Zsíroskenyér zabálók (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Zsíroskenyér zabálók
"Kiknek nevük a ruhájuk, fejüket szárnyuk alá rejtik, visszabújnak álmaikba." W.S.
Az ilyen szülők lelki szegények. Csak sajnálni lehet őket és még inkább a gyerekeiket. Ja és sznobok. Be kell vezetni minden iskolában az egyenruhát, telefont és minden egyéb kütyüt pedig elvenni tőlük...
Teljesen igazad van szerintem, mindig annak nagy az arca, akinek valójában nincs mire. Kevés a kivétel.
Ugyanakkor kár ezt a kivételezést (szimpatizálást?) magyar sajátosságként kikiáltani (a korrupcióval együtt meg hogy mi anyatejjel szívjuk azt magunkba, amit kikérek magamnak minden becsületes magyar ember nevében). A szubjektivitás egészen addig létezni fog - nemzettől függetlenül - amíg ember él a földön. Nem lehet kikapcsolni, aki mindig objektív, az egy gép. Nincs olyan, nem lehet. Akkor sem, ha nem itt él.
Elég érdekes néhány hozzászólás. Hátrányos helyzetű=rossztanuló? Ha nem hátrányos helyzetű akkor pedig jó tanuló, pláne ha diplomás szülők gyermeke?
Diplomás szülő=okos gyermek?
A tanárok is emberek, sokféle van köztük. Van aki pénzel megvető, van aki nem. Van aki érzékenyebb a gyerek társadalmi helyzetére és talán sajnálja, van akit ez nem érdekel.
Nálunk a gyerekem amikor egy alapítványtól rászorultság miatt kapott karácsonyra egy kis pénzt voltak szülők, akik felhördültek. Pedig ennek azajándéknak feltétele volt, hogy a gyerek kitűnő legyen. Megkapta az én gyerekem is, hogy kis kedvenc és volt aki lenézett minket. Az viszont senkit nem érdekelt, hogy a gyerek "megdolgozott" érte, hogy ő is kapjon karácsonyi ajándékot. Sajnos nagyon irigyek az emberek. Ha szegény valaki, irigylik a segélyt a használt könyveket, ha gazdag akkor pedig a jó autóra tesznek epés megjegyzést. Leggyakrabban pedig a látszat jólétű gyerekek a hangadók.
Attól, hogy hátrányos helyzetű, nem biztos, hogy korrepetálni kell.
A két fogalom nem tartozik szorosan össze!
Épp nem rég találkoztunk egy ilyennel:)
A fiam barátnője nálunk volt és a férjem épp zsíros kenyeret evett (jó egy kis sült húsit is) és szokása, hogy ha eszik, akkor adogat katonákat annak aki épp ott van. És ez a 17 éves kislány épp ott volt, hát kapott egy falatot. Teljesen oda volt, hogy ez milyen finom és még sosem evett ilyet:)
Je33zusom,belendult a tema!:)
Hello Titzi,
Jol gondoltad a hagyomanyt!:)
Es igen, valahogy osszefugg a gazdasagi helyzettel az oltozkodes,de forditott aranyban.
Itt a meleg miatt is kotelezo a uniform,vszinu a gyerekek uszonadragban es strandpapucsban jonnenek egyebkent,mintahogy sok jooreg aussie "oltozkodik"!:)Mikor eloszor lattak szandalban zoknival,mindjart tudtak europai vagyok!:)))Persze ez nagyon regen volt....
de tényleg...aztán azt hiszik az ilyenek,hogy a "lúdért" vett oklevélért már eszet is kaptak
én őszintén hiszek abban,hogy egy társadalmat a jól kiművelt emberfők felemelhetik és ehhez nem a kivételezős,megvehető tanári karon keresztül visz az út
Én azt is fontosnak tartom,hogy az iskola adjon TARTÁST a nevelés által!!!
Pedig ez is mindenhol megvan, sajna. Egyébként azt nem tudja kivédeni a tanár, hogy akaratlanul is ne szimpatizáljon valamiért egyes gyerekekkel, de ezt nem szabad nyilvánvalóvá tegye a többiekkel szemben.
Erről az jutott eszembe, hogy a lányom sulijában az igi két gyereke is odajár, még elemisek. A múltkor, a versmondón, ill. előtte is, ha van valami és az igi gyermekei is részt vesznek, tuti, hogy mindig "nyernek" I. helyezést. Ez annyira nyilvánvaló... a kisfiúnak pedig eléggé buta verset választottak (a lányok mind hülyék címmel), amibe nem egyszer, nem kétszer belesült, aztán mikor elmakogta és visszament a helyére, a következő gyereknél megszólalt, hogy ő ki szeretne menni, mert unja a többieket... erre a tanári sereg, ahelyett, hogy felhördült volna, még megdicsérték, hogy milyen aranyosan őszinte.
S a végén, inkább csináltak 2(!) első helyezést, de az igi versmondó fiacskája benne volt, mármint első lett...
Szóval... akkor mit várunk?
Mondjuk, ha majd ez a gyerek megnő és kirepül... kissé meglepődik majd, ha a semmire kap semmit. Ill. az ilyen gyerek később soha nem tudhatja, hogy rangos szülőjének, vagy pedig saját maga érdemének megfelelően kap elismerést?
én ezért élek máshol,a korrupció a mutyi a magyar emberben az anyatejjel csöpög
ezért tart ott az ország ahol
egy erősen kontraszelektált réteg a hozzánemértésével teszi szépen tönkre az egyébként jó adottságú kis országot
és ennek a melegágya az iskola
segítse a pedagógus a hátrányos helyzetűt,hogy veszi a fáradtságot és tanítás után korrepetálja,de ugyanannyit követlejen tőle,mint a többitől
én nem szeretem a kivételezés semmifajta formajat
az iskola a tanulásról szóljon,ne a szimpátiáról vagy anitpátiáról vagy pénzen megvehetző tancsikról
azért gondolj bele,hogy ezek a kis emberkék nem csupán okulni járnak egy suliba,hanem azért ezek az évek,főleg az én gimnazistának már arról is szólnak,hogy milyen pozíciót tud kivívni magának a társadalomban később,hiszen a gimi alatt alapozza meg az egyetemi felvételit
Svájcban elég erős numerus clausus van,egy kiváló érettségivel a vilgá legtöbb egyetem várja,egy jónevű egyetem pedig ajánlólevél egy jó álláshoz
én undorodom a korrumpálható emberektől ,legyen aZ TAnár,orvos bíró
Erről eszembe jutott, hogy én is szinte zsíros kenyéren és hagymán nőttem fel, ill. suliba almát kaptam, de hétvégén tuti, hogy hagymát ettem hozzá :) és nagyon fincsi volt a suliban, jó emlékeket ébreszt bennem. Főleg, hogy mindezek ellenére, nem voltam elhízott gyermek.
Nem úgy mint most... a mostani kajáktól csak elhízik az ember.
de azért ez nem egy pozitív dolog ,ugye tudod?
a helyzete miatt a gyerekek teljesítményét finoman szólva nem helyes megkülönböztetni
nem gondolom,szinte mindenkinek van efféle tapasztalata
baráti körben
amúgy tőlem pedagógus még meg nem kérdezte,hogy mivel foglalkozom,tehát ennyire pártatlanok próbálnak maradni-nekem ez tetszik
Hát mikor olyan finom!! Nyami:-)))
Amikor feldobódott ez a téma, eszembe jutott, hogy mikor gyerekek voltunk, eljártunk a lacipecsenyéshez, aki 2 Ft-ért megmártott kolbász zsírban egy hatalmas szelet friss kenyeret. Odajártunk állandóan kajálni. Olyan finom volt, csorog a nyálam:)))))