Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Van itt vegyész? Mik azok a felület aktív anyagok (surfactants)? fórum

Van itt vegyész? Mik azok a felület aktív anyagok (surfactants)? (tudásbázis kérdés)

6. 7130b15964 (válaszként erre: 5. - Drnéni)
2008. nov. 4. 21:13
Igen:) Valami már kezd fényleni :D Köszi!
2008. nov. 4. 18:45

A felületaktív anyagok olyan szerves nagymolekulák (pl. lipoproteinek, zsírsavak sói, stb.), melyeknek van egy szerves anygokban (pl. olajok, alkoholok) oldódó és egy vízben vagy egyéb poláris vegyületekben oldódó része. H ezeket két felület (pl. olaj-víz) határára juttatjuk, a molekulák az oldódási tulajdonságaiknak megfelelően helyezkednek el a határfelületen, és megkönnyítik a két folyadék keveredését. Így működnek a zsíros szennyeződést eltávolító tisztítószerek, mososzerek: a zsírdarabkákat körülveszik, ún. micellákba zárják, melyekben belül van a zsír, kifelé pedig vízben oldhatók, így lemoshatók.

Másik fontos példa a tüdő léghólyagocskáinak felületét bevonó anyag, ezt nebezik orvosi nyelven surfactantnak: ez biztosít kellő felületi feszültséget a léghólyagok nyitva tartásához. 32 hét előtt született koraszülöttekben ez az anyag még nem termelődik, így ók nem tudnák használni a tüdejüket, összeesnének a léghólyagaik (nem véletlen, hogy régebben ezt tekintették az élveszületés alsó határának), ha nem kapnának megfelelő kezelést (anya szteroid kezelése ill. surfactant adása, pozitív nyomású lélegeztetés). remélem, tudtam segíteni.

4. 7130b15964 (válaszként erre: 3. - Drnéni)
2008. nov. 4. 17:33

Úgy általában. Tudom, hogy számtalan iparágban használják. De nem igazán tudom megfogni, hogy mik ezek, mire is használják őket stb.


Pont most mondja az egyik barátnőm, hogy röhögni fogok, de a dokik surfactants-nak hívják őket :)))


Na, a lényeg, hogy ezzel nem vagyok beljebb.

2008. nov. 4. 17:31
Mivel kapcsolatban érdekel?
2008. nov. 4. 17:17

Valaki meg tudná mondani, hogy mik azok az angolul "surfactants" gyüjtőnévre hallgató anyagok? Ha lehet közérthetően fogalmazva, példákkal, hogy az én eccerű, nem vegyész agyamban is fény gyúljon!


KÖSZI

2008. nov. 4. 17:16
Van itt vegyész? Mik azok a felület aktív anyagok (surfactants)?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook