2008 augusztusi babavárók (beszélgetés)
Hát az őssejt levétellel mi sem számolunk, de ez az önkéntes donorság viszont érdekes. szerintetek van ilyen Magyarországon is? mert ha tényleg valaki életét megmentheti ez az anyag, és mi nem engedhetjük meg, hogy elrakassuk, akkor miért ne adnánk oda? Ez olyasmi szerintem mint a véradás... És őszintén szólva, ha lenne annyi pénzem sem tetetném el. Mert ez kb oda vezet, hogy születése után tegyük a gyerekeket elszeparált burokba, és akkor tuti nem éri semmilyen baj... Nekem az élet valahogy nem erről szól. (mármint nem arról, h a születéskor azon filózom, hogy leukémiás lesz-e, vagy esetleg daganatos stb.)
A gyógyszeres témáról: én írtam régebben, h a tesómnak is pont ez volt a baja a Gravidával, ő abba hagyta (tavaly nyáron szült), de nekem pl 100%osan bevált. Szóval ez tényleg alkati kérdés.
A húsról: nekem azt mondta védőnőm, h heti háromszor minimum enni kell húst. Hát nekem ez egy iszonyatos kín kb. A terhesség előtt sem voltam nagy hús párti, de most aztán... általában már a szaguktól annyira undorodom, h alig bírom letuszkolni a torkomon. De legalább tejtermékeket rendesen fogyasztok, mert azt kívánom is. Azért próbálkozom mindig valami kis hússal, de utána még rágondolnom is rossz...
Igen gondoltam, viszont mégiscsak te találtál rá és közzé is tetted számunkra, ilyen szempontból te vagy a "szerző"-mint a cikk megszerzője.
Amúgy az őssejtes dolgon járt az agyam és ha ezt az összeget ajándékba kapnám valőszínű akkor sem tenném meg ezt a lépést, mivel ez olyan furának tűnik nekem, hogy már a megszületésekor arra kell gondoljak hogy mi fog történni egy esetleges betegségnél, úgy gondodlom hogy minden kockázati tényezőt nem tudunk kiszűrni a megszületendő illetve majdan felnővő gyermekeink életéből,ezt vagy elfogadja az ember vagy nem.A kisebbik fiamnak elmeszesedett a dobhártyája 12 éves korára teljesen , ez már kiderült 1 évesen hogy cserélni kell majd, ám ne lehetett addig amíg nem éri el azt a kort hogy értelmesen el tudja viselni az utókezeléseket, így 11 évig metanultunk evvel a betegséggel együtt élni,a végére már egy fióknyi speciálisan legyártott füldugónk volt,mert egy csepp víz sem mehetett a beteg fülébe.Elfogadtuk hogy ez van ennek megfelelően éltünk.Nem volt ilyen könnyű mint leírni.
Nem a beírást egy oldalon találtam, nem én vagyok a szerző, de érdekesnek találtam.
A köldökzyínór vérvétel már felmerült másnál, ezért írtam be, én is csóri falun élő leányka vagyok nyugi....
Eracica köszi az infókat, igazán tanulságosak.Az őssejt téma asszem minket nem fog érinteni, ugyan nem abba a rétegbe tartozunk gazdaságilag akiknél forintra ki vannak számolva a havi kiadások mert akkor nem is vállatam volna a harmadik babát,ám lesz más helye annak a pénznek, viszont a vitaminos leírásod nagyon érdekes és tanulságos, engem nagyon megfogott mivel odafigyelek a vitaminbevitelemre, és ezek a tünetek nálam is jelentkeztek amelyek nálad.
Amit még észrevettem magamon, hogy a terhesség előtt már gyerekkorom óta nem szerettem a húsos ételeket, inkább zöldséges voltam, most viszont kívánom a húsféléket, ennek is lehet jelentősége talán a szervezetem jelez valami felé.
Találtam egy számomra elég megtöbbentő cikket az ősjtekkel kapcsolatban, véleményt direkt nem írok, mindenki értelmezze úgy, ahogy akarja:
"Háromszázötvenezer forint. (A tarifa a három szolgáltató egyikénél kicsikét alacsonyabb.) Ennyit kell fizetni azért, hogy gyermekünk köldökzsinórvérből nyert őssejtjei húsz évre egy bank fagyasztójába kerüljenek.
A szülő a legjobbat akarja. Tegyük fel, meggyőződése is, hogy az őssejtkutatás a jövő orvoslását alapvetően megváltoztatja. Ha azonban előteremthetetlenül nagy pénz neki a háromszázötvenezer forint, akkor nem kérdés, mi lesz a köldökzsinórvér sorsa. (Orvosi hulladékként végzi.) Ha a családnak meg se kottyan egy ekkora kiadás, és a szándék is adott, akkor megint csak nincs dilemma. Jellemezően azoknál a családoknál okoz gondot a döntés („levetessük vagy sem?”), akik valahogy csak-csak elő tudják teremteni az összeget, ám jelentős érvágásnak számít ahhoz, hogy ne gondolkodjanak el rajta, vajon tényleg a gyereknek hoz hasznot a betét vagy inkább a banknak?
Tényleg csak újszülött véréből nyerhető?
Az őssejttároló magánbankok úgy hirdetik szolgáltatásukat, mint páratlan lehetőséget, amelyet ha az ember nem használ ki, nincs módja repetázni. Ez annyiban igaz is, hogy a köldökzsinórvért valóban csak a születés után közvetlenül lehet levenni. Az viszont nagy tévedés, sokak tévhite, hogy őssejtek később nincsenek az ember szervezetében!
Nem árt tisztázni, milyen sejtekről is beszélünk voltaképpen. A fogantatás utáni tizenöt napon át a magzatkezdemény még olyan sejtekből áll, amelyekből bármilyen sejt- és szövettípus kialakulhat. Ezekben az őssejtekben még minden genetikai információ hasznosulhat, válhatnak például a máj-, a hasnyálmirigy vagy a csontvelői vérképzés sejtjévé. Elvileg tehát bármi lehet belőlük – de csak elvileg. Hisz számtalan feltétele van a differenciálódásnak.
Őssejteket később, a kifejlődött szervezetben, a vérben, a csontvelőben is találunk, jellemző rájuk, hogy olyan sejtekké alakulnak, amilyen szöveti környezetbe kerülnek. (Így például az agyban idegsejtté lesznek.) A feladatuk az, hogy a sérült sejteket pótolják, regenerálják. Ha azonban egy adott terület károsodása elér egy bizonyos mértéket, a meglévő őssejtek már nem képesek visszaállítani a hibátlan működést. Ilyenkor juthat szerephez (leginkább a jövőben) az őssejtbeültetés.
Életbiztosítás?
Őssejtek tehát nem kizárólag embriókból vagy közvetlenül a szülés után a köldökzsinórvérből nyerhetők! Igaz, minőségileg optimális őssejtforrás a köldökzsinórvér (ahogy öregszünk, egyre kevesebb a jó minőségű őssejt), és ha transzplantációra van szükség, a bankokban viszonylag gyorsan hozzáférhető – ez olykor életkérdés. (Felhasználhatósága azonban korlátozott, de erről még ejtünk szót.)
A köldökzsinórvérből nyert őssejtek tárolásnak kétféle lehetősége van. Az úgynevezett szolidáris donorbankoknál az anya térítésmentesen lemond újszülött gyermeke köldökzsinórvéréről a köz javára. A transzplantáció pedig a nemzetközi szabályok szerint történik, akár a csontvelő vagy az emberi szervek: vese, hasnyálmirigy, máj vagy szív esetében. Ma már több tízezer őssejteket tartalmazó egységet őriznek Európa-szerte és az Egyesült Államokban.
Emellett működnek magánbankok is, ahol saját célra, borsos áron ki-ki tároltathatja gyermeke őssejtjeit.
A gond az, hogy sok szülő azt hiszi, minden bajtól megóvhatja egy ilyen letét a gyermekét. Holott még a legoptimistább kutatók sem tagadják, hogy ez illúzió.
Mire használható ma az őssejt?
1988-ban volt az első sikeres köldökzsinórvérből nyert őssejt-transzplantáció. Azóta több ezer ilyen beavatkozás történt.
– Ma még csak csontvelő-elégtelenség esetén alkalmazzák, a leukémia egyes változatainál vagy vérképzési zavarokban – mondja dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának sebésze.
– A többi eljárás legfeljebb kísérleti szakaszban van. Ez azt jelenti, hogy ma a köldökzsinórvérből saját használatra levett őssejtek csupán a már említett betegségekben használhatók, és mennyiségi szempontból csak nagyjából négyéves korig elegendők. Szerencsére annak a valószínűsége, hogy a gyermeket egy ilyen betegség támadja meg, kicsi.
Lázas kutatások világszerte
A kutatók reményei szerint majdan olyan betegségek válnak az őssejtterápiának köszönhetően gyógyíthatóvá, mint a sclerosis multiplex, az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, az izomsorvadás vagy a Parkinson-kór. Sokan bizakodók a tekintetben is, hogy megvalósul a szövetek mesterséges differenciáltatása, azaz elpusztult szövetek, szervek helyére képezhető új. Világszerte folynak kutatások. A szívizom, az idegszövet, a porcszövet pótlását már embereken is próbálták.
Őssejtterápiával lábra állított gerincvelősérültek – a bulvársajtó időről időre beszámol a szakemberek többsége által megkérdőjelezett eredményekről. A legnagyobb probléma az, hogy egyelőre nem lehet egyértelmű választ adni arra a kérdésre: túlértékeljük az őssejtek jelentőségét vagy épp ellenkezőleg: alábecsüljük?
Köldökzsinórvér pro és kontra
Pro
· A saját köldökzsinórvérből nyert őssejtek felhasználása az idegentől származó őssejtekhez viszonyítva biztonságosabb. Immunológiai azonosság (amelyre 25% az esély) esetén a családtagok gyógyítása esetén is igaz ez. Mindenképpen indokolt a köldökzsinórvér gyűjtése egy egészséges újszülöttől, ha a családban egy másik gyermeknek sürgős transzplantációra van szüksége. (Ilyenkor a hematológus lép kapcsolatba a köldökzsinórvér-bankokkal a gyűjtés céljából.)
· A beültetés sikeressége leginkább az immunrendszer sajátosságaitól függ. A kísérletek alapján a köldökzsinórvérből nyert őssejtek más személybe történő beültetése a hagyományos csontvelő-transzplantációhoz képest kevesebbszer vezet kilökődéshez, amely életveszélyes szövődmény.
· A köldökzsinórvér gyűjtése, szemben a csontvelőlevétellel, a donornak semmilyen kellemetlenséget nem okoz. És míg egy önkéntes csontvelődonor sejtjeihez különböző okokból (aktuális egészségügyi állapot, megváltozott szándék stb.) sokszor hónapokig tart hozzájutni, a köldökzsinórvér-bankbetét rendelkezésre áll, napok alatt megérkezhet.
Kontra
· Az őssejt nem „csodafegyver”, a sikeres sejtpótlást, azaz a gyógyulást sokféle tényező befolyásolja, például a betegség súlyossági foka vagy a donor őssejtek mennyisége. A beültetett sejteknek meg kell tapadniuk, hogy feladatukat elvégezhessék. A megtapadás sikerét a sejtszám befolyásolja. Ma a szakemberek többsége egyetért abban, hogy az alig egy decinyi köldökzsinórvérből nyerhető őssejtek egy legfeljebb húsz, más források szerint negyven-ötven kilós embernél elegendők. (Bár végeztek már sikeres transzplantációt ennél súlyosabb személyeknél is, és kutatják az őssejtek mesterséges szaporításának lehetőségét.)
· Ha egy adott betegség genetikai eredetű, akkor őssejtjeink is hordozzák a hibás gént. Ha tehát felhasználjuk őket, egy idő után újra jelentkezik a betegség. Ez csak génsebészeti eljárással előzhető meg – a kutatások folynak ezen a téren.
· Az esetek 8-10%-ban nem sikeres a köldökzsinórvér-levétel. Mert nem elég a levett vér mennyisége, vagy a sejtszám kevés. Ennek oka lehet például a rövid vagy vékony köldökzsinór, a kicsi vagy elöregedett méhlepény. Ilyenkor a magánbankkal kötött szerződés érvényét veszti, viszont a mintavételi szett költségét nem térítik – ez ötvenezer forint."
Most bemásolom valaki tapasztalatát a terhesvitaminnal kapcsolatban, érdemes végigolvasni, hátha másnál is előfordult:
"Már sokszor meséltem arról, hogy Ká és én tudatosan készültünk a gyermekvállalásra, de nem tértem ki a magzatvédő vitaminokkal kapcsolatban felmerült kérdéskörre. Programunk egyik fontos lépése ugyanis az volt, hogy a tervezett októberi fogantatás előtt 3 hónappal, azaz júliustól magzatvédő vitamint kezdtem el szedni.
A termék nevét azért nem írom le, mert nem szeretnék általánosítani, sem ítélkezni, hisz nem ez a dolgom. No, de menjünk csak szépen tovább a történetben, és akkor kiderül, miről beszélek!
Korábban is szedtem különféle vitaminkészítményeket, ám azokat mindig célzottan valamilyen probléma megelőzésére illetve elhárítására (pl. allergia, fejfájás, érfalak erősítése, emésztés és anyagcsere harmonizálása, stb.) kaptam, így azt hiszem, elég jó kondícióban kezdtem meg a nyarat. Ennek ellenére az orvosunk (a sokszor emlegetett biorezonanciás doki) azt mondta, hogy a magzatvédő vitaminnal való feltöltekezés kiemelten fontos, hiszen a Pici olyan mértékben fogja magához venni a felhalmozott tartalékaimat, hogy mire észbe kapok, már lehet, hogy egyes nyomelemekből hiányom is lesz. Megbeszéltük, hogy ezeket majd menet közben friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, illetve fehérjékkel és szénhidrátokkal pótoljuk, illetve ha szükséges, néhány természetes alapú készítménnyel támogatjuk.
Megvettük tehát életem első magzatvédő vitamin készítményét, amelyet heti 2-3 alkalommal szedni kezdtem. Az eredmény már 3 hét után éreztette hatását: pokoli fejfájás és székrekedés kezdett el gyötörni, és gyakran úgy éreztem, mintha soha véget nem érő gyomorrontásom lenne. Kis szünetet tartottam, majd újra szedni kezdtem, de a problémák újra - ám ezúttal sokkal erősebben - jelentkeztek. Felhívtam a biorezonanciás dokit, és elmeséltem neki a panaszaimat. Azt mondta, menjünk be hozzá, hogy megnézze, mi okozza a rosszulléteket. (Lelkemre kötötte, hogy a tablettákat is vigyem.)
A biorezonanciás gép fél óra múlva csilingelő szignállal jelezte, hogy megvan az eredmény. A panaszlistám lesújtó volt: B6, B11, B12-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, D-vitamin hiány, cinkhiány, magnéziumhiány, kalciumhiány...
- Hogy lehet ez, amikor már 2 hónapja magzatvédő vitamint szedek? - csattantam fel ingerülten.
- A magzatvédő vitaminok igen hasznosak, hiszen nagy szerepük van abban, hogy megelőzzék a magzat esetleges fejlődési rendellenességeit a terhesség első 3 hónapjában, de nem minden készítmény felel meg minden embernek - válaszolt szelíden az orvos. - Például ez a készítmény, amit magával hozott remekül beválik másoknak, de vitaminhiányt okoz Önnek - magyarázta. Minden készítmény más-más hordozóanyagot tartalmaz, ami vagy beválik, vagy nem. Ha nem válik be, az alkotóelemek nem tudnak felszívódni, és idővel hiányállapot lép fel.
- Ezek szerint feleslegesen szedtem a magzatvédőt? - kérdeztem csüggedten.
- Ezt a fajtát minden bizonnyal - válaszolt a doki. - Úgy tűnik, "nem szereti" a szervezete. De ne csüggedjen, biztosan van olyan készítmény, amely megfelel az Ön szervezetének.
- És a fejfájás? A székrekedés? Az is ettől van?
- Utóbbi minden bizonnyal, előbbi pedig a magnézium és a B-vitamin hiányától. Ezeket kellene mielőbb pótolnia.
Most térnék vissza arra, hogy miért nem említettem a magzatvédő vitamin nevét, bár reményeim szerint a történetből is kiderült, hogy attól, hogy nekem kifejezetten ártott, másoknak éppenséggel lehet, hogy csodásan bevált. Ugyanakkor könnyen meglehet, hogy az általam a későbbiekben szedett készítmények, amik nekem 100%-osan beváltak, másnál ugyanilyen hiányállapotot idéznének elő. Éppen ezért azt gondolom, időt és energiát kell szánnunk arra, hogy időben "leteszteljük", hogy melyik készítmény a legalkalmasabb a szervezetünk számára. Érdemes kikérdezni a gyerekes barátnőket, kolléganőket, szomszédokat és ismerősöket, hogy ki mit szedett, mi volt a tapasztalata, mi vált be és mi nem esett jól neki.
Megállapodtunk abban, hogy a következő hetekben csökkenteni fogom a sajtok és a tejtermékek fogyasztását (mert a gép fehérje felszívódási zavart jelzett), a megbeszélt készítményekkel feltöltöm a vitaminraktáraimat, sokkal több vizet iszom, és lúgosítok. Ezen kívül kaptam egy algát tartalmazó ivólevet, amiből minden nap 2 evőkanállal kellett bevennem, és amely - elsőre bizarr neve ellenére - rendkívül finom (és mint utólag kiderült, hatékony is).
Ezek után repültek a hetek. A panaszaim kb. 2 hét alatt teljesen megszűntek, újra egészségesnek és fittnek éreztem magam. Minden létező szakirodalmat elolvastam a fogantatásról, a nyomelemekről, a vitaminokról és a megfelelő táplálkozásról. (Itt kell megjegyeznem, hogy a nőgyógyászom szerint káros a sok szakirodalom olvasás... de majd a későbbiekben kiderül, hogy miért...) Ezek értelmében kiderült, hogy az első 3 hónapban a folsav bevitele a legfontosabb.
Amit a folsavról tudni érdemes
A B11-vitamin (folát-folsav, vízoldékony)
A folsav egy hőre és fényre érzékeny, vízben oldódó B-vitamin. A különböző B-vitaminok nagyon fontos szerepet játszanak a magzat korai fejlődésében. Igen fontos a terhesség egész ideje alatt, de az embrionális fejlődés szakaszában a legfontosabb, ezért kell már az anyaságra való felkészüléskor gondoskodni az anyai szervezet folsavval való ellátásáról. A folsav hiány fejlődési rendellenességet okoz, vetéléshez, koraszüléshez vezethet. Napi adagja 0,7 mg.
Sok folsavat tartalmaz a máj, a rozskenyér, paraj, brokkoli, zöldbab, kelbimbó, gomba, tojássárgája, sütőtök.
A folsav hőre érzékeny, ezért inkább nyersen fogyasztható élelmiszerekkel lehet biztosítani: dió, mogyoró, mák, paradicsom, zöldpaprika, hónapos retek, fejessaláta, cékla, uborka, sárgadinnye.
Forrás: Devics Józsefné: Várandós kismamák életmódja, étrendje
Végül a Jóisten bölcsességével zárnám a napot, aki úgy teremtette meg a nőt, a leendő édesanyát, hogy az adott pillanatban meghallja és megérezze azt, ami számára és születendő kisbabája számára a legfontosabb.
Azt hiszem, nem véletlen, hogy az első hetekben megmagyarázhatatlanul kívántam reggelente a paprikát, paradicsomot, zöld salátát, uborkát és a tojást. S hogy mi a magyarázat erre? Nevezhetjük kívánóságnak vagy ösztönnek, de nekem jobban tetszik így: angyali sugallatok, amivel a Mindenható és mennyei serege a leendő édesanyákat - így engem is - segített, hogy küldetésemet biztonsággal teljesíteni tudjam..."
Sziasztok! Én az elsőnél a 7. hónapban szédültem, lehet, hogy vashiány volt, aztán el is múlt, de onnantól kezdeve egyre jobban zsibbadtam a sok víz miatt, az nagyon rossz volt. Így az elején nem tudom, mitől lehet zsibbadás, szédülésem vashiánykor szokott lenni, lehet, hogy azt kell ellenőrizni. Alacsony vérnyomásra ugye gyógyszer nincs: mozogni, sósabban enni...
A védőnőt ne is mondjátok, már korábban leírtam, megint futkozhatok egy beutalóval a doki után..............szörnyű.
Szia!
Próbálj meg nem aggódni, remélem, sikerül... én olyasmit olvastam, h a méhszáj időnként enged a megnövekedett méhűri nyomásnak és egy kicsit kinyílik. Nővéremnek is ez volt, és aztán neki bevarrták a méhszáját, amit aztán szüléskor szétvágtak. És persze nem lett semmi baja a babának. Szóval nyugi, és pihenés ez a legfontosabb.
Csajok ma a doki azt mondta hogy 2100-ra vagyok nyitva és ez nem jó, de nem adott érthető magyarázatot hogy mitől lehet.Van valami infótok erről?Kicsit megijesztett,annyit mondott hogy nem emelhetek semmit, és többet pihenjek, de ezzel valahogy nem nyugtatott meg.
Különben láttam a kis tökmagot úgy ficánkolt hogy alig tudta megnézni az UH-n, de a kis szívecskéje vert rendesen.Jó volt látni csak az állandó mozgástól rosszúl látszódott, és most hasi Uh-t csinált nem pedig hüvelyit mint 7 hetesen.Amúgy asszem ma az első nap hetek óta hogy nem kerülget a hányinger, és végre jóízűen tudtam kajálni mindenfélét.
Szoval a szokasos.Sajna nincs idom utanaolvasni,hogy mi van otthon,csak ritkan.A csaladtol tudunk meg mindent,skype-on beszelunk veluk.Ne bosszankodj!Artalmas!
Mindig a penz!Mi is elgondolkodtunk rajta,mi lenne,ha itt maradnank,persze hogy a penz miatt.Csak huzodozok az itteni szulestol.Itt ket oraval a szules utan,ha renbe tettek,mar ki is dobnak.Ez nekem eleg morbid!:(
miért, hát miért? pénzért:-))) fizetésemelés,stb...
de próbálok nem bosszankodni..
Ani ani szerintem is menj dokihoz!En is hetfon megemlitem a dokinak,mert egyre tobbet szedulok.Pedig mult heten mertek a vernyomasom es akkor rendben volt.De 14 evesen volt vele gondom,alacsony volt,amibol kikezeltek.Ez nem jatek!
Remelem mindenki jol van!
Ja,es latom vonatsztrajk van.Kitartas a vonattal utazoknak!Miert sztrajkolnak?
én is tök jól vagyok, de ma a vonaton basszus elaludtam, pedig már tudok cappucino-t is inni délután, dehát igy is...
de most biztos a vérnyomásom magas, mert rohadt ideges vagyok a vonatsztrájk miatt..:-(((
Én is nagyon fáradt vagyok egész nap. Bárhol, bármikor el tudnék aludni...
Mi az Istenhegyin kaptunk DVD-t és három képet is az integrált teszt keretében.
Csajok, ti jól vagytok? Mindenkivel minden oké?
Nekem azon kívül, hogy majd elalszok, nincs semmi bajom. Nem tudom, hol késik nálam az a 2. trimeszterre ígért nagy pörgés és aktivitás...
én csak képet kaptam, asszem a DVD-ért külön kell fizetni...
nekem a Flórián egyszerűbb volt, mert itt dolgozom az Árpád-hídnál, és csak kiugrottam délután... de aztán majd 3-4hét múlva már a párommal jövök majd, azt mondták, hogy késő este is elvállalnak...
Szerintem is menj dokihoz. De legalábbis hívd fel, hogy milyen problémád van (a körzetit, vagy a nőgyógyászodat is akár), aztán majd megmondják mi legyen és ki vizsgáljon meg.
A védőnőm azt mondja, hogy problémamamentes terhességnél nincs vérezgetés, (a zsibbadást nem tudom hogy mondta-e), görcsölés, stb., úgyhogy ha bármi nem megszokottat észlelünk, mindenképpen beszéljünk orvossal. Nyugi azért, egyáltalán nem biztos, hogy bármi gond lenne, de ha tüneteid vannak, akkor esetleg jobban oda kell figyelniük rád, így mindenképpen szólj valami orvosfélének.
Na képzeljétek, bejelentkeztem integrált tesztre, de mégse a Flóriánhoz megyünk, mert ott csak szerdán van, a férjecském meg olyankor vidéken van. Úgyhogy holnap délután f5-re megyünk Dunakeszire. Már nagyon várom!
R75! Te kaptál DVD-t vagy CD-t is, vagy csak képet? Felveszik a 4D-t, ha kérem?
Szia!Én is arra gondolok hogy a vérnyomásoddal lehet gond, talán időnként leesik túl alacsonyra.Ez
nálam is probléma a védőnő majd leesett a székéről mikor az enyémet mérte 90/60 volt, és ez bizony alacsony, de nem bírok kávét inni, mert nagyon nem kívánom.Nekem a terhességem előtt is mindig alacsony volt,csak akkor még ittam napi 1-2 kávét és az jót tett neki.Azonban a zsibbadás nálam nincs jelen, csak a szédelgés időnként.Asszem nem ártana orvoshoz menni.Jobbulást!
még nem mérték mióta babás vagyok.
Bár tény, hogy mindig nagyon alacsony volt...
Szia!
És vajon milyen dokihoz menjek karzsibbadással?
A körzetihez?