2010 Júliusi Babák (beszélgetés)
Azért jól eltalálgatunk itt :) :DD
Miért van egy olyan érzésem, hogy nehéz menet lesz ez az egész dolog?
Aha, de ha nem, akkor a sarki fűszeres is lehet az apa???
Pont ez nincs benne, pedig a Ti helyzetetek életszerűbb, mint a 300 nap alatt minimum 2 bejegyzett élettársi viszony...
De csak akkor, ha a fogantatáskor mással éltem bejegyzett élettársi kapcsolatban. Vagy nem?
Különben én sem értem, főleg ilyenkor nem... :D
Igen, ez alapján jogilag ő az apa.
De van egy olyan rész is, ami azt taglalja, hogy mi van, ha több emberrel álltál élettársi viszonyban. Akkor a fogantatás ideje számít. Viszont ha ugyanezekkel az emberekkel házasságban éltél volna, az utolsó lenne az apa...
Ezért nem egyértelmű nekem...
Mert az okés, hogy szüléskor X a férjed, de attól még lehet akár a tesója is az apa, ha ő csinálta. X meg csak jófej (vagy épp hülye), hogy ezesetben elvesz...
Úúútááálooom a jogot!!! Nemértem, nemértem, nemértem!!!
És ez?
A gyermek apjának tehát azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott, vagy a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása (a továbbiakban Nyilvántartás) által igazolt élettársi kapcsolatban élt.
Annyira elkeserítő ez az egész :( Manapság már rúgnak az emberbe ahol nem szégyellik :(
Megköszönném :)
Miben lesz másabb, hogy Bécsben szülsz?
Tehát a második bekezdés eleje alapján a házassággal automatikusan elismeri a gyermeket is.
Viszont mivel az esküvő előttről nincs papír az együttélésről, lehet, hogy mégiscsak kell valami igazolás???
Hihíííííííí!!!!!!!!!!!
Eszembe jutott valami, meg tudom neked kérdezni a volt mostohatesómtól, mert ő is nagy pocakkal ment férjhez. Az alapszabály azóta nem változott, csak annyi a változás, hogy most van/lesz ez az élettársi nyilatkozat, ami ezesetben egyenértékű a házassági AKi kivonattal, amennyiben előbbi a fogantatás előtt készült.
Holnap, azaz ma :) felhívom neked és megkérdeze, jó?
A magam részéről remélem, hogy gyorsan rendeződik ez a helyzet és júliusra nem lesz már ekkora diliház. Bár a magyar bürökráciát elnézve...
Ja, az egészben az a legjobb, hogy mivel én Bécsben szülök, nekem mindenképp bonyolultabb lesz... :D
Na, azért csak találtam valamit, bár ez sem ad egyértelmű választ:
"Születés házasságban
A házasságban született gyermek apjának, illetve anyjának mindig a házastársakat kell tekinteni. Ez egy olyan törvényi vélelem, amely igaz akkor is, ha a "szülőpár" érvényes házasságban él, és akkor is, ha azt később a bíróság érvénytelenné nyilvánította. Az, hogy a mindenkori férj tekinthető a gyermek apjának csupán a házasságban élő szülőktől született gyermekek érdekét (védelmét) szolgálja, akkor is, ha nem a férj a biológiai apa. Ez a vélelem azonban megdönthető - azaz ellenkező bizonyításnak helye van -, hiszen nem életszerűtlen, hogy a gyermek apja nem az anya férje, hanem egy kívülálló harmadik személy, a cél pedig mégiscsak az, hogy a jogi és a tényleges helyzet szinkronban legyen. Ez a szabály érvényes a regisztrált élettársak esetére is.
A gyermek apjának tehát azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott, vagy a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása (a továbbiakban Nyilvántartás) által igazolt élettársi kapcsolatban élt. Abban az esetben azonban, ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő alatt több férfival élt a Nyilvántartás által igazolt élettársi kapcsolatban, nem tekinthető a gyermek apjának. A vélelmezett fogamzási idő a gyermek születésének napjától visszafelé számított száznyolcvankettedik és háromszázadik nap között eltelt idő, mindkét határnap hozzászámításával . Ez a szabály is törvényi vélelem, mert bizonyítani lehet, hogy a gyermek fogamzása e vélelmezett fogamzási idő előtt vagy után történt.
Mivel korábban csak az apa személyének megállapítása okozhatott általában gondot, az anya pedig biztos volt, feltehetően fel sem merült a jogalkotóban, hogy az anya személyének vélelmezésére is szükség lehet. Az orvostudomány mai állása szerint azonban ma már a gyakorlatban nagyon is előfordulhat olyan helyzet, amikor a fenti szabály analógiájára a házasságban született gyermek anyjának a feleséget kell tekinteni.
Újabb házasság idején született gyermek
Ha a nő házasságának megszűnése után újból házasságot kötött, újabb házasságának fennállása alatt született gyermeke apjának akkor is az új férjet kell tekinteni, ha a korábbi házasság megszűnése és a gyermek születése közt háromszáz nap nem telt el. Abban az esetben, ha ez a vélelem megdőlne - és más személy apasága sem állapítható meg -, a gyermek apjának a korábbi férjet kell tekinteni .
Házasságon kívül született gyermek
Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állott házassági kötelékben, és a Nyilvántartáson alapuló apasági vélelem sem áll fenn, a gyermek apjának kell tekinteni
azt a férfit, aki a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerte el, vagy
azt, akit a bíróság jogerős ítélettel a gyermek apjának nyilvánított, vagy
a házasságról, a családról és a gyámságról szóló törvényben meghatározott feltételek esetén azt, aki a gyermek születése után az anyával házasságot kötött,
illetve azt a férfit, aki az anyával az egészségügyről szóló törvényben szabályozottak szerint lefolytatott "emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárás" sikeres volt, s ennek következtében gyermek születik."
Ó, kár :(
Felcsillant amúgy a szemem :)
Majd megtalálod, ne fáradj vele. Másnem hétfőn megtudjuk.
A törvény első verziója szerint ezt váltotta volna fel az anyakönyvi csoportnál tett nyilatkozat, de alkotmányellenesnek nyilvánították, ezért a közjegyzőnél maradt a jogkör. Az anyakönyvisekhez csak a meleg párok mennek, így bizonyos mértékig hasonló jogokat élvezhetnek, mint a hetero párok, de van pár dolog, amit nem tehetnek meg (pl. örökbefogadás).
És most visszanyalt a fagyi, ha az anyakönyviseknél lenne ez a jogkör, semmi baj nem lenne, minden papír benne lenne a számítógépeikben: a házassági anyakönyvi, az élettársi és a hajadon/elvált igazolás is, meg ugye ott kell tenni az apaságit is.
Utópia az, amire vágyunk... :(
Basszus!!!
Kell az igazolás arról, hogy a FOGANTATÁS PILLANATÁBAN a szülők nem álltak senkivel sem közjegyző által regisztrált élettársi viszonyban. Amennyiben mégis, automatikusan a nő akkori "élettársa" az apa, nem lehet apaságit tenni.
DE!!!
A nyilvántartás nemhogy nem hozzáférhető az anyakönyvi csoportnak, de nincs is, tehát nem létezik erről számítógépes adatbázis. És ha ez még nem lenne elég, a közjegyzők többsége azt sem tudja, ezt az igazolást kiadhatja-e, és megvan-e hozzá a háttere? (A riportalany 10 bp-i közjegyzőt keresett meg ezügyben.) Sőt, volt olyan, aki még nem is hallott erről a törvényről!
Az egyetlen kapu, amin el lehet intézni az ügyet, hogy az anyakönyvi csoport levelet ír a jegyzőnek, akik megküldik az igazolást - csak győzd kivárni.
És még egy csavar:
Az igazolás kiadása elvileg ingyenes, legalábbis a törvény szerint. Gyakorlatilag az van, hogy mivel az anyakönyvi csoport keresi fel a közjegyzőt, előbbinek 2000 forintot kell kérnie "munkadíjként".
A nyilvántartás meg azért nem működik, mert bár a jogi háttere megvan, a fejlesztések nem (megfelelő ütemben) történtek meg.
És ha ez még mindig nem lenne elég:
A GYÁS, GYES, CSP, stb. beadásának határideje az igény kezdeti időpontjától számított 60 nap. (Beérkezésnek az iktatás időpontja számít...) Ha késik, nagyobb időintervallumra visszamenőleg a törvény nem ad lehetőséget a juttatások és ezzel kapcsolatos jogok megítélésére.
Azért ez több mint durva!!!
Sziasztok!!!!
Látom, ti is nézitek a házon kívült!
Mi sem vagyunk házasok, sőt még csak be sem vagyunk jelentve.
Az elsőt pedig egy apasági nyilatkozattal vette a nevére az "élettársam".
Valaki megint unatkozott :(