Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Zsályás főtt karaj recept

Zsályás főtt karaj recept

A Zsályás főtt karaj hozzávalói:
1.5 kg hosszúkaraj (csonttal együtt),
só és frissen őrölt bors,
2 evőkanál olívaolaj,
5 dkg vaj,
4 gerezd fokhagyma,
1.5 liter tej,
1 citrom,
1 marék friss zsályalevél.


A Zsályás főtt karaj elkészítési módja:
Egy kis előkészítéssel kezdünk. A megmosott, szárazra törölt húst megsózzuk, megborsozzuk, majd a fokhagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A citromot megmossuk, szárazra töröljük, és krumplihámozóval vékonyan leszedjük róla a sárga, illatos héjat. Ennyi volt az előkészítés, kezdhetünk főzni. Kiválasztunk egy akkora lábost, amelybe könnyen belefér a karaj, és takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk benne a vajat az olajjal. Ha a kétféle zsiradék egymásba kavarodott, nagy lángra csavarjuk a lábos alatt a tüzet, és a forró zsiradékon alaposan átpirítjuk benne minden oldalán a karajt. A pirítást szó szerint kell érteni. Nem szabad közben a húst mozgatni, ide-oda tologatni, hanem néhány percen át békén kell hagyni, hogy szép és erőteljes színe alakulhasson ki. Amikor az egyik oldalát már megpirítottuk, fordítunk rajta, és ovább pirítjuk a még nyers felületeket. Egészen addig fordítjuk, és pirítjuk a csontos hosszúkarajt, amíg mindenhol egyenletesen aranybarna nem lesz. A tökéletesen megpirított húst kivesszük a lábosból, és félretesszük. A lábos alatt takarékra állítjuk a tüzet, és pár kavarással megfonnyasztjuk benne a finomra vágott - vagy reszelt - fokhagymát. A lábosba visszatesszük a megpirított karajt, és felöntjük annyi tejjel, hogy ¾-ig ellepje. Hozzádobjuk a citromhéjakat, a zsályaleveleket, és felforraljuk. Ha a zsályás karaj már forr, takarékra vesszük alatta a tüzet, és lefedjük. De nem szorosan borítjuk rá a fedőt, hanem úgy, hogy egy kis rész szabadon maradhasson. Így a főzés során lesz hol elpárolognia a tej egy részének, amitől a szaft a végére besűrűl majd. Illetve nemcsak ettől, mert sűrítésben a beledobált citromhéj is szerepet játszik. A zsályás karajt 2 órán át csendes forrásban főzzük, de félidőben megfordítjuk, hogy alul is, felül is átfőhessen. Amikor elkészült, kiemeljük a lábosból, és megnézzük a szaftot. Ha nem elég sűrű, fedő nélkül tovább forraljuk 10-15 percig, és közben megkóstoljuk, elég sós-e, borsos-e. Végül kivesszük belőle a citromhéjakat, és miután a csontról levágtuk a megfőtt, vajpuha húst, aztán vékonyan felszeleteltük, tálalhatunk.


Kategória: Húsételek receptjei


A zsályás főtt karaj elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook