Van Magyarországon magyar áru? (beszélgetés)
Magam is előnyben részesítem a magyar árukat ha tehetem. De a fokhagyma nem a permetezéstől lesz kék. Itt a magyarázat:
[link]
Az viszont tény, hogy a külföldről érkező gyümölcsöket pl. mindenféle vegyszerrel kezelik, hogy szép, és frissnek tűnő legyen, mire itt a boltokba kerül.
Két évig falun laktam,hatalmas kertben tudtam gazdálkodni. Hihetetlen mennyiségű zöldségem termett,uborka,paradicsom,mángold,spenót,kukorica,fel sem sorolom. Bio volt minden,nem permeteztem,csalánlével locsoltam. Nagyon büszke voltam magamra,a kertre. Két szilvafám volt,abból lekvárt főztem. Jó volt a föld. Érdekes módon a falusiak közül is sokan azt mondták,nem érdemes már vele bajlódni,inkább megveszik a közeli városban a piacon.
képzeld szoktam rajta gondolkodni :P ezért veszek átlag gyümölcsöt (vagyis nem déligyülmölcs) szezonjában. nem előbb és nem később. nem veszek decemberben sárgadinnyét, áprilisban szőlőt, csak azért, mert kapható. ha ráírná a kereskedő akihez járok, az ilyenekre, hogy magyar, nem tenném be hozzá a lábam. egyébként ízbeli különbségek is vannak, csaxólok :)
Valamilyen szinten igazad van.Sokáig én is így gondoltam,aztán megláttam,hogyan néz ki a külföldi fokhagyma,ha 1 hétig vízben áll.A sok permetszertől kék volt teljesen.Azóta nagyon meggondoljuk,mit veszünk.És biztos a magyar termények és permetezve vannak,ha nem bio,de még egyiknek sem lett kék színe.
Aztán az eper is mire ideér "meseországból" :) már szinte rossz.Egyik nap megvettem,másnap teljesen bepenészedett.
Több példát már nem mondok. :) Szóval elég régóta igyekszünk magyar terméket venni piacon és egyéb jó helyeken.Persze nem mellékes,amit leírtak mások...ezzel a magyaroknál marad a pénz,lesz munka stb. :)
Van hát! Még bio is, most kapáltam meg! :D
Én örülök,ha "hirtelen"sok magyar kerül elő. Persze,nyilván nem alföldi cipőt veszek én sem,elsősorban az élelmiszerekre gondolok itt. Nem hiszem,hogy képmutatás lenne,ha magyar élelmiszert vásárolnak az emberek Magyarországon. Az is igaz,hogy sokmindenről nem lehet megállapitani,hogy honnan származik,mert a kereskedők simán hazudnak,átcimkéznek,stb. Végül is mindenki ott vásárol,ahol akar,nincs ezzel baj,de úgy érzem,a saját áruink vannak olyanok,ha nem jobbak,mint bármely országból valók.
De azon sem ártana néha gondolkodni, hogy amit neked mondanak vagy leírnak a kereskedők, az igaz-e?
pedig lehet találni csak odafigyelés kérdése :) neked ez képmutatás, de gondolj bele: mivel frissebb egy Görögországból behozott gyümölcs, vagy dél Európából, mint a hazai? több ezer kilométert utazik, átrakják, kirakják és friss marad. vajon hogyan? ezen sem ártana néha gondolkodni
Az alap: mindenki hazudik.
Ez nem egy bonyolult képlet, azt hiszem.
A kereskedőnek érdeke? Igen. Akkor, megteszi.
Hű mennyi magyar lett itt hirtelen:) Akkor jó szelektálást és vásárlást nektek, én azért nem ez alapján fogok képmutatóan dönteni.
Ha időt szánsz rá, akkor mi van?
Beszopod a kereskedők dumáját...:(
Aki igényli, az idöt is tud szánni rá.
"A mai rohanó világ"-gal elöhozakodni csak kifogás; az igénytelenség leplezése.
Ugyan már! Ti Tisza cipőt hordtok??? Gondolom Adidast, amit 7 éves vietnami gyerekek varrtak össze,és ennyi erővel vegyen mindenki Suzzzzuukit mert magyar gyártmány.
Ruházatnál nem zavar, honnan származik, hazai ritkaság.
Élelmiszer annál inkább! Szombati program a piacolás, rendszeresen ugyanott vásárolom a zöldséget, gyümölcsöt, disznóságokat, tojást. EZ olyan bizalmi dolog... Évek óta ismerjük egymást.
Nákunk tej is kapható, helyi MG cég termeli, automatából lehet venni.
Mitől tudod, hogy hazai?
Az eladó mondja?
Rá van írva?
A fogyasztóvédelmi "nagy okosok" azt mondják, hogy olvasd el azt, ami rá van írva a termékre.
A világ legidiótább tanácsa.
A forgalmazók hazudnak.
Miért? Mert ha kiderül - 10 évente egyszer -, hogy nem azt írták rá, ami a valóság, akkor megbüntetik őket kemény 100 ezer forintra.
Tehát: tök megéri bármilyen baromságot, jó dolgot ráírni a termékekre, a lebukás veszélye nagyon kicsi, a büntetés nagyon kicsi.
Ez a nagy baj és ezért jutottunk ide.
Rohanó világban is lehet szánni néhány percet ilyesmire, és ha többen vennék a magyart amit igenis lehet kapni csak figyelni kell, akkor nem lenne az sem drágább....
Én sem, az biztos. Felölem ott rohadhat meg a polcon. Ha hazait (vagy legalább európait) nem találok, nem veszek semmilyet.
Természetesen én is piacon vásárolok,de már az sem biztos,hogy mindig háztáji. Szerintem is fontos lenne,hogy magyar árut vegyünk,a magyar embereknek adjunk megélhetést,és ne az itt megtelepedő multikat gazdagitsuk. A "meseországból"származó áru nem feltétlenül mesés..
Van benne igazság,de a mai rohanó és anyagias világban kinek van ideje azt nézegetni,szelektálni? Általában azt nézi az ember,ami olcsó és szép. Nem azt honnan származik.
"Hogyan juthattunk idáig?"
Egyetlen szóval válaszolnék: globalizáció... :-(
Szerintem fontos lenne hogy hazai árut vegyünk!Ezzel magyaroknak adsz megélhetést!Másik probléma az,hogy az az áru amit mondjuk 2000km-ről szállítanak,a szállítás során annyit veszít a vitamintartalmából,hogy nem sok marad.(ezt természetesen a gyümölcsre,zöldségre értem!)A szállítással meg nagyon terheljük a környezetet!Ha nyaralni megyünk mindig bosszankodom a rengeteg kamion miatt.Ha magyar árut vennénk,sokkal kevesebb lenne a rohadt kamionokból is!!!
Piacon vegyél-őstermelőtől!Én nem veszek kínai fokhagymát!
Engem nem érdekel magyar-e vagy nem.Legyen finom és olcsó,tőlem meseországból is származhat nem zavar:)
Sétálj ki egy piacra, őstermelőktől vehetsz magyar árút dögivel.
Vásárlásaim során eléggé megdöbbentő,vagy elgondolkodtató eredményekre jutottam. Az élelmiszereknél pl: fokhagyma: származási hely: Kina. Burgonya: származási hely: Franciaország. Uborka: Spanyolország. Szinte kivétel nélkül minden gyümölcs,és zöldség spanyol,görög,olasz,francia,stb. Ugyanez a tejtermékeknél. Ruházat: Olasz cipő,angol öltöny,francia pulóverek,és még sorolhatnám. A kinairól nem beszélek. Hogyan juthattunk idáig? Emlékszem,gyerekkoromban hatalmas gazdaságok voltak gyümölcsösökkel,krumpli,káposzta,hagymaföldekkel,és mindennek,ami szem-szájnak ingere. Ma sehol nem tudok venni egy fej fokhagymát,ami nem kinából van. Mi erről a véleményetek?
További ajánlott fórumok: