'70-es születésűek gyertek csevegni! (beszélgetés)
sziasztok csajok!
látom már sütitek a fánkot!
Ez is nagyon finom!!!
Múlt héten kóstoltam:))
Sziasztok. Én tupperes gyorskelesztőben készítem az alábbiak szerint:
Fánk:
Hozzávalók:
1kg liszt
7-8 dl tej
5 dkg élesztő
2-3 tojás sárgája
1 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj
csipet só
1 evőkanál rum
Elkészítés:
A meleg tej 3/4 részét beleöntöm a kelesztőbe belekeverem a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A tej meleg legyen de ne forró. Hozzáadom a tojássárgákat az olajat és a rumot. Elkeverem majd hozzáadom a lisztet és a sót. Keverőlapáttal összekeverem és öntök még bele annyi tejet, hogy galuska sűrűségű legyen a tészta. Jól összekeverem tetejét meglisztezem és lezárom a kelesztőt. Ha kinyílt kinyújtom a tésztát, pohárral kiszaggatom és nem túl forró olajban kisütöm. Egyik felét letakarva sütöm rövid ideig, amíg szép világosbarna nem lesz, majd megfordítom és utána már nem teszem vissza a fedőt. Tettem fel képet róla tegnap, most tényleg nagyon szép szalagos lett:)
Karolina én most kilófaló lisztet használok és szépen be lehet helyettesíteni a receptbe
Nagyon szívesen!:)
Tényleg isteni finom, de kíváncsi vagyok a véleményetekre!
Sziasztok!
Én sem leszek már lököttebb:))
Idekészítem a receptes füzetemet, hogy beírjam Nektek a fánkosat, erre rájövök, hogy már fel is tettem a hoxára:)))
Szóval:
Farsangi fánk(Kata-féle)
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók:
56dkg liszt
4 dl tej
3 dkg élesztő
5 tojás sárgája
8 dkg vaj
8 dkg porcukor
csipet só
3 cl rum(ettől nem szívja magába az olajat!)
Elkészítés:
Kevés langyos tejjel, cukorral, liszttel és az élesztővel kovászt készítünk. Közben porcukrot és a tojás sárgáját jól kikeverjük, hogy könnyű habszerű massza legyen.
Ha a kovász megkelt, hozzátesszük a langyos liszthez, ugyancsak hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgáját is, kevés rummal ízesítjük és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepesen sűrű masszát kapjunk.
Fakanállal nagyon jól kidolgozzuk, közben a langyosra felolvasztott vajat részletenként hozzáadjuk mindaddig amíg felveszi magába. A tésztát addig dolgozzuk ki, amíg kissé hólyagos lesz, és az edény falától elválik.
Ügyeljünk arra, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen!
Ezután a tetejét meglisztezzük és tiszta ruhával letakarva, langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kissé összedolgozzuk és kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, liszttel meghintett deszkára téve tiszta ruhával letakarva még egyszer megkelesztjük.
Ezután minden fánk közepét kissé benyomjuk, hogy a közepe is jól átsüljön. Egy lábosban bő zsiradékot felhevítünk(olajat), majd fedő alatt kisütjük a fánkokat. A jól sikerült fánk oldala szalagos lesz.
Jó étvágyat!
Akkor még egy kicsit gondolkodjatok, mert csak később tudom bepötyögni:))
Nem baj?