Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » A televízió és a családi élet cikk

A televízió és a családi élet


A mai világ egyik legfontosabb információszerzésre, szórakoztatásra és tanulásra használt eszköze a televízió. A legtöbb családban az apa csak este ér haza a munkából, az anya, miután hazaérkezik, vacsorát főz, ez alatt a gyermek megírja a házi feladatát, majd megvacsoráznak, és közösen leülnek a tévé elé. Ennek azonban számos előnye és hátránya lehet.
A televízió és a családi élet

Előnyei közé tartozik, hogy a család együtt ül a készülék elé, így meg tudják beszélni a gyermekkel, hogy mi zajlik a képernyőn, ami igen hasznos , ha kisgyermek van a családban, ezzel is segítve a gyermeknek elválasztani a valóságot a képzelettől. Ha már idősebb a gyermek, akár beszélgetéshez is adhat témát a televízióban adott esemény, riport, film. Egyes csatornák műsorai vagy egyes ismeretterjesztő műsorok igen hasznos információkat adhatnak közre, ezzel is bővítve az ismereteket.

Azonban igen sok káros hatása is létezik a televíziózásnak. Többek között, hogyha egy család televízió-nézéssel tölti szabadidejét, előfordulhat, hogy egymás helyett a „dobozra” figyelnek, majd rájönnek, hogy mindenki más csatornát szeretne nézni. Ekkor dönt úgy a család, hogy külön tévéket vesz, majd pedig nem beszélnek egymással a családtagok. Egy másik hátránya, hogy mikor ez ember televíziót néz, kevésbé van rákényszrítve fantáziájának használatára, így az idő előrehaladtával nehezebb használni azt, ezért kisebbeknek előnyösebb mesélni, nagyobbaknak kezébe pedig könyvet adni. Ezen kívül rengeteg egészségkárosíthatása van, például, károsítja a szemet, a túlsúly egyik okozója, és pszichikailag is káros hatású. Mi több, a reklámok is igen nagyhatással vannak a tudatalattira, mivel sűrűn nézetnek velünk ivó, dohányzó embereket, ezzel megtanítva ezeket a gyermekeknek.(Szerencsére ezeket ma már kitiltották a képernyőről, azonban még mindig ott van a rengeteg cukor és csokireklám.) Ezeken kívül még számos hátránya van a tévének.


Sajnos, az én családom már elszenvedte a vereséget. Mindenkinek van saját készüléke, nem beszélgetünk, csak ha muszáj, így hát pontosan tudom, mi a végeredménye a technika eme csodájának a családi életbe való férkőzésének.
Írta: LiSku, 2007. november 2. 06:03
Fórumozz a témáról: A televízió és a családi élet fórum (eddig 18 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook