Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Ami a konyhai fortélyokba nem fért bele:) fórum

Ami a konyhai fortélyokba nem fért bele:) (beszélgetés)

❮❮ ... 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 ... ❯❯
326. 98f798c35c (válaszként erre: 324. - Pné Veronika)
2009. okt. 19. 10:50

.-))


Kérdeztem Balázstól, hogy merre van a gesztenyés, de nem tudja. Na meg azt is mondta, hogy kizárt, hogy elmenjünk, nem ér rá. :-((

Hát ez van, nem jön a lukból az egér. (Emlékeztek még rá?)

2009. okt. 19. 10:44

Van másik is! :-)


Hozzávalók: 2 kg jó érett naspolya, 60 dkg kristálycukor.


A naspolyát váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Lábosba tesszük, kézzel összenyomkodjuk, majd 4 dl vizet öntünk rá, és csumájával, héjával együtt addig főzzük, amíg az egész szét nem esik. Szitán átnyomjuk, és levével együtt másik edénybe tesszük. Rászórjuk a cukrot, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk 24 órán keresztül.


Megjegyzés: Kellemes, pikáns íze miatt majdnem mindenfajta süteményt tölthetünk vele, de készíthetünk belőle krémet, ízesíthetünk vele pudingot, és parféba is keverhetjük. (Marinka, konyhalista)

324. Pné Veronika (válaszként erre: 322. - 98f798c35c)
2009. okt. 19. 10:43
Gyorsabban rátaláltál, mint én írtam volna...
323. Pné Veronika (válaszként erre: 320. - 98f798c35c)
2009. okt. 19. 10:43
Úgy kell csinálni, mint a birsalmát. Héjastól, mindenestől kevés vízzel felfőzni, átpasszírozni, majd bele a cukor és sűrűre főzni.
2009. okt. 19. 10:42

Na nem is kellett messzire menni, itt a Hoxán is találtam egy receptet, de még keresgélek. Íme:


Naspolyalekvár

Kategória: Befőttek, lekvárok

Hozzávalók: 2 kg jó érett naspolya

50 dkg nádcukor

4 dl víz

1 teáskanálnyi őrölt fahéj

Elkészítés: A naspolyát váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Egy nagyob lábasba tesszük, kézzel jól összenyomkodjuk, majd 4 dl vizet öntünk rá. Csumástul, héjastul együtt addig főzzük, míg szét nem válik a héjától a húsa.

Ekkor szitán átnyomkodjuk és levével együtt egy másik edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Amikor elég sűrű, belekavarjuk a kávéskanálnyi fahéjat.

A tűzról levéve, forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (legalább 24 óráig).

Tanácsok: Felhasználhatjuk bármilyen süteményhez, palacsintához. Kellemesen fanyarkás, különleges ízvilága van. Nagyon jó lehetőség az otthon termett naspolya hasznosítására. A téli időszakban kitűnő vitaminforrás.

Felvitte: Marcsietta, 2008-12-07, 17:53

321. Pné Veronika (válaszként erre: 317. - Mmacus)
2009. okt. 19. 10:41
Amúgy lekvárt, vagy zselét is lehet belőle főzni, mert sok pektint tartalmaz.
320. 98f798c35c (válaszként erre: 317. - Mmacus)
2009. okt. 19. 10:40
Rémlik, mintha olvastam volna egyszer, valahol olyat, hogy lekvár. Na majd mindjárt elkezdem keresni.
319. Pné Veronika (válaszként erre: 317. - Mmacus)
2009. okt. 19. 10:39
MEGENNI!!!! :-DD Bocsi, de nem tudtam kihagyni... :-)))
318. 98f798c35c (válaszként erre: 315. - 4b6a2525df)
2009. okt. 19. 10:29
És Te merre laksz itt Szentendrén? Nem dolgoztál véletlenül a szakorvosiban?
317. mmacus (válaszként erre: 308. - Pné Veronika)
2009. okt. 19. 10:28
Veronika: Naspolyával mit lehet kezdeni? Nekünk apukám kertjében van egy fa, egy keveset megeszünk róla, meg elosztogatom, de nagyon sok tönkre megy minden évben.
316. 98f798c35c (válaszként erre: 315. - 4b6a2525df)
2009. okt. 19. 10:21
Az Egres úton.
315. 4b6a2525df (válaszként erre: 314. - 98f798c35c)
2009. okt. 19. 10:05
Hol laksz Szentendrén?
314. 98f798c35c (válaszként erre: 308. - Pné Veronika)
2009. okt. 19. 09:54

Sajnos, már sehogy. Tavaly kipusztult a fa. Amióta apu meghalt, sorba mennek tönkre a fák. Nincsenek se metszve, se permetezve. Mi nem bírjuk megcsinálni, Balázs csak a szájával csinálja amit a kertben kellene, embert hívni meg, hát az nem olcsó.

A meggy, meg a cseresznye elvan így is. Papíron férjem mondta, hogy csak szóljunk, Ő megcsinál mindent, de nem akarom. A miértje hosszú történet lenne.

Szóval azt mondod, hogy a Kőhegy lábánál? Na majd megkérdezem Balázst, Ő szokott arra kirándulgatni, bár hogy hajlandó-e rá most, na az egy másik történet..

313. Pné Veronika (válaszként erre: 309. - 2104cc91e8)
2009. okt. 19. 09:23
A kőhegyre elviszlek, ha itt leszel látogatóban... :-)) Ne valami nagy dologra számíts, de jó kis séta és kikapcsolódás. :-)
312. 4b6a2525df (válaszként erre: 311. - Emrus)
2009. okt. 19. 09:12

Jahhhhhh:). hát én nem azt irtam, hogy egyétek meg:):)

Csak azt, hogy csináljátok meg és kináljátok el:):):)

311. emrus (válaszként erre: 310. - 4b6a2525df)
2009. okt. 19. 08:37
Viszont nagyon fini, és hízlaló.
310. 4b6a2525df (válaszként erre: 306. - Emrus)
2009. okt. 18. 22:12
Egyáltalán nem, ide szántam és nem a másik fórumba, mert ebbe ninbcs semmi fortély:)
309. 2104cc91e8 (válaszként erre: 308. - Pné Veronika)
2009. okt. 18. 22:02

Én azt is szeretem, csak olyan rövid ideig kapható:(


(hol van az a "kőhegy" ???)

308. Pné Veronika (válaszként erre: 307. - 98f798c35c)
2009. okt. 18. 21:59

Miért nem sétáltok el a kőhegy lábához? Mi mindig ott szedtünk gesztenyét... Bár ami igaz, az igaz, már vagy 5 éve nem voltunk, de attól még a fák ott lehetnek... :-)) Naspolyázni meg a szántáshoz szoktunk kimenni, azt nagyon szeretem.

Tényleg ti hogy álltok a naspolyával?

307. 98f798c35c (válaszként erre: 305. - Emrus)
2009. okt. 18. 21:10

Akkor most egy kicsit, de tényleg csak egy kicsit irigykedek. Na nem baj, én meg sütőtököt ettem, azért az is nagyon finom.

Na, majd a jövőhéten valamelyik nap ráveszem Balázst, hogy menjünk el Békásmegyerre a piacra, ott biztosan kapunk. Úgyis akarok savanyú káposztát is venni. Trimama írt egy nagyon jó kis receptet, azt ki akarom próbálni.

306. emrus
2009. okt. 18. 20:40
Lányok, szerintem, az Éva eltévesztette a házszámot, rétes ügyben.
305. emrus (válaszként erre: 300. - 98f798c35c)
2009. okt. 18. 20:39
Most fejeztem be a gesztenyeevést, jobban mondva abba kellett hagynom, mert már nem fért belém. Úgy főztem meg, de nagyon fini volt. Az apósomnak van gesztenyefája, el is szoktak adni. Most kilakom belőle, aztán majd ledolgozom. Csak az a baj, hogy a püré is nagyon finom.
2009. okt. 18. 20:04

Kelt rétes recept


Hozzávalók:

Tésztához:

80-90dkg liszt

5-6dkg élesztő

kb.3dltej

1tojás

Diónyi zsír

1 evő kanál étolaj

csipet só

reszelt citromhéj

Töltelék:

darás-tejfölöshöz: 1 pohár tejföl,cukor ízlés szerint,2-3 kanál búzadara, mazsola 1 tojás(elhagyható a tojás)

Kakaós: kakaópor és cukor ízélés szerint

Fahéjas: faféj és cukor


Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet tálba tesszük beleteszünk egy csipet sót,egy kis reszelt citromhéjat,ossze keverjük majd bele az élesztő, a tojás, az étolaj és a zsírt kicsit megolvasztom és úgy teszem bele,( de nem muszály)majd annyi tej,hogy jól dagasztható legyen. Kidagasztom és legalább fél órát pihentetem.Majd deszkán három-négy felé veszem, attól függően,hogy hányat akarok csinálni.Terítőre asztalra teszem amnit előzőleg kicsit megliszteztem és elkezdem nyújtani, finoman húzni.Mikor kinyújtottam, (óvatosan,hogy ne szakadjon) meglocsolom egy kis olajjal vagy olvasztott zsírral,jöhet rá a töltelék.A tejfölbe bele a búzadara, tojás, cukor, ezt kikeverem majd a tésztára hintem és rászórom a mazsolát.Egyirányba feltekerem és kiolajozott vagy zsírozott tepsibe még kb fél órát kelesztem.Majd megkenem tojással és sütöm jól előmelegített sütőben, közepes fokozaton.

Lehet csinálni sok félét,a családomnak ez a darás-tejfölös a kedvence!!!

Kakaós, fahéjas, mákos,meggyes-mákos, diós,

Mindenkinek jó étvágyat!!!


Tanácsok:

Mindíg locsoljuk meg a tésztát olajjal a töltelék rászórása előtt...

Ha olyat csinálunk ami sok cukorral készül, kakaós, fahéjas, azt rögtön kisülés után vegyük ki a tepsiből gyúró deszkára mert az olvadt cukorba beleragad ahogy hül és nem tudjuk szépen kiszedni.Én nem szoktam megszórni porcukorral de aki szereti megszórhatja.Én ebből a tésztából szoktam csinálni buktát is, nagyon finom..A hozzávalókat nem szoktam pontosan kidekázni csak találomra..


Elkészítési idő: 90 perc

2009. okt. 18. 20:03

Egy kis rétes recept:)


KELT OSTOROS RÉTES


Hozzávalók a tésztához: 60 deka finomliszt,3 tojássárgája,3 evőkanál olaj,6 deka kristálycukor,4 dl langyos tej,,5 deka morzsolt élesztő, 1 mokkáskanál só.


TÖLTELÉKHEZ:25 deka Ráma sütőmargarin,20 deka kristálycukor,3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

NYÚJTÁSHOZ: 2-3 evőkanál finomliszt

TETEJÉRE:1 tojás ,a tepsi kikenésére Ráma margarin


A tésztához valókat jól bedagasztjuk, az élesztőt sem kell felfuttatni, elég belemorzsolni. Akkor jó ha elválik az edény falától. Meleg helyen 50 perc alatt duplájára kelesztjük. Ezt az időt kihasználjuk, elkészítjük a tölteléket. A Margarint a cukorral krémes állagúvá keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport is.

A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk és a kakaós krémmel megkenjük, ezt nedves késsel a legkönnyebb.

Azután mindkét rövidebb oldalát újjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát lehetőleg minél több csavarással felhengergetjük. Hármas copffonással összefonjuk. Az így kapott két "Kalácsot" egy kb.30x20 centis kikent magas falú tepsibe fektetjük. Akkor jó ha a tészta a tepsi falához ér, mert így csak felfelé növekszik. Kb. 15 perc kelesztés után tojással megkenjük, majd előmelegített sütőbe, közepesnél kicsit gyengébb, kb.180 fokon kb.35 percig sütjük

302. 2104cc91e8 (válaszként erre: 301. - 9bbaa658f2)
2009. okt. 18. 15:51

Én mértéktelenül tartom a mértéket a gesztenye pusztításában :)))))

Viccet félretéve, nagyon szeretem, és amikor pár éve megjelent a zacsiban a héjnélküli gesztenye azóta azt szeretem a legjobban, mert nem cukrozott és nincs semmi belekeverve:))

301. 9bbaa658f2 (válaszként erre: 298. - 98f798c35c)
2009. okt. 18. 15:22
Én is szeretem de mértéket tartok mert a végén én leszek a gombóc Artúr.
300. 98f798c35c (válaszként erre: 299. - Emrus)
2009. okt. 18. 09:21
Én is erre gondoltam de mindent nem lehet bejelölni. Na nem baj, itt kitárgyalhatjuk. Vagy inkább a: Konyhai fortélyokba, ki mit és hogyan? :-))
299. emrus (válaszként erre: 298. - 98f798c35c)
2009. okt. 18. 09:09
Akkor jelöld be mindet, de igazad van a gesztennye függőket kifelejtettem, és nem is tudok már rajta változtatni, pedig annyit gondolkodtam, hogy nem hagyok é ki valamit.
2009. okt. 18. 08:36

Néztétek már a szavazásokat? Emrus kérdezi, hogy hogy szeretjük a gesztenyét. Kifelejtett egy fontos megállapítást :-))

A gesztenyét minden féle formájában sütve, főzve, pürének, sütibe, nyersen stb szeretem. Épp úgy mint Gombóc Artúr a csokoládét! Nyamíííí!!!! :-)))))

Ti hogy vagytok ezzel?

2009. okt. 18. 08:14
Sziasztok! Jó reggelt! A köd nálunk most ereszkedik, és itt is 4 fok van. Reggel jól elaludtam, 1/2 8-kor keltem, amikor kimentem a konyhába és kinéztem az ablakon, azt hittem rosszul látok. A szomszéd kicsi házikójának a teteje hófehér volt a dértől. Csak nyáron laknak benne, ilyenkor már beköltöznek a pesti lakásukba, és nincs benne fűtés. Durva volt.
❮❮ ... 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook