Vírusos/adathalász sms (beszélgetés)
Esetlen nem német telefonszámról kaptad az smst?
Nekem múlthéten ugyan azon a napon 2 különböző német számról 2 csengettek majd el is hallgatott gyors. Rákerestem a számokra és ott írtak ugyan erről, mások smst kaptak egy linkkel "csomag követésről".
Igen, legalábbis nekem mikor vírus volt a gépemen, mindig ott volt a letöltések között, onnan tudtam, hogy baj van, hogy nem én töltöttem le.
Kölyköm noszogat, hogy csináljunk gyári visszaállítást. Nincs nagy kedvem hozzá.
Ha automatikusan ráment volna a cucc a telómra, akkor ott lett volna a letöltések között?
Andika, nem telepítettél semmit! Nyugodtam pakolj vissza mindent
Nem töltötted le az appot, jól tetted. Ez tudtommal csak úgy működik, hogyha letöltesz valamit, vagy rákattintasz a linkre amit küldenek, mert sokszor úgy van megcsinálva, hogy a linkről automatikusan rámegy a cucc a gépedre/telódra. Tehát gyanús eseteknél ez a legjobb amit tehetsz, hogy törlöd a fenébe, én a számot is letiltanám egyúttal. Tehát szerintem most nem vagy veszélyben.
Most ott tartok, hogy vissza sem merem telepíteni pl az I CSEKK alkalmazást. :D
De ezek a halászok mikor halásznak? Nem akkor, amikor telepítem azt a vírusos szart?
Te milyen jocsaj vagy, Vivo :D Latom mar. Nem ismerem ezt az appot. De kosz hogy negosztottad velem. Velunk. Kerulni fogom most mar az ilyen appokat. :)
Na kitettem, a képeimbe, hogy nekem hogy néz ki az app.
Nincs okostelefonom, mert eleve számítógéppel dolgozom, és ezen szoktam rendelni is.
Ha nem rendeltem semmit, akkor nem érkezik csomagom.
(Ha valaki nagy ritkán csomagot küld, arról előre értesít, az sem váratlanul érkezik.)
A csomag nyomonkövetését a küldő cég ajánlja meg (és linkeli) a vásárlást visszaigazoló mailben.
Én is gyakran rendelek, általában nem külföldről.
Ha mégis külföldről, akkor utánanézek a cégnek.
A figyelmeztetést én is láttam. Nagyon észnél kell lenni.
FedEx az app neve, amit le akar töltetni! Nagyon vigyázzatok, kollégám ezt töltötte le, jól megszívta
Jol van, nem is kell. :) Csak kivancsi voltam milyen app ez, mert en még nem talalkoztam hasonloval se. ;)
Ez így van.
De vannak appok, amin keresztül nyomon tudod követni a csomagodat, melyek ez esetben lehetnek adathalász appok is, erről szól azt hiszem a fórum.
Egy sms pedig könnyen átirányít egy app letöltésére, olyat aki nem jártas a dolgokban.
Ja, hogy nem magyar appok. Akkor azert nem ismerem. Aliexpressrol rendeltem egyszer de tobbszor se. Meg ebayrol is. De annak is mar vagy ket éve.
Elnézést, de nem bizonygatni, vitázni jöttem egy névvel ellátott fórumba, hanem a tapasztalataim megosztani.
Hetente háromszor érkezik, hol ez, hogy az a futár, tehát mondhatni elég sokat rendelek. Ezért tudom, hogy pl egy átvételt érintésmentesen egy csomagküldő szolgálat applikációján keresztül tudok végrehajtani.
A fórum témája pedig nem ez, hiszen, ha nem lenne app, akkor nem lehetne mit letölteni.
lehet hogy semmi köze az egészhez, de az előbb olvastam, sms-ben támadnak az adathalászok
[link]
Csomagküldő sms-ben és email-ben kommunikál velünk.
Ne aggódj! Az sms megnyitással nem történt semmi. Kollegám megnyitotta és letöltötte az appot. Ő viszont tényleg vár csomagot külföldről, fel se merült benne, hogy ez kamu. A mai hírekben már benn van a figyelmeztetés. Neked nincs mitől tartanod
En meg nem talalkoztam csomagkuldos appal. Mutass mar egyet. ;) De olyat ami google nelkul is fut, mert az nincs a gépemen.
Akkor meg tenyleg nem kell. Torold ki a sms-t, aztan jol van.
De van.
Mivel nem töltötte le, így az adatai biztonságban vannak!
Nem, nem töltöttem le az appot.
Csomagkuldoknek nincs is apjuk. :D Weboldaluk van. Tudtommal legalabbis. Szerintem ne aggodjal. Most még. :)
De basszus, ahhoz nem is kell hülyének lenni, hogy megnyiss egy sms-t, hogy csomagod érkezett. Főleg, hogy ezer helyről rendelgetek. Kolléganőd esete miatt blokkoltad gondolom.
Appot is csak azért nem töltöttem le, mert gondoltam nem érdekel, hogy hol tart a csomag, majd szólnak, ha itt van.
Akkor nem kell aggódnom?
Igen, teljesen igazad van.
Az vili. Csak atfutottam az elejet, aztan nem ertettem hogy alakult ez ki. De semmi nincs ezekben az adathalasz sms-ben meg emailekben. Ezek nem kémprogramok, ahhoz azert tobb kell. Ha letoltotte volna az appot, akkor mar lehet gond lenne, de igy szerintem nincs.
Ha szerződsz bárkivel is, akkor az apró betűs résznél ott van, hogy "harmadik félnek átadhatják az adataidat".
Így aztán amit többen tudnak, mint 2 ember, már egyáltalán nem titok.
Ja, hogy kaptal egy uzit. Azt nem lattam eloszor.
Kitörlöd az sms-t, aztan jol van. :) De honnan tudjak a mobilszamod, amugy?