2010 januári babavárók (beszélgetés)
Az apaságit érdemes megkérdezni egy illetékestől, mer pl. nálunk elég volt az eredeti házassági anyakönyvi kivonat, így ez miatt nem kellett szaladgálni! De annak idején úgy hallottam, hogy az anyakönyvi hivatalnál kell csináltatni az apasági nyilatkozatot és nem lehet 300 napnál régebbi, de másfél év alatt biztos ezen is változtattak már, mint mindenen, hogy az embernek még nehezebb legyen!
Tulajdonképpen ha a 24 hetet leosztod 4 héttel, pont 6 lesz az eredmény, tehát durván 6 hónapig jár! Azt hiszem ezt rendesen kiveséztük! :-)
Javítok:május 18-tól kapja.Május 17-én volt 2 éves a fiam.
hát nálunk nem egészen így van.
168 nap, vagy úgy is szokták mondani, hogy 24 hétig jár a tgyás és utána egyből a gyed, hogy ezt ki találta ki, hogy pont ennyi legyen arra kíváncsi lennék!
Mi úgy oldottuk meg,hogy apa kapja a gyest,4 órára van bejelentve.Ezt május 1-tól kapja,nekem meg onnantól volt szabi aug. 3-ig.Volt felhalmozott meg az idei.Aug. 4-től pedig táppénz szülésig.Szüléskor le kell mondanom a gyest,mert csak egy gyerekre kap támogatást az ember.A gyedem ugyanannyi lesz,mint a fiamnál volt+2 családi pótlék.
Azt ráér később csináltatni,kb az utolsó hónapban.Dokitól kell kérni valami papírt,meg be kell menni az önkormányzathoz.(nálunk gyámhivatal)Ott írni kell egy elismervényt,hogy ki az apa és azt hiszem ennyi.
A tgyás nem 6 hónapig jár?Utána gyed és gyes.
akinek kell apaságit intézni, hogy álltok vele?
hát az tényleg jobb lenne, ha addig táppénzen lehetnék, mertaz még így is több mint a gyed lesz.
Igen.És még szilveszterkor is 2-ig.Nekem nincs diplomám,de biztos lesz majd valami.Még messze van.
Nálam egyébként úgy volt, hogy megszültem és onnantól kezdve 168 napig kaptam a tgyás-t, amiből nem vonnak semmit és utána jött a Gyed, abból ugye már vonnak és most jött volna Oli 2 éves korától a Gyes, de az ugye most elmarad, mert amikor megszületik Boti baba akkor Olcsi még csak 21 hónapos lesz, úgyhogy Boti után kapom majd a pénzt!
igen én azért nem tgyás-t írtam, mert nekem szülési szabi.
Nekem meg fordítva van.Az elsőnél minden egyszerűbb volt,"csak várni kellett".Most sokat kell szaladgálnom és nyügibb is vagyok,meg nehezebb minden.De annál jobban várom.Tudom,milyen lesz és az egy csoda.
Én is eladó voltam (vagyok), de nálunk is elég hülye munkaidő van! Hétvége alig szabad, december 24-én is dolgozni kell! Katasztrófa! Én is mással szeretnék foglalkozni, ha eljön az idő, hogy vissza kell mennem dolgozni! Pont akkor diplomáztam le, amikor Olivérrel terhes lettem, úgyhogy örülnék, ha egy olyan munkát tudnék találni, amiért tulajdonképpen tanultam!
Annak idején s azülés napjától voltam én is szülési szabin, addig táppénzen voltam, így jobban jár az ember lánya szerintem is!
Áááá!Azt nem lehetett bírni,üzletben voltam eladó,délre jött egy váltótárs,de csak ebédidőre ülhettem le.9-10 hetesen mentem táppénzre.És oda majd vissza sem tudok majd menni,mert egy hónapban egy szabad hétvégénk volt,a többi meg össze-vissza.Gyerek mellett nem lehet ilyen munkát vállalni.
Sziasztok!
Az első terhességemnél én is csak addig dolgoztam amíg 3 hónapos terhes lettem, utána táppénzre mentem, nem bírtam volna tovább, mert nekem is álló munkám volt, ahol sokszor az erőmre is szükség volt, de hát terhesen nem akartam emelgetni!
Meg hát nem mondom, hogy a munka szüneteltetése is jól esett, mert kicsit bele voltam fásulva!
Ezt a terhességet szinte észre sem vettem eddig! Mindjárt 26 hetes terhes leszek és úgy elrepült mint a villám! OLivérnél azért jobban figyeltünk! Ezen a héten mi fog történni vele, stb. Most sokszor időm sincs odafigyelni rá, néha úgy veszem észre magam, hogy a pocim picit megfájdul, jelezvén, hogy elég volt pihenj egy kicsit! :-)
A szülési szabit a szülés előtt 4 héttel LEHET elkezdeni.Szóval nem kötelező, csak lehet.Nekem azt mondták, hogy minek rövidítsem meg magam, ha másképp is meg lehet oldani.Minél előbb kezded a szülési szabit, annál előbb jön a gyed és a gyes.
Még azt olvastam most, hogy a tgyás a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár, vagyis 24 hónapig.
kisgyrekkel persze, hogy más. az első terhességnél sem tudtál akkor dolgozni?
:) én is így tervezem, de valahonnan azt hallottam, hogy a szülést megelőző azt hiszem 4 héttel már a szülés szabit kell kivenni és nem lehet simán betegállományba menni. nekem is kiszámolták, de nekem még úgy ha idén megszülök, ha csak jövőre akkor kevesbb pénzt kapok sajna.
Nekem is idősebbek pattantak fel rögtön, a fiatal inkább kifelé nézett az ablakon, mintha nem venne észre...
November 30-ig.Decembertől már otthon akarok maradni.1 hónap csak elég lesz kipihenni magam, felkészülni a babára.Decemberben kiveszem a szabimat, utána amíg nem szülök addig a betegszabit.Szülés után pedig a tgyás-t.Én már mindent kiszámoltattam, megbeszéltem a bérosztállyal.
Sziasztok!
Én nem tudnék dolgozni terhesen,egyrészt,mert állómunkám volt,másrészt,mert a fiam kitölti (szerencsére) minden percemet.Viszont az a szerencsém,hogy nagyon rendesek a cégnél,és még azt is kiszámolták,hogy járnék jobban,ha teherbe esnék.Úgyhogy még mindig munkaviszony alatt állok.Sajnos nagyon ritka az ilyen munkáltató.Valahol egyből elküldenek,amint megtudják,hogy terhes vagy.
Tényleg,meddig dolgoztok majd?
Nekem sem adták át a helyet a buszon a múlthéten,de 2 idős hölgy átadta volna,csak mondtam nekik,hogy maradjanak,nehogy már az öregek adják át a helyet!Ja és teli volt a busz fiatalokkal.Nem baj,lesznek még ők is terhesek,vagy betegek.Én ezzel nyugtatom magam.
Sziasztok!
Presike jó a munkahelyed. BKV-s élmény csoda nekem eddig talán 1x adták át a helyet, semmi több, pedig délutánonként bkv-zok.
Meddig tervezed a munkát?
Szép napot mindenkinek!Van itt valaki egyáltalán?
Én tegnap este 11-ig voltam a munkahelyemen(túlóra) és most mindjárt elalszom.
Tegnap elfelejtettem megírni, hogy milyen pozitív élmények értek az orvoshoz menet.Nem hiszitek el, de a BKV bármelyik járművére éppen csak felszálltam mindig rögtön valaki felpattant és átadta a helyét.Tök jól esett.
Mi sem oltatjuk be magunkat, mert egyrészt nem bízom az oltóanyagban. Egy kismamának, majd hogy nem egy aszpirint sem szabad bevennie, mert terheseken nem tesztelik, akkor egy oltással, amibe legyengített vírus van, azzal mi van? Hogyan tesztelték kismamákon? Szóval én kihagyom. Egyébként is egész nap itthon vagyunk, inkább megelőzünk és kerüljük a tömeget.
Sziasztok!
Padrika:megnéztem,szép pocak!:)
Én sem oltatom be magamat sem és a kisfiamat sem,mert inkább annak ajánlják,aki amúgy is beteges és nem olyan jó az immunrendszere.Az én fiam még eddig nem is volt komoly beteg,néha egy kis orrfújás,ennyi.Tavaly én is kérdeztem a dokinőt,hogy beoltassam-e,ő mondta,hogy ne,mert többet ártok vele,mint amennyit használna.Ezek az ellenszerek tartalmaznak egy kis influenzát is,azért,hogy legyen ellenálló képesség.És ettől lehetünk akár betegek is.Miért kockáztassam,hogy az egészséges kisfiam beteg legyen?Nekem ez az álláspontom.:)
Én a 21. héten voltam cukorvizsgálaton,csodálkoztam is,miért ilyen hamar,de hát ugye a doki tudja.:)
További ajánlott fórumok: