Végtörlesztés rögzített árfolyamon?! (beszélgetés)
Szerintetek közalkalmazottként, milyen összegű munkáltatói kölcsönt lehet majd kapni?
Tehát a kérdésem az lenne, hogy csupán munkáltatói kölcsönből vissza lehet-e majd fizetni egy kb 6,2m Ft-os hitelt?
Még azért izgulok, mert az rendben van, hogy 16-án aláírjuk, de 18-én reggeltől február 12-ig nem vagyok itthon és február 10-én még lenne egy hitel levonás, tehát az is kérdés, mikor és hogy lesz a folyósítás, ezt majd el kell előre simítanom.
Elég nagy kálvária volt nekem is, pedig az elején egyszerűnek tűnt, de a sztoriból kihagyom a kalamajkákat, azokról írtam eleget :( :)
Október környékén körbejártam pár bankot: OTP, MKB, Erste stb, de mindenhol gázos konstrukciók voltak. Aztán kijött a cikk, hogy léptek a Takarékok és a Volksbank. Bementem november elején a Volksbankhoz, ahol elmondták a light hitel konstrukcióját (azóta persze már többször emeltek, pedig még meg se kötöttük a szerződést... pont ezért tehették meg)
Csináltak egy elő-hitelvizsgálatot, az általam bediktált adatok alapján (átlag fizetés, hitel összege, futamidő stb)
Erre azt mondták másnap, hogy mehet.
November 8-án hangzott el a varázsige: indítsuk.
Egyből be is fizettem nekik 6400 Ft-ot, hogy ők kérjék le az adatokat és ne én rohangáljak, egyszerűbb és olcsóbb is volt. Amit nekem kellett beszerezni: munkáltatói igazolás 3 havi, 6 havi bankszámlakivonat, hozzájárulás testvéremtől (jelzálogos családi háznak ő az 50%-os tulajdonosa), hozzájárulás apámtól (jelzálogos családi háznak ő a haszonélvezője), közüzemi számlák, kb. ennyi. Akkor azt mondta a banki ügyintézőm, hogyha 10M a max hitel és van jelzálog akkor nem kell adóstárs. Nekem 10,2M lett felvéve 2008-ban, most 11,4-et kell visszafizetnem, amiből 1,4 sajnos önerő, 10M a hitel, viszont a 26,5 hátralévő évet levittem 20 éves futamidőre. A törlesztő az elején kb 40%-a volt a keresetemnek, most már az 50% felé hajaz - ez még ugye elméleti. (Amiket számolgattam, mert volt fent egy THM kalkulátoruk, már nem találom, de lementettem) Tehát: Volksbankhoz megyek MKB-tól, a lakásom 40nm2, 9,1M-ra értékelték (az értékbecslő két nappal a hivatalos indítás után már jött is, meg volt a másik kecónál is még aznap, elég jól értékelte mindkettőt, a lakásomat annó 10,4-ért vettem...)
A két értékbecslést, közjegyzői díjat visszafizetik, még abban az akcióban futok (remélem :P)
Egyedüli adós vagyok, egy saját és egy fél tulajdonú jelzáloggal. Már átkötöttem a lakás- és életbiztiket is a Volksbankhoz (Victoria), mert olcsóbbak, mint az MKB volt.
Jó lenne már túllenni ezen az egészen... tudom, hogy cseberbő' vödörbe', de hát ez van, jobb nem lesz...
Ja, még egy kérdésre a válasz: elvileg a fiók pozitívan elbírálta volna, mivel a 10M max hitel még fiók kompetencia, de mint írtam, bekért a központ minden hitelügyet így átkerültem hozzájuk! Az utolsó papíromat valamikor karácsony előtt adtam le, december 30-án újra elindítottam a végtörlesztést, így az új dátumom február 28. És tegnap este hívott a banki ügyintézőm, hogy pozitív lett a bírálat és mehetünk szerződéskötésre. Azt mondta, szerinte szerencsém van, de el tudom képzelni, hogy az utazásom miatt intézkedett is, bár fura egy nő, nagyon tapasztalt, határozott és állandóan pörög, ebből kifolyólag rendszeresen leráz :) (de ez nem az a fajta lerázás, amitől azt érzem, hogy nem törődik az ügyemmel)
Nagy GRATULA!!
Leírnád a részleteket, hogy milyen lakásra mennyi % hitelt igényeltetek, és a törlesztőrészlet hány % lett a bevételeteknek amire végül rábólintottak? Melyik bank is volt? Bocs, ha már kérdeztem, de híg az agyam. Illetve hány hét telt elmire pozitívan bírálták el?
Köszi, Indigo
:))
(a fejmosástól félek ám, DDD)
Igaz és mindig igazad van...
Csak, én már 'különvéleménnyel' állok elétek is!
-azért, mert-
() kiengedhetem a 'korcot' a derekamból, de mi történhet???()
(( összeroppan a gerincem ?))
:((
Ja, csak most meg az MKB nem érti, miről beszélek, amikor azt mondom nekik, hogy a múlt héten újra beadott végtörlesztési igényemről kérném az igazolást asap.
Azt sem tudom, hogy a tartozás igazolást mikor kell kikérni a banktól? Szerződéskötés előtt?
Most hívtak a banktól, január 16-án szerződéskötés :)
Azután még kell vmit intéznem, azon kívül, hogy az önerőm rákerüljön a megadott számlaszámra?
Megkérdezem majd az ügyintézőmet is, csak pörög egyfolytában aztán már le is "rázott"
Én várok, de meddig érdemes?
Még az értékbecslő sem volt kinn (nem is hívott, hogy jönne vmikor) és már eltelt január első hete.
Az ingatlan adatlap alapján belőhetik a ház értékét nm, építési év és lakhely szerint, de továbblépni csak az értékbecslés után fognak.
És mire mennyi időt számoljak?
Még elkészül a becslés az 1 hét, hitelbírálat még 1 hét, szerződés aláírása még egy hét, és akkor ott vagyunk, hogy vagy beleférünk jan 30-ba vagy nem.
Aztán ezután jön a MÁK-os engedélykérés, még egy hét, ezzel párhuzamosan mehet a földhivatal és a biztosító.
És akkor talán beleférünk a febr. 20-ba ami a végtörlesztési dátumunk.
Egy a lényeg: ha még januárban kifizeti az ember, akkor simán lehet, ha úgy néz ki, hogy átmegy februárra, akkor még január utolsó napjaiban kell igazolás, hogy van miből kifizetni.
A saját erő befizetését vagy egy elkülönített letéti számlán kell elhelyzeni, ami csak végtörlesztésre szolgál a dev.hiteles banknál, vagy a forinthiteles banknál elhelyezni. Az utolsónál a forinthiteles bank az egész összegről ad ki igazolást.
Sz
a havi törlesztőmet a folyószámlámról vonják
a végtörlesztéshez csináltak egy külön letéti számlát, gondolom erre kellene majd pakolnom az önerő részt
Végtörlesztett már valaki a Raiffeisen banknál, (vagy más banknál)? Ha igen volt valakinél olyan, hogy következő havi törlesztőrészlet esedékessége előtt 2 nappal megérkezett a bankhoz a végtörlesztés összege, de arra hivatkozva, hogy 5 nap a könyvelési idő, még levették a következő havi törlesztőrészletet?
Elég idegesítő, és igazságtalanak tartom.
igen jól érted
arra figyelni kell, hogy az önerődet, ne bankszámládra, hanem a hitelszámlára kell utalni ahova a törlesztőrészleteket utalod vagy ahova levonja a bank (ha van ilyen, de általában külön számla van erre)
jól értem a törvénymódosítást?:
-ha egyösszegű kp-ban teszem meg a végtörlesztést akkor azt csak jan 30-áig lehet megtenni és utána már nem
- ha hitel + kp-ban lesz a végtörlesztés, akkor a kp részét jan 30-ig be kell tenni a letéti számlára és vinni kell a hitelszerződést vagy igazolást amiben a ft hitelt nyújtó pénzintézet garantálja, hogy a hiányzó részt időben átutalja
ha nem jól értelmezem akkor szájbarágósan please...
ezt nem értem én se????
mi köze a régióvezetőnek az egészhez még ebben a stádiumban?
azt mondták ő bólint rá, hogy mehet-e az értékbecslő vagy sem...
szerintem egyszerűen már nincs pofájuk azt mondani, hogy még hozzá se kezdtek...
egyébként kellene vmit fizetnem a tak.szövnek, ha még az értékbecslés előtt visszatáncolnánk/visszavonnánk a hitelkérelmet?
takarnet lekérés, ügyintézési díj (ami nemigen volt)...ilyesmikre gondolok...
Miért nem érted?:) engedélyezve van a hitel, a pasi lelép egy szeretővel, vagy csak nem jött össze az éjszakai együttlét... és azt mondja, hogy dehogy írom alá a szerződést... akkor már nem jön létre. Ez példa volt, de volt már ilyen, aztán olyan is, hogy agyvérzést kapott a mama, nem tudott már aláírni szerződést... Elcsúszott a jeges járdán a fiatalasszony, műtötték a lábát, több hétre kórházba került... Közjegyzőt vihettek volna az aláírását hitelesíteni a kórházba, de kisebb gondjuk is nagyobb volt. Sok minden lehetséges, ami miatt nem jön létre egy ügylet.
A jó banki ügyintéző csak olyan hiteligénylést vesz át, amelyikből lesz is hitel. Sajnos nagyon felhígult a szakma, soknak fogalma sincs róla mit kell nézni, vagy csinálni.
Ezt a paros reszt nem ertem :)
Mondjuk en tobb, mint tiz eve ugyfelekkel foglalkozom szoval tudok viselkedni egy bankfiokban. Talan tulzottan is :( :) Most varok, mast ugysem tudok tenni. De amint futtyentenek az biztos hogy fenysebesseggel ugrok elejuk... Nem gondoltam volna, hogy meg fogok azon izgulni, hogy egyaltalan megkapom-e, sorra utasitanak el mkit...
lehet, hogy felületesen olvastam el, a hozzászólást, amire reagáltam. Én a november elején indították el-től számoltam a 60 napot, és azt gondoltam, hogy kicsúsznak az időből ...de lehet, hogy beadták december végén ismét a végtörlesztési igényüket, és akkor van még 2 hónapjuk.
persze, megindokolhatják, de úgy érzem, hogy 2 hónapig váratni, majd elutasítni, amikor az idő igen rövid - nem túl etikus
Verheted az asztalt... de nem sok értelme, hiszen lehet, hogy alá sem írod... vagy összevesztek a pároddal és azért sem írja alá...
De javaslom hogy ne verd az asztalt, ha azt akarod, hogy segítsenek. A kutya sem harap abba a kézbe, amelyik az élelmet adja...
További ajánlott fórumok:
- Akinek nem sikerült végtörlesztenie :(
- Kérhető csak úgy az otp-nél, hogy nézzenek meg egy pénzlevételt, amit kamera rögzített?
- Nem birom bediktálni a gázfogyasztásomat, mert az írja ki a rögzített érték túl nagy, mit tegyek?
- Felszívtam magam és rögzítettem a mozgó lépcsőfokot. Lassan...
- Véleményeteket szeretném kérni meglévő K&H lakáshitelünkkel kapcsolatban, végtörleszteni szeretnénk...megéri?
- Kinek mennyire volt hatásos a sok évvel (pl.: 10-15 évvel) ezelőtti rögzített fogszabályozás?