Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Yorki vagy Havanese? Melyiket? fórum

Yorki vagy Havanese? Melyiket? (beszélgetős fórum)


2013. szept. 29. 17:52

Annyira cukik:)))-Én mindkettőt elfogadnám:DDD

Egész nap babusgatnám őket:)

A két 60 kilós kutyáim mellett sajnos nem tarthatok:(

28. grizus
2013. szept. 29. 03:18
Én havaneset vennék. Egyébként a nagytestű kutyákat szeretem, de ezek aranyosak és okosak.
27. emi1206 (válaszként erre: 26. - LucaLilla)
2013. szept. 28. 09:46

Szia!


A kozmetika részéhez szólnék hozzá, hogy miért kell sűrűn kozmetikáztatni. Egyrészt a legalaposabb ápolás mellett is előfordulhat, hogy berasztásodik a szőre, főleg a hónaljánál, szája környékén illetve a fenekénél. A raszta kutya meg nem is szép, meg a kutyust is zavarja pl. amikor vakarózik és beleakad a körme. Másrészt a fején rendszeresen nyírni kell a szőrt, mert különben belelóg a szemébe, ami szintén zavarja a kutyát meg be is gyulladhat tőle a szeme. Ezenkívül a karmait vágni kell, a füléből ki kell tépni a szőrt és esetenként a bűzmirigyét is ki kell nyomni. Persze megcsinálhatod otthon magad is ezeket a műveleteket, de én inkább szakemberre bízom, minthogy baj legyen. Mondjuk a szeme körül ki szoktam nyírni én is a szőrt, de azért kozmetikusnak jobban sikerül. A szőrét meg ha kéred, akkor nem fogja lenyírni a kozmetikus, ha nincs gond vele.

2013. szept. 28. 09:15

Sziasztok!


Végül melyik fajtát választottátok?


Én is gondolkozom egy kis termetű kutyán a gyerekek mellé. Mindig volt kutyánk. 3 éves korom óta folyamatosan. Szünet nélkül. :) Most is van egy közepes termetű, befogadott keverék, de ő kint van a kertben. (Korábban csak bent voltak a kutyák, főleg keverékek.) Most újra szeretnék bentre kis méretű kutyát a gyerekek mellé (3,5-5,5 évesek most). Most végre egy előre kiszámíthatóbb természetű, méretű, ismert hátterű, örökségű fajtatiszta kutyát szeretnék a gyerekek mellé. A választásom eddig a havanesere esett. Úgy olvastam, hallottam, hogy nagyon jó természetű, megbízható, nagyon okos, kifejezetten társasági kutyák.


Én terriert biztos nem választanék, nekem a heves természetük annyira nem jön be. Yorkiknál is sok hangos, kapkodós méregzsákkal találkoztam. Szóval nekem egyértelműen havanese.

A szőrápolás meg annyira talán nem vészes. Napi, 2-3 napi átfésülés is elegendő lehet a tenyésztő szerint. Nyírni sem feltétlenül kell a szőrét. Én nem is szeretném. De ha nyírnánk, akkor évi 2 nyírás is elegendő. Szóval csodálkozom azon, hogy 3-4 hetente kellene nyíratni...


Majd kicsit később egy goldent szeretnénk még, az nagy vágyam. :) De azt majd csak a keverékünk után, mert sok lenne 2 nagyobb testű kutya. (Úgy volt egy ideig, de a 6 éves nagy testű, befogadott keverék kutyánk idén tavasszal elcsavargott és nem jött haza. De 2 nagyobb testű kutya sok volt a 2 pici gyerek mellett.)

2011. dec. 1. 10:08
Én a Havanese-re szavaznék.
24. Bcicus (válaszként erre: 22. - Szomaza)
2011. nov. 30. 23:53
A bűzmirigy, teljesen egyedfüggő, normális esetben semmi dolog nincs vele, a széklettel ürül. Mivel a yorkik és egyéb kis testő kutyák hajlamosabbak allergiára így a bűzmirigyükkel is gyakrabban van gond.
23. andi6020 (válaszként erre: 22. - Szomaza)
2011. nov. 30. 22:05

Ha ennyire rá vagy kattanva, akkor hajrá! Vágjatok bele! Nem fogjátok megbánni, imádnivalóak!

Én csak táppal etetem őket, így a bűzmirigyükkel semmi gond nincs, még sosem nyomattam ki, ürül magától.

22. Szomaza (válaszként erre: 21. - andi6020)
2011. nov. 30. 21:56

Andi!

Igen, értettem a láb körüli mit akarsz mondanit ;-)

Sejtem, h mindent nekem kell majd csinálni, de nem baj, én vagyok a legjobban rákattanva a témára és a két kisebbikem. A legkisebb tegnap azt mondta, amikor a tescoban a Fressnapfs előtt elmentünk, h vegyünk kiskutyát, majd a két kezét felemelte, h már nem szopja az ujját (mert az apjuknak az a baja, h a gyerek szopja az ujját és nem akarja, h a kutyás kezét a szájába tegye).

Ezt olvastam már, h későn érő típus a yorki, ami a szobatisztaságot illeti, akkor ez igaz.

Mi a helyzet a bűzmiriggyel? Mert arról azt olvasgatom, h a táplálkozástól is függ, h kell-e nyomkodni. Vagy fajta függő? Vagy ettől nem kell parázni? Kérdeztem a nagynénit, aki vidéken él, van két kutyája és ő azt sem tudta, h van ilyen a kutyáknak.

2011. nov. 30. 15:43

Bármilyen kutyát is választasz, ha normálisan van vele foglalkozva, meg nevelve, a te gyerekeidnek biztos barátja lesz. Nem is akármilyen. :)

Nálam ez egyik yorki hozzám ragaszkodik inkább (ha főzök, kint ül velem a konyhában, ha wc-n vagyok, a wc ajtóban ül), a másik meg a lányomhoz. Nagyon igénylik a közelséget, szeretik, ha foglalkoztatva vannak.

Ez a fajta általában viszonylag későn válik 100%-ban szobatisztává, nálunk 1 éves korára értük ezt el. Bár a pelenkára is sikerrel rászoktathatók.

Azért arra számíts, hogy ilyen kicsi gyerekek mellett minden gond rág hárul majd, bár kertes házban sokkal könnyebb, sétálni sem feltétlen kell járni, elég egy nagyobb rohangálás a kertben.

Balesetekre az elején nagyon kell figyelni, eltaposás, ráesés stb, de ezek a kutyák nagyon jól megtanulják azt, hogy nekik kell vigyázni magukra. Én sosem figyelem, hogy úgy lépjek, hogy nehogy megrúgjam, a kutya úgy mozog, hogy kerüli a lábamat, pedig mindig láb körül mozog. Ez elég zagyva megfogalmazás, de gondolom érted kb mire gondolok.

Nem hullik a szőre, mert nem vedlik, nem növeszt téli bundát, nincs aljszőrzete.

2011. nov. 30. 15:15

Sziasztok!


Húúú, jó sok mindent írtatok, ezért így ömlesztve reagálnék inkább.

Már kb. 2 hónapja bújom a neten a fajtaleírásokat, tenyésztők oldalait, leveleztem is gazdikkal, de egyre zavarosabb, pont ezért is nyitottam inkább ezt a topikot, hogy talán olyanok írnak, akiknek nem fűződik érdeke egyik v. másik kutya mellett voksolni (mint annak, aki a kölyköt árulja).

A gyerekek még elég kicsik, kétésfél, négyésfél és 7 éves, de mivel itthon vagyok, ezért szeretnék most belefogni a kutyázásba. Most van időm arra, hogy egy kölyök kutyát "megneveljek" és a gyerekekre is odafigyeljek, h hogy kell bánni egy állattal. Meg talán, ha hamarabb hozzászoknak egy állat jelenlétéhez, akkor később nem lesz úgymond probléma az állat körüli teendőkbe való bevonásuk sem.


Egyelőre nem lettem okosabb, mert egyik helyen azt olvasom, h gyerekbarát ez a két fajta és imádják, ha foglalkoztatva vannak, itt néhányan azt írjátok, h egyáltalán nem ajánljátok gyerekek mellé.

Egyébként kertes házban lakunk, de alapjában nem szeretnék kerti kutyát (nagytestűt főleg nem), mert nem kertkapcsolatos a lakás, tehát nem tudna kedvére ki-be mászkálni. Arra pedig nem akarok kutyát tartani, h "kicsapjam" a kertbe és ha kedvünk tartja, akkor megsimizzük, amúgy meg kuksoljon odakint. Inkább bent szeretném úgy, hogy ha mi kimegyünk a kertbe, akkor ő is kint legyen velünk.

Szőr: én is ilyeneket olvastam, h ennek a két fajtának hypoallergén és nem hullik, de nem tudom, h tényleg így van-e v. csak marketing?


Spánielt írta Szila5: a nagy szerelmem az angol cocker amúgy, de a lakásban meghülyülne, a cavalier king meg felnőttként nem tetszik (bocsánat, remélem nem bántalak meg ezzel).


Menhely: nézegettem már, de 3 gyerek mellé nem hiszem, h jó ötlet egy olyan kutyust befogadni, akinek az előéletéről nem sokat lehet tudni. Ha egyedülálló lennék, biztos onnan fogadnék örökbe, de így inkább nem.


Ha vmire nem reagáltam és fontos info lenne ahhoz, h hozzá tudjatok szólni, kérdezzetek!


Köszönöm az eddigieket!

19. zoknis kacsa (válaszként erre: 1. - Szomaza)
2011. nov. 30. 05:28
szia., ezek közül a kutyusok közül egyik sem túl gyerekbarát. Talán a pudli jó lenne, az se túl nagy, de türelmesebb a gyerekekkel.
2011. nov. 30. 01:39
Yorkim van.Nem hullik a szőre,nem kényes,és baromira ragaszkodik hozzám,mindenkivel barátságos.Kozmetika(3500Ft).Nem eszik sokat,mert elég pici termetű.Viszont nem engedném gyerek közelébe,mert elég egy erősebb rossz mozdulat,aztán még eltörik valamije:)Mondjuk egy normál termetűnél gondolom nem így van.Inkább a Havenese-re voksolnék a helyedben.Amúgy megbízható helyről vettem,nem kevés pénz volt,ismerősöm ajánlotta.Hirdetésen keresztül nem vettem volna.Amúgy egy kistestű kutya nem tudom mennyire örül 3gyereknek..:s
17. Bcicus
2011. nov. 30. 01:20

Yorki semmi képpen. Egyébként mind a kétfajtát 4-6 hetente kozmetikáztatni kell

Egyébkétn aki allegiás ezekre is az lehet, mivel sok kutyaszőr allergiás a kutya korpájára is allegiás az meg ezeknek a fajtáknak is van. Amit még érdemes tudni, hogy az összes is kistestű divatos kutya ma már nagyon ygakran beteges lesz 3-4 éves korában. Valamint gyakran allegiások. Szóval ha még is veszel, csak megbízható tenyésztőtől.20-30 ezerért nem szabad venni szaporítótól.

Ha a gyerekid még nagyon kicsi, tehát mondjuk a legkisebb nincs 5-6 éves akkor pedig ne vegyél semmilyen kölyök kutyát.

16. szila5
2011. nov. 30. 01:02

Szia! Nem írtad, hogy mekkorák a gyermekeid; de gondolom még kicsik. Kicsik mellé a yorkit nem ajánlják, kicsi, aranyos de terrier; mint a westi is; azaz nem szeretik, ha nyúzzák őket, odakapnak. Természetesen van kivétel, én is osztom, hogy minden kiskutya egy egyéniség, és nem feltétlenül hozzák a fajta tulajdonságokat. A megszokáson és a nevelésen is sok múlik, meg a gyerekeknek is meg kell tanulniuk a kutyussal bánni.

Az uszkárok (van törpe is) is ajánlottak allergiás gazdiknak; és nagyon kedvesek.

Én is allergiás vagyok porra és állatszőrre, de egy és 3/4 éve tartunk lakásban kiskutyát: cavalier king charles spánielt (9 kg, pincsitől nagyobb, de a cocker és amerikai spánielektől kisebb). Tavasszal megnyírjuk a bundáját, és mivel hullik a szőre, ezért rendszeresen szőrtelenítünk kefével, ragacsos hengerrel. Megszoktam, abszolút nincs allergiás tünetem. Mázlinknak (kép az adatlapomon) vékony szálú, puha, selymes bundija van. Az allergia meg állítólag nem is a kutyaszőrtől van, hanem a rajta lévő atkák ürülékében van valami allergén; de ezt nem is tudom pontosan. Rendkívülien jó természete van, abszolút ajánlom gyermekek mellé, kedves, bájos, néha bújos, de játékos, csöndes, a miénk alig ugat. 4 féle színben van. Ha kertes házban laktok, akkor szerintem könnyebb is, jobb is a tartása, de a hideget nem bírja, kell neki fűtött helyiség; és nagyon nem szeret egyedül lenni, mindig a gazdit követi.

Ktg: oltás és féregtelenítő, fekhely, játék, kaja, vitamin, kozmetika vagy nyírógép, sampon, kullancs elleni csepp, esetleg kiskabát, kakit összeszedni zacsik az utcára, póráz és hám, kocsiba bizt.öv. Vannak jó dolgok olcsóbban webshopban is vagy vaterán.

A westiknél a kislányok nyugisabbak, bújósabbak; a bichonok is tünemények, ismerősünknek van, de nem tudom, hogy jön ki a gyerekekkel.

Szerintem neten még keress rá a fajtaleírásokra, és a legjobb döntést ajánlom Nektek! Sok szép évet, örömöt a leendő kicsikéhez! :) Menhelyen is érdemes körülnézni, sajnos sok fajtatiszta kutyus is bekerül.

2011. nov. 30. 00:35

Mondok mást: bolognese. Igazi társasági kutya, méretre is megfelelő, és szerintem nagyon-nagyon könnyen tanítható, az 5 hónapos kutyusom már ül, fekszik, láb mellett sétál, és ezt napi kb 1 óra foglalkozással értem el. Mindenkinek örül(sajnos az idegeneknek is) nagyon barátságos, igényli az ember közelségét.

Kérdezz utána tenyésztőknél, ha van lehetőségetek családostul menjetek el megnézni néhányat, szerintem jó választás lenne :)

14. baybi
2011. nov. 29. 23:54
A Yorki hipoalergén ezért tartják nagyon sokan akik allergiásak vagy asztmásak!Én még a westin gondolkodnék a helyedben!Ők mindketten gyerekszeretőek,ragaszkodók!Kozmetikázni viszont tényleg kell őket!Na és minőségi tápot igényelnek,mert kényesek!
13. andi6020 (válaszként erre: 12. - Ágio8405)
2011. nov. 29. 23:41
A yokrié sem hullik.
2011. nov. 29. 23:40

Az allergia nem attol függ hogy hullik-e a szöre. Havanese szöre tényleg nem hullik a yori nem tudom hullajtja-e.

Szerintem mind2 jó választás gyerkek mellé és mind kettönek kell kozmetikázni a bundáját. Szoval van plussz kiadás a tápon és a kötelezö oltáson kivül is.

2011. nov. 29. 23:37
Amúgy melyiket vitatnád? Hogy nem öntörvényű, vagy hogy ragaszkodó?
10. andi6020 (válaszként erre: 9. - hesztia68)
2011. nov. 29. 23:36
Ez nem igazán értem hogy jön ide, kedves hesztia68.
2011. nov. 29. 23:33

Ezt vitatnám kedves Andi,ugyanis az ember is egy faj mégis különböző természettel van megáldva!

Nemde?

8. andi6020 (válaszként erre: 7. - andi6020)
2011. nov. 29. 23:29
És nem is öntörvényű. Nevelés kérdése.
7. andi6020 (válaszként erre: 3. - hesztia68)
2011. nov. 29. 23:28
Ezt cáfolnám. Ragaszkodók, nagyon is. Legalábbis az enyémek.
2011. nov. 29. 23:26

Gyerek mellé inkább a Havanese-szerintem:D

Barátnőm is mellette voksolt,nem bánta meg:D

5. andi6020 (válaszként erre: 1. - Szomaza)
2011. nov. 29. 23:26

Ha kölyök kutyát vesztek, akkor szinte mindegy, hozzászokik a családhoz, a gyerekekhez.

Kényesek és költségesek ezek a kutyák, a yorki mindenképp (nekem 2 van), a bishonról nincs tapasztalatom, de szerintem az is.

2011. nov. 29. 23:25
Bocsi, hogy így bele vaú, de pont a múltkor hallottam ,hogy a yorki szőre a leggyengébb allergén, mivel elégé hasonlít az emberi hajszálhoz.
2011. nov. 29. 23:24

Szia,nekem van Yorkim nagyon szeretjük de meg kell hagyni elég öntörvényü kutya.

Amúgy barátságos és nagyon szereti a gyerekeket,igazából mindenkivel jól el van nem ragaszkodik senkihez sem.

A bichon havanese kutyákat nem ismerem de van egy másik kiskutyánk is ő bichon bolognese,vele semmi gond,nagyon szófogadó,ragaszkodó tipus.

Egy dolgot ne felejd,hogy mindkettőt nyirni kell ami nem olcsó mulatság.

2. Bcicus (válaszként erre: 1. - Szomaza)
2011. nov. 29. 23:22
Mekkora gyerekekről van szó?
2011. nov. 29. 23:12

Segítséget, tanácsokat, valós tapasztalatokat szeretnék kérni:

Három gyerek mellé a yorkshire terrier vagy inkább a bishon havanese az ideális társ?

Azért ők, mert fontos, hogy kis testű legyen és ne hullajtsa a szőrét (nagyon), mert a férjem alapvetően allergiás, de hátha...

Mindenféle tapasztalat érdekel a fajták természetétől kezdve, hogy mennyire "kényesek", mennyi a havi kiadás és bármi, ami gyakorló kutyatulajdonosként a hozzászólók eszébe jut.


Mivel társat, családtagot szeretnék és egy kutya min. 10-15 évet él, szeretnék megfontolt, jó döntést hozni.

Hasznos infokat várok!

Köszönöm előre is.


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook