Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Itt sem tudom, ez mennyire általános, de azért látni szépen karbantartott "kisházat" még sok helyen.
A nagy házak meg üresen állnak. Habár szomszédnénim azt is használta, abban volt a nagyobb kamra és további fagyasztó, no meg a ruhásszekrények.
Igen, erre is jók voltak a régi nyári konyhák.
A szomszédnénim a férjével szép nagy házít épített, de nem lakták, csak a "kisházat".
Két fekhely, tévé, mélyhűtő. A szomszédos kis kamrában az élelmiszer.
Itt volt ugyan sparhelt, főzni vagy inkább ételt melegíteni is, fűteni is, de volt ám még egy kisház is ennek a végében, ahol még egy sparhelt volt, azon sütött a néni zsírral, vagy főzött "illatosabb" dolgokat. Így a kis lakrészben nem volt ételszag.
Azért a sparhelt is tűz volt. Elfért rajta akkora edény, amekkora a mai tűzhelyeken nem. :D
Én úgy olvastam régi szakácskönyvben, hogy több család is összeállt szilvalekvárt főzni. Biztosan nem volt mindenkinél akkora üst, hogy érdemes legyen külön alágyújtani.
Bocsi, nem a Váci úton, hanem a Vámház körúton...
(Vidéki libának olyan mindegy, csak aki nyakába veszi a várost, annak nem!) :))
Én szeretem a mákos tésztát, talán inkább a mák miatt. Néha megkívánom, olyankor eszem is.
Ahogy más kedvenc ételemet, ezt is olyan éves gyakorisággal. :D
:D
Jóvanna, ahogy mondani szokás...
Még nem, sajnos!
Sose felejtem el, anyám - most már el lehet mesélni - meghamisította a személyi igazolványát, hogy ingyen utazhasson.
Neki még a könyv alakú volt. A születési évszámában a 9-est véletlenül úgy írták, hogy lehetett 5-nek is nézni. Anyu sokáig keresgélt, de végül talált olyan golyóstollat, ami az igazolványban használt színnel fogott, és kicsit rásegített, hogy tényleg 5-nek látszódjon a 9-es.
Pedig nem volt rossz nyugdíja, de ebből is sajnálta az útiköltséget.
Mindig mondom, még az orvosi diploma sem véd a butaság ellen.
A zöldség mégis mi? Zsír? Fehérje?
Ch-s kaját zöldséggel, azaz mákos tésztát répapürével? Vagy inkább kelkáposztával ajánlja a doktorúr?
Nekem is azt írta elő az orvos, hogy húst zöldséggel, vagy ch-s kaját zöldséggel. De nálunk a zöldség olyan méregdrága így télen, egyáltalán nem nyugdíjbarát áron adják.
A répa még mindig 400, a káposzták 600 fölött, minden más 800-1000-1200, meg sem nézem.
Olvasom, hogy eper-dömping van az országban, ezért az eddigi 2300/kg helyett most adja 1300/kg-ért. Egyelőre nem én fogom megvenni. :))
Az a baj, hogy ha bemegyek Pestre és hazajövök, az útiköltség összesen 3200 Ft, plusz a BKV.
Annyit meg nem bírok hazacipelni, hogy emellett is megérje.
Majd a közeli olcsó hentesnél fogok feltankolni, ott mégis kisebb összegű útiköltséget kell behozni.
Egész tyúkot nem szoktam venni, csak részeket. Nem esszük a levesét.
Ha bemégy Pestre, és a Váci úton van valami nagy csarnok, ott megtalálod a Hung.erit. mintaboltját. Ott kapod a csirkét sokkal olcsóbban.
Bemégy, feltankolsz, lefagyasztod.
Ha veszel egészben fagyasztott pecsenye kacsát 400/kg (általában 1,0-1,5 kg/db!), vagy fagyasztott tyúk 500/kg, mellé rakod a nem fagyasztott szárnyát, hátsó negyedet, csontosát, stb. még csak meg sem romlik, amíg hazaérsz. És hetekre el vagy látva olcsó baromfival.
Jó helyen vásárolsz. Én nem kapok ennyiért, igaz, válogathatom szemenként a krumplit is meg a hagymát is. Még ha drágább is, megéri, mert nem kell kidobnom a rosszakat, amit az előre csomagoltba bele szoktak tenni.
Igazad van, nem kell sok krumplit enni. A benne levő keményítőből cukor lesz, és hízlal. Vagy rosszul tudom? Amikor paleóztam, tilos volt a krumpli. Én tényleg ritkán eszem, de megcsinálom, és magamnak párolok olyankor külön egy kis zöldséget. Nem mintha olyan nagyon sietnének ettől lefele a kilók, de legalább próbálkozom.
Tegnap ugye már péntek volt, fogytán a választék a boltban.
Csirkeszárnyat hozott a fiam. 680 Ft volt kilója!
Nálunk a hagyma 280/kg, a krumpli 320/kg, a csirke hátsó negyed pedig 400/kg.
Mondtam is hogy ezek után csirkét eszünk csirkével, minek az a sok krumpli, amikor csak izzad tőle a talpunk???
Drága, de az "öreg krumpli" is megvan 300.
Vagy drága, vagy nem eszünk.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)