Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Adósságkezelő támogatás Pécs fórum

Adósságkezelő támogatás Pécs (beszélgetős fórum)


6. Fanni (válaszként erre: 5. - 4ef9451d27)
2011. aug. 8. 08:19

Igen mindenképp:) köszönöm

Most még az nem tiszta h mi az h egy főre jutó négyzetméter? Mi ketten vagyunk 63nm-en, de a lakás nem saját hanem önkormányzati, a jövedelem része az oké, mert abba maximálisan bele esek, de ez a négyzetméter bírálás ez nem biztos h jó. Vagy h ez mi?

Azért nagyon sokat segített a válasz

2011. aug. 8. 08:03

ezt találtam...

remélem segíthettem:)

2011. aug. 8. 08:01

Mi történik abban az esetben, ha a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsön-szerződésből fennálló hátralék a fenti időtartam alatt nem kezelhető?

Ebben az esetben az adósságkezelési szolgáltatás időtartama legalább huszonnégy, de legfeljebb hatvan hónap, amennyiben

- az adósság összege meghaladja a kettőszázezer forintot

- a tartozás meghaladja a hitellel terhelt ingatlan forgalmi értékének 50%-át és

- az adós hozzájárul az adósságkezelés időtartamára a támogatás összegét biztosító jelzálognak, valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak ingatlanára történő bejegyzéséhez, illetőleg feljegyzéséhez

A jelzálog bejegyzésének és az elidegenítési és terhelési tilalom ténye feljegyzésének kezdeményezésétről az adósságkezelési szolgáltatásra való jogosultságot megállapító

határozat rendelkezik. A határozat egy példányát megküldik az ingatlan fekvése szerint illetékes földhivatalhoz. A földhivatal a jelzálogot és az elidegenítési és terhelési tilalmat az önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzi, illetőleg feljegyzi.

Mekkora lehet az adósságcsökkentési támogatás mértéke?

A támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75%-át és összege legfeljebb kettőszázezer forint, a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből fennálló hátralék esetében legfeljebb négyszázezer forint lehet. A támogatás egy összegben, vagy havi részletekben nyújtható az adós vállalásától függően.

Mikor kerül megszüntetésre az adósságcsökkentési támogatás?

Az adósságcsökkentési támogatás tovább nem folyósítható, és a kifizetett összeget vissza kell fizetni, ha a jogosult

- az adósságkezelési tanácsadást nem veszi igénybe, vagy

- az általa vállalt adósságtörlesztés három havi részletét nem teljesíti, illetőleg

- az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételének időtartama alatt a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségének három hónapig nem tesz eleget.

Az adósságcsökkentési támogatás, ha a fenti okok miatt került megszűntetésre, a megszüntetéstől számított 24 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.

Azon család vagy személy, aki adósságkezelési szolgáltatásban részesült és az adott adósságtípus teljes összege kiegyenlítésre került a szolgáltató felé, ugyanazon adósságtípusra vonatkozóan adósságkezelési szolgáltatásban a kiegyenlítést követő 12 hónapon belül ismételten nem részesülhet. Az adósság típusai a következők:

a) vezetékes gázdíj-tartozás

b) áramdíj-tartozás

c) távhő-szolgáltatási díjtartozás

d) víz- és csatornahasználati díjtartozás

e) szemétszállítási díjtartozás

f) központi fűtési díjtartozás

g) közösköltség-hátralék

h) lakbérhátralék

i) hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből fennálló hátralék.

Jó tudni!

Az önkormányzat rendeletében szabályozza

− az adósságkezelési szolgáltatás részletes szabályait, így különösen a helyben elismerhető lakásnagyságot és minőséget,

− az adósságszolgáltatásra vonatkozó eljárási szabályokat,

− az adósságkezelési tanácsadáson való részvétel módját.

− az adósságkezelési szolgáltatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

Azon személynek, akinek vezetékes gáz-, illetőleg áramszolgáltatási díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták, a szolgáltatás visszaállítása érdekében előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék is biztosítható, feltéve, hogy lakásfenntartási támogatásban részesül és tartozásának megfizetése érdekében megállapodást köt a szolgáltatóval, valamint legalább egyéves időtartamra vállalja a készülék rendeltetésszerű használatát.

Az adósságkezelési szolgáltatásban részesülő személy részére az adósságkezelés időtartamára a települési önkormányzat lakásfenntartási támogatást nyújt.

2011. aug. 8. 08:00

A települési önkormányzat adósságkezelési szolgáltatásban részesítheti azt a családot vagy személyt, akinek

- az adóssága meghaladja az ötvenezer forintot, és akinek az alább felsorolt adósságok valamelyikénél fennálló tartozása legalább hat havi, vagy

- a közüzemi díjtartozás miatt a szolgáltatást kikapcsolták, továbbá

- a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az önkormányzat rendeletében meghatározott összeghatárt, valamint

- aki a településen elismert minimális lakásnagyságot és minőséget meg nem haladó lakásban lakik, feltéve, hogy vállalja az adósság és a települési önkormányzat által megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetének megfizetését, továbbá az adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.

Mi minősül adósságnak?

- közüzemi díjtartozás (vezetékes gáz-, áram-, távhő-szolgáltatási, víz- és csatorna-használati, szemétszállítási, több lakást tartalmazó lakóépületeknél, háztömböknél központi fűtési díjtartozás)

- közösköltség-hátralék

- lakbér-hátralék

- a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsön-szerződésből fennálló hátralék

Hogyan szabályozhatja az önkormányzat az egy főre jutó jövedelemhatárt?

Az önkormányzat rendelete a jogosultság feltételeként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-ánál (2008.január 1-től 42.750,- Ft), egyedül élő esetén annak 200%-ánál (2008.január 1-től 57.000,- Ft), alacsonyabb jövedelmet jogosultsági feltételként nem írhat elő.

Milyen időtartamig tart az adósságkezelés?

Az adósságkezelés időtartama legfeljebb 18 hónap, amely indokolt esetben egy alkalommal hat hónapig meghosszabbítható

2011. aug. 8. 07:55

Sziasztok


Most hallottam róla h létezik ilyesmi is. Egyedül vagyok a kisfiammal, önkormányzati lakásban, és az érdekelne h kaphatok e ilyen támogatást, és ha igen milyen feltételekkel?

Köszi ha tudtok segíteni

2011. aug. 8. 07:53
Adósságkezelő támogatás Pécs

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook