Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » 2006-os juttatások: Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb. cikk

2006-os juttatások: Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb.


2006-ban változtak a korábbi juttatások összegei, illetve van némi változás a családi pótlékot illetően is. A juttatások köre kibővült a babakötvénnyel is, amit most nem fogok részletezni, lévén erről már írtunk.

De lássuk a következőket:

Anyasági támogatás (kelengye pénz), terhességi gyerekágyi segély (TGYÁS), Családi pótlék, Gyermeknevelési segély (GYES), Gyermeknevelési díj (GYED), Gyermeknevelési támogatás (GYET), és más, szociális rászorultságtó függő támogatások...

Anyasági támogatás (kelengye pénz)

A születéstől számított 180 napon belül kell igényelni. Egyszeri összegben az öregségi nyugdíj minimum 225%-a, azaz 58050 Ft. Ez munkaviszonytól független. Ikrek esetében az öregségi nyugdíj minimum 300%-a, azaz 77400 Ft.

Mellékelni kell:

- A terhesgondozást végző orvos igazolását.

- A gyermek születési anyakönyvi kivonatát és TAJ számát.


Szülési szabadság - Terhességi Gyerekágyi Segély (TGYÁS)

Ha az anyának volt munkahelye, akkor a szülés után 168 napig fizetése 70%-át kapja. A szülés előtt 28 nappal már meg lehet kezdeni, de ezt levonják a szülés utáni szabadságból


Családi pótlék

Alanyi jogon jár. Visszamenőleg csak a tárgyhóra, illetve az azt megelőző 2 hónapra jár, ezért tanácsos a szülést követő 60 napon belül igényelni. Augusztusban hivatalból dupla családi pótlékot folyósítanak.

Összegek:

Családi pótlék


Gyermeknevelési segély (GYES)

Összege azonos az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, amelyből levonásra kerül 8,5% nyugdíjjárulék. ez havi 25800 Ft-ot, ikergyermek esetén 51600 Ft-ot jelent. A GYED lejárta után, vagy ha arra nem jogosult, akkor a szülés napjától igényelhető a gyermek 3 éves koráig, illetve tartóswan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén a gyermek 10 éves koráig. A szülő a gyermek 1 éves koráig kereső tevékenységet nem folytathat, utána napi 8 órában is dolgozhat. A gyermek 1 éves kora utáni időbeli korlátozás nélkül elhelyezhető a gyermek napközbeni ellátását biztosító intézményben, amennyiben a nagyszülő részére kerül kifizetésre, akkor napi 5 órában helyezhető el intézményben.


Gyermeknevelési díj (GYED)

A naptári átlagkereset 70%-a, maximum 87000 Ft jár a gyermek 2 éves koráig. Nem alanyi jogon jár, biztosítási jogviszonyhoz kötött (8,5% nyugdíjjárulékot és SZJA-t vonnak belőle)

Ezeket a juttatásokat a munkáltatónál lehet igényelni, amennyiben a munkáltatónál TB kifizető hely működik. Amennyiben nem TB kifizető hely, vagy nincs munkaviszonya, a körzetileg illetékes Államháztartási Hivataloknál (TÁH) és/vagy Egészségbiztosítási Pénztáraknál kell igényelni a juttatásokat.

Szükséges iratok:

- Személyi igazolvány

- Kórházi igazolás

- Igazolás a terhesgondozáson való részvételről

- Születési anyakönyvi kivonat

- TB kártya (igénylő, újszülött)

- Adókártya


Gyermeknevelési támogatás (GYET)

Összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, azaz 25800 Ft. A gyermeknevelési támogatásra az a szülő, nevelőszülő vagy gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel.

A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.


Szociális rászorultságtól függő, gyermekek után járó ellátások


Családi adókedvezmény

Három- és többgyermekes családok számára. Összege gyermekenként havi 4000 Ft, amely a háromgyerekesek esetén 6 millió forintos jövedelemig vehető igénybe és minden további gyermek után e jövedelemhatár 500000 forinttal nő Felső határa 8 millió Ft.


Rendszeres gyermekvédelmi támogatás

2006. január 1-től új jogosultság erre a támogatásra nem állapítható meg.


Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

Az öbkormányzat jegyzője határozattal állapíthatja meg. Amennyiben a gyermek szociális helyzete indokolja (az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 110%-át), úgy a kedvezményről szóló határozat feljogosítja a gyermekétkeztetés normatív kedvezményének, az évi egyszeri támogatásnak, az ingyenes tankönyvnek és egyéb kedvezményeknek az igénybevételére. Aki a tárgyév július 1-én rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, annak részére tárgyév július hónapjában egyszeri támogatást folyósítanak. Ennek összege 2006-ban gyermekenként 5000 Ft.


Étkezési térítési díjkedvezmény

A bölcsödés és óvodáskorú, valamint 1-4. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részesülő és rendszes gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek után az intézményi téritési díj 100%-a jár normatív támogatásként.


HASZNOS CÍMEK


 • Anyasági támogatás, GYES, GYET, családi pótlék:

  A Főváros és Pest Megyei TÁH (TB épületben)

  Bp XIII. Lőportár u 3/b fszt.

  Tel: 350-2481

  Félfogadás:

  H-K: 8.00-15.30

  Sz: 8.00-17.30

  Cs: 12.00-15.30

  P: 8.00-12.00


 • TAJ szám, szülési szabadság, GYED igénylése:

  Fővárosi és Pest megyei Egészségbiztosítási Pénztár

  Budapest XIII. Teve u 1/b.

  Tel: 288-5100


 • TAJ szám igényléséhez:

  Félfogadás:

  H: 8.00-14.30

  Sz: 8.00-17.30

  P: 8.00-12.00


 • Szülési szabadság, GYED igényléséhez:

  Félfogadás:

  H, K, Cs: 8.00-14.30

  Sz: 8.00-17.30

  P: 8.00-12.00 • Egyéb juttatásokról a területi önkormányzatok Népjóléti irodájában lehet érdeklődni.
  Írta: Hoxa, 2006. február 27. 15:07
  Fórumozz a témáról: 2006-os juttatások: Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb. fórum (eddig 3860 hozzászólás)

  Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


  Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
  Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook