Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Nagyjából én is, pontosítani itt nem akarok :(.
Szanya, gratulálok! De jó lehet!
Nekem meg csak pörgeti a játékokat, reggeltől-estig, bár beszélni tud, de nem érdekli a dolog. Áááá.
Nagyon Szuper Gratula Anyuka :))))))
Fantasztikus ügyes :))))))))))))))))))))))
Kimni!
Furcsa, de állandóan máshogy érzem a dolgokat. Szabinál viszonylag "könnyen" tudomásul vettem, hogy nem átlagos, főként,mivel nála ennek az első pillanattól kezdve jelei voltak. Túl nyugodt baba volt, az a típus, akit ha beteszel a sarokba, akkor ottmaradt. Nem érdekelték túlságosan a játékok, nem vett semmit a szájába, az etetés egy kínszenvedés volt. Éreztem rögtön,hogy baj van, bár a fejlődésneuralgián megnyugtattak,hogy szó nincs erről... Amikor később a Korai fejlesztőben megkaptam a diagnózist, az egyrészt iszonyú volt, másrészt volt benne valami furcsa megnyugvás is, hogy mégsem én vagyok a hülye, mint ahogy a családban többen gondolták rólam.Addig csak hallottam a szokásos majd kinövi című mondatokat.
Ákos más. Ez jobban megrázott. Ő ugyanis teljesen normálisan fejődött olyan 9-10 hónapos koráig, figyeltem is mint az őrült, árgus szemekkel, hogy nem látok-e jeleket, de semmi. Időben mosolygott, gagyogott, nyúlt mindenért, tök jó volt a szemkontaktus, úgyhogy teljesen meg voltam nyugodva. Aztán egyszercsak minden átmenet nélkül elmaradt a gagyogás, egyre kevesebbet nézett rám, már nem vett a szájába semmit, és elkezdte furcsán csavargatni a kezeit. Ekkor már tudtam, hogy megint kezdődik minden.
Ez kemény volt, és most is sokszor lehangolódom.Átmentem már minden fázison, a miért éppen én, meg mit tettem,hogy ezt kapomon kívül volt bizakodó hangulatom, hogy semmi baj, hiszen, Szabi is gyönyörűen fejlődik, utána megint jön az önvád, meg a mi lesz így később. Nehéz normálisan megfogalmazni, de gondolom érted.
Mindenkinek köszönöm!!! Percről percre többet mond, felsorolta a napirenden lévő programokat, kéri a labdát, szól, hogy gurítsd, stb. Csak nézek és ámulok!
Látjátok, nem hiába fejlesztjük őket, megvan az az információ, csak le kell esnie,hogy neki kell kimondania!
Nagyon érdekes, amit írsz.
A szobatisztasági kérdés: nálunk is a kivehető közepű bili vált be! Ennek úgy látszik valami varázsa van.
Sziasztok!
Új vagyok a fórumon, bár néhány hete már olvaslak benneteket. Ha nem gond, én is szeretnék csatlakozni hozzátok. Három gyerekem van, a nagylányommal semmi probléma, hetedikes kamasz. A középső kisfiam infantilis autizmus diagnózist kapott korábban, ő most 8 éves, elsős. A legkisebb kisfiam 2-án lesz két éves, de már egy évesen megkapta az elvárható élettani fejlődés hiányossága címkét, mostanra pedig már valószínűsítik az autizmus spektrum zavart...
Ami miatt most hozzászólnék az a beszéd.
Szabi, a középső kisfiam gyakorlatilag 5 éves koráig semmit nem beszélt, max. kis hangkezdeményeket, vagy éppen gagyogott, ciklizált, mint egy kisbaba. 6 éves múlt, amikor terhes lettem a kisöccsével, ebben az időben nagyon érdekelték a különböző kártyák, így megtalálta az egyik receptgyűjteményemet még az őskorból. Állandóan azt nézegette, pakolta, időnként odajött hozzám, mutatta, én pedig mondtam a recept nevét. Aztán egyik napról a másikra folyékonyan elkezdte sorolni, hogy melyik képen mi van. Úgyhogy a gyerekem első megnyilvánulásai közé tartozott a pilisi sertésgulyás, a lekváros piskótatekercs,a káposztás kocka, és társai.:) Viszont,innentől kezdve valósággal megtáltosodott. Mostanra teljesen folyékonyan, és választékosan beszél, nyelvtanilag is helyesen. Néha van egy-egy kisebb ragozási hiba, de ha kijavítom, akkor legközelebb már ő is helyesen mondja.
A másik dolog, ami hasonlóan alakult, az a szobatisztaság. 7 évesen még pelenkát viselt, egy-egy próbálkozástól eltekintve nem érdekelte az egész, sőt, simán elvégezte a nagydolgot is úgy, hogy az észrevétlen volt számunkra, csak a szagra figyeltünk fel. Lelkileg nagyon megterhelő volt, hogy a picifiam mellett a nagyot is pelenkáztam. Aztán egyik közös vásárlásunkkor megláttam egy bilit, aminek a közepe kivehetős volt, de amúgy semmi extra. Szabinak ki tudja miért, de megtetszett- pedig többféle más bili már volt itthon, de az nem érdekelte. Megvettük, a kisfiam totál izgalomba jött tőle, és onnantól kezdve nappal mindig bilizett, egy jó félév múlva pedig éjjelre is ágytiszta lett. Néha becsúszik egy-egy baleset, de nem érdekel, örülök, hogy elértük ezt is. Mostanra már átszokott a wc-re is, csak a törlésnél kér segítséget, egyébként teljesen önállóan végzi a dolgát.
Ákos, a kicsi fiam egyelőre más tészta. Bár nem akarok borúlátó lenni, de úgy gondolom, ő mindenben nehezebb dió lesz.
Bizony! Most már lesz értelme a fejlesztésnek. :)
Nektek is sikerülni fog! Valahogy bírni kell türelemmel.
Érdeklődnék azoknál akik rutinosak a fejlesztési óraszámok területén. Nekünk eddig nem volt óraszámunk, ezért kértünk időpontot szept.-re
Ki milyen típus fejlesztést kap és hány órában?
Mi óraszám nélkül eddig heti 2x60perc HRG és 1x45perc beszédmegindítás kaptunk.
A logopédus csaj szerint 5x kéne mennünk, de a papírra már nem merte ráírni(kapacitás):(
Fantasztikus, hogy fejlődnek ezek a gyerekek!
Szanya: szavakat mond v. 2-3 szavas mondatot is?
Bár ez teljesen lényegtelen még, nagyszerű hogy kifejezi már magát.
Valentin55:eljön a ti időtök is és majd remélem a miénk is!:)
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?