Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Ananászos-sonkás lencsetál recept

Ananászos-sonkás lencsetál recept

Elkészítési idő 30 perc

Az Ananászos-sonkás lencsetál hozzávalói:
20 dkg vörös lencse
15 dkg konzerv ananászkocka (kb. fél doboznyi)
1 közepes lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg főtt, füstölt sonka
10 dkg kókusztejpor
2 dl tej
1 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál semleges ízű olaj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál cayenne bors
2 babérlevél



Ananászos-sonkás lencsetál

Az Ananászos-sonkás lencsetál elkészítési módja:
Felteszek egy nagy lábosban vizet, és ha már lobogva forr, beleöntöm a vörös lencsét. 10 perc kell neki ahhoz, hogy félig-háromnegyedig megpuhuljon, de vigyázat, mert ez hihetetlenül rövid idő a barna testvérénél megszokott 40 perchez képest, és könnyű erről megfeledkezni, viszont akkor péppé fő. Miközben melegszik a víz, illetve aztán fő a lencse, jut időm haladni a többi teendővel. A konzervdobozból kihalászott ananászdarabkákat lecsöpögtetem, és ha épp olyat kaptam, amelyikben karikák vannak, akkor azokat falatkákra darabolom. A lilahagymát meg a fokhagymagerezdeket apróra vágom, a sonkát pedig felkockázom. Végül egy kancsóban kézi habverővel simára keverem a kókusztejport a tejjel meg a mustárral, és visszatérek a lencséhez. A főzés során narancsosra fakult szemeket leszűröm, aztán előszedek egy lábost. Megmelegítem benne gyengéden az olajat, és kevergetve puhára párolom rajta a finomra vágott lilahagymát. Utána hozzáteszem a felaprított fokhagymagerezdeket, és amikor 1-2 kevergetés után már fokhagymaillat száll föl a lábosból, beleszórom az őrölt gyömbért, a cayenne borsot meg babérleveleket. A fűszereket tempósan elkeverem, és a hagymához hozzáöntöm a kancsóból a mustáros-kókuszos tejet. Megvárom, amíg a keverék felforr, aztán rögtön hozzászórom a sonkafalatokat, a lecsepegetett ananászkockákat meg a leszűrt lencsét. Mérsékelt lángon 15 perc alatt fedő nélkül összerotyogtatom a finomságokat, és csak a legvégén sózom meg a télies hangulatú egytálételt, mert a mártásszerűvé sűrűsödő kókuszos tejbe a főzés során beleoldódik a füstölt sonka sós íze is. Jó étvágyat hozzá!


Kategória: Egytálételek receptjei


Az ananászos-sonkás lencsetál elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook