5 tibeti jógagyakorlat. Aki csinálja, ide! (beszélgetés)
Lehet, nem az én üzenetemre vártál, mert én is kezdő vagyok. Februárban kezdtem. Én a 15-ös ismétlésnél tartok (lassabban emeltem). Súlytöbbletem (valós) nincs, de sokat ülök és fájdogál a hátam – főként ez a motivált, bár van kis visszerem, meg kitudja mennyi a változókorig. Én is kíváncsi vagyok más tapasztalatára. Én eddig ezt gyűjtöttem össze:
- Kezdetben egyfolytában pörögtem volna, annyira élveztem, de már valahogy nem kívánom, sőt, van amikor szinte csak botladozom. Más tapasztalt hasonlót?
- Márciusban volt egy epekrízisem, pedig kutya baja, és több mint fél éve köhögök. A köhögés korábban kezdődött, sokféle kezelést kaptam rá, de nem múlt, végül a pulmonológus refluxra írt gyógyszert.
- Egyik fórumozónak szívpanaszai lettek, miután elkezdte a gyakorlatokat (ő is refluxra kapott gyógyszert), másik kezdőként fél évig emésztési problémákkal küzdött, de utána már élvezte a gyakorlatok pozitív hatását.
Anatómia ismeretek nélkül a refluxot azzal magyarázom, hogy összefügg a köhögéssel, meg a gyakorlatok is bekavartak. Utóbbit azért gondolom, mert kamaszként a 6. gyakorlathoz hasonlóval rémítettem a szüleimet, utána sokat fájt a gyomrom, bár rendszertelenül is ettem. Akkor a kivizsgálás azt mutatta, hogy feljebb van a gyomrom, mint kellene. Ez nagyon régen történt, utána nem volt gyomorproblémám. A reflux is elmúlik idővel, már most sokkal jobb.
- Kezdetben nekem is túl rövidek voltak a karjaim a 4. gyakorlathoz. Most fáj a jobb csuklóm és kézfejem, ezért a bemelegítő gyakorlatot csinálom a 4-es helyett, de alig várom, hogy elmúljon, mert már kifejezetten élveztem.
- Az 5-ösnél ne engedd le a csípőd, tartsd meg magad az összefeszített far és combizmokkal, akkor nem terheled úgy a derekad. Ha még mindig rövidek, próbálj meg a kezeid alá tenni valamit (otthon majd kipróbálom, mekkora baromságokat írtam le, de izomfeszítést biztosan én is beiktattam).
- Sokat fiatalodni nekem még nem sikerült, mert én eleve fiatalnak érzem magam
- Pattanások nem jöttek elő, sem amit egyébként a méregtelenítésnél leírtak, bár az epekríziskor epére semmi laboreredmény nem utalt, de megugrottak a májenzim értékek („halálosan”, ameddig a háziorvos „enyhére” nem értékelte).
Korábbi fórumbejegyzéseknél olvastam jelentős súlytöbblettel kezdő hozzászólót, elragadtatással beszélt a hatásról, és fogyott is (lásd berkesz 4219. hozzászólását).
Nagyon tetszik Haynal 4326. bejegyzése is, (és a többi pozitív hozzászólóé).
Minden kezdeti nehézség ellenére én is nagyon élvezem a gyakorlatokat.
„Röviden” ennyi :-))
Sziasztok!
Nos, már az ötös ismétlésnél tartok... én a kis kezdő. :)
Látom a hibáimat, a 4-es és az 5-ös gyakorlat nagyon nehezen megy. A 4-esnél mintha rövid lenne a karom (ezt egy régebbi hozzászólásban is olvastam) + nehéz kitolni magam :) Persze erre a súlyfeleslegem is rátesz.
Minden reggel korábban kelek, és örömmel csinálom, de kételkedem magamban, hogy jó-e atartás, stb. Lehet, hogy szétnézek, hogy a környéken lehetne-e csoportban csinálni, oktatóval, aki korrigál, ha valami nem ok.
Írjatok, hogy mit tapasztaltok, akik már rég csinálják!! - Mondjuk ez egy érdekes kérdés, mert ha valaki évek óta csinálja, az honnan tudhatná, hogy a jóga nélkül hol tartana?? Viszont, ha valamilyen már elindult (akár öregedési) folya,at "visszafordult", az pozitív :)
Szia!
Az én lelkesedésem sem csökken, pedig már fél éve csinálom! Már úgy ráhangolódtam, hogy lehet el se tudnék aludni ha nem jógáznék elalvás előtt.
Kérdésedre válaszolva, van, hogy csendben, van, hogy relax zene szól amikor csinálom (ez utóbbit nagyon szeretem). A lényeg, hogy igazán rá tudj hangolódni és nagyon figyelj a légzésedre eleinte. Később már automatikusan menni fog!
Sziasztok!
Olvasgattam a fórumot, és érdekes dolgokat írtok. nekem az lenne a kérdésem, hogy összességében neked Haynal mi a tapasztalatod, nem öregszel, energikus vagy?:)
Én csak egy éve csinálom, sajna 2x kezdtem újra baleset miatt, de spec. nekem az jön be a legjobban, ha a 21 csinálhatom. Ha véletlenül csak este jut rá időm, érzem, hogy hiányzik, de soha nem hagyok egy napot sem.
Csináltad már a 6. gyakorlatot is? Nálam vhogy annak sem volt olyan kimagasló "mellékhatása". Neked erről van tapasztalatod, illetve csak az 5 ismétlésének mik a látható "tünetei"?
Köszi a választ:)
Sziasztok!
Ma reggel megcsináltam a második hármas adagomat, de a tartásommal nem vagyok elégedett még mindig :) De 2 nap után mit várjon az ember?
A fórum 3/4-ét már visszaolvastam, jó olvasgatni a tapasztalatokat. Írtok még? :)
Nekem jelentős súlytöbbletem van, több mint 2 hónapja (a szoptatásom 'leteltekor') kezdtem diétázni. Indítottam egy léböjt kúrával, azóta pedig szétválasztok. 10 kg-t fogytam, de még kell, legalább 2x ennyi :(((
Lusta vagyok, de ez a jóga tetszik és reggelente inkább hamarabb kelek, hogy csináljam - bízom benne, hogy a lelkesedésem nem csökken majd.
Nagyon érdekelne, hogy milyen körülmények között végzitek a rítusokat? Előtte rákészültök? Csend van és nyugalom? Hallgattok valami ránahgoló zenét (főleg az, aki már rutinból "nyomja")?
Előre is köszi a válaszokat! Remélem jó kis aktív topic pörög majd - mint az elején! :)
Szia,
természetesen gyakorlatonként 3-3 ismétlést kell csinálni.
Egy teljes fordulat az 360 fok.
Kinézel magadnak egy pontot, amikor elkezdesz forogni (JOBBRA!!), és amikor újra meglátod azt a pontot, az az 1. fordulat:)
Minden tartást a lehető legpontosabban kell végrehajtani,
Sziasztok!
Kb 1/2 éve szemezgetek a gyakorlatokkal, és ma reggel elkezdtem.
Próbáltam okosodni ebből a fórumból, de nekem egy dolog nem tiszta:
Mit jelentenek pontosan az ismétlések?
Pl:
1. héten:
1. rítus: 3 db, aztán
2. rítus 3 db.... és így tovább?
Vagy végig az 5 rítus, és aztán előlről, azaz 5 rítus X3?? - így a másodiknak szerintem nem sok értelme lenne, de egy 2008-as hozzászólásból ezt hámoztam ki.
A másik kérdésem, hogy az első rítusnál egyszerre mennyit forogtok körbe, 360 fokot vagy többet?
Kicsit tartok tőle, hogy nem a legmegfelelőbb tartással csinálom a gyakorlatokat - sosem jógáztam - , de remélhetőleg 1-2 hét múlva minden OK lesz.
Bízom benne, hogy aktív marad a fórum, mert nagyon jó olvasni.
Igen, a 2.nél a fenéknek a földön kell maradni, különben tönkremegy a derekad. A könyv eredetileg maximum függőlegesig ajánlja a lábat emelni, különben valószínű pont ebbe a hibába esel bele.
Aki nagyon edzett és hajlékony és lazák az izületei, az meg tudja csinálni, hogy feljebb emeli a lábát, míg a csípő-fenék lent marad, de ez már élsport kategória...
Az ujjakhoz nem tudok hozzászólni a könyvben előre néznek, de én változtattam, mert rövid a kezem...
A fejet nem hiszem, hogy lógatni kéne, ki kell tartani. A leírás szerint is, meg azért is, mert a hatás részben arra alapul, hogy a gravitáció a szokványossal ellentétesen hasson a testre.
Sziasztok,
Ezekre en is kivancsi lennek.. Jo regen nem jartam itt,es szuntetltenem is kellett egy baleset miatt,de ujra kezdenem...varjuk a taapsztaltak valaszat! :)
Szep napot
Szia,
nekem lenne kérdésem, pár rítus technikai kivitelezésében.
A 13-as ismétléseket csinálom már a héten.
A youtube-on található legelső videó utasításait követve végzem.
Aztán tegnap olvasgatva itt a neten találtam egy olyan linket, ahol részletesen leírják, hogy hogyan kell helyesen csinálni, és pár apró eltérés van ahhoz képest, amit a videón mondanak.
Pl.:
2.rítus: azt írják, a fenéknek a földön kell maradni...
De ahogy egyre előrébb tudom hozni a lábaimat, a fenekem is emelkedik, nem?
4. rítus: nyújtott ülésnél a videón a hüvelykujj néz előre, a többi ujj hátra, míg a leírásban fontosnak tartják, hogy előre nézzenek az ujjak.
Szintén itt: a leírásban a fejet csak vízszintesig szabad hátravinni, tehát a talajjal párhuzamosan, míg a videón hátrahajtva, lefelé lógatva tartják.
Na, hát ezek szúrtak szemet, mivel hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos minden apró részlet.
Köszi, ha válaszolsz.
Akinek nem ér meg napi 10 perc, vagy 2x10 perc a ragyogó közérzetért, az mit akar?
Sosem értettem?
Tíz éve csinálom.
Kérdés?
Sziasztok!
Egy rossz mozdulat takarítás közben és becsípődött a derekam! Két napig nem tudtam jógázni. Most hogyan folytassam? Kezdjem újra 3-al, vagy folytassam 9-el?
És még arra kell figyelni nagyon, hogy a gyakorlatokat jól, pontosan végezd - beleértve a légzést is - mert ha rosszul csinálod, akár árthatsz is vele.
Pl. lábemelésnél a derekat földhöz kell szorítani, a fenék nem emelkedhet fel, különben a csípődnek annyi...
A kézzel kapcsolatban csak annyi tudnivaló van, hogy általában előre néző kézfejjel kell a gyakorlatokat csinálni, és a kezek vállszélességre legyenek egymástól.
Ugyanakkor nemrégiben neten találtam egy illusztrációt, ahol a 4. gyakorlatot úgy írták le, hogy a kézfejek kifelé néznek - 90 fokot zárnak be a testtel - és nincsen az egész tenyér a talajon, a nagyujj részben nyújtva van.
Nem tudom, hogy ez a csuklónak jobb-e vagy sem, de azoknak célszerű, akiknek rövidek a kezeik - és nem érnek le rendesen -, mint nekem. Azóta én is így csinálom.
Ez a probléma a jógától jött elő, vagy már korábban volt gondod a kezeddel?
Amikor én elkezdtem csinálni, én is éreztem, hogy bizonyos izületeim gyengék - enyhén fájtak néha - aztán szépen hozzáerősödtek a tibetihez. Amikor a túlerőltetést éreztem, nem emeltem az ismétlésszámot, amíg el nem múlt. Neked is ezt javaslom.
Sziasztok!
Újból a "segítség kezdőknek" lehetőséget venném igénybe:) A jobb kezem szélső kéztőcsontja fáj, érzékeny és ez megnehezíti a 4. gyakorlat végzését mert féloldalas tőle, de csökkenti az 5. élvezetét is. Csinálom a pókfekvőtámaszt és csuklószorítást bemelegítő gyakorlatnak, de nem segít. Ti tapasztaltatok ilyen, és ha igen, mivel kezeltétek?
Amúgy február derekán kezdtem, és lassított tempóban emeltem ismétlésszámot, most a 13-nál tartok egy ideje, főként a kezem miatt, viszont a gerincem mintha jobb lenne. Legelején nagyon élveztem a forgást de visszafogtam magam: annyit csinálok belőle mint a többiből, és már nem esik annyira jól, mint kezdetben (bár még mindig kezdet van:D)
További ajánlott fórumok:
- Szakaszos/átmeneti böjt - aki csinálja, ide!
- Időszakos böjt... ki csinálja? Tapasztalatok?
- Hé, pasik, tudtok Ti szeretni? És ha igen, hogyan csinaljátok?
- Minimálbérből családban egyre nehezebben jövök ki, vagy talán már ki sem jövök.Ti hogyan csináljátok?
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?