5 tibeti jógagyakorlat. Aki csinálja, ide! (beszélgetés)
Köszönöm a fáradozásodat!Ismerem az oldalt,sőt a szerzőnél is voltam személyesen.
A homorító gyakorlatok kedveznek általában az ágyéki sérvnek.Kobra állás az alap legtöbbször a gyógytornákban is.pl.Mc Kenzie-ben.Ha olvastad az oldalt,akkor láthattad,hogy pont az előrehajlások a legártalmasabbak,illetve a görnyedt háttal való ülés.Éppen ezért a 4-es rítusban nem vagyok teljesn biztos,hogy jó nekem.Nem nagyon tudok egyenes lábbal ülni mert merev a derekem illetve minimálisan kisugárzik közben a fájdalom a jobb lábamba a gerincemtől.A rítus utáni előrehajlás igaz jól esik,de ettől a résztől tartok legjobban épp a hajlás miatt.De folytatom tovább mert jobb a közérzetem és az izületeimnek is jót tesznek a gyakorlatok.Igaz a 2.rítustól minden gyakorlat során érzek fájdalmat a sérvemnél.Ami lehet természetes is hisz mozgatva vannak.Úgy döntöttem nem fogok kapkodni!Nem emelem minden héten a gyakorlatok számát,majd csak ha beleerősödtem és megfelelően kivitelezem őket.Sokáig súlyzóztam,de az aktuális 20kg feleslegemhez még edzenem kell :)
Még nem kezdtem el, de ma, ha hazamentem megcsinálom az első hármas köröm az 5 rítusból. Így nekem péntek lesz a forduló.
Régen úgy csináltam, hogy hetente emeltem. Nem volt igazán megterhelő, csak 1 rítus, a 4.
Az még jelenleg is kérdés számomra, hogyan helyes.
Megnéztem a videót, amit linkeltél. Abban is a srác és a nő különböző kéztartással csinálja.
Te melyiket használod?
Van, akitől azt hallottam, reggel érdemesebb, mert utána könnyebben veszi a napi feladatokat. Amikor tudom, én is reggel fogom csinálni, de holnapig már nem akarok várni a kezdéssel.
Érdekes, amit írtál, azt hiszem, nekem is ez volt az egyik ok, hogy amikor csináltam egy vagy két éve, abbahagytam. Egy fajta kényszerű kötelességnek éreztem, és nem figyeltem annyira a hatásait.
Még csak ötödik napja csinálom, így három ismétlésnél járok. Még nem akarom emelni, csak ha úgy érzem, hogy jól esne többet csinálni, bár egyenlőre nem érzem megerőltetőnek. Viszont tudom, hogy ezt is elhibáztam anno, hogy nem esett jól, de erőltettem az ismétlésszám emelését, így nem a minőségre, hanem a mennyiségre került a hangsúly.
Eddig reggelente csináltam, de volt két olyan nap, hogy este megismételtem, mert hiányzott. Viszont általában nagyon korán kell kelnem, emiatt lehet, hogy inkább délután vagy este fogom végezni a rítusokat.
Elkezdted újra? Érdemes megnézni a videót, amit belinkeltem. (4996.) A hozzászólásokban többen is írták, hogy ez a legjobb, amit eddig láttak. Leginkább a könyv alapján végzi a gyakorlatokat, nem tesz hozzá egyéb nyújtásokat.
Azért hagytam abba, mert kipróbáltam a bikram jógát, 2x 10 napos bérletet vettem 2 terembe, valamint kicsit időben is megcsúsztam a dolgaimat illetően (munka, tanulás, otthoni teendők, bikram).
Mivel most új bérletet nem vettem sehová, ezért gondoltam, hogy újra kezdem. Viszont jobban kell majd figyelnem a hatásokat. Ezelőtt csak úgy megcsináltam, mint aki ki akar pipálni egy napi teendőt a feladatai közül.
Köszönöm az infót a forgással kapcsolatban és a videót is.
Te most mennyiket csinálsz?
Mindig ugyanabban az időpontban végzed?
A link lemaradt:
Kicsit még utánaolvastam a dolgoknak, mivel nekem is vannak gerincproblémáim, bár még nem annyira súlyosak. A tünetek alapján azonban már esélyes vagyok nyakcsigolya és ágyéki sérvre is. Tegnap elkezdtem újra olvasni Peter Kelder könyvét, és ahogy rémlett is, ő nem említ olyan gyakorlatokat a rítusok között, mint amiket azon a videón csinálnak, amit én is használtam eddig. Azt írja, álljunk csípőre tett kézzel, mélyeket lélegezve. Ezt a videót most találtam. [link]
Szerintem szuper!
