Vidékiek Pesten, pestiek vidéken... Beszélgessünk! (beszélgetés)
én speckó mindig echte tarjáninak tartottam a nagyszüleim (tárjóni), de amikot először elkeveredtem pásztóra, és igazi palóc tájbeszéddel találkoztam, csak pislogtam, hogy miről beszél a néni :) még a sparherdre, a létrára, a padlásra és a cicákra is volt saját szava
b.nőm férje: füzesd be a számlákat.
mink
huhh meg van még egy, de nem jut eszembe.
add oda nekem...miért nem ide nekem????
engem ez készít ki
Pont ezt gondolom én is, S sel. :DD
:D Férjem is debreceni én is. Férjem mondja, egyszer hallotta így, de simán pöszének hitte az illetőt. Mindig tanul az ember :D
A férjem most mondja, hogy a furi szokott tényleg az aranyos lenni. Gondolom hangsúlytól függ.
Bocsi, megint elolvastam. Törzsgyökeres debreceni vagyok Az add mán ide, ott is bunkóság! Tepszit se hallottam még, tepsinak mondjuk, inkább Szabolcsra jellemző szerint. Hááát a furi én ott inkább a furcsa, érdekes szinonimájaként értelmeztem ott is, és nem mindig jó értelemben. De nem kötekedésképpen írom, elég sok Hajdú-Bihari településen voltam már. De tény, hogy vannak olyan falvak ahol "tájszólást" használnak.
Miért? Valamelyik trágár szó?:)
Azt hiszem, ha az ember tudja, mikor, hogy beszélhet, akkor nincs gond.
"Hé, gyűjjön má' kend..."
Mindenki beszéljen úgy, ahogy szokott!
A pesti ember sem különb a többinél. Egyébként pedig a Magyar Népet, így a beszédet, kultúrát is az teszi színessé, hogy vidékenként eltérő tájszólásokkal beszélünk. Ez többé tesz bennünket és szerintem szép is. Semmi baj ezzel, mindeni legyen csak büszke vidékére, őseire és annak a helynek az adottságaira, ahonnan jött. Minden vidékhez, így a hozzá tartozó beszédhez is kultóra tartozik. Ne dobjuk ezt ki! Ezeket meg kell őrizni, ameddig csak lehet, hiszen a gyökereinkhez, a nép kultúrájához tartozó nagyon nagy értékek ezek!
Áh köszi. Pedig még Indigó se vagyok. :D
Furin is szeretünk:D Cukinak lenni kezd gáz lenni,manapság:D
Azt hittem Pesten. Francba, akkor nem is vagyok cuki, hanem furi. Ehh :D
Sziasztok!
Én a mai napig sokszor használom a kredenc szót. Meg a csetresz :) A férjem haja ilyenkor égnek áll! :D
Hajdú Biharban jelenti a furi azt, hogy aranyos. Agyalj tovább :p
Teljesen vakvágányon vagy. Danina írta, hogy most költözött Hajdú Biharba, neki írtam, hogy én ott milyen kifejezésekkel találkoztam, ami rövid ideig ott tartózkodtam.
Én Pesten születtem,ott nőttem fel,15 éve költöztem vidékre. A párom is Pesti,és 4 fiamból 3 Pesten született.Mi imádjuk a táj nyelvet,és szeretjük használni. A párom,mindig is a dorkóját,a fuszekliát,és a nyeglizséjét keresi...:)) Nem azért mert itt így használják,Pesten is így kereste...(A szülei,nagyszülei is Pestiek..)Tehát nem tőlük tanulta...Egyszerűen csak tetszik,és rengeteg szót így használunk....:)) Nekem Szabolcs a kedvencem,imádom hallgatni ŐKET.(Apám Szabolcsi,de nem beszél tájnyelvet sajnos:( Nagyon figyelni kell,hogy mégis észrevegyék,nem Pesten született:)
Akkor te is "gyüttment" vagy?...bocsi, csak vicc volt!
:)
mindenkinek van szókincse, de néhányan nem találják a kulcsot,amikor ööö -znek:)
Én sem szoktam öööözni, sőt nagyon utálom, ha valaki ezt teszi. Ez nem attól függ, hogy az illető hol él, hanem attól, hogy mekkora szókincse.
Jaja, én is0észrevettem, hogy a fővárosba települt vidékiekkel elfut a paci.
A flegmatikus beszéd sem köthető élőhelyhez. Én flegma vagyok, de nem azért mert pesti vagyok, hanem azért, mert ilyen szeretek lenni:)
jaaj, ezt jelenti a furi? :D
Volt egy pesti pasim, mindig azt mondta furi vagyok. Mit agyaltam, mit rontottam el...:D
"vidékről felkerült pestin lesz úrrá valamiféle felsőbbrendűségi érzés, és még beszélni is elfelejt helyesen"
ezt többször tapasztaltam sajnos...na de én 2 perc alatt helyrerakom :)
szerintem egy rossz szokás...
nagyon könnyen át lehet venni...1 ismerősömre is ráragadt..de mindig szóltam neki és leszokott róla gyorsan...tény idegesítő nagyon :)
További ajánlott fórumok: