Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Ani58 és Brigibaba receptgyűjteménye babáknak és mamáknak fórum

Ani58 és Brigibaba receptgyűjteménye babáknak és mamáknak (beszélgetés)


1 2 3 4 5 6 7 8 9
69. bezike
2009. febr. 11. 10:04
Sziasztok, adjatok tanácsot légyszi. Marcikám most kóstolgatja a kajákat. Jelenleg a sárgarépánál tartunk, de nem tudom, hogyan adjam neki. Ha megfőzöm kevés vízben olyan ízetlen lesz, hogy én kérek elnézést érte.... szóval ezt egyáltalán nem eszi meg, de nem is erőltetem. Adjam nyersen? Tegnap reszeltem egy felet, de hát azt úgy megint nem tudja megenni, abból meg 2 kiskanálnyi levet tudtam kipréselni. Mit csináljak?
68. Ani58
2009. febr. 10. 22:20
Várjuk még a recepteket!:))))
67. brigibaba (válaszként erre: 65. - Munya)
2009. febr. 9. 21:43

Nyami!!

ezt még én is megenném!

mondjuk formázva köretként is el tudnám képzelni!

egy kerek kis edénybe belekanalazom és kiborítom!!

nyami hami!!

66. Ani58 (válaszként erre: 65. - Munya)
2009. febr. 9. 21:36
Köszönjük!Ezek nagyon jól hangzanak!:)))
65. Munya
2009. febr. 9. 21:01

Brokkolis krumplifőzelék


Brokkoli burgonyával


Hozzávalók:

• 2-3 db brokkolirózsa

• 1 db közepes nagyságú burgonya

• 2 szem köménymag

• 1 mokkáskanál olaj


Elkészítés:


A brokkoli vastag, húsos szárát kockákra vágjuk és a burgonyakockákkal együtt 6 percig annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Ekkor tesszük hozzá a felaprított brokkolirózsákat és 2 szem köménymagot. Újabb 6 perc párolás után hagyjuk a forró gőzben megpuhulni. A pépesített főzelékre rámérjük az olajat, a főzőlével hígítjuk. Illik hozzá a csirkehúspüré.


6-8 hónapos kortól

64. Munya (válaszként erre: 63. - Brigibaba)
2009. febr. 9. 20:08
kinézetre szörnyű, anyatejet raktam bele, hogy ne fintorogjon minden kanálnál! :)
63. brigibaba (válaszként erre: 62. - Munya)
2009. febr. 9. 20:04
na ez jól hangzik!! Köszi Munyus!!
62. Munya
2009. febr. 9. 20:00

Sziasztok! Mivel manómnak "mindentől" székrekedése van, ezt találtam a neten, kipróbáltam, és láss csodát bejött :)


Ízletes salátafőzelék:

Hozzávalók:

2 közepes méretű salátalevél

1 sárgarépa

1/2 fehérrépa

1 közepes burgonya


Elkészítés:

A salátát jól szét kell főzni, a főzőlevet többször cserélni alatta, jó szottyosra, aztán úgy szétcsapatjuk a botmixerrel. A sárga és fehérrépát megfőzzük, ha megpuhult, hozzárakjuk a burgonyát, pici sót is ír, de én nem raktam bele és felengedem vízzel. Ha minden megfőtt, a főzőlével összeturmixoljuk.


4hós kortól már lehet adni!

61. brigibaba (válaszként erre: 60. - Ani58)
2009. febr. 7. 21:53
de beám!
60. Ani58
2009. febr. 7. 20:49

Brigi!Beindultál ám!:)))

Tök jó!!!!

Ha v.ki ír receptet,légyszi írja oda,hogy milyen idős babáknak!!!!!!Köszi!!!!

59. brigibaba (válaszként erre: 58. - Rekag)
2009. febr. 7. 15:02
na ez tuti finom! kipróbáljuk!
58. rekag
2009. febr. 7. 15:01

Almás kukoricakása


Az almát folyó víz alatt alaposan megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát, és kockákra vágjuk. A rizstejet felforraljuk, a kukoricapelyhet a forró tejbe tesszük, és tovább forraljuk 2 percig, amíg a pehely megpuhul. A kész kukoricakását a kockára vágott almával összeturmixoljuk. A rizstej miatt édeskés, finom uzsonnára valót kapunk. Készíthetjük körtével, és más gyümölcsökkel is.


Finom desszert a babáknak! Egy éves kor fölött tehéntejjel is készíthető.


A kukoricát nagy energiatartalma és könnyű emészthetősége miatt kisbabák is fogyaszthatják.

57. rekag
2009. febr. 7. 14:59

Sült alma répával

Az almát alaposan megmosom, a sárgarépát megtisztítom. A répát vékony karikákra vágom, az almát meghámozom, eltávolítom a szárát és a magházát, majd felkockázom az egészet. Az almakockákat és a répakarikákat egy kisebb jénai üvegedénybe teszem. Lefedve, sütőben, kb. 15 perc alatt, 200 fokon megsütöm. A megsült almát és répát botmixerrel pépesítem a kisült levével együtt, és ha szükséges, kevés vízzel javítok az állagán.


Az alma helyett megmosott, felkockázott céklát is lehet beletenni. A sült cékla nagyon finom édes. Az piros színe miatt pedig kifejezetten tetszik a gyerekeknek.

56. brigibaba (válaszként erre: 54. - Rekag)
2009. febr. 7. 14:58

jaj de jóóóó! azt amit írtam inkább ne vegyétek figyelembe!! nehogy kihaljon márt a végén a fórum!

:DDD

55. brigibaba (válaszként erre: 53. - Bezike)
2009. febr. 7. 14:58

tuti

ez csak sablon! találtam!

54. rekag (válaszként erre: 52. - Brigibaba)
2009. febr. 7. 14:58
ok, mindjárt keresek is valami különlegeset.
53. bezike
2009. febr. 7. 14:56
Hú, Brigibaba, van még olyan baba-recept, amit nem írtál le??? :))
52. brigibaba (válaszként erre: 51. - Rekag)
2009. febr. 7. 14:55

Szia itt is!

Ha van kedved majd írhatsz ide is egy párat!

51. rekag
2009. febr. 7. 14:53

Sziasztok! :)

Én a picibaba.hu-ról szoktam lesni az ötleteket.

2009. febr. 7. 14:34

Na egy kis összesítés!!

de azért a receptek jöhetnek ám dögivel!

2009. febr. 7. 14:33

10-12 hónapos kortól Falatkák


Hozzávalók

10-12 hónapos kortól a babák szívesen esznek apró kenyérfalatkákat, de a nagyobbak is szívesebben eszik az apró "szendvicseket", mint az egész szelet kenyérbõl készülteket. Nagyon vékonyra szeletelt kenyérbõl készítsük (a legjobb az elõre szeletelt szendvicskenyér) vagy vékony karikára vágott kiflibõl. A szeleteket megkenjük az alábbi krémekkel, majd a sós falatkák tetejére apró paradicsom-, uborka-, retek- vagy paprikadarabkákat, az édesekre gyümölcsdarabokat teszünk.

Krémek a falatkákhoz:

(A krémeket megsózni nem kell, mert a margarin vagy krémsajt, amibõl készülnek eleve sós.)


Elkészítés

Almás krémsajt

1evõkanálnyi krémsajtot (pl. Tejszínes krémsajt) összekeverünk egy evõkanálnyi üvegreszelõn lereszelt almával.


Gyümölcsös túrókrém

1 evõkanál szitán áttört tehéntúrót habosra keverünk 1 evõkanálnyi szintén áttört puha gyümölccsel (meggyel, sárga- vagy õszibarackkal, banánnal, 1 evõkanálnyi narancslével,

nagyobbaknak málnával, eperrel). Cukorral (vaníliás cukorral a legfinomabb) és pár csepp citromlével vagy mézzel ízesítjük.


Húskrém

1 evõkanálnyi darált fõtt csirkehúst jól kikeverünk 1 evõkanálnyi margarinnal. Ízesíthetjük finomra reszelt zöldpaprikával, sajttal, apróra vágott snidlinggel.


Májkrém

1 evõkanálnyi darált fõtt csirke- vagy sertésmájat habosra keverünk 1 evõkanálnyi margarinnal. Nagyobbaknak keverhetünk bele cseppnyi mustárt.


Mandulás túrókrém (1 éven felülieknek)

1 evõkanál szitán áttört tehéntúrót habosra keverünk 1 evõkanál babareszelõn lereszelt almával és 1 kávéskanál nagyon finomra darált mandulával. Cukorral vagy mézzel ízesítjük.


Paprikakrém

2 evõkanál margarint habosra keverünk 2 kávéskanál nagyon finomra reszelt nem csípõs zöldpaprikával.


Párizsis krém

1 evõkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált) párizsit jól kikeverünk 1 evõkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.


Sajtos krém

1 evõkanál finomra reszelt sajtot (pl. Trapista) jól összekeverünk 1 evõkanál margarinnal. Ezt is ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával vagy 1 mokkáskanál paradicsompürével.


Sonkás krém

1 evõkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált) gépsonkát jól kikeverünk 1 evõkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.


Szalonnakrém

1 evõkanál margarint elkeverünk 1 kávéskanálnyi nagyon finomra reszelt édes zöldpaprikával és 2 kávéskanálnyi elkapart vagy ledarált (pl. erdélyi) szalonnával. (Az egészen pici, 10 hónap körüli babák is nagyon szeretik.)


Tojáskrém

1/2 keményre fõzött tojást nagyon apróra vágunk, aztán habosra keverjük 1 evõkanál margarinnal. Keverhetünk bele 1 kávéskanál reszelt sajtot. nagyobb gyerekeknek apróra vágott snidlinget, esetleg cseppnyi mustárt.


Tonhalkrém (inkább 1 éven felülieknek, a csecsemõknél a hal gyakran kiütéseket okoz)

1evõkanálnyi konzerv tonhalat (legjobb a nem olajos) villával szétnyomkodunk, aztán elkeverjük 1 evõkanál margarinnal. Néhány csepp citromlével ízesítjük.

2009. febr. 7. 14:33

10 hónapos kortól


Rövid leírás

10-11 hónapos kortól adható

káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold ,főtt tojássárgája heti 1-2 alkalommal.

Spenót és sóska a magas oxaláttartalma miatt legfeljebb heti egyszer!; csirkemáj, tojás szintén max heti egyszer; sárgabarack - hashajtó lehet.


1 éves kortól adható

uborka nyersen vagy savanyítva (reszelve), retek, vöröshagyma és fokhagyma nyersen,retek, lencse, sárgaborsó, felesborsó, paradicsom, paprika, kukorica, szójatofu, szójatej, csicseriborsó, szójabab,paprika

tehéntej, vaj, tejszín, tejföl, kecsketej, és kecskesajtok, juhtúró,juhsajt ,teljes kiőrléső gabonák, köles, hajdina ,méz, tojásfehérje, mandula, napraforgómag, tökmag és egyéb olajos magvak ,gyógynövényteák (menta, cirtomfő, csalán).

cseresznye, görögdinnye,sárgadinnye, citrusfélék (citrom, narancs)

Hal - a bennük felhalmozódó méreganyagok káros hatása miatt ajánlott várni vele.


Másfél éves kortól adható

kiwi, ribiszke, feketeribiszke, szeder, egres, csipkebogyó, áfonya,

som, málna, szamóca, déligyümölcsök (ananász, mangó,grapefruit stb.)aprómagvasok - allergizálhatnak



Ha a családban előfordul allergia, ekcéma,szénanátha, kiütések,emésztőrendszeri zavarok,tejallergia, tejérzékenység,vagy gluténérzékenység akkor halasszuk minél

későbbre a tejtermékek és a gabonafélék bevezetését.


A tejtermékeket túrót, tejfelt,kefírt, joghurtot 9 hónaposan adjuk először, a tejet meg csak 1 éves kor után próbáljuk ki.

A tejpéppel, illetve a nem hipoallergén tápszerekkel ebben az esetben ne próbálkozzunk.


Ami a gabonaféléket illeti: ha

gyanítjuk, hogy érzékeny rá a baba, akkor lehetőleg kerüljük a fehérkenyeret és próbáljunk meg először kölest, rizst, teljes kiőrlésű gabonapelyhet adni, ha erre is érzékeny a pici,

akkor mindenképpen konzultáljunk az orvossal a baba táplálása ügyében!