Ezt épp most találtam, szerintem nagyon érdekes!
Eszerint az öt tibeti éppen használható, mivel ha végiggondolod, nincs benne előrehajlás, kivéve az 5. gyakorlat fordított V alakját, de az sem teljes előrehajlító gyakorlat. Ha visszaolvastál a fórumban, többször is le lett írva, hogy a 2. gyakorlatnál viszont figyelni kell arra, hogy a derekadat szorítsd le a földre a gyakorlat megkezdésekor az első kilégzésnél, és figyelj rá, hogy végig tartsd a földhöz szorítva. Ha valakinek gyengébb a hasizma, az hajlamos a derekával rásegíteni a lábemelésre, ami viszont valóban káros lehet. Leszorított derékkal viszont a hasizmok fognak dolgozni, és így nem árt a hátnak. Az oldalon, amit belinkeltem, van egy ilyen mondat: " Ha sérved van, és a homorítás lábba, fartájékba sugárzó fájdalmat okoz, akkor sajnos a jóga nem tud segíteni Neked".
Remélem, tudtam egy kicsit segíteni. Kérlek, tényleg írd majd meg, hogy folytatod-e, és segít-e. Előre is köszönöm, és akár ezzel, akár más módszerrel, mielőbbi javulást kívánok.
Végigolvastam a fórumot, bár elég időigényes volt, de úgy érzem, megérte. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki megosztotta a tapasztalatait. Motiváló ilyen dolgokat olvasni.
Nekem eddigi tapasztalat, hogy frissebbnek érzem magam, mint máskor. Csak hat órát tudtam aludni (időhiány miatt), máskor ilyen esetben már remegek a fáradtságtól, most viszont egyáltalán nem érzem, hogy álmos vagy fáradt lennék. A másik dolog, hogy mielőtt elkezdtem a gyakorlatokat, naponta kb. 30 hőhullámom volt, és nagyon durva, percekig eltartott egy-egy. Tegnap és ma ritkábban fordult elő. Ez még nem biztos, hogy a tibeti hatása, majd kiderül.
Persze, nyilván a sérv az már komolyabb. De akinek olyan fájdalmai vannak, mint amit ő írt, annak is már elég komoly gond lehet. Talán írhatnál neki priviben, ha még Hoxa tag.
Megkérhetnélek, hogy írj máskor is, ha folytatod a gyakorlatokat? A barátomnak most lett elég komoly gond a gerincével. Én is szeretném tudni, hogy mennyire jók rá a gyakorlatok.
Nekem nincs ilyen gondom, így nem tudom, de olvasd el ezt a hozzászólást: 3776. ginóné
Neki voltak gerincproblémái.
Én 9 ismétlésnél járok a héten,de nem tudom biztosan eldönteni,hogy minden gyakorlat jó e az ágyéki gerincsérvemre.Tudtok erről valamit?
Köszi!
Szia Beu$! Miért hagytad abba?
Mindegyik rítust háromszor kell megcsinálni kezdetben, tehát a forgást is. Ezen a videón 18:15-től bemutatnak egy teljes gyakorlatsort 3 ismétléssel (ez valójában elírás, hogy sorozatnak nevezik, szerintem ez okoz sokaknál fejtörést, mivel ezek nem sorozatok, hanem ismétlések). Bár a forgásból itt én négyet számoltam, de a könyv szerint minden gyakorlatból egyforma mennyiség van, tehát kezdetben az is három 360 fokos fordulatot jelent.
Én újra gondolkodok rajta, hogy elkezdjem.
Előzőleg nem sokáig jutottam.
Volt is számomra kérdéses rész, rögtön az első rítussal kapcsolatban, hogy hányszor ajánlatos körbeforogni? Amíg el nem szédülünk, vagy az elejéről kezdve 3-szor, majd fokozatosan emelve ezt a számot is 21-ig? Köszönöm előre is a választ.
A légzést is fontos betartani.
Nekem is 7-11 körül ideális, annál több megerőltető.
Nem csinálja, mert lusti, halogatós típus szegényem. Pedig nagyon jót tett neki anno. Az izületeinek főleg meg energiában jelentett sokat.
Szerintem nincs mit vesztened, csak javíthat ezen is. Próbáld meg!
További ajánlott fórumok:
- Szakaszos/átmeneti böjt - aki csinálja, ide!
- Időszakos böjt... ki csinálja? Tapasztalatok?
- Hé, pasik, tudtok Ti szeretni? És ha igen, hogyan csinaljátok?
- Minimálbérből családban egyre nehezebben jövök ki, vagy talán már ki sem jövök.Ti hogyan csináljátok?
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?