Főoldal » Írások » Babák & Mamák témák » 2006-os juttatások: Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb.

2006-os juttatások: Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb.


2006-ban változtak a korábbi juttatások összegei, illetve van némi változás a családi pótlékot illetően is. A juttatások köre kibővült a babakötvénnyel is, amit most nem fogok részletezni, lévén erről már írtunk.

De lássuk a következőket:

Anyasági támogatás (kelengye pénz), terhességi gyerekágyi segély (TGYÁS), Családi pótlék, Gyermeknevelési segély (GYES), Gyermeknevelési díj (GYED), Gyermeknevelési támogatás (GYET), és más, szociális rászorultságtó függő támogatások...

Anyasági támogatás (kelengye pénz)
A születéstől számított 180 napon belül kell igényelni. Egyszeri összegben az öregségi nyugdíj minimum 225%-a, azaz 58050 Ft. Ez munkaviszonytól független. Ikrek esetében az öregségi nyugdíj minimum 300%-a, azaz 77400 Ft.
Mellékelni kell:
- A terhesgondozást végző orvos igazolását.
- A gyermek születési anyakönyvi kivonatát és TAJ számát.

Szülési szabadság - Terhességi Gyerekágyi Segély (TGYÁS)
Ha az anyának volt munkahelye, akkor a szülés után 168 napig fizetése 70%-át kapja. A szülés előtt 28 nappal már meg lehet kezdeni, de ezt levonják a szülés utáni szabadságból

Családi pótlék
Alanyi jogon jár. Visszamenőleg csak a tárgyhóra, illetve az azt megelőző 2 hónapra jár, ezért tanácsos a szülést követő 60 napon belül igényelni. Augusztusban hivatalból dupla családi pótlékot folyósítanak.
Összegek:
Családi pótlék

Gyermeknevelési segély (GYES)
Összege azonos az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, amelyből levonásra kerül 8,5% nyugdíjjárulék. ez havi 25800 Ft-ot, ikergyermek esetén 51600 Ft-ot jelent. A GYED lejárta után, vagy ha arra nem jogosult, akkor a szülés napjától igényelhető a gyermek 3 éves koráig, illetve tartóswan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén a gyermek 10 éves koráig. A szülő a gyermek 1 éves koráig kereső tevékenységet nem folytathat, utána napi 8 órában is dolgozhat. A gyermek 1 éves kora utáni időbeli korlátozás nélkül elhelyezhető a gyermek napközbeni ellátását biztosító intézményben, amennyiben a nagyszülő részére kerül kifizetésre, akkor napi 5 órában helyezhető el intézményben.

Gyermeknevelési díj (GYED)
A naptári átlagkereset 70%-a, maximum 87000 Ft jár a gyermek 2 éves koráig. Nem alanyi jogon jár, biztosítási jogviszonyhoz kötött (8,5% nyugdíjjárulékot és SZJA-t vonnak belőle)
Ezeket a juttatásokat a munkáltatónál lehet igényelni, amennyiben a munkáltatónál TB kifizető hely működik. Amennyiben nem TB kifizető hely, vagy nincs munkaviszonya, a körzetileg illetékes Államháztartási Hivataloknál (TÁH) és/vagy Egészségbiztosítási Pénztáraknál kell igényelni a juttatásokat.
Szükséges iratok:
- Személyi igazolvány
- Kórházi igazolás
- Igazolás a terhesgondozáson való részvételről
- Születési anyakönyvi kivonat
- TB kártya (igénylő, újszülött)
- Adókártya

Gyermeknevelési támogatás (GYET)
Összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, azaz 25800 Ft. A gyermeknevelési támogatásra az a szülő, nevelőszülő vagy gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel.
A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

Szociális rászorultságtól függő, gyermekek után járó ellátások

Családi adókedvezmény
Három- és többgyermekes családok számára. Összege gyermekenként havi 4000 Ft, amely a háromgyerekesek esetén 6 millió forintos jövedelemig vehető igénybe és minden további gyermek után e jövedelemhatár 500000 forinttal nő Felső határa 8 millió Ft.

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás
2006. január 1-től új jogosultság erre a támogatásra nem állapítható meg.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
Az öbkormányzat jegyzője határozattal állapíthatja meg. Amennyiben a gyermek szociális helyzete indokolja (az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 110%-át), úgy a kedvezményről szóló határozat feljogosítja a gyermekétkeztetés normatív kedvezményének, az évi egyszeri támogatásnak, az ingyenes tankönyvnek és egyéb kedvezményeknek az igénybevételére. Aki a tárgyév július 1-én rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, annak részére tárgyév július hónapjában egyszeri támogatást folyósítanak. Ennek összege 2006-ban gyermekenként 5000 Ft.

Étkezési térítési díjkedvezmény
A bölcsödés és óvodáskorú, valamint 1-4. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részesülő és rendszes gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek után az intézményi téritési díj 100%-a jár normatív támogatásként.

HASZNOS CÍMEK

  • Anyasági támogatás, GYES, GYET, családi pótlék:
    A Főváros és Pest Megyei TÁH (TB épületben)
    Bp XIII. Lőportár u 3/b fszt.
    Tel: 350-2481
    Félfogadás:
    H-K: 8.00-15.30
    Sz: 8.00-17.30
    Cs: 12.00-15.30
    P: 8.00-12.00


  • TAJ szám, szülési szabadság, GYED igénylése:
    Fővárosi és Pest megyei Egészségbiztosítási Pénztár
    Budapest XIII. Teve u 1/b.
    Tel: 288-5100


  • TAJ szám igényléséhez:
    Félfogadás:
    H: 8.00-14.30
    Sz: 8.00-17.30
    P: 8.00-12.00


  • Szülési szabadság, GYED igényléséhez:
    Félfogadás:
    H, K, Cs: 8.00-14.30
    Sz: 8.00-17.30
    P: 8.00-12.00


  • Egyéb juttatásokról a területi önkormányzatok Népjóléti irodájában lehet érdeklődni.



    Írta: Hoxa, 2006. február 27. 15:07
    Fórumozz a témáról: 2006-os juttatások: Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb. fórum (eddig 3860 hozzászólás)

    Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


    Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
    Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook