Végtörlesztés rögzített árfolyamon?! (beszélgetés)
Kedves Firpo! Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy az LTP-s megtakarításomat ne is számoljam bele a hitelvégtörlesztésbe?
8 éves LTP-m van, 5 éve kötöttem, vagyis elvileg már felmondható. A bank viszont azt mondja, hogy nem engedi felmondani, amíg a hitel nincs kifizetve. Ördögi kör... Újabb hitelt nem akarok felvenni (minek, amikor lenne elég pénzem kifizetni - ha hozzájutok az LTP-mhez).
Mondjuk tfh. kifizetem LTP nélkül a lakáshitelemet, és megvárom azt a 3 évet, amíg az LTP is fizet. No de: lakáscélú LTP-m van, vagyis, ha a megkapott összeget majd nem lakásra költöm (mert milyen lakásra költsem, ha azt már ugye kifizettem?), akkor mi van???
Na itt egy érdekes cikk. Lehet nem lesz szerencsém. CIB Bank még nem nyilatkozott!
Érdeklődnék... Nekünk sajna annó nem adtak forint alapú hitelt, mert "csak" 3-an költöztünk a lakásunkba...
Szóval belekényszerítettek bennünket ebbe a CHF-os dologba, mert laknunk kell valahol...Mi a hitelt 139 Ft-nál vettük fel. 110 ezerrel kezdtünk, most már 205 ezret fizetünk. Sem előkalkulációt, sem egyéb infót nem kaptunk a CHF-ról. Valahol olvastam, hogy mivel UNIOS-ok vagyunk, az a törvény felülírja a magyar banki törvényeket, vagyis csak olyan kamattal, feltétellel, árfolyammal kellene törleszteni, mint amivel felvettük. Erről tud valaki valamit? Illetve mi életbiztosítással egybekötött hitelt vettünk fel, ami szerint 5 év után lehet kiszállni belőle (2013)először, mert ha most kiszállunk, akkor még többet bukunk. Na, erre varrjon valaki gombot! Jó tanács???
Elnézést,hogy kijavítalak,de a befektetéssel egybekötött különféle biztosítások illetve szerződések nem törlesztődnek bele a hitelbe végtörlesztésnél,mivel azok kvázi fedezetei a hitelnek! Miután végtörlesztett az ügyfél,a befektetési rész,hozam,támogatás,kamat,stb,összeg a rendelkezésére áll.
Vagy fizeti tovább a biztosítást,ltp-t,bármit,az elérési ideéig,amennyi időre,összegre köttetett,vagy felmondja,mivel hitele már nincs ott,és kéri az eddig elért,megtakarított pénzét. Amit akár előtörleszt az új hitelébe,így abból levonódik,erről írtam az előbb. De a végtörlesztésnél az ezekben a "termékekben" felhalmozott összeg semmiképpen nem csökkenti a végtörlesztéshez szükséges tőke összeget!!
Ez 100%!
A "nálunk","a" lakástakarék pénztár.
Nem muszáj felkeresni,egy 8milliós hitelnél a vissza fizetett összeg minimum 1.5millióval kevesebb,mint az aktuális ajánlata a legolcsóbb kereskedelmi banknak.......
Itt nincs akciós kamat,sem megtévesztő "átvállaljuk az xy költséget Ön helyett",stb. Egyszerűen a legolcsóbb annak,aki megfelel a szigorú feltételeinknek.
Szóval valóban nem ügyfél barát... Vagy mégis...?
Sziasztok!
Most kaptam ezt oldalról a tippet.
Bocsi de se időm, se kedvem, hogy ezt a rengeteg oldalt végig olvassam.
Na szóval érdekelne, hogy valaki volt-e már a bankjában/más bankban ez ügyben és hogy mire járt?
Mindenhonnan mást lehet hallani.
Érdekelnének az infók és a tapasztalatok.
Előre is köszönöm.
Csak egyenesági rokon, de ezt már bimartus bemásolta! Köszönöm!
Konkrétan azt kérdeztem az ügyvédtől, hogy ajándékoznám, mert kölcsönbe nem adhatom. Erre mondta Ő, hogy kölcsönadhatom, csak üzletszerűen nem lehet kölcsönözni... Az SZJA-nak még utánanézek, max a könyvvizsgálót is felhívom...
Hát nagyon ügyes vagy, csak így tovább, határozottan. Te ügyfél vagy, ők az ügyfelekért vannak ott. Nem biztos, hogy többet tudnak, mint te!
Nem igazán vagyok benne az illeték és adó kérdésekben. Az illeték része rendben, értem, örülök neki. De mi van az szja-val. Az illetéket kiveti az illetékhivatal, meghatározza, mennyit kell befizetni. És ez mellett ott van az adóbevallás, ahol minden keletkezett jövedelem után szjat kell fizetni. Jövedelem pl. a nagyértékű autó értékesítése- a bekerülési költsége, vagy egy nagyértékű festmény értékesítése. Ezek után is meghatározott mértékü szjat kell fizetni, lehet különadóként. Ide tartozik a készpénz is. Nem olvastam utána, csak mintha a bevallásokat mikor készítem, akkor láttam volna ilyesmit. Az én hiányos tudásom (tényleg az) alapján úgy gondolom, hogy illetéket nem, de az éves adóbevalláskor adót kell fizetni, ha vki egy bizonyos összeg feletti készpénzt kap. Ennek is érdemes utánakotorni. Ez csak tipp, mondom, engem nem érint, sajnos.Tudod, a lottónyeremény is adóköteles....
Régebben olvastam, hogy figyeljünkj oda az elszámolásnál a biztosításra is. Akkor ezt nagyon megjegyeztem, mert már sokszor csalodtam a biztosytásban.
Rákérdeztem a bankban, hogy van Testőr biztosításom, mert a Rafi-bank azt mondta, hogy kell életbiztosytás is a jelzáloghitelhez. Azonkivül kötöttem még egy hitelbiztosítsást is, hogy ha feldobnám a talpan, ne a gyerekekre maradjon a hitel. Tehát most azt a választ kaptam, hogy a biztosításnak semmi köze a végtörlesztési elszámoláshoz, azt nem veszik figyelembe, hogy öt éven át fizettem. Kedves volt a hölgy mert mosolyogva mondta, ez olyan, mint a lottó, vagy bejön vagy nem. Még meg is sértődtem, de nem mertem kimutatni, mert hát én vagyok a megalázott, hogy ők élni tudjanak.
Helló Helló12!
Egy kis segítség, kutakodtam Neked a neten:
2010. augusztus 13-án kihirdetésre került törvény két új illetékmentességgel egészítette ki az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. Törvényt. Az örökhagyó és az ajándékozó egyenes ági rokona által megszerzett örökrész, illetve ajándék, mentes az illeték alól.
Két személy közötti egyenes ági rokonságról akkor beszélünk, ha az egyik személy a másiktól származik. Így például egyenes ági rokonnak kell tekinteni:
– vér szerinti gyermeket, szülőt, unokát
– háztartásban eltartott szülő nélküli unokát
– örökbefogadott gyermeket
– örökbefogadó szülőt
Tehát, ha valaki a testvérét szeretné megajándékozni, akkor először a szülőknek ajándékozzon, majd a szülők továbbajándékozzák a másik gyermeküknek.
Ezen mentességi szabály nincs értékhatárhoz kötve, alkalmazása visszamenőleges hatályú, és vonatkozik gépkocsi öröklésére és ajándékozására is.
Az milyen fura, hogy a testvér nem, de az örökbefogadott gyermek egyenes ági rokonnak számít...
Fejlemények vannak az én ügyemben is; Ma ismét felhívtam Őket, hogy rákérdezzek, megkapták-e a végtörlesztési kérvényemet. Megkapták, de azóta változott a helyzet, mégis csak alá kellene írnom egy kérvényt, ami még nincs kész, mert a jogászaik most dolgoznak rajta.
Erre én; -és mit fog tartalmazni a kérvény.
Erre Ő; -á, csak törvényes adatokat, nem sok, egy oldal.
-törvényes adatokhoz miért kellenek jogászok. Nagy csönd. számíthatok esetleg záradékra?-Mire gondol pontosan?
Erre elmeséltem neki a volksbankos históriát.
-Erre Ő:- ezt nem tudom megmondani.
-de mondom beletehetik a jogászaik?
-ezt nem tudom megmondani
-Önöket is a PSZÁF felügyeli?
-igen
-mondom OK, küldje el e-mailen, vagy mondja meg, hogy honnan tudom majd letölteni a formanyomtatványt.
-be kell jönni személyesen, itt kell aláírni
-mondom értem, hogy ott kell aláírni, de én előtte itthon vagy az ügyvédemnél szeretném áttanulmányozni, ezért kérem, hogy küldjék el.
-utánnaérdeklődik, majd hív.
Na, felment az agyamban a pumpa, felhívtam a PSZÁF ügyfélszolgálatát.
Tök rendes volt a csaj. Azt mondta, hogy a törvény azt köti ki, hogy írásban kell bejelenteni az igényt a végtörlesztésre, és nincs kikötve, hogy ezt szabad szöveggel teszem, vagy az adott bank formanyomtatványán. Mivel én már egyszer elküldtem nekik, nem kötelezhetnek még egy papír aláírására.
Azt is említettem neki, hogy van egy ráérzésem a záradékkal kapcsolatban. Kiderült, hogy a Volksbank nyomtatványai visszahívták, mert alkotmányellenesnek találták. (olvass utána a pszáf főoldalán)
Azt mondta a hölgyike, hogy ha bármi rossz érzésem támad, vagy nem értek valamit, vagy úgy érzem, hogy sundám-bundám van a dologban, akkor írjak nekik, és Ők kivizsgálják az ügyet.
Azért egy kicsit fura, de nekem "biztonságérzetet" adott ez a dolog, hogy beszéltem a PSZÁF-el.
Sok sikert mindenkinek!
Ja; ugyfelszolglat@pszaf.hu-ra lehet írni nekik.
Sok sikert mindenkinek!
Ezek szerint a Volksbank volt az egyik ilyen bank. Remélem október végéig, mire indytom az ügyet ezek a dolgok tisztázódnak!
Bankja válogatja.
Hogy engedi-e a megosztott kifizetést. Nálunk nem lehetséges,csak előtörlesztéssel a hitel felvétele után.
További ajánlott fórumok:
- Akinek nem sikerült végtörlesztenie :(
- Kérhető csak úgy az otp-nél, hogy nézzenek meg egy pénzlevételt, amit kamera rögzített?
- Nem birom bediktálni a gázfogyasztásomat, mert az írja ki a rögzített érték túl nagy, mit tegyek?
- Felszívtam magam és rögzítettem a mozgó lépcsőfokot. Lassan...
- Véleményeteket szeretném kérni meglévő K&H lakáshitelünkkel kapcsolatban, végtörleszteni szeretnénk...megéri?
- Kinek mennyire volt hatásos a sok évvel (pl.: 10-15 évvel) ezelőtti rögzített fogszabályozás?