Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Autizmus - Naná, hogy Esőember! fórum

Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)

6798. Szanya (válaszként erre: 6797. - Zseba)
2011. jún. 20. 16:05
Értem. Ez érdekes lehet, kipróbálnám, de a gyereket nem bírnám rávenni, az biztos.
6797. zseba (válaszként erre: 6796. - Szanya)
2011. jún. 20. 15:47

Ha megnézted a linket, amit küldtem, ott le vannak írva hogy melyik agyhullámok, milyen frekvencia értékeken jók. Ezeket nézi a vizsgálat alatt a gép és a végén kiértékeli.

Hogy pontosan milyenek most Ádám értékei fogalmam nincs, csak a terapeuta mondja hogy alkalomról-alkalomra közelítenek ezek az értékek a normál görbéhez.

6796. Szanya (válaszként erre: 6794. - Zseba)
2011. jún. 20. 15:35
De milyen értékek közelítenek a normál tartományhoz?
6795. zseba (válaszként erre: 6794. - Zseba)
2011. jún. 20. 14:20

Úgy látom egy mondat félig lemaradt!

Szóval amikor az idén újra elkezdtünk járni, totál természetesnek vette az egészet, mintha előző nap fejeztünk volna be. Simán engedte a fejére és a fülére rakni az elektródákat.

6794. zseba (válaszként erre: 6793. - Szanya)
2011. jún. 20. 14:12
Elhiheted hogy az én fiam sem enged semmit a fejére, fülére rakni (normál eeg-t és hallásvizsgálatot nem tudtak neki csinálni), főleg hogy mi 2 éve csináltunk már egy adagot ebből, akkor meg még annyira sem, mint most. Az első 2-3 alkalom az állandó piszkálással, rászólással, kéz lefogással telt, majd rájött hogy nem is olyan borzasztó dolog ez, főleg hogy közben az éppen aktuális kedvenc meséjét nézheti. Az idén amikor elkezdtük2 éve 20 kezelést csináltunk, de valahogy nem éreztünk változást és az értékek is alig mutattak valami javulást. Most 30 körül járunk, összességében sok változást nem látunk, de viszont a mért értékek most közelítenek a normál tartományhoz.
6793. Szanya (válaszként erre: 6792. - Zseba)
2011. jún. 20. 14:00
Nahát, mik vannak! Erről még nem is hallottam. És milyen? Az én gyerekem tuti nem engedné a fejére rakni.
6792. zseba
2011. jún. 20. 13:48

Itt olvashatsz róla, de ha rákeresel biztos találsz még infót róla!

[link]

6791. Szanya (válaszként erre: 6789. - Zseba)
2011. jún. 20. 13:38
Mi az a neurofeedback?
6790. kimni (válaszként erre: 6789. - Zseba)
2011. jún. 20. 13:37
Nálunk az öcsi születése különösebben semmit nem váltott ki belőle, de tényleg, abszolút semmit. Aztán csak később, amikor az öcsit látta, hogy jön oda hozzám és megölel magától és mondja, hogy szeret, meg ilyenek, na azóta közeledik a nagyfiam is jobban, de átölelni most is csak akkor lehet, ha ő akarja éppen, ez pedig nem túl gyakori, kezét most sem foghatom normálisan (csak ha muszáj van, pl úttest), puszit hol lehet adni hol nem, inkább nem... de tökéletesen eltanulta az öccsétől azt, hogyan kell az ölembe ülni, átkarolni, megölelni, de szegényen annyira látszik, hogy ez is utánzás és nem olyan igazi belső érzelem. Persze úgy csinálok, mintha az lenne, csak nekem ez belül olyan rossz, hiányzik nagyon az az igazi átölelés, simogatás, az, amikor csak néz a szemembe és mosolyog és látszik a szemében, hogy mennyire szeret (az öcsin simán látszanak ezek).
6789. zseba
2011. jún. 20. 13:31

Mi az alapozó terápiát szeretnénk most kipróbálni, mert a tsmt-t befejeztük. Sajnos csoportosra nem tudunk feljárni Bp-re. HRG-re heti 1-2 alkalommal járunk, meg még ebben a hónapban neurofeedback-re.

A TSMT Ádámnál is hatásos volt, főleg beszédindításban. Amíg kicsi volt, ő sem nagyon kedvelte a testi kontaktust, de amióta megszületett az öccse, azóta nagyon ragaszkodó lett. Puszit ad, ölelget, és igényli a szeretgetést! Viselkedésben meg sajnos visszaesett az öcsi születése óta.

