Paleolit táplálkozás (beszélgetős fórum)
Gabona nemesítés fő célja ma a minél nagyobb sikértartalom. Sikérben van a glutén ls gliadin. Az utóbbi évtizedekbenis jelentősen nőtt a sikértartalom. Az ősi gabonafajták mér nem is léteznek.
Az meg, hogy miért a gabona, meg ahüvelyesek terjedtek?Mert az emberek városokba települtek, háborúzni mentek, nem volt mindig lehetőség hogy friss ételhez jussanak. Ezek táplálóak voltak, és megoldok az élelmezést ínséges időkben is. Akár évekig is tárolhatók voltak, pl. Egyiptomban a szárazabb éveket is átvészelhették általuk. és nyilván minél több gabona állt rendelkezésre annál jobban szaporodhatott a népesség is.
A földművelés egyébkéntnem volt annyira népszerű, inkább kényszer volt, ezt onnan valószínűsítik, hogy csak nagyon lassan terjedt előre Észak felé..
jaj, kedvenc temam, egy idoben sokat kutattam.
de a wikiben is van egy jo tablazat:
egyebkent meg ugy van, ahogy Lillus mondja, az atlag nem sokat jelent a higienes korulmenyek, orvostudomany szintjemiatt (a korabbi evszazadokban). Akik meghaltak azok koran meghaltak, viszont akik tuleltek egy kritikus eletkort azon mar nagyon sokaig eltek.
Nem az átlagéletkort szokták megnézni, mert az alacsony ui. náluk nagy a csecsemőhalandóság. De az mindenhol magas lenne, ha nem lenne a fejlett orvosi ellátás, higiénia stb. ami ababákat megmenti.
Viszont aki túléli a csecsemőkort azok között a halálozás leggyakoribb időpontja a 70 éves kor köról van. És még utána is élnek.... Azért az ő életük sem stersszmentes, csak őrájuk nem a civilizációs stresszek hatnak
Gyümölcs témában - épp most olvastam a tények-tévhiteken:
"a cukorterhelés azoknál javult a legnagyobb mértékben, akik a legtöbb káliumot ürítették (ami a legtöbb zöldség és gyümölcsfogyasztásra utal)"
ha ez megnyugtat valakit :)
A lila szakácskönyvben van szó erről, valójában volt olyan búzafajta, ami nem is tartalmazott alfa-gliadint (remélem jót írok), de pont azokat nemesítették, amik tartalmazták, mert a fehérjetartalmat és a "nyúlósságot" akarták növelni.
A változatosság szerintem itt is fontos, így szerintem nem a legjobb, ha napi szinten ugyanazokat a kajákat fogyasztjuk. Pont most olvastam a probiotikumokról a tények-tévhiteken, és valójában az is fontos lenne, hogy minél több féle zöldséget és gyümölcsöt együnk, nem csak a mennyiség.
Amúgy simán el tudom képzelni, hogy mondjuk annó rátaláltak egy bokornyi gyümölcsre, akkor 2 napig azt ették :)
Persze, hogy kisebbek voltak. Ha csak azt nézem, hogy mi is kisebbek vagyunk a gyerekeinknél...
Hüvelyesek is teremtek és gabonaszerűségek is. Nyilván nem kilószámra ették, de bizonyára ették őket, különben mi a bánatért akarták volna éppen ezeket termeszteni tömegesen?
Ők pont stesszmentes életet folytatnak.
Emlékszel, hogy mennyi az átlagéletkoruk (csak kíváncsiság, mert nem tudom)?
Valahol azt olvastam, hogy tulajdonképpen az agyonnemesített búzával van baj, nem önmagában a búzával. Csak ugye már nem is lehet mást kapni, mert a tömegtermelést az új fajták szolgálják.
Egyébként nem arra gondoltam az elérhetőségnél, hogy melyik hónapban, mit ettek.
Hanem azon tűnődtem, hogy mennyire van rendjén mondnjuk napi szinten pl. mákot enni meg ilyesmi.
Az egy dolog, hogy fel tudod dolgozni, de kérdés, hogy napi szinten fogyasztva is ok-e.
Nem vagyok orvos, csak egy sima user. Én csak tapasztalati úton tudom. Nekem így működik.
Ha (hús, kolbász...bármi )evés után ettem a gyümölcsöt akkor utána hamar éhes lettem. Így biztosan nem jó.
Ha a gyümölcs után ettem kolbit...stb akkor abból sokkal többet ettem (többet kívántam belőle). Ha együtt eszem akkor az étel 85-90%-a gyümölcs és 10-15% az egyéb.
Szezonban mindig dinnyét, barackot, szilvát ettem köretként. Most leginkább almát és körtét, néha banánt és ezek bármilyen kombinációját.
Elmira biztos remekul foz es jo otleteket ad es ez lehet csak az en hulyesegem, de egyszeruen talalhatna, fotozhatna szebben is. A legegyszerubb etelt is lehet ugy talalni, disziteni, fotozni, hogy azt el akarjak kesziteni, a blogjan ezt nem erzem.
De ez biztos csak nekem zavaro.
Kipróbáltam a zöldséges fasirtot,amit a múltkor valaki ajánlott itt.
Tényleg finom,a családomnak nagyon ízlett.
A mozgáshoz és az izomépítéshez annyit, hogy én is csak most kezdtem a mozgást. Amikor paleózni kezdtem akkor volt egy leszakadt achilles és egy fájó térdizület, így mozgás nuku. Most már minden nap mozgok amitől tényleg nő az izomtömeg, de azt első 27 kiló leadásánál hat hétig semmi mozgás, utána napi 40-50 perc séta ment.
Idén januártól már napi 28km bringázás van (nekem)egyre erősebb tempóval(jelenleg 50 perc alatt perc alatt sikerül)
Hát kinek mennyi, én reméltem, hogy gyorsabban rendbejön. És még mindig nem merem elkiabálni...
Neked kicsit sem javult az egy hónap alatt?
Nyilván, de itt nem az a lényeg, hogy melyik hónapban mit ehettek, hanem az, hogy a szervezeted mit képes feldolgozni, és mit nem.
A mai gyümölcsök mind nemesítettek, akkoriban nyilván csak az őseiknek az ősei léteztek kis nyamvadt vad gyümölcsök formájában, de a gyümölcsben található vegyületek azok nem változnak. Viszont a gabona fehérjéivel nem találkozhattunk soha, így azok lebontására nincsenek enzimjeink, és nem tud a szervezet elbánni vele. Persze szokták mondani, hogy az ősember is evett őskenyeret, de ha láttál csak 50 évvel ezelőtti árpakalászt és egy mait, azok között is fényév a különbség, hát még azok a gabonák milyenek lehettek amikhez az ősember hozzájutott, ha egyáltalán pazaorlt rá időt.
Persze megteheted ma is, hogy csak azt eszel ilyenkor, ami terem, vagy eltartható (gyökérzöldség, alma) meg húst, és magokat, de itt nem ez a lényeg, hanem az, hogy a szervezeted mit tud feldolgozni és mit nem
Köszönöm. A kutyák is paleosok!!!
A pizzát sajnos a nem paleos férjem ette el előlem, de legalább ő volt a tesztalany.
Gondolkodom. A leírásodból azt lehet tudni, hogy mit nem ettek. De az nem feltétlenül válaszolja meg azt, hogy mit ettek :)
Arról nem is beszélve, hogy nem létezik, hogy mindig minden rendelkezésre állt, mint manapság.
Persze, közben megnövekedett az energiaszükségletünk is, meg van egy csomó más változás is, amit valahogy ki kell küszöbölni (pl. stressz).
Itt nem az a lényeg, hogy rekonstruáljuk mit ettek őseink. Hanem ősi tápanyagokkal kell előállítani a kajákat. Az emésztőrendszerünk ui. az evolúció során (szorosan véve az emberi evolúció 2,5 millió év, de persze már akkor sem a nulláról indultunk)azokhoz a cuccokhoz alkalmazkodott amik léteztek a környezetében. A bélbaktériumaink (amik többen vannak mint testi sejtjeink összesen) csak meghatározott tápanyagok mellett látják el megfelelően feladataikat, és ugyanígy a sejteknek sem mindegy mivel tápláljuk őket.
A földművelés 10 ezer éve jelent meg. Ez evolúciós szempontból nagyon rövid idő, arról nem is beszélve, hogy az északabbi vidékeken még később terjedt, ha csak arra gondolsz, hogy a kalandozó magyarok sem különösebben termesztettek gabonát, képzelheted mennyi időnk volt az új táplállékokhoz alkalmazkodni. A tejet ilyen nagy mennyiségben csak az utóbbi kb 100 évben fogyasztjuk. Finomított cukor is csak a kerezstes háborúkkal került európába de a pórnép úgy félt tőle mint az ördögtől, mert ők tudták, hogy a gazdagok attól betegszenek meg.
A hüvelyesekről ne is beszéljünk pláne az utóbbi évtizedeben elterjedt szójáról.
Tehát nem kell semmit rekonstruálni, hanem gondolkodni kell...
Nem próbáltam még.
Elég nagy a monitorom, így rengeteg paleos oldal sorakozik nekem itt a fejlécben, és mindennap megnézem , hogy ki milyen újdonságot rakott fel.
A lángos elég új.
Legutóbb nagyon vékonyra fontam, úgyhogy végén begörcsöltek az ujjaim :) Én csak kis gumikat kötök a végükre, az teljesen jó. És 2 de inkább 3 hónapig hagyom, nem kell fésülni, sokkal könyebb mosni-szárítani, és nagyon jól szellőzik. E nélkül szerintem belehalnék a nyárba, nagyon nem bírom a nagy meleget.
Bocs az OFF-ért.
Voltam a könyvesboltban. Persze, pont a zöld könyvből nem volt egy darab sem. Viszont nagyon jó kis receptfüzeteket találtam, gyönyörű képek, színes-szagos-lefűzhető. Úgyhogy ma este rendelek egy párat. Úgy döntöttem a receptek kipróbálásával kezdem, aztán meglátom, hogy hogyan alakul.
Azon gondolkodom, hogy miként rekonstruálták őseink étkezési szokásait, mert az egy-két ezer évvel ezelőtti dolgokra vonatkozó ásatások során se igazán lehetnek biztosak, mivel az étel elsőként bomblik el.
Persze, lehet azt mondani, hogy mindent ettek, ami kéznél volt. De ilyen alapon mi is ezt csináljuk :D
Nem akarom kétségbevonni, hogy sok esetben szép eredményeket lehet ezzel az étrenddel elérni, hisz itt vannak a példák köztetek is. Csak ilyen kérdéseim merültek fel.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?