2011 Októberi babák (beszélgetés)
:))) Hát nem semmi az anyósod, a tiéd "üti" még az enyémet is!
Én voltam nőgyogyinál pénteken. Köszi, hogy érdeklődsz. Nincs "nagyobb" gond csak egy jókora visszerem van "ott" plusz egy aranyerem is(mert elég nagy babát szültem). És ettől a kettőtől fáj az ülés, guggolás stb. Írt fel regeneráló kúpot, meg folyadékot. Egyenlőre még nem kell antibiotikum, csak, ha nem lesz jobb. (mondjuk a szoptatás miatt úgysem szedem be, eddig kibírtam, ki fogom ezután is :()
ma voltunk a 3-hónapos szurin ami késett 1-hetet ,mert Zsófia kicsit náthás lett és köhögött...csak egy picit sírt és felvettem és elhallgatott ,most bevágott 130ml-t és édesen alszik...már 5kg-nál tartunk kezd hurka-gyurka lenni...
Vettünk játszószönyeget hát annak sikongatva örűl, meg persze állandóan beleakasztja a lábát a szélébe és ledönti az egészet és neki nagyon tettszik még nevet is hozzá....
:)))
Az én anyósom is ilyen "okos"...:)
Ezt majd megmondom az anyósomnak is. Mert ő már két hónapos korukban főzeléket adott a gyerekeinek és ahogy megtudtak ülni (hat hónaposan),ő már ráültette a fiúkat a bilire. Milyen hamar szobatiszta lett mind a három!!! Úgyhogy lányok, két-három hónap és elő a bilikkel!:-))))
Imádok hozzájuk járni, mindig sok okosat tanulok. :-)))
Nem tudom, hogy van e még valaki, aki itt szoptat közületek. Ezt most csak azoknak az anyukáknak írom, akiknek gondjuk volt/van/lesz azzal, hogy a baba elutasítja a mellet egy időre!
"Előfordul, hogy a baba elutasítja az anyamellet. Szopás közben sírni kezd, megfeszíti magát és elengedi a mellet. Egy idő után egyáltalán nem hajlandó bekapni a mamája mellét. Ezt nevezzük szopási sztrájknak. Leggyakoribb oka valamilyen fájdalom, pl. fogzás, fülfájás; ijedtség, cumizavar, de a mama erős tejleadó-reflexe is okozhatja. Lehet, hogy a mama új dezodort használ, új mosóport vagy más olyan illatanyagot tartalmazó készítményt, amely zavarja a csecsemőt. A menstruáció első napjaiban megváltozik a tej íze, csakúgy, mint egyes gyógyszerek vagy egy mellgyulladás hatására. Gyakran előfordul, hogy nem jövünk rá, mi váltotta ki a sztrájkot, s pár nap múlva a kisbaba ugyanúgy szopik, mint azelőtt.
Fontos, hogy az édesanya ne bizonytalanodjon el magában, ne érezze úgy, hogy kisbabája személy szerint őt utasította el! A baba egy számára kellemetlen helyzetet utasít el, s legalább annyi törődést igényel, mint szomorkodó édesanyja.
Mi a teendő?
A kisbabának ilyenkor időre van szüksége. Fontos a sok testkontaktus, a hordozás. Semmiképpen ne erőltessük a szoptatást, ne kapcsolódjon rossz élménye a szopizáshoz!
Ha fog- vagy fülfájás okozza a sztrájkot, előfordul, hogy a kisbaba csak az egyik mellet utasítja el: nem szeret szopás közben azon az oldalon feküdni, ahol a fájdalom erősebb. Ilyenkor megpróbálhatjuk a bölcsőtartásban szopó gyermeket óvatosan átcsúsztatni az elutasított mellre, ahová így hónaljtartásban fog megérkezni. Nagyobb babát akár szembe is ültethetünk magunkkal vagy ha hanyatt fekszünk, ráhasalhat a mellünkre.
Mellgyulladás után megváltozik a tej íze, sósabb lesz. Vannak kisbabák, akik ilyenkor nem akarnak abból a mellből szopni. Ne erőltessük!
Sztrájk idején mindenképpen le kell fejni a tejet. Találjunk egy hatékony mellszívót, amivel ki tudjuk váltani a tejleadóreflexet vagy tanuljuk meg a kézi fejést.
A szopási sztrájkot sokan összetévesztik a spontán elválasztódással, de jó tudni, hogy normális körülmények között a babák nem választják el magukat egyéves koruk előtt."
Én 3 hónaposan kezdtem a gyümölcsös bébiételeket adni. Négy hó van mindegyikre ráírva, ugyanis ez az EU szabvány. Ugyanezek a bébiételek amikor még a nagyobb gyerekeim kicsik voltak, 3 hónapos kortól voltak hivatalosan is adhatóak. EU szabvány ide vagy oda, az anya ösztönösen tudja mire van szüksége a babájának. Amiket most csinálnak a hozzátáplálással hogy mikor mit lehet és mit nem, enyhén szólva túlzásnak tartom. Pl.: a legújabb elmélet szerint tejet csak 3 évesen szabad adni. Na ennél nagyobb butaságot kitalálni már nem is lehetne! Persze okos dolog abból a szempontból, hogy vedd meg 4000Ft-ért a tápszert tej helyett.:) Hát hogyne.:) Megint csak a saját gyerekemet hoznám fel példának: a fiam 13 éves és amikor kicsi volt, akkor még nem lehetett csak úgy tápszert venni a boltban, hanem kizárólag orvosi receptre patikában. A dokinénink nem írta fel, mert hogy kell lennie elég tejnek! A gyerek egész nap üvöltött 3 héten keresztül! Jött a védőnénink aki egy idős és tapasztalt védőnő volt és mondtam neki hogy egész nap sír a gyerek, szerintem nem elég a tejem. Ő azt mondta higítsak fel forralt tejet, tegyek egy kanál cukrot bele és etessem meg a gyereket. Na onnantól kezdve a gyerek nem sírt! Ekkor volt Remig 2 hónapos! Jelenleg egészséges, extra strapabíró immunrendszere van és semmilyen allergiája nincs!
Ha valaki tejérzékeny, akkor 8 hónaposan is az meg 3 évesen is. Tök mindegy. Most a kicsi ugyan még tejet nem kapott, de tejes dolgokat igen. Pl.: krumplipürét is rendes vajjal és tejjel csinálom. És napi min. 2 danoninót vág be kétpofára!
Amúgy meg ember legyen a talpán aki ezeket az etetési szabályokat betartja.:) Benjike ahogy tányért lát valakinek a kezébe, már megy is oda koldulni.:) Mit mondjak neki? Az EU szabvány még nem engedi kicsim?:)
Szia !
Üdv közöttünk . Nagyon szép kis családod van ....