6788. Szanya (válaszként erre: 6786. - Ikoska)
2011. jún. 20. 12:56

Szerintem is Ayres, TSMT, és amúgy inkább békén kell hagyni. Mi is jártunk mindenhova, a Korainak semmi értelmét nem láttam, először erőszakosan próbálta a gyp a szabotázs technikát a beszédindításra, ami szerintem kifejezetten árt, ha a gyerek még nem kezd beszélni MAGÁTÓL, aztán floor time-oztunk, aminek dettó semmi értelme az önálló beszédindulásig. A zeneterápia teljesen értelmetlen, a hangtálakat meg sem említem. A sima zenebölcsi nekünk jó volt, míg meg nem unta. A TEACCH biztos jó, főleg súlyosabb esetekben, de nagyon nagy szerencse, ha kifog az ember egy jó gyp-t, mert anélkül ez se működik. Ami biztosan bevált nekünk az a PECS, a napirend és a TSMT. És persze az iszonyatosan sok itthon ráfordított energia.

Úgyhogy bár a szakma szerint mielőbb kell kezdeni a fejlesztést, én úgy látom, hogy a tornát és a PECS-et, napirendet valóban érdemes korán kezdeni, de amúgy ki kell várni az ovis kort, mert ők akkor fejlődnek nagyot. Maguktól. Viszont ha abbahagyod a fejlesztéseket, lelkiismeretfurdalásod lesz. :(

6787. kimni (válaszként erre: 6786. - Ikoska)
2011. jún. 20. 12:11
ikoska, az én fiam nagyon hasonló Ákoshoz, bár ha jól sejtem, már nagyobb. Hipotón is még mindig (de nagyon nagyon az volt 1 éves kora előtt, napi rendszerességű torna kellett neki plusz dévény), rengeteg idegrendszeri visszamaradása van és a testiséget pont úgy utasítja el, ahogy Ákos. Nálunk az Ayres azzal az egy terapeutával, akihez jár, bejött, észrevehető különbség van, mióta odajár (a beszéd beindulásban volt a legnagyobb szerepe) és a mozgásfejlődésében hatalmas segítség nekünk. Volt más terapeuta is, de nála nem történt semmi, mintha nem jártunk volna. Így visszatértünk a régi terapeutához, ekkor megint elkezdett javulni (pl megengedte, hoyg levegyük a pótkereket a bicikliről, eddig hallani sem akart róla és bár nem tud még biciklizni vele, de hirtelen megjött egy pici bátorsága, talán elkezdett benne valami "fejlődni", én ilyesmiken tudom lemérni a változást). Az egyéni viselkedés terápia nekem tanít újakat, azaz mivel egyénre szabott, konkrétan a fiam igényeihez igazodó tanácsokat kapok, ez nagyon tetszik, ez jóval több annál, minthogy elolvasok egy könyvet vagy egyszerűen végigcsinálnék egy szülőtréninget és minden óra után visszajelzést kapok, hogy változott-e a gyerek valamiben pl. Te már profi vagy, neked talán ilyesmire nem lesz szükséged, de szerintem ezek a szenzoros problémák (a hipotónia is nyilván idegi eredetű és a testiség elutasítása is szenzoros probléma, gondolom, ő sem szereti a ragacsos dolgokat, vizet, furcsa állagú dolgokban turkálni...) szükségesség teszik a fejlesztést. Ha mást nem, TSMT-t, Ayres-t vagy bármit, ami stimulálja az idegrendszerét rendszeresen és úgy, hogy neki jó legyen. Erre szerintem pl a zeneterápia semmit nem jelent. Ahogy olvaslak, szerintem nem jó neki ez a terápia - vagy a terapeuta, de ne hagyd abba, később még rosszabb lesz, ha most hagyod (és nem a viselkedése, hanem a mozgása). A fiam nemsokára 5 éves lesz és totál le van még most is maradva a többiekhez képest a mozgásban, de a fejlesztések miatt senki nem veszi észre rajta (csak szegénynek minden dupla energiát igényel, de ez kívülről nem látszik... csak hamar elfárad és nem szeret igazán mozogni semmit sem). Ha nem jártunk volna fejlesztésekre az elmúlt 2 évben ennyit, szerintem a töredékét nem tudná megcsinálni annak, amit most igen, pl pótkerékkel biciklizik már rendesen, 1 éve fel tud mászni a mászókákra is, hiába többlet energia neki - pl a nem egészen 2 évvel kisebb öccse tavaly - 2 éves volt az öcsi, 3.5 a nagy - ügyesebben mászott még a mászókákra, mint a nagyfiam, aki egyáltalán nem mászott fel egyedül rájuk... mostanra ez javult, együtt másznak már, meg nem áll le 10 percenként az úton, hogy elfáradt... a fejlesztéseken időnként felmérik és innen tudom, hogy javul, mert amikor nem jártunk hónapokig, nem változtak a megmaradt reflexei (tele van olyan reflexekkel, amiknek el kellett volna tűnniük 1 éves korára, pl Moro), ha járunk fejlesztésre, mindig egyre kevesebb van neki, tehát tűnnek el szépen (a terapeuta szerint őszre eltűnik mind, ha tudunk járni rendesen, úgy legyen). Szóval én látok értelmet Ákosnál is, csak a megfelelő helyen, terápián, mert lehet, hogy ez éppen neki nem használ.
6786. ikoska
2011. jún. 20. 11:11

