Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » A feledékenység mikortól számít betegségnek? fórum

A feledékenység mikortól számít betegségnek? (tudásbázis kérdés)


2018. aug. 10. 22:37

Nehéz eldönteni hol a határ...

Mi az ami még természetes életkori és mi az ami már kezdődő demencia. Ráadásul az érintettek nagyon jól tudják kompenzálni így a családtagok sokszor már későn ismerik fel. Nem is mindig feledékenységgel kezdődik.

22. töprengő (válaszként erre: 20. - Tumbo)
2018. aug. 10. 20:50

Én a tesoba vettem kenyeret is. Laza mozdulattal a kenyeret a nyol szatyorral együt, betettem a helyére... persze a buxtárca ott volt a kenyér mellett.

Kerestem sok helyen, hol van?

Itt nem lett vége, mert visszamentem, hátha ott maradt a pénztárnál, és elpakolta az utánam pakoló vásárló... :(

mögöttem lévő....

hamar kiderült nem maradt ott, elraktam.... én...

21. tumbo (válaszként erre: 16. - Winny)
2018. aug. 9. 09:53
én csak bemegyek állok ott,mint a bálám szamara,vajon miért jöttem.
20. tumbo (válaszként erre: 18. - Tricse)
2018. aug. 9. 09:51
én egyszer betettem a pénztárcát a hűtőbe,összevissza kerestem,míg végül kiderült,hogy összefogtam a szalámival.
2018. aug. 9. 09:40
50 től már az?
18. tricse
2009. szept. 14. 11:19

Az időskori elbutulás, más néven demencia igen gyakori probléma a 65 év felettiek körében, de tulajdonképpen bármely életkorban előfordulhat. Szellemi leépülést jelent, melynek során a beteg ítéletalkotási, tanulási képessége, memóriája folyamatosan romlik, figyelemzavarokkal küzd, súlyosabb esetben önellátó képessége is korlátozódik. – A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór – mondja Karen SantaCruz, a Minnesotai Egyetem Neurológiai Tanszékének professzornője. – Ezenkívül okozhatja agyvérzés, de balesetek miatti fejsérülések, illetve degeneratív elváltozások következménye is lehet. Sokszor nehéz megkülönböztetni a normálisnak tekinthető memóriagondokat és az elbutulást. Az alábbi nyolc jel azonban egyértelmű választ ad.


Hogy is volt?


Ahogy korban előrehaladsz, a nevek, dátumok, arcok sokszor összefolynak. Gyakori probléma, hogy hirtelen valami nem jut eszedbe, nem emlékszel megszokott, hétköznapi cselekvések elvégzésére (például elzártad-e a gázt, bezártad-e az ajtót). Az ilyen jellegű memóriagondok frusztrálóak, azonban nem jeleznek komolyabb problémát – ezt nevezik korral járó emlékezetromlásnak. A demenciában szenvedő beteg nem emlékszik arra, hogy egy órával korábban mit evett reggelire, vagy egymás után többször megkérdezi ugyanazt, noha már először is megkapta a választ.


Hogyan kell?


Az időskori elbutulás sokszor kezdődik azzal a jelenséggel, hogy a beteg nehezen tanulja meg új feladatok elvégzését. Például kap egy új gyümölcscentrifugát, és valami miatt képtelen megtanulni a be- és kikapcsolását. Ekkor még emlékezhet a korábban gyakran elvégzett tevékenységekre, mint például a cipőkötés, de később akár ez is problémát jelenhet.


Mi is az a szó?


Figyelmeztető jel az is, ha valaki elfelejt gyakran használt szavakat, vagy a társértelműeket összetéveszti (például összekeveri a lábat a papuccsal). Előfordulhat, hogy kezdi leegyszerűsíteni a nyelvet: mosdó helyett például azt mondja: kéz-kád. Mivel a kommunikációja sok esetben egy alapfokú nyelvtudással bíróéhoz hasonlít, nehezen kapcsolódik be beszélgetésekbe, sőt később akár már meg se próbálja.


Meg tudom csinálni?


A demencia könnyen tesztelhető: betűzz szavakat visszafelé, emlékezetből ismételj el 3 tagból álló felsorolásokat, szósorokból válaszd ki a kakukktojást, vagy utánozz valakit egy bizonyos tevékenységben.


Hová is tettem?


Ha néha nem találod a szemüveged, nem emlékszel, hol tetted le az autó forgalmiját, teljesen természetes. A demenicában szenvedő beteg viszont nemcsak nem tudja, mit hová tett, de a tárgyak elhelyezése egyértelműen téves ítélőképességről tesz tanúbizonyságot – a cipőt teheti a hűtőbe, a kulcsot pedig a ruhásszekrénybe. Mivel a tárgyak téves elhelyezése veszélyes is lehet, erősen megnehezíti – ellehetetleníti – az önálló életvitelt.


Hányadika van?


Ugye milyen sokszor megesik, hogy hirtelen azt sem tudod, milyen nap van? Vagy éppen hányadika? Ilyenkor az ember gyors asszociációk, összehasonlítások, viszonyítások segítségével kitalálja a dátumot, a napot. A demenciában szenvedő azonban nem tudja logikusan végiggondolva kitalálni. Sokszor még az évszak, illetve az év eltalálása is komoly gondot jelent.


Mit akarsz tőlem?


A demencia első szakaszában a személyiség nem változik meg, a súlyosabb stádiumok azonban alapvetően átformálhatják a beteget. A hangulat erősen ingadozhat, a beteg magába fordulhat, és ok nélkül agresszívvá, ellenségessé válhat.


Miért csináljam?


Az elbutulás következtében a beteg könnyen elveszítheti az olyan dolgok, aktivitások iránti érdeklődését, kedvét, melyeket korábban mindennél szívesebben csinált. Enne hátterében állhat a képesség, de a hajlandóság elveszítése is – sokszor emberek közé sincs kedve menni.

17. supin (válaszként erre: 11. - Júlia*)
2009. szept. 14. 11:05
Pontosan!!!
16. winny
2009. szept. 14. 11:01

Nem vagyok beteg!

Igaz,hogy néha háromszor is bemegyek a spájzba mire kihozom azt amiért mentem:)))

2009. febr. 7. 13:22
Tegnap elfelejtettem hazahozni a lányom jelmezét az oviból(farsang volt).Még jó,hogy nem elvinni felejtettem el.És mindezt ráadásul csak este vettem észre.
2009. jan. 26. 20:46
Miről is írtok :))?
13. correct (válaszként erre: 10. - Cikicakk)
2009. jan. 22. 20:04
:))))) Hát csak! :)
2009. jan. 21. 11:11

Hát kicsit megnyugodtam,hogy nem csak én vagyok ilyen.

A párom is sokszor kiakad,hogy elfelejtem,amiket mond,hogy vegyek.Mondom neki írja fel,vagy legalább akkor szóljon,ha megyek vásárolni,de akkor ő sem szól,így hát nem veszek,Legalább addig is spórolunk:-))

2009. jan. 21. 10:51

Csak szórakozottság.


Ezeregy dologgal foglalkozunk, nem szem előtt tartva az "itt és most"-ot.


Amióta kb. egy kilóméterről kellett visszajönnöm, hogy eloltottam-e a gyertyákat, azóta figyelek.


Csak ennyi kell, arra figyelni csak, amit éppen csinálunk.

10. cikicakk (válaszként erre: 9. - Correct)
2009. jan. 21. 10:37
Köszi, kettőnknek biztos jobban hisznek a lányok!
9. correct (válaszként erre: 8. - Cikicakk)
2009. jan. 21. 10:30
Egyetértek teljesen.
2009. jan. 21. 10:27
Nyugalom lányok, nem betegek vagytok, csak tényleg túlhajszoltak.Egyszerre túl sok mindent kell megjegyeznetek, és az agy ilyenkor szelektál.A lényegtelen dolgokat jobban elrejti,mint a lényegest.A betegség ott kezdődik mikor percekre, néha fél órákra is kimegy a fejetekben a biztosíték.Na az már orvosi eset, de ilyen fiatal korban nagyon ritka, és ha mégis előfordulna nagyon jól kezelhető gyógyszeresen a Memorill nevű tablettával.Ne stresszeljetek ezen,ez az életmódotokkal jár.semmi köze a Demenciához, vagy az Altz -Heimer kórhoz.
2009. jan. 21. 10:24

Szóval szerintem ez nem betegség, hanem szétszórtság.

És az lenne furcsa, ha nem lenne ilyen :)

2009. jan. 21. 10:21

Mindenkivel előfordul :D

Én minden mosogatás után elfelejtem visszavenni a gyűrűmet. Hónapok óta mondogatom, hogy na, most nem fogom elfelejteni, oda teszem magam mellé, és lám, most is kint hagytam a konyhában.

Elfelejtem elmondani az óvónőknek, hogy ma meg ma délre megyek a gyerekért. Még azt is el tudom felejteni, mit ettem előző nap reggel, délben, este.

De az tuti, hogy ez normális.

Ha mondanál példákat...

2009. jan. 21. 10:19
Én is ebben reménykedem,de bevásárolni csak listával megyek,így mindent megveszek,amit felírok,
2009. jan. 21. 10:19
Nyugalom, mindenki feledékeny egy bizonyos szintig. Én 18 évesen elfelejtettem azt a szót, hogy bicikli. Hiába mondták, idegen volt. Jó, ez más felejtés, de bizony a mai világban ahol így rohan mindenki és mindenféle dolog jár az emberkék agyában, ez normális, bár azért ha komoly, akkor lehet már betegség is.
2009. jan. 21. 10:19
ez engem is érdekelne,mert párom szerintem már kriminológiai eset
2009. jan. 21. 10:18

én is 35 vagyok ugyanezek nálam is előfordulnak,de talán nem betegek vagyunk "csak" tulhajszoltak.

Édesanyám 63 nála meszesedés okozza.

Szerintem ehhez azért még fiatalok vagyunk!NEM?!

2009. jan. 21. 10:15

Sokszor kétségbe esem magamtól,hogy mire kiérek a szobából,elfelejtem,hogy mit akartam csinálni.Sok mást is elfelejtek,de vannak dolgok,szerintem,ami nekem fontos,azt soha.

Ez 35 évesen már baj?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook