Ami a konyhai fortélyokba nem fért bele:) (beszélgetés)
.-))
Kérdeztem Balázstól, hogy merre van a gesztenyés, de nem tudja. Na meg azt is mondta, hogy kizárt, hogy elmenjünk, nem ér rá. :-((
Hát ez van, nem jön a lukból az egér. (Emlékeztek még rá?)
Van másik is! :-)
Hozzávalók: 2 kg jó érett naspolya, 60 dkg kristálycukor.
A naspolyát váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Lábosba tesszük, kézzel összenyomkodjuk, majd 4 dl vizet öntünk rá, és csumájával, héjával együtt addig főzzük, amíg az egész szét nem esik. Szitán átnyomjuk, és levével együtt másik edénybe tesszük. Rászórjuk a cukrot, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk 24 órán keresztül.
Megjegyzés: Kellemes, pikáns íze miatt majdnem mindenfajta süteményt tölthetünk vele, de készíthetünk belőle krémet, ízesíthetünk vele pudingot, és parféba is keverhetjük. (Marinka, konyhalista)
Na nem is kellett messzire menni, itt a Hoxán is találtam egy receptet, de még keresgélek. Íme:
Naspolyalekvár
Kategória: Befőttek, lekvárok
Hozzávalók: 2 kg jó érett naspolya
50 dkg nádcukor
4 dl víz
1 teáskanálnyi őrölt fahéj
Elkészítés: A naspolyát váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Egy nagyob lábasba tesszük, kézzel jól összenyomkodjuk, majd 4 dl vizet öntünk rá. Csumástul, héjastul együtt addig főzzük, míg szét nem válik a héjától a húsa.
Ekkor szitán átnyomkodjuk és levével együtt egy másik edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Amikor elég sűrű, belekavarjuk a kávéskanálnyi fahéjat.
A tűzról levéve, forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (legalább 24 óráig).
Tanácsok: Felhasználhatjuk bármilyen süteményhez, palacsintához. Kellemesen fanyarkás, különleges ízvilága van. Nagyon jó lehetőség az otthon termett naspolya hasznosítására. A téli időszakban kitűnő vitaminforrás.
Felvitte: Marcsietta, 2008-12-07, 17:53
Sajnos, már sehogy. Tavaly kipusztult a fa. Amióta apu meghalt, sorba mennek tönkre a fák. Nincsenek se metszve, se permetezve. Mi nem bírjuk megcsinálni, Balázs csak a szájával csinálja amit a kertben kellene, embert hívni meg, hát az nem olcsó.
A meggy, meg a cseresznye elvan így is. Papíron férjem mondta, hogy csak szóljunk, Ő megcsinál mindent, de nem akarom. A miértje hosszú történet lenne.
Szóval azt mondod, hogy a Kőhegy lábánál? Na majd megkérdezem Balázst, Ő szokott arra kirándulgatni, bár hogy hajlandó-e rá most, na az egy másik történet..
Jahhhhhh:). hát én nem azt irtam, hogy egyétek meg:):)
Csak azt, hogy csináljátok meg és kináljátok el:):):)
Én azt is szeretem, csak olyan rövid ideig kapható:(
(hol van az a "kőhegy" ???)
Miért nem sétáltok el a kőhegy lábához? Mi mindig ott szedtünk gesztenyét... Bár ami igaz, az igaz, már vagy 5 éve nem voltunk, de attól még a fák ott lehetnek... :-)) Naspolyázni meg a szántáshoz szoktunk kimenni, azt nagyon szeretem.
Tényleg ti hogy álltok a naspolyával?
Akkor most egy kicsit, de tényleg csak egy kicsit irigykedek. Na nem baj, én meg sütőtököt ettem, azért az is nagyon finom.
Na, majd a jövőhéten valamelyik nap ráveszem Balázst, hogy menjünk el Békásmegyerre a piacra, ott biztosan kapunk. Úgyis akarok savanyú káposztát is venni. Trimama írt egy nagyon jó kis receptet, azt ki akarom próbálni.
Kelt rétes recept
Hozzávalók:
Tésztához:
80-90dkg liszt
5-6dkg élesztő
kb.3dltej
1tojás
Diónyi zsír
1 evő kanál étolaj
csipet só
reszelt citromhéj
Töltelék:
darás-tejfölöshöz: 1 pohár tejföl,cukor ízlés szerint,2-3 kanál búzadara, mazsola 1 tojás(elhagyható a tojás)
Kakaós: kakaópor és cukor ízélés szerint
Fahéjas: faféj és cukor
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet tálba tesszük beleteszünk egy csipet sót,egy kis reszelt citromhéjat,ossze keverjük majd bele az élesztő, a tojás, az étolaj és a zsírt kicsit megolvasztom és úgy teszem bele,( de nem muszály)majd annyi tej,hogy jól dagasztható legyen. Kidagasztom és legalább fél órát pihentetem.Majd deszkán három-négy felé veszem, attól függően,hogy hányat akarok csinálni.Terítőre asztalra teszem amnit előzőleg kicsit megliszteztem és elkezdem nyújtani, finoman húzni.Mikor kinyújtottam, (óvatosan,hogy ne szakadjon) meglocsolom egy kis olajjal vagy olvasztott zsírral,jöhet rá a töltelék.A tejfölbe bele a búzadara, tojás, cukor, ezt kikeverem majd a tésztára hintem és rászórom a mazsolát.Egyirányba feltekerem és kiolajozott vagy zsírozott tepsibe még kb fél órát kelesztem.Majd megkenem tojással és sütöm jól előmelegített sütőben, közepes fokozaton.
Lehet csinálni sok félét,a családomnak ez a darás-tejfölös a kedvence!!!
Kakaós, fahéjas, mákos,meggyes-mákos, diós,
Mindenkinek jó étvágyat!!!
Tanácsok:
Mindíg locsoljuk meg a tésztát olajjal a töltelék rászórása előtt...
Ha olyat csinálunk ami sok cukorral készül, kakaós, fahéjas, azt rögtön kisülés után vegyük ki a tepsiből gyúró deszkára mert az olvadt cukorba beleragad ahogy hül és nem tudjuk szépen kiszedni.Én nem szoktam megszórni porcukorral de aki szereti megszórhatja.Én ebből a tésztából szoktam csinálni buktát is, nagyon finom..A hozzávalókat nem szoktam pontosan kidekázni csak találomra..
Elkészítési idő: 90 perc
Egy kis rétes recept:)
KELT OSTOROS RÉTES
Hozzávalók a tésztához: 60 deka finomliszt,3 tojássárgája,3 evőkanál olaj,6 deka kristálycukor,4 dl langyos tej,,5 deka morzsolt élesztő, 1 mokkáskanál só.
TÖLTELÉKHEZ:25 deka Ráma sütőmargarin,20 deka kristálycukor,3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
NYÚJTÁSHOZ: 2-3 evőkanál finomliszt
TETEJÉRE:1 tojás ,a tepsi kikenésére Ráma margarin
A tésztához valókat jól bedagasztjuk, az élesztőt sem kell felfuttatni, elég belemorzsolni. Akkor jó ha elválik az edény falától. Meleg helyen 50 perc alatt duplájára kelesztjük. Ezt az időt kihasználjuk, elkészítjük a tölteléket. A Margarint a cukorral krémes állagúvá keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport is.
A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk és a kakaós krémmel megkenjük, ezt nedves késsel a legkönnyebb.
Azután mindkét rövidebb oldalát újjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát lehetőleg minél több csavarással felhengergetjük. Hármas copffonással összefonjuk. Az így kapott két "Kalácsot" egy kb.30x20 centis kikent magas falú tepsibe fektetjük. Akkor jó ha a tészta a tepsi falához ér, mert így csak felfelé növekszik. Kb. 15 perc kelesztés után tojással megkenjük, majd előmelegített sütőbe, közepesnél kicsit gyengébb, kb.180 fokon kb.35 percig sütjük
Én mértéktelenül tartom a mértéket a gesztenye pusztításában :)))))
Viccet félretéve, nagyon szeretem, és amikor pár éve megjelent a zacsiban a héjnélküli gesztenye azóta azt szeretem a legjobban, mert nem cukrozott és nincs semmi belekeverve:))
Néztétek már a szavazásokat? Emrus kérdezi, hogy hogy szeretjük a gesztenyét. Kifelejtett egy fontos megállapítást :-))
A gesztenyét minden féle formájában sütve, főzve, pürének, sütibe, nyersen stb szeretem. Épp úgy mint Gombóc Artúr a csokoládét! Nyamíííí!!!! :-)))))
Ti hogy vagytok ezzel?