Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Én csak úgy próbáltam a zablisztet, hogy a fiam azt vett véletlenül zabpehely helyett, és elhasználtam.
Sütit nem sütöttem vele, de rántásnak, palacsintának, nudlinak jó.
Sokáig keresgéltem a net-en, hogy mire cseréljem le a fehér lisztet, rengeteg féle-fajta van...
Annyit sikerült megjegyeznem, hogy a Teljes Kiőrlésű, ill. a Durumliszt az, amelyikből bármit lehet készíteni. Tehát akár főzéshez, sütéshez, palacsintának, nokedlinek, bárminek.
Az összes többi liszthet, attól függően hogy sütni vagy főzni akarod, még valami másfajtát is venned/tenned kell ahhoz, hogy a megfelelő állagot a kajánál elérjük.
E tekintetben nem tudom a zabliszt milyen, és mire használható megbízhatóan. Mielőtt csalódás érne, jó lenne rákérdezned, vagy utána olvasnod. Persze az is lehet, hogy tudod, akkor viszont nem szóltam egy szót sem. :)
Persze, ahány ház... én pl. bundás kenyeret sem csináltam már ezer éve.
Sőt az utóbbi 3 hétben semmilyen kenyeret és krumplit nem ettem, meg is látszik az eredménye. HEURÉKA!
Mára azért malacpörkölt mellé egy kis nokedlit kavartam, de azt is TK lisztből. Most happy vagyok az eddigi eredményeim miatt. :))
... jó ! az aznapi friss kenyeret nem tudom szép egyenletesen vékony szeletekre vágni , de nem is szoktam azonnal , jó az másnap is :) és akkor ha belül töltött szendvicsnek szánom , akkor a 2 vékony szelet tesz ki 1 rendes szeletet , de ha bundás lesz belőle , akkor 1 hangyányit vastagabbra vágom :) nem szoktam az üzletbe felvágni , dehát van választási lehetőség és az mindig jó :)
... szomszédasszony sokszor hoz a csirkéknek olyan szeletelt kenyeret ... drága a kenyér !!! pláne a mindenféle magvakkal dúsított , dehát , nem mindenkinek drága , és legalább a csirke megeszi , nem a kukába rohad össze :(
Mindig írom, én évek óta indukcióson főzök. Gyorsnak és takarékosnak találom.
Már nagyon olcsón is kapható, ha véletlenül elromlik, nem nehéz újat beszerezni.
A fiam mániákusan felszeletelteti a kenyeret a boltban, ha véletlenül nem lenne szeletelt kenyér. Úgyhogy szeletelve fagyott eleve.
De van profi recés kenyérvágó késünk, olyan, hogy külön tokot csináltam neki, mert csak hozzáértem véletlenül az éléhez, megsebzett. Lehet, hogy azzal el lehetne vágni a morzsálódó kenyeret is.
Hogyne
180-km -re hozzád
Nagyon ügyes jó szakember😊
Felénk igen. Az anyukám is sparhelton kezdett főzni, villanyrezsónk se volt (pedig akkor még a szegény emberek is röhögve fizették ki a rezsit); nagy előrelépés volt a villanytűzhely. Nem is emlékszem, hogy gyerekkoromban volt-e valakinek palackosa; a vezetékes gázt meg bő 20 éve hozták felénk. Hát igen: villanyon főzni ma luxus, ám a gáz nem csak olcsóbb, hanem gyorsabb is (már amikor nincs telenyomva vízzel). Aztán itt vannak a csoda indukciós a főzőlapok, amik csak az ételt melegítik, az edényt nem.
Száz szónak is egy a vége: tökmindegy, min főzünk, mindegyik más technológiát igényel. Háziasszonykodásom hajnalán télen teatűzhelyen, nyáron villanyrezsón főztem, így megtanultam, hogy ugyanaz az étel másképp készül el télen, mint nyáron. :D. (A mikróban való főzés szintén újabb technológia.) Sokan esküsznek a gáztűzhely + villanysütő kombinációra. Szerintem a gázsütő is tud ugyanolyan jó lenni, ha megfelelően van beállítva. Az enyém nincs, így időnként kínlódok. :( Tudna valaki egy jó gázszerelőt ajánlani? :D
...tényleg ! pedig nagyon klassz volt :)
...melyik fémtisztítóra gondolsz ? a folyadékra ?
Ízbomba. Sajnos, nem gyártják.
Fémtisztítót sem.
Ha nem éred utól még telefonon sem, akkor leírom neked, bár lehet hogy tudod. Úgy tanította édesanyám:
- 8 tojásos tésztát levestésztának és tarhonyának: 1 kg lisztet 8 tojással gyúrunk össze, és víz nem kell! Jó kemény állagú tészta, és lereszeltük = tarhonya, vagy elnyújtottuk és egyéb levestészta készült belőle.
- 4 tojásosnak neveztük, ha 1 kg liszthez 4 tojás + annyi víz, hogy jól kezelhető, nyújtható tészta legyen belőle, akkor abból lehet laska-tésztát, (= mákos tészta, túrós tészta,) kocka-tésztát, hasonlókat vágni.
És persze arányaihoz képest az a bizonyos csipet só.
Persze az 1 kg elég sok, de az arányokat ha tartod, akkor pont azt a tészta-minőséget kapod, amit éppen készíteni akarsz. Meg tudod te azt csinálni.
Jaj ne is mond! Otthon egy videki vebdegloben rendeltem egy porkoltet tarhonyaval! Nem szokta a cigany a szantast!
Nagyon meghajtott!!!
---mert zsirral foztek...
....hát nemtom :( h jólérezné-e ? magát itthon ? minket ki se lehetne innen robbantani , de sokan menekülnek , ki merre lát a világba :(
... az utcánkból is van kint Amerikába 1-2 emberke , a férjemék utcájából Kanadába , volt osztálytársam Angliába ... de nekünk " ide szól jegyünk ...
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)