Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
ja látom, h nem..:(
ma mexikói kevert zöldségből csináltam finom főzeléket nagyon finom lett..:) a lidlibe szokok.:) vásárolni ott nagyon finomak ezek a fagyasztott zöldségek.. bár most a spenótot keresem de hetek óta nincs nekik..:( úgy főztem, h a liszt érzékeny unoka is tudjon enni belőle.. jó nagy adag lett mindig 2 napra főzök de holnap valami mást főzök így 2x főzök és 4 napig esszük és így változatos..:)
Azt mondod, tehén nincs csak marha??
😂😂😂
Meglehet! :)
Azért néha offolunk is kicsit, a változatosság kedvéért!!!
Már sok jó ötletet olvastam itt. Néha vissza is olvasgatok...
:))
Akkor kvittek vagyunk!
:)
Remélem, meg leszel elégedve vele!
(Ők is biztosan leszűrik, mint ahogyan a görögök is teszik)
Nálad olvastam a bulgurról már többször is, és vettem pár hete. Még várja, hogy elkészítsem... :DDD
Ma meg ez jött velem szembe, úgyhogy megosztom! :)
Joghurtot én is gyakran csinálok, nem görögöt. Házi tejet veszek a piacon, felforralom, langyosra hűtöm, bele a szintén ott vett joghurtot, amivel beoltom. Bögrénként (2,5 dl) kb. 2 kávéskanál joghurtot teszek bele. Van egy joghurt készítőm is, ami nem igazán készítő, csak hamarabb elkészül, mert melegen tartja.
Görög joghurtot is árulnak kimérve, tényleg nagyon sűrű.
Jó, hogy feltetted a linket, a magam részéről köszönöm. Ki fogom próbálni a görög joghurt készítését is.
A "görög" joghurt attól sűrű, hogy leszűrik.
(Én így készítem, csak leszűrt joghurtból a tzatzikit. Az igazi görög, nagyon sűrű, nem folyós.)
"Mielőtt bárki is felhorkanna, természetesen a görögök is esznek joghurtot, sőt, létezik náluk az a fajta, sűrű, krémes joghurt, amelyből lecsepegtetik a savót - hasonlóan egyébként a török, az örmény, és a közel keleti konyhához."
Köszi! Majd megnézem!
De ha már rizsről, bulgurról, cékláról és társaikról beszéltünk, ezt most találtam.
Grízgaluska kuszkuszból:
2 db. normál tojáshoz 14-16 teáskanál kuszkusz + sót kavarok ugyanúgy mintha búzadarából kavarnám, ugyanarra a se nem kemény, se nem híg állagúra.
Egy kicsit ezt is szoktam hagyni állni, majd kiszaggatom, kifőzöm.
Gyönyörű nagy nokedlik lesznek belőle.
DE: nem szabad leszűrni amikor megfőtt, csak szűrőkanállal kimerni, különben az egész összetörik!
A kuszkuszt 3 méretben árulják, apró, közepes és nagy. Én ezt az apró méretből csináltam, nekem bevált.
Valóban rizs helyett szerintem is legjobb a bulgur.
1 kávéspohár bulgurt (megmosom, mert ez is kint a földön termett!) és 2x annyi forró, sós vízzel felöntöm. Egy picit én is forralok rajta, hogy a víz ismét forró legyen. Majd beborít, és minimum 1 óra múlva tökéletes.
Már reggel megcsinálom, mire főzésre kerül a sor, biztosan megduzzadt.
Utána úgy kezelem, mint a főtt rizst: hagymásan, petrezselymesen, fűszerezve, vagy rizi-bizinek, ha rizses hús, vagy lecsó, akkor már csak a legvégén belekavarod.
Töltött paprika, húsgombóc, szárma esetén nyersen!!! kavarod a darált húshoz, de VIGYÁZZ! Ez nem a duplájára dagad, mint a rizs, hanem 3x annyi lesz belőle, tehát a darált húshoz elég csak 1/3 résznyit belegyúrnod, megpuhul a hússal együtt.
Én csak beütöttem, hogy hibiszkusz tea kimérve.
Én is keresek kimért teákat, nézegetem, hol milyen a választék.
nem tudom, mennyiért szoktad venni a hibiszkus teát, itt van kimérve:
(És sok mindent lehet még itt venni, fűszereket, és zabpelyhet is. Legutóbbit két kilós kiszerelésben.)
Ilyet száraz péksüteménnyel szoktam csinálni!
A vanília puding is jó hozzá.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)