Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


110304. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110303. - LadyBird 2015)
2019. júl. 7. 17:03
Jut eszembe: ma a piacon 400 Ft körül volt a szép befőzni való kajszi. Venni kellene, de még hezitálok...
110303. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110293. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 16:57

Én még csak üveges dolgokhoz használtam. Savanyúság, befőtt, pörkölt, bolognai szósz.


Lekvárfőzés a már bevált módon. Barack és szilvalekvár úgy készül, hogy egy nagy fazékba belekészítem a gyümölcsöt, amint megtelt, beteszem a sütőbe és alágyújtok. 3-5 óra múlva kiveszem, teszek hozzá cukrot ha kell, és üvegekbe rakom, majd szárazdunsztba. Eper, meggy és egyebek pektinesen készülnek, szintén automata nélkül.

110302. globus (válaszként erre: 110300. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 16:50

[link]


Ilyesmi plusz edény, amit a vízzel megtöltött automatára illesztenek, ebben nem tud leégni.

FB csoportban azt mondják, hogy a Wenin.er automata alkatrészei jók a Lidl géphez, de én nem vennék mérget rá. Használati utasításban nem tesznek említést lekvárról.

110301. globus (válaszként erre: 110293. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 16:47

Valóságban így rakodunk be: [link]

ha megtelt, vízzel felöntjük és beállítjuk a megfelelő hőfokot, időt. Zöldségek, gyümölcsök tartósítására szolgál, állítólag készételre is, ezt nem próbáltam.

Lekvár főzéséhez szükséges egy külön betét, behelyezhető másik edény, ami nem tud leégni. Akárcsak ivóléhez lepárló kosár, ami a vízzel töltött edény tetejére kerül.

110300. lúdanyó (válaszként erre: 110299. - Guruljka)
2019. júl. 7. 16:38
köszönöm ezt elolvastam..de én olyat akartam, h ez egy nagy fazék beletettem a lekvárnak valót és szépen megfőzi de valamit el csesztem mert leégett az alja és én azt hittem ebbe majd nem fog..:(
110299. Guruljka (válaszként erre: 110293. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 16:24

[link]


Nyisd meg és olvasd el! Nem hosszú!

110298. lúdanyó (válaszként erre: 110296. - 12d083b51b)
2019. júl. 7. 16:02

aranyos vagy, h szeretnél segíteni..:)

van egy kis faházunk a szelidi tó partjához közel ott szoktunk nyaralni. Most is ott voltam a kisebbik unokámmal ő 17 éves így nem sok a gond vele csak ugye ő a liszt érzékeny és a kajával kel többet macerálni..:) nagyon jó időnk volt sokat fürödtünk + ettünk + pihentünk..:) most a fiamék vannak ott majd megyek vissza megint de itthon is össze jött a munka..:O

110297. Guruljka (válaszként erre: 110293. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 15:21
Nekem sincs ilyen, de amennyire én tudom, abba az üvegeket állítjuk.
110296. 12d083b51b (válaszként erre: 110293. - Lúdanyó)
2019. júl. 7. 14:50

Üdv. ismét a csapatban! Sajnálom, hogy így jártál a csodamasináddal. Én nem tudok neked ebben segíteni, nincs ilyen szerkentyűm, és mostanában nem is akarok venni.


Addig, amíg a többiek is előkerülnek, mesélj, merre jártatok, hogyan sikerült a nyaralás, milyen időt fogtatok ki.

110295. Guruljka
2019. júl. 7. 14:47

Nagykanizsa környékén fesztivált is rendeznek kerekrépa-szezonban:


[link]

110294. Guruljka (válaszként erre: 110292. - Icuska538)
2019. júl. 7. 14:45

"Formája alapján kerekrépának, vetési módja miatt – aratás után, másodvetésben a tarlóba ültették – tarlórépának nevezik azt a kerek gyökérzöldséget, ami régen a szegények eledele volt, manapság pedig egy újrafelfedezett, izgalmas alapanyag. Piacokon egyre gyakrabban találkozhatunk vele – őstermelőknél keressük, és válasszunk kisebb, 5-7 cm körüli darabokat.


Eredeti származási területe valószínűleg Afganisztán és Pakisztán volt, innen hamar elterjedt a mediterrán térségben. Az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták. Írásos feljegyzések alapján tudjuk, hogy a középkori Európa egyik legfontosabb alapélelmiszere volt, egészen a burgonya megjelenéséig. Angol neve turnip, németül Mairübe vagy Speiserübe, franciául navet. E nemzetek konyhájában (és még a spanyol-galíciai, skandináv, orosz konyhában is) sokkal gyakrabban használt alapanyag, mint nálunk, sőt jellemzően tartalmas húsételek, sültek, libamáj kísérője.


Magyarországon a vasi, zalai és őrségi ételek szerencsére még őrzik annak az időnek az emlékét, amikor a kerekrépa mindennapos élelmiszernek számított.


Alakja alapján nagyra nőtt reteknek gondolnánk, van fehér és lilás színű változata is. A kerekrépa íze nyersen a karalábé és a retek keverékére emlékeztet. Enyhén csípős a benne található mustárolajtól. A zsenge darabokat lereszelve zsíroskenyérhez fogyasztják. Savanyítani, kovászolni is lehet, de sütve, rántva, levesbetétnek is kiváló. A káposztás cvekedli mintájára tésztaételhez, a babos káposztába a savanyított káposzta helyett,vagy akár rétesbe is tölthetjük lereszelt, édesített változatát.


Kímélő étel, kiváló vitaminforrás tavasszal és télen, hiszen C-, A-, B1- és B2-vitaminban is gazdag. Ásványi anyagok közül kalciumot és foszfort tartalmaz jelentős mennyiségben. Magas rosttartalmú zöldség, vértisztító és emésztést serkentő hatása is említésre méltó."

( [link]

110293. lúdanyó
2019. júl. 7. 14:15

szép napot!

megjöttem a nyaralásból. Gyorsan el kellett tennem a sárgabarackot lekvárnak. Na mondom itt az ideje felavatni az új befőző automatát sikeresen leégett az alja.. egész délelőtt próbáltam felszedni végre sikerült.. de többet nem akarom használni..:( az lenne a kérésem akinek van ilyen készüléke monda el ő hogyan használja..:O)

110292. Icuska538 (válaszként erre: 110281. - Forrest2010)
2019. júl. 7. 12:56
Szerintem cukorrépa volt az nem?
110291. Icuska538 (válaszként erre: 110272. - Anyagi)
2019. júl. 7. 12:52
Én csinaltam nem nyerte el a tetszésünket...
110290. globus (válaszként erre: 110270. - Anyagi)
2019. júl. 7. 11:45

Nem tudni. Élő vonalnak tűnik, azaz nem sípoló tárcsahang, de háttérzajok nincsenek. Megesett, hogy valaki hülyéskedett, ő végül elröhögte magát és beszéltünk is, az egészen más.

Szerintem mostani digitális korban már nem nagyon van téves hívás. Erről jut eszembe. Ismerősöm férje külföldön dolgozik, egyszer felhívta itthonról a feleség és egy nő vette fel :DD Természetesen este állt a bál, hiszen azt mondta, hogy ő a telefonja névlistájából hívott, nem pedig melléütötte a számot. Végül férj kollégái bizonyították, hogy férj aznap rendesen, a munkahelyén dolgozott. Mi a fene...

110289. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110288. - LadyBird 2015)
2019. júl. 7. 10:58
110288. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110283. - Forrest2010)
2019. júl. 7. 10:58
Művelődjünk!:) Nálunk a piacon szokott lenni, még nem vettem. Bevallom, én valami retekfajtának gondoltam.:(
110287. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110272. - Anyagi)
2019. júl. 7. 10:56
Savanyúnak már készítettem, olyasmi lesz, mint az uborka. A fehér része nagggyon kemény-ropogós marad, a piros meg puha lesz. Finom, finom, de nem nagyon ugráltak érte...
110286. LadyBird 2015 (válaszként erre: 110267. - Anyagi)
2019. júl. 7. 10:54
Halászlé és sült csirke vele sült zöldségekkel. Desszert jégkása.
110285. 12d083b51b (válaszként erre: 110282. - 12d083b51b)
2019. júl. 7. 09:50

Már én sem ismerném meg őket. Arra emlékszem, hogy 7-8 osztályosok voltunk, ősszel iskolával mentünk a határba, és amit a gép kifordított a földből, de nem szedte fel, azokat mi szedtük kasokba, és hordtuk ki a föld szélén várakozó teherkocsihoz.

Azt már édesanyám mondta, hogy a disznónak nem azt a fajta répát adjuk otthon, hanem az u.n. marharépát, más néven takarmány répát. Gondolom, annak nem volt akkora cukor-tartalma, mint amit mi a határban szedtünk a tsz földjén.

110284. forrest2010 (válaszként erre: 110262. - Syria)
2019. júl. 7. 09:43
...ez az !!!! ezt szokta Bundy mondani 3. változatnak :) többnyire se köpni se nyelni nem tud hirtelen , aki telefonál :) ehhez képest a női napozó még nudli :)
110283. forrest2010 (válaszként erre: 110282. - 12d083b51b)
2019. júl. 7. 09:40
...hát nemtom , tarlórépa ? kerekrépa ? nem ismerem ezeket :(
110282. 12d083b51b (válaszként erre: 110281. - Forrest2010)
2019. júl. 7. 09:12

Ha jól emlékszem, volt a cukor répa, az ment a cukor-gyárakba. És volt valami u.n. takarmány répa, amit az állatoknak (sertés, marha) elé dobtunk feldarabolva.

Hogy ezek közül anyóskád melyikhez jutott hozzá? Vagy esetleg volt még ez volt a harmadik fajta??

110281. forrest2010 (válaszként erre: 110272. - Anyagi)
2019. júl. 7. 09:04
...amikor kevés volt pl a cékla , Anyósom tarlórépával ? / nem is emlékszem már igazán , h milyen répa volt :( / egészítette ki , amikor kevés volt a tököm-cukkinim v akármilyen tök , de főzeléknek alkalmas , a nagyon vastag héjú dinnye fehér részéből pótoltam / a tök = tök :) /
110280. Anyagi (válaszként erre: 110263. - Fokhagyma)
2019. júl. 7. 08:43
Ez jóóóóó! Aranyos! :)
110279. Anyagi (válaszként erre: 110245. - Globus)
2019. júl. 7. 08:39
Oh, Te szegény!!!!
110278. Anyagi (válaszként erre: 110239. - Guruljka)
2019. júl. 7. 08:36
Egy ismerősöm a csipkebogyó lekvárt kezdi úgy, hogy gyümölcscentrifugába átküldi a bogyókat.
110277. Anyagi (válaszként erre: 110231. - Fokhagyma)
2019. júl. 7. 08:33
Egy nagy (éppen csak nem esik át rajta a mag) szitán átnyomom egy merőkanál domború felével. Gyorsan megy!
110276. Anyagi (válaszként erre: 110229. - Globus)
2019. júl. 7. 08:32

Szörp:

Egy laza szövésű vászonban/gézben kis csöpögtetés, majd összekötöm és lenyomtatom e vízzel teli lábossal.

A maradék sűrűjéből fagyi, ill. süti öntet lesz!

110275. Anyagi (válaszként erre: 110228. - 12d083b51b)
2019. júl. 7. 08:28
Huh. Nem gondoltam, hogy ennyi pénzt kértek tőled a dinnye kilójáért! :(

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook