Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » A kádárkockákat anno tényleg praktikusnak és "élhetőnek" tartották? Mi lesz ma a sorsuk? fórum

A kádárkockákat anno tényleg praktikusnak és "élhetőnek" tartották? Mi lesz ma a sorsuk? (beszélgetés)

1 2 3 4 5
41. 12d083b51b (válaszként erre: 40. - Syria)
2017. dec. 6. 09:45

"(Na meg mindenki olyat akart, amilyet a szomszéd épített.)"

Aztán jöttek "újgazdagék", és velük együtt a flanc, és arról panaszkodott nekem, hogy képzeljem, micsoda aljasság:

"Előző évben halvány lilára festették a házukat kívülről, és direkt színben-árnyalatban hozzá illő, sárga kardvirágokat ültettek a ház elé. És most a szomszédjuk is ugyanezt, ugyanígy. Most kezdhetik a sajátjukat ismét valami másra... Micsoda szemétség!" Mondja ő. Szóhoz nem tudtam jutni! Ilyesmin kiakadni, és felháborodni!!???

40. syria (válaszként erre: 1. - SansaS)
2017. dec. 6. 09:34

Azokat a házakat annak idején nagyon jó anyagokból, masszívra építették. Pl.: a fa nyílászárók, a parketták alapanyagán nem fütyült a rigó a felhasználás előtt pár héttel, hanem rendesen kiszárították, s nem vetemedtek el. Nem sajnálták a betonból a jó minőségű cementet, a téglák is rendesen ki voltak égetve. A radiátorok öntöttvasból voltak, ami soha nem lyukad ki, mint a későbbi lemezradiátorok 10-20 év után.

Egy szerény körülmények között élő munkáscsalád, mint a miénk is tudott magának építeni, igaz, jórészt kalákában és kellett hozzá OTP kölcsön is, de megfizethető, a lejáratig fix százalékos kamattal.

A ház alá is volt pincézve, legyen hol tárolni a kokszot. Igaz, a beköltözésünk után 2-3 évig nem telt központi fűtésre, a 75 négyzetméteres házban két vaskályha volt. Telente, hidegben úgy mentünk aludni, hogy megmaradt járólapokat tettünk a kályhák tetejére, rongyba csavartuk, azzal melegítettük az ágyunkat elalvás előtt. S hiába volt fürdőszoba, hidegben anyukám az egyik kályha előtt egy nagy lavórban fürdetett. A WC külön volt, nem kellett a kert végi budiba járni. Ezt az egy komfortot tudtam értékelni. Na meg hogy nem kellett a kútból a vizet felhúzni és becipelni.

Az elrendezésük többnyire tényleg idiótára sikerült. Az hiszem, az volt a rendező elv, hogy az utcakép egységes legyen. (Na meg mindenki olyat akart, amilyet a szomszéd épített.)

Utáltam, hogy a TV ott volt, ahol aludtam, s a szüleim hálószobájába azon a szobán keresztül lehetett bemenni.

4 éve adtuk el, (a legrosszabbkor, potom pénzért, mert a bátyámnak már nagyon kellett az örökség) a vevő éles szemmel meglátta benne a lehetőséget. Csak a főfalakat tartották meg, s emeletet húztak rá, ma már rá se lehet ismerni.

2017. dec. 5. 17:04
Eladjak, korszerusitik, felujitjak.
38. fehérke111 (válaszként erre: 33. - Channa*)
2017. dec. 5. 16:30

Igen, így van, tanúsíthatom! :-) Férjem szülei 68-69-ben építettek, két típusból választhattak: az egyik valóban "hosszú folyosóval", de ők a nagy előszobásat választották - a mai napig tökéletesen megfelel. Nagy méretű szobák (nagy ablakokkal, világos, tágas, jó belmagassággal - jó, hát fűteni és ablakot pucolni kell :-))), kényelmes, nagy a konyha, spejz szintén, fürdőszoba és WC külön helyiségben. Szépséghibája volt a dolognak, hogy vezetékes víz csak 80-81-ben lett, akkor szereltettük a fürdőszobát, WC-t, valamint a konyhai vízvezetéket a mosogatóval. No, ez volt az Eldorádó :-)))

Ők a fürdőszobát nem valami bölcs előrelátásból, hanem az anyagiak miatt nem építették ki, de ahogy majd 20 évvel később kiderült, így jártak jobban: a szomszédban gyönyörű fürdőszobát építettek ki vezetékekkel, szerelvényekkel, fekete csempével (ez akkor nagyon menő volt), aztán amikor bevezették és ráengedték a vizet, szétázott az egész rendszer, verhették szét és szerelhették újra szegények. (Az más kérdés, hogy a vízvezeték szerelő nyilván nem volt a helyzet magaslatán, mert erre azért gondolnia kellett volna.)

37. Channa* (válaszként erre: 34. - Smirnoff)
2017. dec. 5. 16:06

Na igen, itt gondolni kellene arra, hogy a wc-t kicsit előrébb hozzák.

Egyébként van olyan ismerősöm, akinél a kádárkocka tetőtere be van építve és ott is van wc, és ott így oldották meg, azaz nem verjük be a fejünket:DDD

36. Channa* (válaszként erre: 35. - Globus)
2017. dec. 5. 16:05
A falra gondoltam, mert akkor csak bevakolták és kőporozták. Ha most hozzányúlnak, akkor rátesznek vagy 10-20 cm-es hungarocellt.
35. globus
2017. dec. 5. 15:24
Ha szigetelték, azaz talaj felől nem vizesedik, szerintem nagyon jól berendezhető, lakható kis házikó még.
34. Smirnoff (válaszként erre: 33. - Channa*)
2017. dec. 5. 15:16

Én olykor vendéglátóhelyeken nem értettem, hogy miért kell a fejem, térdem beverni az ajtóba, ha amúgy lett volna hely. A középkori épületekben, ahol máshogy nem lehet volna kialakítani egy beugróból a budit, OK, hogy annyi, de amúgy, főleg, ha viszonylag új építésű...

Klotyó téren eddig a csúcs, amivel találkoztam (10-15 éve épült) az a fej beverő WC volt sógoréknál. Nyilván minden fürdő ugyanúgy készült egymás felett, csak azzal nem számoltak, hogy az az elrendezés a tetőtérben baromira nem fog működni, és a kivitelezésnél sem változtattak, a ferde fal alá tették a budit. Az átlag magasságú ember, ha felállt, megfejelte a tetőt.

2017. dec. 5. 15:04

El nem tudom képzelni, hogy mi a gond a kádárkockákkal azon kívül, hogy azokat nem szigetelték rendesen....Ezt sokan már pótolták.

Szerintem sokkal jobb, ha nagyobbak a terek.

Az új lakásokban klausztrofóbiás rohamot kapok a lukaktól. A szobák akkorák jellemzően, hogy éppen csak befér 1 ágy, ott aludni sosem tudnék, a fürdő is kicsi. Egyetlen normális méretű hely az amerikai konyha, de az is csak azért, mert egyben a konyha és nappali, ami így sem haladja meg a 20 nm-t.

Nekem több rokonom él kádárkockában, és bár nem mind teljesen egyforma, de azért egyformák valamelyest. A szobák szép nagyok. Jellemzően 3 van belőlük és mind a három kb. 20 nm, a konyha szintén és nagy fürdőszoba és spájz van, ja wc külön és az sem kicsi, hanem legalább 2 nm-es és nem 0,8, hogy beverjük a fejünket az ajtóba.

Szépen meg lehet csinálni az ilyen házakat! És sokkal élhetőbbek, mint az új építésű lyukakból álló lakások.

Én ha vennék házat, akkor előnybe részesíteném ezt a típust az új "csodákkal" szemben.

Az ismerősök kádárkockái otthonosak, szellősek, tágasak és világosak, és a hatalmas teraszról már nem is írok, amit jellemzően a hátsó kijárathoz építenek, mert ugye ezeken a házakon sok esetben van egy normál bejárati ajtó és egy a konyhából is.

2017. dec. 5. 14:31

Mikor gimnazistaként saját szobám lett, a 12 nm-es szobám (ez a hasznos alapterület volt a tetőtérben) piszok nagy előrelépés, és fantasztikus volt. Viszont itt egy tornagyakorlatot végigcsinálni csak úgy lehet, ha egyszemélyesre csukja az ember az ágyat. Akkoriban sokat jártak át a barátaim. Akkor is ágy összecsuk, nagy párnák a földön, és zsúfoltság.

Mikor továbbtanultam, kb. 20 nm-es szobában laktam. Szerintem is az a normál szoba, ahol nem fullad meg az ember.

Laktam olyan garzonban, ahol a hálóban a 160-as ágy mellett koppra nyílt a szekrényajtó, a sötét sarokba betuszmákoltam az íróasztalt, és plafonig minden szabad falon könyvespolc volt. Zsúfolt volt, de így a nappali-konyhában volt tér, és a könyvek nem kaptak konyhagőzt. Azért kényelmesebb úgy válogatni a szekrényből, hogy a nyitott ajtó mellett el tud sétálni az ember, de amilyen nm-árak vannak, erről a legegyszerűbb lemondani.

A folyosó miért lenne kihasználatlan? A kabátokat, cipőket tárolni kell valahol, és bármi egyéb tárolására is lehet helyet varázsolni.

31. ab61752c45 (válaszként erre: 30. - 12d083b51b)
2017. dec. 5. 14:28
nálunk a 80-as években mindenki emeletes házat épített.most majdnem mindenhol le van zárva az emelet.nem tudnak felmenni,nem tudják kifűteni.
30. 12d083b51b (válaszként erre: 29. - Simple)
2017. dec. 5. 14:24

Igen, 20 m2-es szoba az minimum kell, a panelokban is az u.n. nagyszoba, kb. akkora méret. Ami annál kisebb, az valóban csak kisgyerekeknek való, esetleg a felnőttek otthoni irodának, hasonlónak még kényelmesnek találják.

Még a '80-as években arról panaszkodott a kolléganőm, hogy nem találnak akkora középszőnyeget, ami jól mutatna a 30 m2-es szobájukban... most arról panaszkodik, hogy a nyugdíjból nem tudja felfűteni, és fagyoskodnak.

29. simple
2017. dec. 5. 13:11
Én részemről gyűlölöm a kicsi szobákat, nem is szobák azok, hanem lyukak. 10 év keresés után az idén sikerült házat vennünk, többek között ez volt az egyik ok, hogy miért nem felelt meg egy ház sem, kivétel nélkül mindben lyukak voltak. Voltunk olyan házat nézni, amiben volt egy ágy, és egy szekrény, és nem lehetett benne lépni, csak átugorva az ágyat, volt egy kijárat a teraszra, amit nem lehetett használni, mert a bútorok miatt nem lehetett kinyitni akkorára, hogy egy ember kiférjen. :D Jelenleg még a spájzom is nagyobb, mint az a "szoba" volt. Az újépítésű házak főleg ilyenek. Olcsón terveztetik, egyáltalán nem praktikus, funkcionális. Viszont a hirdetésben jobban mutat leírva, hogy van akár 4-5 szoba is. Mindig csodálkozom amikor ilyen hirdetést látok, 130 négyzetméteres 5 szobás ház. :D Sehogyan sem jön ki a matek. Most 20 négyzetméteres szobáink vannak, és kijelenthetem, hogy igenis, ez az ami élhető. Számomra legalábbis mindenképp.
28. 1c2bf7d42c (válaszként erre: 26. - Mosolyka1111)
2017. dec. 5. 12:35
Az anyagot nem sajnaltak belole.
2017. dec. 5. 12:35

Baratnomek is egy ilyen házat vettek,atalakitottak,marha jó lett.

Két gyerekkel tökéletes méretű ház és viszonylag olcsók.

2017. dec. 5. 12:22

Ingatlanos ismerősöm szerint a kádárkockákra nagy kereslet van most. Ugye halnak ki belőlük az öregek, és a fiatalok szívesen megveszik, felújítják, átalakítják.

Barátnőmék még anyós ilyen házát 3 évvel ezelőtt 10 millióért adták el (Bp. agglomerációjában), itt velünk szemben viszont már 12,9 M-ért adta el a szomszéd pasi a szülei halála után, 1,5 éve.

Ahogy nézem, kiverik az összes belső falat, és általában kialakítanak egy étkező-nappali egybe, kis konyha (vagy a konyha is egybe), 3 kis hálószobás, 1 fürdőszobás házat.

Nem vészes a rezsije, négytagú családnak tökéletes, akinél én láttam ilyet, igazi helyes ékszerdoboz.

25. fincsi5 (válaszként erre: 7. - Marjann)
2017. dec. 5. 12:20

Mi 3 éve vettük, én is jobban örültem volna, ha nem 13m2-esek a hálók. Előszobája éppen van, csak nem ajtó, hanem fal választja el a közös tértől.

De az ára miatt nem tudtuk kihagyni.

ahogy nézegettem, 9-11 m2-es hálók is vannak az új építésűekben

24. 1c2bf7d42c (válaszként erre: 23. - 12d083b51b)
2017. dec. 5. 11:52
Nem az un. "polgarhazakra" gondoltam.
23. 12d083b51b (válaszként erre: 18. - 1c2bf7d42c)
2017. dec. 5. 11:03

Igen, de azok még, ahogy írod is, háború előtti, tehát nem kádárkori tipus volt.

A háború után azokat a házakat kezdték "kulákház"-nak nevezni! És leginkább az lett a sorsuk is. Államosították, átalakították minimum 2 családnak...

22. 1c2bf7d42c (válaszként erre: 16. - PöttyösPanka)
2017. dec. 5. 11:01
A Balaton-kornyeke mas vilag.
Számtalan ilyet láttam, amit modernizáltak, sőt, plusz szintet húztak rá. Alapnak simán jó, nem kell csak az újépítésűre koncentrálni, azok közül is van ami szar.
20. Marjann (válaszként erre: 17. - PöttyösPanka)
Én az amerikai konyhát is kedvelem (ost vettünk lakást, lehet egyszer át is alakítjuk majd ilyenre). Amit nem szeretek, ha nincs semmi közlekedő és a kanapé mellett már a sáros bakancsok állnak :)
19. 12d083b51b (válaszként erre: 14. - PöttyösPanka)
2017. dec. 5. 11:00
A kádárkockáról beszélünk...annak a kornak a szokásait meséltem. :)) Hogy a mai korban hogyan megy, azt nem tudom.
2017. dec. 5. 10:59

Ennek a haztipusnak volt egy nagytestvere.

A harmincas evek elejen jott divatba;

Szinten 2 ablakos, redonyos, de a teto ket oldala tuzfalas volt, aminek a veget kisse lecsaptak.

Mivel kozel 70 m2-nyi alapteruletu volt (2 szoba, konyha, eloszoba, kamra, terasz), nem a legszegenyebb reteg epitette kezpenzre.

17. PöttyösPanka (válaszként erre: 12. - PöttyösPanka)
2017. dec. 5. 10:57
A nagy étkező-konyha meg szerintem kifejezetten jó. Legalábbis gyerekkoromban nálunk a család ott töltötte a legtöbb időt, pedig nem volt valami nagy a konyhánk.
16. PöttyösPanka (válaszként erre: 15. - Marjann)
2017. dec. 5. 10:55
Bármi lehetséges. Gondolom a Balaton környéki telkekben nagyobb pénz van.
15. Marjann (válaszként erre: 10. - PöttyösPanka)
2017. dec. 5. 10:48
Elhiszem neked! Gondolom ez amúgy település-függő, én egy balatoni ház kapcsán hallottam ezt egy ismerősömtől. De hát ismerjük a magyar viszonyokat, bármi lehetséges :)
14. PöttyösPanka (válaszként erre: 13. - 12d083b51b)
2017. dec. 5. 10:47
Nem tudom, régebben hogyan volt, de három éve, amikor mi engedélyeztettük a terveinket, senki sem tejelt senkinek, mégsem volt ebből semmi probléma. De lehet, hogy más településen máshogy van.
13. 12d083b51b (válaszként erre: 10. - PöttyösPanka)
2017. dec. 5. 10:45
Az építész nem feltétlenül volt fejes, csak előzetes megállapodás alapján tejelő tehén...
12. PöttyösPanka (válaszként erre: 1. - SansaS)
2017. dec. 5. 10:45
Ha két gyereknél többet szeretne az ember, nem annyira megoldható, hogy mindenkinek legyen egy saját kuckója. A folyosó meg egyszerű és praktikus megoldás a közlekedésre. Meg lehet elegánsabban is oldani, főleg egy négyzet alaprajzú épületnél, de ha a praktikusság számít, nem olyan rossz az.
1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook