún. 7. 11:13
Igen, én is az vagyok. Tudok valamiben segíteni?
6581. Curasso (válaszként erre: 6580. - Sztolyka)
2011. jún. 7. 10:55
Igen az Aosz honlapján. Nemrég bővült is a számuk szerencsére.
6580. sztolyka (válaszként erre: 6575. - Anyamedve)
2011. jún. 7. 10:32
valahol megtalálom a mentorszülőket?
6579. sztolyka (válaszként erre: 6575. - Anyamedve)
2011. jún. 7. 10:31
szavaztam!
6578. Szanya (válaszként erre: 6577. - 7c6a7335be)
2011. jún. 7. 10:13
De bevonható feladatozásba? Nálunk akkor van ez a pörgetés, potyogtatás, ha unatkozik mert nem játszom vele, meg ha fáradt.
6577. 7c6a7335be (válaszként erre: 6569. - Kimni)
2011. jún. 6. 22:51

Nagyjából én is, pontosítani itt nem akarok :(.

Szanya, gratulálok! De jó lehet!

Nekem meg csak pörgeti a játékokat, reggeltől-estig, bár beszélni tud, de nem érdekli a dolog. Áááá.

6576. Edina 2 (válaszként erre: 6572. - Szanya)
2011. jún. 6. 21:28

Nagyon Szuper Gratula Anyuka :))))))

Fantasztikus ügyes :))))))))))))))))))))))

6575. anyamedve
2011. jún. 6. 18:52
[link] Kérlek Benneteket, hogy szavazzatok az autimentorok filmjére. Nagyban megkönnyítené a munkánkat, ha megkapnánk az E-on támogatást. Köszi!
6574. nyúlanyó (válaszként erre: 6569. - Kimni)
2011. jún. 6. 16:43
Jelen!
6573. ikoska (válaszként erre: 6568. - Kimni)
2011. jún. 6. 12:32

Kimni!

Furcsa, de állandóan máshogy érzem a dolgokat. Szabinál viszonylag "könnyen" tudomásul vettem, hogy nem átlagos, főként,mivel nála ennek az első pillanattól kezdve jelei voltak. Túl nyugodt baba volt, az a típus, akit ha beteszel a sarokba, akkor ottmaradt. Nem érdekelték túlságosan a játékok, nem vett semmit a szájába, az etetés egy kínszenvedés volt. Éreztem rögtön,hogy baj van, bár a fejlődésneuralgián megnyugtattak,hogy szó nincs erről... Amikor később a Korai fejlesztőben megkaptam a diagnózist, az egyrészt iszonyú volt, másrészt volt benne valami furcsa megnyugvás is, hogy mégsem én vagyok a hülye, mint ahogy a családban többen gondolták rólam.Addig csak hallottam a szokásos majd kinövi című mondatokat.

Ákos más. Ez jobban megrázott. Ő ugyanis teljesen normálisan fejődött olyan 9-10 hónapos koráig, figyeltem is mint az őrült, árgus szemekkel, hogy nem látok-e jeleket, de semmi. Időben mosolygott, gagyogott, nyúlt mindenért, tök jó volt a szemkontaktus, úgyhogy teljesen meg voltam nyugodva. Aztán egyszercsak minden átmenet nélkül elmaradt a gagyogás, egyre kevesebbet nézett rám, már nem vett a szájába semmit, és elkezdte furcsán csavargatni a kezeit. Ekkor már tudtam, hogy megint kezdődik minden.

Ez kemény volt, és most is sokszor lehangolódom.Átmentem már minden fázison, a miért éppen én, meg mit tettem,hogy ezt kapomon kívül volt bizakodó hangulatom, hogy semmi baj, hiszen, Szabi is gyönyörűen fejlődik, utána megint jön az önvád, meg a mi lesz így később. Nehéz normálisan megfogalmazni, de gondolom érted.

6572. Szanya
2011. jún. 6. 12:10

Mindenkinek köszönöm!!! Percről percre többet mond, felsorolta a napirenden lévő programokat, kéri a labdát, szól, hogy gurítsd, stb. Csak nézek és ámulok!

Látjátok, nem hiába fejlesztjük őket, megvan az az információ, csak le kell esnie,hogy neki kell kimondania!

6571. Szanya (válaszként erre: 6566. - Ikoska)
2011. jún. 6. 12:04

Nagyon érdekes, amit írsz.

A szobatisztasági kérdés: nálunk is a kivehető közepű bili vált be! Ennek úgy látszik valami varázsa van.

6570. 1napraforgo (válaszként erre: 6557. - Szanya)
2011. jún. 6. 11:21
Gratulálok Nektek, nagyon örülök, hogy látható, hallható értelme, eredménye, beért gyümölcse lett az eddigi sok-sok erőpróbának! További kitartást és sok közös élményt, örömöt kívánok az egész családnak!!!
6569. kimni
2011. jún. 6. 11:16
Még annyit szerettem volna, hogy van itt valaki, aki egyedül neveli a gyereké(i)t?
6568. kimni (válaszként erre: 6566. - Ikoska)
2011. jún. 6. 11:15
ikoska, szia, én is csak kb 1 hete csatlakoztam. Nekem az lenne a kérdésem, hogy te hogyan dolgozod fel lelkileg, hogy tulajdonképpen 2 érintett gyereked is van? Én nagyon nehezen viselem ezt az egészet, bár nekem még új minden, január óta vagyok biztos a dologban és mi küzdünk egyebekkel is, de én néha azt érzem, hogy ha a kisebbik fiam is benne lenne az autista spektrumban, már nem bírtam volna...
6567. kimni
2011. jún. 6. 11:13
Szanya, gratulálok a beszédhez :) Nem fog visszafejlődni! Én is ilyeneken parázom állandóan... De szerencsére nem így szokott történni, hanem mostantól új világ nyílik ki neki és nektek is!
6566. ikoska
2011. jún. 6. 10:37

Sziasztok!

Új vagyok a fórumon, bár néhány hete már olvaslak benneteket. Ha nem gond, én is szeretnék csatlakozni hozzátok. Három gyerekem van, a nagylányommal semmi probléma, hetedikes kamasz. A középső kisfiam infantilis autizmus diagnózist kapott korábban, ő most 8 éves, elsős. A legkisebb kisfiam 2-án lesz két éves, de már egy évesen megkapta az elvárható élettani fejlődés hiányossága címkét, mostanra pedig már valószínűsítik az autizmus spektrum zavart...

Ami miatt most hozzászólnék az a beszéd.

Szabi, a középső kisfiam gyakorlatilag 5 éves koráig semmit nem beszélt, max. kis hangkezdeményeket, vagy éppen gagyogott, ciklizált, mint egy kisbaba. 6 éves múlt, amikor terhes lettem a kisöccsével, ebben az időben nagyon érdekelték a különböző kártyák, így megtalálta az egyik receptgyűjteményemet még az őskorból. Állandóan azt nézegette, pakolta, időnként odajött hozzám, mutatta, én pedig mondtam a recept nevét. Aztán egyik napról a másikra folyékonyan elkezdte sorolni, hogy melyik képen mi van. Úgyhogy a gyerekem első megnyilvánulásai közé tartozott a pilisi sertésgulyás, a lekváros piskótatekercs,a káposztás kocka, és társai.:) Viszont,innentől kezdve valósággal megtáltosodott. Mostanra teljesen folyékonyan, és választékosan beszél, nyelvtanilag is helyesen. Néha van egy-egy kisebb ragozási hiba, de ha kijavítom, akkor legközelebb már ő is helyesen mondja.

A másik dolog, ami hasonlóan alakult, az a szobatisztaság. 7 évesen még pelenkát viselt, egy-egy próbálkozástól eltekintve nem érdekelte az egész, sőt, simán elvégezte a nagydolgot is úgy, hogy az észrevétlen volt számunkra, csak a szagra figyeltünk fel. Lelkileg nagyon megterhelő volt, hogy a picifiam mellett a nagyot is pelenkáztam. Aztán egyik közös vásárlásunkkor megláttam egy bilit, aminek a közepe kivehetős volt, de amúgy semmi extra. Szabinak ki tudja miért, de megtetszett- pedig többféle más bili már volt itthon, de az nem érdekelte. Megvettük, a kisfiam totál izgalomba jött tőle, és onnantól kezdve nappal mindig bilizett, egy jó félév múlva pedig éjjelre is ágytiszta lett. Néha becsúszik egy-egy baleset, de nem érdekel, örülök, hogy elértük ezt is. Mostanra már átszokott a wc-re is, csak a törlésnél kér segítséget, egyébként teljesen önállóan végzi a dolgát.

Ákos, a kicsi fiam egyelőre más tészta. Bár nem akarok borúlátó lenni, de úgy gondolom, ő mindenben nehezebb dió lesz.

6565. Szanya (válaszként erre: 6562. - Sünöcske)
2011. jún. 6. 09:33
Pár mondatot is mond, pl. "lámpa kapcsol", meg tekézünk, és aközben mondja, hogy "piros (zöld, kék) eldőlt/állva maradt". A helyzetnek megfelelően! Egészen elképesztő! A múlt héten még semmit, most meg kreatívan összeállított mondatot!
6564. Szanya (válaszként erre: 6560. - Valentin55)
2011. jún. 6. 09:16

Bizony! Most már lesz értelme a fejlesztésnek. :)

Nektek is sikerülni fog! Valahogy bírni kell türelemmel.

2011. jún. 6. 07:59

Érdeklődnék azoknál akik rutinosak a fejlesztési óraszámok területén. Nekünk eddig nem volt óraszámunk, ezért kértünk időpontot szept.-re

Ki milyen típus fejlesztést kap és hány órában?

Mi óraszám nélkül eddig heti 2x60perc HRG és 1x45perc beszédmegindítás kaptunk.

A logopédus csaj szerint 5x kéne mennünk, de a papírra már nem merte ráírni(kapacitás):(

2011. jún. 6. 07:50

Fantasztikus, hogy fejlődnek ezek a gyerekek!

Szanya: szavakat mond v. 2-3 szavas mondatot is?

Bár ez teljesen lényegtelen még, nagyszerű hogy kifejezi már magát.

Valentin55:eljön a ti időtök is és majd remélem a miénk is!:)

6561. Curasso
2011. jún. 6. 06:47
Sok-sok örömöt a szép élményekhez.
6560. Valentin55 (válaszként erre: 6557. - Szanya)
2011. jún. 6. 06:32
Nagy öröm ez nektek!:-) Ne a miérten gondolkozz hanem a hogyan továbbon.Új lehetőség nyílt a továbbfejlődéséhez! Mi 4év 11hónapja várunk erre a pillanatra.
6559. Szanya (válaszként erre: 6558. - Cis77)
2011. jún. 5. 20:43
Köszönöm, nagyon boldog vagyok! :D

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook