A kádárkockákat anno tényleg praktikusnak és "élhetőnek" tartották? Mi lesz ma a sorsuk? (beszélgetés)
"(Na meg mindenki olyat akart, amilyet a szomszéd épített.)"
Aztán jöttek "újgazdagék", és velük együtt a flanc, és arról panaszkodott nekem, hogy képzeljem, micsoda aljasság:
"Előző évben halvány lilára festették a házukat kívülről, és direkt színben-árnyalatban hozzá illő, sárga kardvirágokat ültettek a ház elé. És most a szomszédjuk is ugyanezt, ugyanígy. Most kezdhetik a sajátjukat ismét valami másra... Micsoda szemétség!" Mondja ő. Szóhoz nem tudtam jutni! Ilyesmin kiakadni, és felháborodni!!???
Azokat a házakat annak idején nagyon jó anyagokból, masszívra építették. Pl.: a fa nyílászárók, a parketták alapanyagán nem fütyült a rigó a felhasználás előtt pár héttel, hanem rendesen kiszárították, s nem vetemedtek el. Nem sajnálták a betonból a jó minőségű cementet, a téglák is rendesen ki voltak égetve. A radiátorok öntöttvasból voltak, ami soha nem lyukad ki, mint a későbbi lemezradiátorok 10-20 év után.
Egy szerény körülmények között élő munkáscsalád, mint a miénk is tudott magának építeni, igaz, jórészt kalákában és kellett hozzá OTP kölcsön is, de megfizethető, a lejáratig fix százalékos kamattal.
A ház alá is volt pincézve, legyen hol tárolni a kokszot. Igaz, a beköltözésünk után 2-3 évig nem telt központi fűtésre, a 75 négyzetméteres házban két vaskályha volt. Telente, hidegben úgy mentünk aludni, hogy megmaradt járólapokat tettünk a kályhák tetejére, rongyba csavartuk, azzal melegítettük az ágyunkat elalvás előtt. S hiába volt fürdőszoba, hidegben anyukám az egyik kályha előtt egy nagy lavórban fürdetett. A WC külön volt, nem kellett a kert végi budiba járni. Ezt az egy komfortot tudtam értékelni. Na meg hogy nem kellett a kútból a vizet felhúzni és becipelni.
Az elrendezésük többnyire tényleg idiótára sikerült. Az hiszem, az volt a rendező elv, hogy az utcakép egységes legyen. (Na meg mindenki olyat akart, amilyet a szomszéd épített.)
Utáltam, hogy a TV ott volt, ahol aludtam, s a szüleim hálószobájába azon a szobán keresztül lehetett bemenni.
4 éve adtuk el, (a legrosszabbkor, potom pénzért, mert a bátyámnak már nagyon kellett az örökség) a vevő éles szemmel meglátta benne a lehetőséget. Csak a főfalakat tartották meg, s emeletet húztak rá, ma már rá se lehet ismerni.
Igen, így van, tanúsíthatom! :-) Férjem szülei 68-69-ben építettek, két típusból választhattak: az egyik valóban "hosszú folyosóval", de ők a nagy előszobásat választották - a mai napig tökéletesen megfelel. Nagy méretű szobák (nagy ablakokkal, világos, tágas, jó belmagassággal - jó, hát fűteni és ablakot pucolni kell :-))), kényelmes, nagy a konyha, spejz szintén, fürdőszoba és WC külön helyiségben. Szépséghibája volt a dolognak, hogy vezetékes víz csak 80-81-ben lett, akkor szereltettük a fürdőszobát, WC-t, valamint a konyhai vízvezetéket a mosogatóval. No, ez volt az Eldorádó :-)))
Ők a fürdőszobát nem valami bölcs előrelátásból, hanem az anyagiak miatt nem építették ki, de ahogy majd 20 évvel később kiderült, így jártak jobban: a szomszédban gyönyörű fürdőszobát építettek ki vezetékekkel, szerelvényekkel, fekete csempével (ez akkor nagyon menő volt), aztán amikor bevezették és ráengedték a vizet, szétázott az egész rendszer, verhették szét és szerelhették újra szegények. (Az más kérdés, hogy a vízvezeték szerelő nyilván nem volt a helyzet magaslatán, mert erre azért gondolnia kellett volna.)
Na igen, itt gondolni kellene arra, hogy a wc-t kicsit előrébb hozzák.
Egyébként van olyan ismerősöm, akinél a kádárkocka tetőtere be van építve és ott is van wc, és ott így oldották meg, azaz nem verjük be a fejünket:DDD
Én olykor vendéglátóhelyeken nem értettem, hogy miért kell a fejem, térdem beverni az ajtóba, ha amúgy lett volna hely. A középkori épületekben, ahol máshogy nem lehet volna kialakítani egy beugróból a budit, OK, hogy annyi, de amúgy, főleg, ha viszonylag új építésű...
Klotyó téren eddig a csúcs, amivel találkoztam (10-15 éve épült) az a fej beverő WC volt sógoréknál. Nyilván minden fürdő ugyanúgy készült egymás felett, csak azzal nem számoltak, hogy az az elrendezés a tetőtérben baromira nem fog működni, és a kivitelezésnél sem változtattak, a ferde fal alá tették a budit. Az átlag magasságú ember, ha felállt, megfejelte a tetőt.
El nem tudom képzelni, hogy mi a gond a kádárkockákkal azon kívül, hogy azokat nem szigetelték rendesen....Ezt sokan már pótolták.
Szerintem sokkal jobb, ha nagyobbak a terek.
Az új lakásokban klausztrofóbiás rohamot kapok a lukaktól. A szobák akkorák jellemzően, hogy éppen csak befér 1 ágy, ott aludni sosem tudnék, a fürdő is kicsi. Egyetlen normális méretű hely az amerikai konyha, de az is csak azért, mert egyben a konyha és nappali, ami így sem haladja meg a 20 nm-t.
Nekem több rokonom él kádárkockában, és bár nem mind teljesen egyforma, de azért egyformák valamelyest. A szobák szép nagyok. Jellemzően 3 van belőlük és mind a három kb. 20 nm, a konyha szintén és nagy fürdőszoba és spájz van, ja wc külön és az sem kicsi, hanem legalább 2 nm-es és nem 0,8, hogy beverjük a fejünket az ajtóba.
Szépen meg lehet csinálni az ilyen házakat! És sokkal élhetőbbek, mint az új építésű lyukakból álló lakások.
Én ha vennék házat, akkor előnybe részesíteném ezt a típust az új "csodákkal" szemben.
Az ismerősök kádárkockái otthonosak, szellősek, tágasak és világosak, és a hatalmas teraszról már nem is írok, amit jellemzően a hátsó kijárathoz építenek, mert ugye ezeken a házakon sok esetben van egy normál bejárati ajtó és egy a konyhából is.
Mikor gimnazistaként saját szobám lett, a 12 nm-es szobám (ez a hasznos alapterület volt a tetőtérben) piszok nagy előrelépés, és fantasztikus volt. Viszont itt egy tornagyakorlatot végigcsinálni csak úgy lehet, ha egyszemélyesre csukja az ember az ágyat. Akkoriban sokat jártak át a barátaim. Akkor is ágy összecsuk, nagy párnák a földön, és zsúfoltság.
Mikor továbbtanultam, kb. 20 nm-es szobában laktam. Szerintem is az a normál szoba, ahol nem fullad meg az ember.
Laktam olyan garzonban, ahol a hálóban a 160-as ágy mellett koppra nyílt a szekrényajtó, a sötét sarokba betuszmákoltam az íróasztalt, és plafonig minden szabad falon könyvespolc volt. Zsúfolt volt, de így a nappali-konyhában volt tér, és a könyvek nem kaptak konyhagőzt. Azért kényelmesebb úgy válogatni a szekrényből, hogy a nyitott ajtó mellett el tud sétálni az ember, de amilyen nm-árak vannak, erről a legegyszerűbb lemondani.
A folyosó miért lenne kihasználatlan? A kabátokat, cipőket tárolni kell valahol, és bármi egyéb tárolására is lehet helyet varázsolni.
Igen, 20 m2-es szoba az minimum kell, a panelokban is az u.n. nagyszoba, kb. akkora méret. Ami annál kisebb, az valóban csak kisgyerekeknek való, esetleg a felnőttek otthoni irodának, hasonlónak még kényelmesnek találják.
Még a '80-as években arról panaszkodott a kolléganőm, hogy nem találnak akkora középszőnyeget, ami jól mutatna a 30 m2-es szobájukban... most arról panaszkodik, hogy a nyugdíjból nem tudja felfűteni, és fagyoskodnak.
Baratnomek is egy ilyen házat vettek,atalakitottak,marha jó lett.
Két gyerekkel tökéletes méretű ház és viszonylag olcsók.
Ingatlanos ismerősöm szerint a kádárkockákra nagy kereslet van most. Ugye halnak ki belőlük az öregek, és a fiatalok szívesen megveszik, felújítják, átalakítják.
Barátnőmék még anyós ilyen házát 3 évvel ezelőtt 10 millióért adták el (Bp. agglomerációjában), itt velünk szemben viszont már 12,9 M-ért adta el a szomszéd pasi a szülei halála után, 1,5 éve.
Ahogy nézem, kiverik az összes belső falat, és általában kialakítanak egy étkező-nappali egybe, kis konyha (vagy a konyha is egybe), 3 kis hálószobás, 1 fürdőszobás házat.
Nem vészes a rezsije, négytagú családnak tökéletes, akinél én láttam ilyet, igazi helyes ékszerdoboz.
Mi 3 éve vettük, én is jobban örültem volna, ha nem 13m2-esek a hálók. Előszobája éppen van, csak nem ajtó, hanem fal választja el a közös tértől.
De az ára miatt nem tudtuk kihagyni.
ahogy nézegettem, 9-11 m2-es hálók is vannak az új építésűekben
Igen, de azok még, ahogy írod is, háború előtti, tehát nem kádárkori tipus volt.
A háború után azokat a házakat kezdték "kulákház"-nak nevezni! És leginkább az lett a sorsuk is. Államosították, átalakították minimum 2 családnak...
Ennek a haztipusnak volt egy nagytestvere.
A harmincas evek elejen jott divatba;
Szinten 2 ablakos, redonyos, de a teto ket oldala tuzfalas volt, aminek a veget kisse lecsaptak.
Mivel kozel 70 m2-nyi alapteruletu volt (2 szoba, konyha, eloszoba, kamra, terasz), nem a legszegenyebb reteg epitette kezpenzre.
További ajánlott fórumok:
- Család feje a férj... tartották régen. Szerintetek ma hogy van ez?
- Tusolsz, vagy fürdesz? Mi a praktikusabb 50 felett?
- Milyen finomságot szoktatok készíteni ha vendéget vártok? Igazán finom receptek ide jöjjetek! Gyors, praktikus, és igazán finom recepteket..
- A praktikus kötényruha hova tűnt a divatból?
- Van előszobád, praktikusnak tartod, vagy feleslegesnek?
- Ha a Horváth tengerpartra szeretnék pár napra menni, milyen hasznos és praktikus tanácsot tudtok adni?