Két éves korig semmiképpen ne adjuk: tartósítószert, ízfokozót,mesterséges szinezéket, aromát, édesítőszert tartalmazó étel,

felvágottak, virsli, májkrém, szalonna, kolbász, füstölt húsok, zsír,velő, pacal, köröm, kóla és egyéb szénsavas üdítők, csoki, chips, ropi.


Amivel vigyázni kell még, azok a déligyümölcsök (banán, narancs,mangó, citrom, ananász stb.), ezek számos problémát okozhatnak, ezért mindig óvatosan vezessük be őket, ha

bármilyen kiütést vagy egyéb furcsaságot (szokatlan nyűgösség, hasmenés stb.) tapasztalunk,akkor egy darabig ne adjuk.


Mézet semmiképpen ne adjunk 1 éves korig még teában sem!

A méz botulizmus csíráit tartalmazhatja, és az esetleges fertőzés akár végzetes is lehet!!!

Erről bővebben a Wikipédiában olvashatsz: [link]


Óvatosan kell bánni a mogyoróval, dióval is, ezek is súlyos allergiát, életveszélyes állapotot idézhetnek elő.

Egyrészt a baba könnyen félrenyelheti, ezért csak akkor adjuk neki, amikor már biztosan és hatékonyan tud rágni, másrészt allergiás reakciót válthatnak ki, ezért

lehetőleg minél tovább várjunk a bevezetésükkel és ha előfordult mogyoróallergia a családban, akkor inkább csak allergiavizsgálat után kapjon belőle a gyerek.

Az Egyesült Államokban az orvosok egészen 3 éves korig nem ajánlják a földimogyoró fogyasztását!


A gomba is allergizálhat. 1 éves korig semmiképpen ne adjuk, de jobb vele várni 2 éves korig.


Mogyoró - erős ételallergén; gomba - különleges, nehezen emészthetõ fehérjéi allergizálhatnak



Hozzávalók

Ebben a korban már elsősorban nem az a kérdés, hogy mit főzzünk a babának ebédre, hiszen szinte már mindent ehet, amit mi is.

Most már ehet kenyeret és tésztaféléket, és főtt tojást (ha nincs a családban allergia).

1 éves kortól ehet tükörtojást is akár.

A kenyerekről fontos tudni, hogy a babának még a fehérlisztre is szüksége van, ezért ne csak teljes kiőrlésűt adjunk neki, de kapjon feltétlenül ilyet is, hogy megkedvelje az ízét!

Hogy mit egyen ebédre, az egy kevésbé okoz fejtörést, a probléma inkább a reggeli és a vacsora szokott lenni, ezért ezekre ajánlok néhány ötletet.


Tojáskrém

1 tojást keményre főzünk,bazsalikommal, kevés tengeri sóval és vajjal vajkrémet keverünk belőle.

Kenyérre kenhető.


Padlizsánkrém

1 közepes padlizsánt meghámozunk, apróra szeljük és 2 gerezd fokhagymával jó puhára pároljuk vízben.

Kevés sóval ízesíthetjük.Összeturmixoljuk. Pirítósra vagy kiflire kenve a legfinomabb.


Körözött

1 pohár tejfelt, negyed kiló túróval összekeverünk, kevés tengeri sóval, apróra vágott metélőhagymával és icipici nem csípős pirospaprikával összekeverjük.

Kenyérre kenhető.


Zöldségkrém

1 szem paradicsomot és 1 kicsi cukkinit megmosunk, lehúzzuk a héját és apróra vágva összepároljuk 1 gerezd fokhagymával, kevés

bazsalikommal és pici tengeri sóval ízesíthető. Kenyérre is kenhetjük,vagy tésztát adhatunk hozzá, de akár főtt rizsbe keverve is megehetjük.


Húskrém

1 fej apróra vágott hagymával, 2 gerezd fokhagymával összepárolunk fél kiló darált marhahúst, bazsalikommal, tengeri sóval ízesítjük,kevés pirospaprikát is tehetünk bele.

Vajjal kenhető állagúra keverjük. Kevés olívaolajat is keverhetünk hozzá, így jobb lesz az állaga.


Májkrém

5 csirkemájat puhára főzünk, villával összenyomkodjuk,majorannával, tengeri sóval ízesítve olívaolajjal, vajjal kenhető állagúra keverjük.


Zöldséges tojásrántotta

1 cukkinit megtisztítunk, apró kockákra szelünk kevés vöröshagymával (1 kicsi fej, vagy egy fél fej) és egy paradicsommal olajon megpárolunk.

Amikor a zöldségek megpuhultak a felvert tojást ráöntjük és alaposan összesütjük.


Spenótfelfújt

A spenótot megfőzzük, összekeverjük 1 gerezd összenyomott fokhagymával, kevés tengeri sóval és tojással.

Vajjal kikent tepsiben,vagy tőzálló tálban 10-15 percet sütjük 180 fokon.

Apró kockákra vágva tálaljuk.

Felfújt készülhet más zöldségekkel is, brokkolival, répával,paradicsommal, spárgával, cukkinivel, tehetünk bele sajtot,ízesíthetjük kaporral, bazsalikommal.


Sajtos tojásrántotta

A tojást reszelt sajttal jó alaposan összekeverjük és úgy sütjük meg.


Padlizsános burgonya

1 közepes padlizsánt megtisztítunk, karikákra vágunk, 7 szem burgonyát héjában megfőzünk, majd megtisztítjuk.

Olajjal kikent tőzálló tálban egymásra rétegezve felkarikázott paradicsommal lerakjuk, a tetejét sajttal megszórjuk, így sütjük kb. 20 percig.

Köretként tálaljuk, vagy magában is fogyasztható.


Csirkés rakott krumpli

6 szem burgonyát megtisztítunk, egy tőzálló tálat olajjal kikenünk erre tesszük a vékony krumplikarikákat, a paradicsomkarikákat, a

hagymakarikákat, paprikaszeleteket és a csirkecombokat,csirkeszárnyakat rétegezve.

Sóval, kevés borssal, oregánóval ízesítjük, a tetejére mindig krumpli kerüljön. A legkisebb lángon, fedő alatt kb. 1-másfél órát pároljuk, amikor a csirke megpuhult, levesszük

a fedőt és nagyobb lángon még 10-15 percet sütjük.


Babapizza

Fél kiló lisztet (lehet fehérliszt vagy fehér és rozsliszt vegyesen), 1csomag szárított élesztővel (vagy 1 adag kockaéletszővel, 125grammossal) alaposan összedolgozunk és fél liter langyos vízzel

összekeverjük.

Nem kelesztjük, hanem azonnal kicsi gombócokat gyúrunk belőle és ebből gyártjuk a minipizzákat (vagy több nagyot,amit aztán a kicsinek feldarabolunk).

A tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, mert a sütőben úgyis megnő.

A szószhoz 4 szem paradicsomot kis kockákra szelünk (vagy hámozott paradicsomkonzervet passzírozunk össze), és 2 gerezd fokhagymával, tengeri sóval, oregánóval, bazsalikommal, olívaolajjal

ízesítve szósszá főzünk.

Ezt tesszük rá a pizzára, majd erre jöhet a sajt vagy az egyéb feltétek, ami lehet cukkinikarika, sonka, brokkoli, tükörtojás, hal, kukorica, bab, hal ízlés szerint. 200 fokos sütőben kb.

10 perc alatt átsül ez a tészta.


Ajánlott irodalom

Ebadta kölyke: Nem eszik

A kismama babakonyhája

BABAÉTREND - 200 egészséges recept picinyeknek

BABATÁPLÁLÁS KÉZIKÖNYVE – picik és kicsik receptkönyve 0-3 éves

korig

Csecsemők szakácskönyve

Főzzünk a babának!

KÖLYÖK-KAJÁK – ízletes és egészséges ételek gyerekeknek

2009. febr. 7. 14:32

8-10. hónapos babának


Rövid leírás

Ebben az életkorban a receptek sokaságának már csak fantáziánk szabhat határt.

A baba most már nemcsak pépeset eszik, hanem egyre szívesebben rágcsál. Ezt a fejlődést támogathatjuk, ha egyre

kevesebb pépes ételt és egyre több darabosat kap.

Uzsonnára adhatunk apróra vágott puha gyümölcsdarabkákat, kölesgolyót,bulátát, párolt borsót, kukoricát, párolt vajbabot.

Mostantól a legtöbb receptnél nem a babának szánt mennyiségeket írom, hanem a 3 főre (papa, mama, baba) szánt adagokat.

Végre elérkezett a tejtermékek ideje is, ezekkel változatosan gazdagíthatjuk az ételkínálatot. A zöldségek többségéből készíthetünk rakott zöldséget tejfellel-sajttal megkenve.

Zsiradékból is többfélét lehet már adni, és nem szabad spórolni vele, mert nagyon egészségesek, de nem mindegy, hogy mit adunk.

A legjobb az olívaolaj, de emelett adhatunk étolajat, vajat is.

A margarinokkal óvatosan kell bánni, mert rengeteg adalékanyagot

tartalmaznak, ezért mindenképpen nézzük meg, mi van a csomagolásra írva! Disznózsírt még nem szabad adni a picinek, de

például libazsírt, kacsazsírt már kaphat.

Persze egyelőre ne zsíroskenyérrel etessük, hanem a főzelékébe, ételébe keverjünk bele,

1 teáskanálnyi mennyiséget, illetve az ételek elkészítéséhez használjuk a zsiradékokat.

A hagyományos főzelékek többségét most már kaphatja a pici, de

rántás helyett burgonyával keverjük ezeket. Adhatunk hagyományos

kelkáposzta, tök, bab, lencse, borsó és finomfőzeléket, lehetőleg legfeljebb csak minimális tengeri sóval ízesítve.



Hozzávalók

8 hónapos kortól adható

kenyérhéj, kifli

szilva, ringló ,szőlő - mag és héj nélkül, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye

zöldborsó, karalábé, kelkáposzta, karfiol, csicsóka, vörös- és

fokhagyma (sütve vagy főzve), spenót, sóska, lencse, sárgaborsó,

felesborsó, bab

marha, sertéshús, hal, csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal

Ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés: kefír,

natúr joghurt, túró, sajt, kis mennyiségben, főzelék vagy gyümölcs

kiegészítéseként

árpa, rozspehely

bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű,

lestyán

gyümölcsteák



Elkészítés

Most már kaphat a baba csirkemájat is. Ezt maximum heti egy alkalommal eheti, de igen fontos a vastartalma miatt. A

legegyszerőbb, ha a húslevesből adjuk oda neki a répával és egyéb leveszöldségekkel összetörve, de egyéb főzelékekbe is keverhetjük.

Ha eddig nem tettük, most már a kicsit is odaültethetjük az

ebédlőasztalhoz, hiszen a legtöbb ételt már közösen eheti velünk.


Kapros szósz

5 dkg kukorica- vagy rizslisztet

serpenyőben (lehetőleg teflonosban, hogy ne ragdjon le)

szárazon felhevítünk, 1 evőkanál olívaolajat teszünk hozzá,majd felengedjük 3 dl csontlével (húslevessel).

Jó alaposan mártás sűrűségűre keverjük. 1 csomó apróra vágott kaporral főzzük 10 percig, majd egy csipet tengeri sóval és egy negyed citrom kifacsart levével ízesítjük.


Ha sült húst (esetleg főtt marhahúst) tálalunk mellé főtt burgonyával,akkor családi ebédhez szósznak is kiváló.


Sárga zöldbab vajban forgatva

10 deka sárga vajbabot megmosunk, a szárát levágjuk,majd vízben jó puhára főzünk. 10 deka vajat megolvasztunk és a megpárolt babot ezen forgatjuk meg.

A baba egyben is tudja enni a babokat, de adhatunk neki mellé krumplipürét is, a saját ételeinkhez pedig kiváló köret lehet belőle (pl.sült csirkecombhoz).


Spenótfőzelék

A spenótot vízben megpároljuk (lehet

mirelit spenót is, de a friss jobb), 1

szem krumplit megtisztítunk, apróra vágva vízben megfőzzük,hozzápárolunk egy gerezd fokhagymát is, majd a spenóttal összeturmixoljuk.


Házi gyümölcsjoghurt

Valamilyen szezonális gyümölcsöt (pl.alma, őszibarack, meggy, sárgadinnye,sárgabarack, szőlő, szilva, banán,narancs) 1 pohár joghurttal (lehetőleg élőflórás összeturmixolunk.

Nem muszáj a boltba szaladgálnunk joghurtért, ha veszünk egy pohár jó minőségű élőflórás joghurtot, beletesszük 1 liter 3,5 százalékos tejbe,majd a hőtőben 3 napig tároljuk. Ennyi idő alatt a tejből joghurt lesz.

1 éves kora után az így elkészített gyümölcsjoghurtot kevés porcukorral és tejszínnel keverhetjük, majd jégkockatartóban lefagyaszthatjuk. Így finom és egészséges jégkrémet adhatunk a kicsinek.


Szilvás csemege

3 nagy szem szilvát megmosunk, héját lehúzzuk és megpároljuk kevés vízben. Villával összenyomkodjuk és 50 gramm gabonapehellyel keverve tálaljuk.


Milánói baba módra

1 fej vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, amikor üveges darált sertés-, csirke- vagy pulykahúst (fél kilót) 3 szem paradicsomot (vagy 1 hámozott paradicsomkonzervet), bazsalikomot, 1 közepes apróra vágott cukkinit és 2 gerezd fokhagymát összepárolunk.

A baba kaphatja a szószt kevés reszelt sajttal megszórva, a

maradékot pedig spagettire rátéve mi ehetjük meg.

10 hónapos kortól a pici is kaphatja tésztával a szószt. A legjobb a pennetészta, mert azt kézzel is meg tudja fogni, vagy fel tudja szúrni villára.


Zöldséges rakott krumpli

A milánói receptben található szószt elkészítjük. 5 szem krumplit megfőzünk, meghámozunk, felkarikázunk, vajjal kikent tőzálló tálba a szósszal rétegenként leteszünk, majd a tetejére sajtot szórunk és megsütjük.


Sárgaborsó leves

Az előző este beáztatott sárgaborsót jól szétfőzzük, majd kevés sóval ízesítjük. Vízzel felöntjük és összeturmixoljuk. Kevés csirkemellet tehetünk hozzá és petrezselyemzölddel is ízesíthetjük.


Fokhagymás csirkemáj

10 csirkemájat kevés olajon sütni kezdünk kislángon (nem sózzuk meg!!!) 6 gerezd fokhagymát rányomunk, úgy, hogy a fokhagymák a

májra jussanak, ne az olajba.

Fedő alatt pároljuk,majd,amikor már átsültek a májak,levesszük a fedőt és nagyobb lángon gyorsan megsütjük. Teflonos sütőben érdemes csinálni, mert úgy nem ragad le.

Mi sült krumplit vagy petrezselymes burgonyát ehetünk hozzá és a baba is kaphatja ugyanazt.


Rakott kel

1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát olajban megpirítunk, hozzáadunk fél kiló darált húst és kevés tengeri sót, így pároljuk puhára a husit. 1 fej kelkáposztát vagy kínai kelt vízben leveleire szedve puhára főzünk.

Egy tőzálló tálat kikenünk vajjal vagy olajjal, lefektetünk egy

réteg kelkáposztalevelet, majd rá egy réteg husit és így tovább rétegenként haladva, a tetejére tejfelt és sajtot tehetünk.


Rakott karfiol

1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát olajban megpirítunk,hozzáadunk fél kiló darált húst és kevés tengeri sót. Amikor már megpuhult a hús, 2 pohár tejfellel elkeverjük. 1 fej karfiolt puhára főzünk vízben. Egy tőzálló tálat kikenünk vajjal vagy olajjal, lefektetünk egy réteg rózsáira szedett karfiolt, majd rá egy réteg husit és így tovább rétegenként haladva, a tetejére tejfelt és sajtot tehetünk.


Sajtos cukkini

Egy közepes cukkinit megmosunk, héjával együtt karikára szelünk,minden karikára egy szeletke sajtot teszünk. A sütőt 200 fokra melegítjük, a tepsibe alufóliát teszünk, erre helyezzük a karikákat. Kb.

15-20 percig sütjük őket. Jól csipegethető étel, például uzsonnára,vagy husihoz köretként is adható.


Paradicsomos hal

1 szem paradicsomot 1 filézett hekktörzset összepárolunk, majd főtt rizzsel turmixolva, vagy összekeverve adjuk.

2009. febr. 7. 14:32

7. hónapos babáknak



Rövid leírás

Ebben a hónapban ismét adhatóak a 6 hónapos korból jól bevált

pépek, de újabb finomságokat is bevethetünk.


A főzelékeket továbbra is érdemes 1/3 rész krumpliból és 2/3-ad

rész zöldségből készíteni, de most már kedvünk szerint

kombinálhatjuk a különféle zöldségeket.


A sárgarépa főzelékbe most már kerülhet fehérrépa és zeller is,

vagy egész egyszerűen megtehetjük azt, hogy a saját húslevesünkből

vesszük ki a kicsinek a burgonyát és a zöldségeket.


A borsó nagyon egészséges a babának, de a héjával együtt nem

igazán jó adni, mert puffaszt. Ezért aztán azt javasolják a

szakemberek, hogy szedjük le a borsó héját, azaz passzírozzuk át

valamilyen megfelelő eszközön (pl. egy kislyukú tésztaszűrőn vagy

teaszűrőn). Ez a mővelet nagyon macerás, csak ráérős anyukáknak

ajánlott. Aki bátor és a babájának nincsenek emésztési gondjai, az

nyugodtan megpróbálhatja kapásból héjastól adni a borsót, de

tényleg óvatosan vezesse be, első nap csak 1-2 szemet adva, aztán

másnap kicsit többet és így tovább. Ha nem okoz gondot, akkor

maximum néhány bónusz pukival megússza a dolgot.

A borsószemekkel egyébként minden pici szeret játszani, ezért, ha

már szívesen csipeget önállóan a baba, nassként vagy uzsonnára is

nyugodtan kaphat megfőtt borsószemeket (sőt: ismerek olyan babát,

aki a mirelit borsót imádta szopogatni, de ő már 1 éves elmúlt),

amiket maga csipegethet el.

Vásárolhat előre elkészített borsópürét, ebből lehet teljesen ízesítetlen, bio

változatot is kapni, amit aztán lehet keverni krumplival, husival stb.

Az ételeket 7 hónapos korban még ne ízesítsük sóval, borssal,

cukorral, legfeljebb kevés tengeri sót adhatunk hozzájuk, de ezzel is

bánjunk csínján. Ételízesítőt, vegetát, paprikát ne használjunk!

Hozzávalók

7 hónapos kortól adható

banán távoli országokból érkezik hozzánk és a tartósítás érdekében vegyszeresen kezelik, ezért allergizálhat- magas káliumtartalma miatt max napi 1! , körte -lazító, narancs, citrom

paradicsom, cukkini, saláta (fözeléknek elkészítve), brokkoli,

fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tök, uborka (sütve vagy főzve),

passzírozott zöldborsó passzírozva (héj nélkül), tökfélék

csirke, pulyka

étolaj : 1 kávés- kanál / 1 dl főzelék petrezselyem, zellerlevél, kapor,

metélőhagyma

Elkészítés

Rakott cukkini

Kevés metélőhagymát kis olajon megpirítunk, hozzátesszük a darált pulykamellet, majd kevés vízzel együtt pároljuk,amíg meg nem puhul. Egy csipet tengeri sóval ízesíthetjük.

Ha nagyon darabos a hús(mert nagyobb darabokra volt darálva), akkor érdemes valamivel több vízben párolni, és összeturmixolni, még mielőtt a cukkinire rátennénk.

Egy kisebb cukkinit megmosunk, héjától megszabadítunk,felkarikázunk, és egy tőzálló tálba kevés olajra egy réteg cukkini, egy réteg husival rétegenként haladva lerakunk, majd 200 fokon 25 percig fedő alatt sütjük, amíg a cukkini meg nem puhul, ezután még 5-10 percig fedő nélkül is sütjük.

Ha már van foga a babának, és szívesen fogadja a darabos ételt,akkor elég villával összetörni neki a cukkinit, ha még csak pépeset eszik, akkor turmixoljuk össze neki.

Ezt az ételt mi is vele ehetjük, csak akkor nagyobb adagot készítsünk és a tőzálló tálba lerakott cukkini tetejét reszelt sajttal elkevert tejfellel kenjük meg. Miután megsült, a babának az aljából adjunk,ahol biztosan nincsen tejtermék.


Rakott brokkoli

Ugyanúgy készül, mint a rakott cukkini, csak

jó picire szétszedett, vízben megpárolt

brokkolikat tesszük le rétegesen a husival.


Tökfőzelék

Ehhez nagyon kevés főzőtök kell, egy átlagos tökből kb. 2 szeletke. A

többiől készíthetünk magunknak tökfőzeléket. A főzőtököt megmossuk, megtisztítjuk a héjától és apróra felszeljük. 1 szem

krumplit megpucolunk, apróra vágjuk és a tökdarabokkal együtt feltesszük főni. Kb. félidőben az apróra vágott kaprot hozzátesszük és

ízlés szerint tengeri sót is adhatunk hozzá. Ha megfőtt, a főzővíz egy részével együtt (hogy ne legyen túl sűrű) összeturmixoljuk vagy

villával jól összenyomkodjuk.

8 hónapos kortól tejfelt is adhatunk hozzá.


Paradicsomos krumpli

Két szem burgonyát megtisztítunk és felteszünk főni, közben két szem paradicsomot megmosunk, megszabadítunk a héjától, apróra

vágjuk, majd a burgonyával együtt főzzük. Ha megpuhult a krumpli, összeturmixoljuk, vagy jó alaposan összenyomkodjuk villával. Kevés tengeri sóval,bazsalikommal ízesíthetjük.

Amikor nincs friss paradicsom, hámozott paradicsommal készíthetjük el, vagy saját befőzésű pürével, esetleg 100%-os paradicsomlével.


Paradicsomleves

1 adaghoz: 2 deci 100%-os paradicsomlevet teszünk fel főni,petrezselyemzöldet, 1 szál megtisztított, felkarikázott fehérrépát teszünk bele és dúsíthatjuk néhány kocka burgonyával is.

Amikor megfőttek a zöldségek, összeturmixoljuk.


Barackos uzsonna

2 evőkanál bio rizspelyhet forrásban levő vízbe dobunk, majd 4-5

percig főzünk. Ezt követően lecsöpögtetjük róla a vizet, majd hámozott őszibarackkal vagy sárgabarackkal összeturmixoljuk.

Amikor már darabosat is fogyaszt a baba, akkor elég villával összenyomkodni.

Tejpéppel, tápszerrel sűríthetünk rajta.

A barack helyett más idénygyümölcsöt, almapépet, meggyet, körtét is tehetünk bele.


Banános-almás desszert

1 banánt, 1 szem almát és 1 szem őszibarackot megtisztítunk,összedarabolunk és összeturmixolunk.

Egy marék rizst puhára párolunk és a gyümölcsökkel összekeverünk.


Banános barack

1 banánt és 1 szem őszibarackot meghámozunk, összedarabolunk és összeturmixolunk.

Tejes turmix is készülhet belőle, ha tápszerrel vagy anyatejjel keverjük.

8 hónapos kortól joghurttal keverve is adható.


Gyümölcskrém

1 almát, 1 banánt és 1 szem narancsot megtisztítunk és apróra

vágunk. Két szál babapiskótával összeturmixoljuk. Aki nem akar

babapiskótát adni, az a Milupa hétgabonás pelyhet adhatja helyette.


Zöldségkrém

1 közepes cukkini (kb. az egész pép fele), 1 kisebb sárgarépa (kb.

negyed rész), 1 közepes burgonya (kb. negyed rész).

A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.

Kevés vízben 15-20 percig pároljuk, majd mixerrel pürésítjük.


Finom salátafőzelék

2 közepes méretű salátalevelet jól megmosunk, és alaposan szétfőzzük. Közben a

1 közepes sárgarépát, 1 közepes burgonyát és egy fél szál fehérrépát megtisztítva, felkarikázva kevés vízben

megfőzünk, majd a végén a salátával összeturmixolunk.


Paradicsomos borsópüré

5 dkg zöldborsót megpárolunk. 1 közepes paradicsomot egy kis apróra vágott petrezselyemmel és egy negyed apróra vágott zellerrel

összepárolunk, ha megpuhult a borsóval összeturmixoljuk vagy villával összenyomkodjuk.

Paradicsom helyett 100%-os paradicsomlevet is használhatunk.


Paradicsomlé

Kevés apróra vágott petrezselymet és egy negyed apróra vágott

zellert megpárolunk, kevés tengeri sóval ízesíthetjük.

2 deci 100%-os paradicsomlével összeturmixoljuk.


Barackos tejberizs

Két evőkanál rizst vízben megpárolunk, apróra vágott sárgabarackkal,

1,5 deci anyatejjel (vagy tápszerrel) összeturmixoljuk. Télen tehetünk

bele aszalt sárgabarackot is, ettől édesebb lesz.


Köleskása

1 teáskanál hántolt kölest 20 percig vízben áztatunk, majd 10 percig

vízben főzzük. Ha megfőtt, 1,5 deci anyatejet vagy tápszert adhatunk hozzá.


Hajdinából is készíthető ugyanilyen módon, csak akkor 20 percig kell főzni. Turmixolni nem kell.


Zöldségpüré

1/4 fej vöröshagymát, 1 közepes burgonyát, 1 sárgarépát, 1 kisebb

paradicsomot, 1/2 almát, kevés zellerzöldet felkockázunk, majd kevés

olajon és vízen megpárolunk a hagymával kezdve.

Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és nagyon puhára főzzük.

Villával összetörve vagy turmixolva kínálható, esetleg kevés párolt csirkemellet is lehet tenni bele.


Finomfőzelék

Felkockázott répát, karalábét,burgonyát és zöldborsót megpárolunk vízben, majd összeturmixolunk.

Úgy is elkészíthető, hogy a burgonyát külön pároljuk meg,összeturmixoljuk és a villával összenyomkodott zöldségek sűrítésére használjuk.

45. brigibaba (válaszként erre: 44. - Bezike)
2009. febr. 7. 14:22

jaj jóhogy!! Gyere csak nyugodtan!

az a jó ha sokan leszünk! Több lesz a tapasztalatcsere!!

44. bezike
2009. febr. 7. 14:13
Sziasztok, az én fiacskám most lesz 5 hónapos 15-én. Még csak most ismerkedik az ízekkel. Eddig almát, sütőtököt és sárgarépát kóstolt, de a 3-ból csak az alma jött be neki. Nem is bánom, inkább még szoptatom, de persze már elkezdtem böngészni a különböző babakajákkal kapcsolatos dolgokat. Ezért is örülök ennek a fórumnak. Ha nem bánjátok, csatlakozom. Egyelőre még csak szemlélődni és tanulni, később remélem tanácsokat, recepteket is tudok írni ide.
2009. febr. 7. 13:42

[link]

Rengeteg bébi kajcsit találtam itt!

2009. febr. 7. 13:40

4-6 hónapos babáknak


Hány személyre:

Előkészítési idő:

Elkészítési idő:

Kategória: Bébiételek

Nehézségi fok: Könnyű


Rövid leírás

A receptek többségéhez érdemes szezonális gyümölcsöket,

zöldségeket vásárolni, de ezek híján dolgozhatunk mirelit áruval,

egyes esetekben 100%-os gyümölcslevekkel, illetve kész babáknak

készített gyümölcspürékkel. Soha ne adjunk a babának tartósítószert,

mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételt, konzerveket és

cukrozott befőtteket!

4-6 hónapos korban elsősorban gyümölcsleveket és pépeket érdemes

adni a babának, de megpróbálkozhatunk már egyes főzelékekkel is.


6 hónapos kortól adható

alma, őszibarack, meggy, gesztenye

burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla

gabona-pelyhek, rizs, búza, zab, kukorica


Hozzávalók

A pépek mindig az ebben a korban már fogyasztható

gyümölcsökből-zöldségekből készüljenek. Gyümölcsök esetében

érdemes nyersen turmixolni őket, esetleg egy kis anyatejjel keverve.

Bizonyos gyümölcsöket főzhetünk, párolhatunk is, például az almát

meg lehet sütni sütőben és úgy turmixolni a picinek, a sütőtököt

pedig süthetjük vagy főzhetjük is, és ezt követően turmixolhatjuk össze.


A zöldségeket érdemes kevés vízben megpárolni és a főzőlével

(vagy annak egy részével turmixolni), ugyanis főzés közben az

értékes ásványianyagok, vitaminok egy része kioldódik a vízbe.


A főzelékek elkészítése igen egyszerű: 1 közepes szem krumplit

megtisztítunk feldarabolunk és jó puhára főzünk, ehhez turmixoljuk

hozzá a megpárolt zöldségfélét vagy a nyers gyümölcsöt 1/3-2/3

arányban (a krumpliból 1/3, a zöldségből-gyümölcsből 2/3). Ilyen

módon féléves korban készíthető: alma-krumpli, répa-krumpli, céklakrumpli

és sütőtök-krumpli keverék.


Rizst is adhatunk már fél éves korban. Ez gyümölcsökkel együtt is jól

kombinálható, adhatjuk meggyel, őszibarackkal, almával vagy

céklával is, akár kész gyümölcspéppel, akár gyümölcslével is

keverhetjük. Ha péppel keverjük, az rizs aránya 1/3-ad, a gyümölcsé

2/3-ad legyen. Gyümölcslé esetén fele-fele arányban keverhetjük.


A gesztenye jól kombinálható gyümölcslevekkel, bármelyik ebben az

életkorban adható gyümölcslevet vagy pépet hozzáadhatunk. A

gesztenyét ne süssük, hanem főzzük, így biztosan elég puha lesz.

Ha amiatt aggódunk, hogy a gyümölcspép egy étkezésre nem elég a

babának, akkor kombinálhatjuk gabonapehellyel is. A Milupa

hétgabonás pehely fél éves kortól már adható és bármilyen

gyümölcspéppel, gyümölcslével keverhetjük.


Ne keverjük a gyümölcsöt keksszel vagy baba piskótával, ezek nem

gluténmentesek, ezért súlyos allergiát okozhatnak a picinél!

Gyümölcslevet is bármelyik gyümölcsből magunk készíthetünk

gyümölcscentrifugával vagy, ha ilyenünk nincs, akkor a gyümölcsöt

megtisztítjuk, meghámozzuk, leturmixoljuk és forralt vízzel vagy

babavízzel keverjük a pépet, amíg iható állagú nem lesz. A vízzel

együtt is érdemes turmixolni. Ha nagyon sűrű lett, teaszűrőn

leszűrhetjük.

Elkészítés

Almalé

Két szép nagy lédús almát turmixolj le egy teaszűrőn szűrd át a levét.

Ha nagyon sűrű lett kevés forralt vízzel vagy babavízzel higíthatod.


Egyszerű almapép

Egy közepes szem almát meghámozunk és jó alaposan

összeturmixolunk vagy reszelőn lereszeljük.


Almapép válogatós babáknak

Ha nem akarja megenni a baba az almát a la nature, akkor ,így készítsük el neki: 1 szem almát vágjunk ketté és sütőben pároljuk,amíg meg nem puhul (200 fokon kb. 20 perc alatt), szabadítsuk meg a héjától és turmixoljuk össze.


Almapüré

Meghámozva, és a magházát eltávolítva kis kockákra vágjuk az almát, és kevés vízben 5 perc alatt puhára főzzük. Ezután szétnyomkodva, vagy turmixgépben keverve, esetleg egy kis anyatejjel higítva kínálhatjuk a babának.


Szőlőpép

A szőlőszemeket szabadítsuk meg héjuktól, magozzuk ki, majd turmixoljuk össze.


Répapüré

Két szál sárgarépát kevés vízben pároljunk meg, majd turmixoljuk össze úgy, hogy közben a főzővízből is hozzáadunk a megfelelő állag elérése érdekében.


Répafőzelék

Egy szál sárgarépát tisztítsunk meg, szeljük karikákra, egy

közepes szem krumplit tisztítsunk meg, szeljünk apróra, a

kettőt együtt főzzük. Ha megpuhult, turmixoljuk össze

úgy, hogy közben a főzővízből is hozzáadunk a megfelelő

állag elérése érdekében.


Sárgarépapép

Csavarjuk fóliába az alaposan megmosott sárgarépát. Süssük 200 Celsius-fokon fél órán át. Húzzuk le a héját,majd turmixoljuk össze egy kis anyatejjel.

Alaposan megtisztítva és kis kockákra vágva is puhára főzhetjük annyi vízben, ami ellepi. Ezután turmixoljuk egy kis anyatejjel vagy tápszerrel.


Almaszósz

1 szem almát tisztítsunk meg és daraboljuk apróra. 1 szem krumplit

tisztítsunk meg és apróra vágva fızzük meg, az utolsó 5 percre tegyük mellé az almát is. Ha megpuhult, turmixoljuk össze úgy, hogy közben a főzővízből is hozzáadunk a megfelelő állag elérése érdekében.


Céklafőzelék

1 db céklát hámozzunk meg és apróra vágva főzzük puhára annyi vízben,amennyi éppen ellepi. A krumplit vele

együtt főzzük meg, ha megfőtt,turmixoljuk össze, a sűrűségét a főzővízzel állítsuk be, de tehetünk

hozzá anyatejet is.


Répalé

A legegyszerűbb gyümölcscentrifugán elkészíteni, de anélkül is kivitelezhetjük, ha kislyukú reszelőn jó apróra reszeljük a fiatal répát és szűrőn átnyomkodva kiszűrjük a levét.


Körtepép

A megtisztított körtét jó alaposan összeturmixoljuk, a

legjobb, ha puha, érett körtéből készítjük.


Körtelé

A körtét megtisztítjuk, összeturmixoljuk és teaszűrőn leszűrjük a levét. A legjobb túlérett körtéből csinálni, ami jó lédús. Ha nagyon érett a körte, akkor a turmixolással nem is kell bajlódni, elég összenyomkodni a körtét jó alaposan és kis babavízzel vagy forralt vízzel higítani és máris kész a körtelé!


őszibarack-turmix

Egy nagy szem meghámozott őszibarackot 2 deci anyatejjel vagy tápszerrel összeturmixolunk.


Burgonyapüré

Alaposan megmossuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben harminc percig sütjük a burgonyát. Válasszunk sárga héjú fajtát, mert puhára sül, így villával is könnyedén szétnyomhatjuk.


Téli főzelék

Egy közepes szem burgonyát meghámozunk, felkockázunk és felteszünk főni annyi vízzel, hogy éppen

ellepje. 1 szelet sütőtököt meghámozunk, kimagozunk és apróra kockázunk. Amikor a krumpli félig megfőtt, beletesszük a sütőtököt.

Amikor kész, 1 szem meghámozott, kimagozott, apróra vágott almát beleteszünk és turmixoljuk. Saját levével higítjuk.


Gyümölcstea

- 1 kis cumisüveghez:

- 1 teáskanál szárított alma

- csipetnyi ánizsmag

- fél teáskanál szárított citromfőlevél

- kis darab édesgyökér

Az almát kis kockákra vágjuk. Az ánizsmagot mozsárban öszetörjük, a

citromfűlevéllel, az almakockákkal és az édesgyökérrel a teáskannába

tesszük.

Egy lábosban 2 dl vizet 2 percig gyöngyözve forralunk, majd a

kannába öntjük.

10 perc után kis cumisüvegbe szűrjük a teát.

41. brigibaba (válaszként erre: 40. - Borbelya)
2009. febr. 7. 09:53

nagyon aranyos vagy!!

Igen most ismerkedünk!

40. borbelya (válaszként erre: 39. - Brigibaba)
2009. febr. 7. 09:39
:) JÓÓóóóóó akkor majd még lököm, azt fogom csinálni hogy meghatározott hónapokra összegyűjtöm nektek amit ehet a kicsi - vagyis ahogy én csináltam. 6 hónaposan mégcsak a szoktatás kezdődik, az mondjuk nem túl változatos, de izgalmas mindenesetre:)
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook