Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Szeretném megkérdezni, hogy valamelyikőtöknek van-e otthon olyan fém felülete, amit fémtisztítóval (szidollal) kell polírozgatni. Vajon mivel lehetne helyettesíteni? Sehol nem találtam, DM-ben azt mondták, hogy már régóta nincs és a saját márkás termékük is megszűnt.
Nem igazán akarnám most felszedni a rézküszöböket... padlótól plafonig tükör kerete is réz :(
Az inox konyhafelszerelési tárgyak tisztítószere milyen jellegű szennyeződést old? Ilyen anyagú viszont nincs nálunk, ismeretlen terület.
Nekem sem. Halat egész gyerekkoromban nem ettünk, falun éltünk, ezért nem mentek a városba. Csirke, tyúk, kacsa, disznó volt.Már felnőtt koromban értesültem róla, hogy a hal afféle "kötelező karácsonyi vacsora" :) Nem tudtam megkedvelni már, ezért csak úgy főzök halászlét, ha férjem itthon van és kóstolgatja. Még annyira sem nyalom meg, hogy eldöntsem, elég-e bele a só....
Ugyanígy vagyok a tejjel. Nincs annyi pénz, amennyiért megkóstolnám.
Nálunk egyetlen halas-bolt van a városban, 1x rákérdeztem az apró halra, de úgy nézett rám, mintha a holdról jöttem volna.
Valamikor én is sokat ettem és minden este pucoltam, csak pucoltam, csak pucoltam... aztán a kertben csináltunk egy medencét, és abban lubickoltak a halak, amíg sorra kerültek. Olyankor már csak kiszákoltuk, amit kinéztünk ebédre, vacsorára. Nem kellett minden este a pucolással zárni a napot.
Felénk a piacon a halasoknál biztosan lehet kapni kárászt, keszeget, de még törpeharcsát is. Lehet, hogy azért, mert a Holt-Tisza közel van, és ott rengeteg van...
Sőt, a zöldséges csajnál is bármikor lehet ilyet kérni, mert nagy horgász...:))
:)))
A horgászok mondják, hogy a "méretes" halak (pont a szatyor-méret, amiben hazaviszi!) azok a "nemes halak", amik pedig fajtájuk miatt nem nagyobbak, mint a tenyered, azok az u.n. "szemét-halak".
Nem véletlen, hogy egyetlen kereskedésben sem lehet kapni kárászt, keszeget, törpeharcsát, és hasonló kis apróságokat. Pedig ropogósra sütve azok a legfinomabbak.
Hat azoknak a nemes halaknak, en nem lattam egynek sem a kutyaboret!!! Milyan nemesek azok, ha kutyaborjuk sincsen???
:-)))
Attól függ, milyen fajták:
Az egészen apró hal:
- nagyon jó a tiszai halászlé alaplevének, a nagyobb halak fejével farkával összefőzni és paszírozni
- de jó arra is, hogy sűrűn beirdalod, sózod, és ropogósra sütöd, ha kész, csípős törtpaprikával megszórod, zúzott fokhagymával megkened... betyárul csúszik rá a sör, vagy akármi
Ugyanígy sütni a tenyérnyi kárászt is, csak azt a hátgerince mentén vágd ketté, könnyebben átsül.
Ha csuka, akkor egyben sütve, citrommal a szájában. Neten kismillió receptet találsz hozzá.
Szürke harcsát rántani (vagy passzírozás után a halászlébe főzni felszelve)
De a törpe harcsát szintén a halászlébe
Ponty is jó sütve is, rántani is, de az egyéb szálkás halakkal együtt (Márna, balin, stb.) "csőben sütve" (vajjal, tejföllel Horváth Ilona régi-régi receptje szerint) Talán még ezt is megtalálod a neten, de ha gondolod, írom neked fejből.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)