Egy picit ezen a "fejlesztés" szón gondolkodom...

Szabival, a nagyobbik fiammal elég korán elkezdtünk járni a Korai fejlesztőbe, konkrétan 13 hónapos volt, amikor először vizsgálták, és nagyjából 20 hónaposan kezdtünk egyéni terápiára járni, hetente egyszer. Elég rapszodikusan jártunk, volt amikor hónapokig rendszeresen mentünk, aztán volt, hogy fél évet teljesen kihagytunk, és utána mentünk újra. Tapasztalatom szerint a kihagyások alkalmával sem fejlődött vissza, de a rendszeres foglalkozások ideje alatt sem mutatott soha semmi rendkívülit.

Ugrásszerű fejlődést akkor kezdett produkálni, amikor a Koraiból kiöregedett, és elkezdtük az óvodát. Pedig semmi extra nem történt ott.

Itthon sem csináltunk semmi különlegeset, egyszerűen elfogadtuk a furcsaságaival együtt, és nem korlátoztuk semmiben, volt, amikor fél napokat feküdt a földön autókat tologatva, vagy éppen dörzsölgette magát a szőnyeghez. Aztán ezeket valahogyan magától elhagyta, és mára egyedül a röpködés maradt meg, az is csak akkor, ha nagyon izgatott.

A beszédhez sem kellettek trükkök, de az az igazság, hogy a Korai fejlesztőben sem javasoltak soha semmit ezzel kapcsolatban. A szobatisztasággal is így voltunk, bár arra mondtak trükköket, de egyik sem vált be, az is magától jött.

A kisebbik fiammal azonban gondban vagyok.Ő ugye hypotón, tehát eleve kellett mozgásfejlesztés. Most egyéni fejlesztésre járunk, amit nem tartok sokra, és szó ami szó, néha úgy érzem, hogy a gyógypedagógus sokat tanul tőlem, az én beszámolóimból, ellenben én nem nagyon tudok tanácsot kérni. Járunk zeneterápiára is, ezt változó lelkesedéssel fogadja a kisfiam, aki amúgy a zenét nagyon szereti.

Szóval az a gondom, hogy nem tudom mivel teszek neki jót. Ha hordom mindenfele, különösebb meggyőződés nélkül, inkább csak a magam megnyugtatására, hogy teszek érte valamit, vagy hagyom őt a saját egyéni tempójában kialakulni, pont úgy, ahogy a tesóját.

Sok hasonlóság van a két gyerek között, de akadnak égbekiáltó különbségek is. Szabi "könnyen" kezelhető volt, kevésbé ellenálló, a szemkontaktus is elég jó volt, és velünk, a szüleivel nem okozott gondot neki a testiség, úgy értem simán lehetett ölelgetni, megpuszilgatni, vagy megsimizni a fejét. Ákos ezt nem igen tolerálja, nem fogja meg a kezemet, csak akkor lehet megölelgetni, ha azt ő kifejezetten akarja, ha sír, nem lehet vigasztalni, és szinte soha nem néz rám. Látszólag nem is hallja, amit mondok neki, Szabi anno csak az idegeneket zárta ki a figyelméből, Ákos engem is. A fejlesztésen is simán kimehetek a szobából, fel sem tűnik neki, mint ahogy annak sem örül, legalábbis látványosan, ha megjövök valahonnan.

Nem tudom... Tényleg nem tudom, hogy mi a jobb megoldás.

6785. zseba
2011. jún. 20. 09:56

Sziasztok!

Gratula a szép bizonyítványokhoz a gyerkőcöknek és persze a szüleiknek is!

Úgy látom szinte mindenhol probléma a megfelelő ovit, sulit megtalálni az esőemberkéink számára. Itt észak-Magyarországon meg még magánúton sem elérhetőek a fejlesztések, mert egyszerűen nincs szakember. Az én kisfiam most 1 évet normál oviba járt, de a fejlesztése nem volt megoldva, bár annyi segítséget kapott hogy az utóbbi 2 hónapban kapott a csoport +1 dadust, aki szinte csak Ádámmal foglalkozott. Szeptembertől egymi-be fog oviba járni, azért írattam be, mert az előző tanév óta van egy auti spec. gyógypedagógus az intézetben és nagyon úgy néz ki, hogy szeptembertől az ő vezetésével lesz egy autista csoport az oviban. A szülők nagyon dicsérik ezt a gyógypedagógust, aki a környéken az egyedüli, aki egyáltalán jártas autista gyerekek fejlesztésében. Nagyon bízunk benne hogy a kisfiamnak is megfelelő lesz.

6784. Szanya (válaszként erre: 6781. - Curasso)
2011. jún. 20. 08:51
Igen, de onnan sokat kell sétálni. Az 50-es villamossal közelebb van.
2011. jún. 20. 07:17
Mi is gratulálunk minden gyereknek és anyának(apának), mert valljuk be ez közös eredmény!
6782. sünöcske (válaszként erre: 6778. - Szanya)
2011. jún. 20. 07:15

A mászófal az külön kihívás. Mi apával raktuk kezét-lábát 2x, utána már ment neki.

Csúszdán eddig 0 sebességgel közlekedett, most már fejjel lefelé jön ily gyors tempóban.:)

Olyan érdekes a gyermeki agy. Ott ahol csimpaszkodva kell haladni, hogy a láb lógjon, na ott ő felülről közelített, mi meg aggódhattunk alul, de megoldotta.

6781. Curasso
2011. jún. 20. 06:32

Gratulálok a gyerekeknek a szép bizonyítványokhoz :-)

A kispesti játszótérhez a Templom térnél ajánlatos leszállni a 42-es villamosról?

Köszönöm

6780. Szanya (válaszként erre: 6779. - Edina 2)
2011. jún. 19. 14:50
Gondolom. :) GRATULA NEKIK!
6779. Edina 2
2011. jún. 19. 14:30
Nekünk is meg volt az Évzáró mindkét gyerek bizonyitványa nagyon jó .Oklevelet is kaptak .Hapy a család .:)
6778. Szanya (válaszként erre: 6777. - Szanya)
2011. jún. 19. 12:55
Na már apa rám is szólt, hogy nem versenyló, oda mászik fel, ahova akar.
6777. Szanya (válaszként erre: 6776. - Dorothea2)
2011. jún. 19. 12:53

Azon a mászófalon simán felmászik? Nagyon ügyes. Én hiába kapacitálom a kisfiút, meg se próbálja. Inkább felmászik a csúszdán. Azon a spéci láncos, meg görbeköteles részen is át tud menni?

Hú, ha Viki ilyen ügyes, akkor legközelebb nem hagyom annyiban, felteszem a mászófalra. Csak megoldja, ha már fent van!

6776. dorothea2 (válaszként erre: 6775. - Szanya)
2011. jún. 19. 12:42

Szerencsénkre Viki simán felmászik!

A nagy mozgása nem sérült!

6775. Szanya (válaszként erre: 6772. - Dorothea2)
2011. jún. 19. 12:37
Nem is tudtam, hogy ez most épült! Már többször voltunk, szuper játszótér, bár a csúszdához elég komoly kihívás eljutni.
6774. Szanya (válaszként erre: 6771. - Sztolyka)
2011. jún. 19. 12:32
Fantasztikus, nagyon gratulálok!!!!!!
6773. dorothea2
2011. jún. 19. 11:09

[link] még néhány kép

gyakorlatilag a 4es villamos végállomásától 5 perc séta gyerekkel

6772. dorothea2
2011. jún. 19. 11:05

[link]

erre rálátok az erkélyünkről, ajánlom mindenkinek

6771. sztolyka
2011. jún. 19. 10:41

Sziasztok!

Martinnak megvolt az évzáró.

Kitűnő tanuló,példás szorgalom,a legnagyobb dolog pedig,a példás magatartás.

Nagyon büszkék vagyunk rá és a tanítónéni azt mondta,hogy öröm ilyen gyereket tanítani.

Könyvet is kapott és oklevelet.

6770. Szanya (válaszként erre: 6768. - Sünöcske)
2011. jún. 19. 10:28
Gondoltam, hogy hülye kérdés volt... :D Ez jó program. Kipróbáljuk.
6769. Szanya (válaszként erre: 6767. - Cis77)
2011. jún. 19. 10:28
:DDDDDDDDDDD

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook