Zsiregeto zoldsegek (beszélgetős fórum)
Szia, Camea!
Nem tudom, honnan írtad ki, de elég zagyva ez az iromány.
"A negatív kalóriájú ételek elegendő vitamint és ásványokat tartalmaznak, melyek enzimeket termelnek nem csak az étel kalóriáinak lebontására, hanem az emésztőrendszerben lévő további kalóriák lebontásához is." - ez pl. illogikus.
A zeller esete pedig egyszerűen irreális, 150 kcal rettenetes mennyiség.
Én ezta kérdést átpasszoltam pirosalmának akiebben lényegesen jobban otthon van mint én ,és ezt válaszolta:
Érdekes téma. Tehát elméletileg: az étel emésztése több energiát fogyaszt, mint amennyi energia az ételből fölszívódik. Azért írtam le ezt, mert nem mindegy, hogy mit mondunk: 1. több energia az emésztés, mint ami fölszívódik; vagy: 2. több energia az emésztés, mint amennyit az étel tartalmaz. Utóbbi esetet inkább tartom lehetségesnek: az ember megeszik 1 kg gyümölcsöt, az nem olyan, mint ha 4-szer enne 250 g-ot. Ilyen esetekben elképzelhetőnek tartom, hogy ha nem is nullára jöjjön ki az eredmény (az étkezés végső energiamérlege), de mondjuk, legyen némi hasonló. Az 1. esetet irreálisnak látom egyelőre. Több dolog lehet, ami befolyásolja, hogy egy étel megemésztése és fölszívása mennyi energiát vesz igénybe: gyomorsavképződés (pl. az étel bázikus tulajdonságú, közömbösíti a gyomorsavat, újra kell termelni), enzimképzés (ebben nem hinném, hogy nagy különbségek lennének, esetleg enzimbénítók játszhatnak közre, bár aminek az emésztése "húzós", az a fehérje, a negatív kalóriás ételekben elég kevés van általában ebből a tápanyagból), simaizommozgás (gyomor- és bélperisztaltika, egyedül a gyomor esetében tudom elképzelni, hogy számottevő szórás legyen az ételek között, a bélbe már elég folyós "valami" jut ételtől függetlenül) és a felszívódás (őőő...a cukrok és az aminosavak igényelnek aktív, energiaigényes transzportot, ezekből sincs sok a neg. kalóriás ételekben; ill. egyes makromolekulák endocitotikus fölvételéhez kell még - aktívan befektetendő - energia, ebből sincs szerintem sok). Valamint az étel hőmérséklete is ide sorolható, hideg esetén a fölmelegítés extra hőt igényelhet, de ennek a szerepe szerintem 0 ilyen esetekben (modelleknél divat a jegesvíz-fogyasztás, ennek lehet némi hatása). És persze ki ne hagyjam a rágást.
feminán:
Aki kéri annak, adok linket.
A 10 legjobb zsírégető zöldség:
1//Brokkoli
2//Cékla
3//Fokhagyma
4//Spenót
5//Uborka
6//Káposzta
7//Sárgarépa
8//Zeller
9//Paradicsom
10//Paprika
Ez baromság szerintem,de utána nézek,mert nem is értem hogy hogyan gondolják.Ha ígaz lenne szinte mindenki girhes lenne:)Én pl.a negatívnak sorolt dolgokat eszem mégse vagyok egy szilfid,miért???
Na majd próbálkozom ahogy mondtad a neten,és hozzáértő ismerősöknél hátha ők el tudják magyarázni:)
A googl-ba írjátok be: "negatív kalóriák" , és sok infóhoz fogtok jutni ezzel kapcsolatban. Egy részt idemásolok:
A negatív kalóriatartalmú ételek olyan étkek, amiknek a megemésztése több kalóriát használ el, mint amennyit tartalmaz. Az ezekből az étkekből származó kalóriákat a szervezet nehezen dolgozza fel, nehezebben vonja ki. Az azonos kalóriatartalmú táplálékok közül a negatív kalóriatartalmúak kisebb arányban alakulnak át zsírrá, mivel kevesebb kalória dolgozható fel belőlük a szervezet számára, ezért ezek az ételek zsírégető hatásúak.
Például:
Egy 400 kalóriát tartalmazó desszert megemésztése 150 kalóriát használ el, vagyis "csak" 250 kalória adódik hozzá a test zsírtartalmához.
Egy 5 kalóriát tartalmazó zeller megemésztése 150 kalóriát igényel, vagyis 145 kalóriát veszítünk közben. így minél többet eszünk belőle, annál több kalóriát használunk el (a meglévő tartalékainkból).
Minden ételnek van egy tápláló része (szénhidrát, zsír, protein), kalóriatartalma, vitamin és ásványi része. A vitaminok stimulálják az élő szöveteket az enzimtermelésre, melyek lebontják az étel tápláló kalóriáit.
A negatív kalóriájú ételek elegendő vitamint és ásványokat tartalmaznak, melyek enzimeket termelnek nem csak az étel kalóriáinak lebontására, hanem az emésztőrendszerben lévő további kalóriák lebontásához is. Ez a negatív kalóriák titka.
Nemrégiben mutatták ki, hogy a tejtermékekben lévő kalcium fokozza a súlycsökkenést, azzal, hogy serkenti a zsírlebontás a zsírsejtekben. Ha összehasonlítunk egy tejtermékekben gazdag és egy tejtermékekben szegény diétát, meg tudjuk duplázni a súly- és zsírvesztést, azonos kalória-bevitellel.
Ha nem eszünk eleget, lelassul az anyagcserénk és az egészségünkre is ártalmas lehet. Az egyedüli módja a fogyásnak, ha több kalóriát égetünk, mint amennyit bevittünk a szervezetünkbe. Erre jók a negatív kalóriájú, zsírégető táplálékok. Ezek segítenek a felhalmozódott, felesleges zsírt elégetni.
A negatív kalóriák zsírégetők
Akkor teljesítenek a legjobban, ha egyéb, üres kalóriájú étel nélkül fogyasztjuk őket. A zöldségek, gyümölcsök sorolható ebbe a kategóriába.
Zöldségek: spárga, cékla, brokkoli, káposzta, sárgarépa, karfiol, zeller, cikória, chili, uborka, zsázsa, fokhagyma, zöldbab, tök, póréhagyma, saláta, hagyma, retek, spenót, fehér répa, cukkini, paradicsom
Gyümölcsök: alma, áfonya, sárgadinnye citrom, lime, mangó, narancs, papaya, barack, grapefruit, ananász, málna, eper, mandarin, görögdinnye
Sziasztok
Nemrég olvastam valahol hogy nagyon jó zsírégető a citrom leve,ebéd után vízben fel oldva.
sziasztok!
az elobb olvastam valamelyik masik topikban, hogy vannak olyan zoldsegek amik megemesztese tobb kaloriat vesz igenybe mint amit az maga tartalmaz!
A brokkolirol irta ezt valaki, tudtok esetleg mas zoldsegeket amik ugyanebbe a kategoriaba tartoznak?